Vi holdt for første gang rigtig jul i vores hjem på Elmegården. De to foregående år har Mathias lavet julefrokostcatering, så da startede juleriet for vores vedkommende først den 24. december sen eftermiddag. I år holdt vi som bekendt barsel, og når man skal lave mad til 6 mennesker, bliver december pludselig meget mere afslappende end når man laver til 350… Who would have known!?
Vi havde inviteret Mathias’ forældre samt farmor. De går heldigvis ikke vanvittigt meget op på traditionel julemad, så de tog glædeligt imod vores vegansk julemad – som de på forhånd vidste ville være på menuen.
Vegansk julemad
Jeg skal indrømme, at jeg ikke har nydt traditionel julemad specielt meget de sidste mange år. Måske får man nok, når man begynder cateringplanlægningen af julefrokoster allerede i september? Men julemad er for mig også forbundet med tung, salt, kødfuld mad. Men i år fik jeg virkelig øjnene op for det klassiske julebord, dog på vegansk naturligvis. Fordelen ved det plantebaserede julebord er, at man ikke bliver propmæt på samme måde. Jeg formåede således at spise julemåltid tre gange i løbet af aftenen, med pauser imellem. Mit største problem var behovet for konstant tilførsel af sovs. Næste år vil jeg se om jeg kan skaffe en sovsedispenser som jeg kan hænge ind over min tallerken. Så jeg nemt kan spule en ny omgang sovs ud over kartofler og morsbrød efter ca. hver tredje bid.
Sådan her så vores hyggelige julebord ud i år. Det er vel manglen på brunede kartofler, der stikker mest ud, men ingen i selskabet er stor fan af dem, så de blev droppet til fordel for crash hot potatoes.
Vi startede aftenen med lidt (færdigkøbt) blåbærgløgg og konfekt som Mathias havde lavet. Glutenfri peberkager havde jeg fundet hos i Økologisk Supermarkeds madspilds-kategori.
Den veganske juletallerken i al sin pragt:
Hovedpersonen var naturligvis Morsbrødet, som blev lavet i en almindelig og i en glutenfri version (sidstnævnte blev ikke så vellykket, så jeg vil undlade at linke til opskriften på den glutenfri dej). Få tips til glutenfri version HER. Mathias har flettet (se min fletteguide) – jeg var meget imponeret! Se også billeder af andre folks Morsbrød HER.
Som ledende birolle havde vi: Den brune sovs. Den tog kegler!
Vi tog udgangspunkt i denne her sauce fra The Buddhist Chef – men ændrede på det meste – man er vel madblogger 😉
Jeg har i et års tid haft en pose tyttebær liggende i fryseren. De var en gave direkte fra de finske skove, som jeg ikke har vidst, hvad jeg skulle stille op med. Temmelig tosset, da den eneste opskrift jeg kender med tyttebær er tyttebærsyltetøj, eller lingonsylt, og det var præcis hvad jeg endte med at lave efter 12 måneders betænkningstid. De blev jævnet med 1/4 tsk agar. Tyttebær er en klassiker på min barndoms svenske/finske julebord sammen med kötbullar. Så det passede helt formidabelt sammen med frækkedellerne. Så tak Maria, bærene fik en meget værdig afslutning <3
Risalamanden var lavet af en risengrød på sojamælk vendt med Alpro piskefløde, og det smagte som altid helt fantastisk. Mathias spiste vist en 3-4 store portioner…
3. juledag
Vi var inviterede til Mathias forældre den 27. og her bliver der altid sørget godt for os – det er super dejligt! Jeg havde lavet karry-auberginesild (en blanding af lad-silden-svømme og Kafkas Kærlighed), hvilket er gået hen og blevet en årlig begivenhed, som jeg glæder mig rigtig meget til. Heldigvis var der ingen andre, der ville smage, så jeg åd hele glasset selv – MUAHAHAAAA. Desuden havde min søde svigermor lavet Himmelsk nøddesteg samt frækkedeller.
Jeg poster helst ikke billeder af døde dyr herinde, da det jo skal handle om mad, men jeg kunne ikke lade være med at tage et billede af mine frækkedeller ved siden af fadet med lamme-frikadeller. Det slår mig som absurd, at nogle mennesker foretrækker versionen lavet af finthakkede lammekid, når man nu kan få en helt vegansk version der ligner så meget og smager så godt… (billede HER)
VEGANSK NYTÅR
Nytår blev holdt med en veninde og hendes barn. Til forret fik vi vegansk røget laks. Serveret på hårdt ristet, hjemmelavet surdejsrugbrød. Hertil en ordentlig omgang hjemmelavet vegansk creme fraiche dressing med masser af dild. Desuden Cavi-art for dekadence. Det smagte vanvittig godt!
Til hovedret fik vi pizzaer. Utraditionelt måske, men afsindigt lækkert! Mad som kan spises uden bestik er som udgangspunkt en vinder i min bog. Min favorit var denne: Sprød glutenfri bund, simpel tomatsovs, optøet spinat fra frost, oliven, smeltet Åhst, samt rester af creme fraiche dressingen. Yum! Få mere pizza inspiration her.
Forberedelse
Du får lige et par tips til, hvordan du kan slippe for noget af den værste julestress: Omkring 14. december lavede vi sovs, som blev frosset ned. 17. december blev rødkålen lavet, så den kunne stå og trække i køleskabet. D. 22. lavede vi fars til frækkedeller og morsbrød (jeg foretrækker dog at selve farsen bliver lavet kun en dag inden, så jeg vil anbefale at du blot forberede ingredienser d. 22: koger ris, steger svampe osv.). 1 kg grønkål blev bestilt skyllet og hakket hos svigermor. De medbragte endvidere klargjorte kartofler. Det lettede de allersidste forberedelser på selve dagen, så vi kunne hygge og slappe mest muligt af.
Se også Vegansk Julemad 2014
Shari
Hej Nina, du skriver at dit Morsbrødet “bages i ovnen ved 225 grader omkring 20-30 minutter,”
Jeg går ud fra at du bruger en almindelig ovn, ikke varmeluftovn?
Vi har varmeluftovn, men sidste år fandt jeg heldigvis en tabel på nettet hvor der står at 225 grader i almindelig ovn svarer til 200 i varmluftovn, (se link forneden)
Men ved du om varmluftovn er ligeså effektivt som en almindelig ovn?
Er der andre som har erfaring med at bruge en varmluftovn?
https://www.dk-kogebogen.dk/teknik/teknik-alm_ovn-varmluftovn.php
Mvh.
Shari
Nina
Jeg er ret sikker på at det var varmluft jeg brugte i sin tid – så det tør jeg godt love vil fungere: 225 i varmluft 🙂
Jeg har efterhånden fundet mange hjemmesider om det veganske univers, men jeres er fuldstændig fænomenal 🙂
TAK for at vise om denne smukke verden, som har dyrene og kloden i fokus.
Jeg er meget “ny”, men har fået så meget inspiration, at jeg simpelthen må i gang i køkkenet.
TUSIND tak for denne suveræne blog.
V
Jamen altså hvor det varmer mit hjerte med sådan en besked :* <3 <3
Kh Nina
Kære PlantePusherne 🙂
Tusind tak for en helt igennem fantastisk, inspirerende og ikke mindst, til tider, hylemorsom og skøn blog. Jeg er kæmpe fan, og er vild med alle jeres opskrifter, og ideen om at det kan være nemt og lækkert på samme tid. Særligt jeres jule- og nytårsmad som ser SÅ nem, lækker og indbydende ud, at jeg føler mig fuldstændig cool med at skulle holde min første veganske jul og nytår. Det slår mig, at mange gange er det skisme jeres opskrifter der går igen og vinder prisen for bedste alternativ og alt muligt andet. Det gør det også for mit eget vedkommende. Af hjertet TAK fordi I afprøver, kæmper og ikke mindst deler jeres allerbedste opskrifter, det er en kæmpe hjælp og inspiration 🙂
Åh tak, Amanda! 😘😍🤗 Det er sådan en kommentar jeg får lyst til at printe ud og tapetsere mine væge med 😜
Kh Nina
Stemmer på palntepusherne
Af hjertet tak! 🙂