• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Festmiddag > Sådan fletter og pynter du butterdej

Sådan fletter og pynter du butterdej

af Nina, opdateret 22/08/2021

Hvordan Fletter man butterdej
Share
Pin23
23 Shares

Arj ok!!! Havde du spurgt mig da jeg startede bloggen her, om jeg nogensinde ville komme til at skrive et blogindlæg der hed ‘Sådan fletter og pynter du butterdej’, ville jeg nok gennem hysteriske latterkramper have fremstammet “DET tror jeg ikke lige du skal regne med!”.

Men da jeg lavede mit Morsbrød (indbagt vegansk farsbrød/nøddesteg) kunne jeg ikke finde en god dansk guide der illustrerede det. Jeg havde altså lige brug for at vise helt tydeligt hvordan man kan flette butterdej og før jeg fik set mig om, havde jeg lavet dette indlæg =) Det var mit første møde med butterdej i et køkken og hvis det ikke var fordi det i min optik er en relativt usund spise, ville jeg fremover nægte at spise mad som IKKE var flettet ind i butterdej. Det er nemlig både rigtig sjovt og så ser det ret fint ud. Og, come on, sølle 12 kr. for 6 plader i Irma!

Nedenstående tricks kan også bruges hvis du vælger at lave din indbagte nøddesteg i en almindelig dej eller gærdej. Desuden kan det jo bruges i det søde køkken til alverdens sjove kager. Jeg synes især det er en ret fed måde at funke en almindelig nøddesteg op.

Er butterej overhovedet vegansk?!? Ja på trods af hvad navnet indikerer, så er det meste butterdej vegansk, men tjek lige indholdet for at være sikker. Hurra for udvandede begreber! Så fik vi det på plads.

Hvordan fletter man butterdejButterdejen skal tø op i mindst 30 minutter ved stuetemperatur inden du går i gang!
Så er den nemmest at arbejde med. Er den semi-frossen bliver den svær at rulle jævnt ud og de tynde områder flækker nemt under bagning.


DEN NEMME LØSNING: Hvis du anser fletning for at være en helt uoverkommelig opgave, så er der en lidt nemmere løsning. Du nøjes med at rulle pladerne lidt ud, så de tilsammen lige er store nok til at pakke fyldet ind. Sørg for at alle samlinger så vidt muligt er på undersiden og pensl evt overgangene med lidt vand og udglat dem så du er sikker på at de holder sammen. Ovenpå kan du med en kniv ridse strimler på tværs – skråt eller lige – i dejen med 1-2 centimeters mellemrum. Det giver en fin effekt når butterdejen puffer op underbagning. Tænk på at skiverne der skæres af den færdige steg helst skal være min. 1,5 cm tykke. Så hvis du laver snittene med lidt over 1/2 cm mellemrum passer det med to ‘striber’ til et stykke.

Indbagt butterdej

Undersiden er ikke for køn. Skær det overskydende væk så der ikke r alt for meget overlap.

Vegaterisk steg vegansk

Skær bare helt igennem dejen men skær kun på den øverste halvdel af ‘stegen’

Vegansk VEGETARISK steg julesteg butterdej

Færdigbagt


FLETNINGEN: Her er en illustration af hvordan du kan forberede dejen og længere nede kommer en trin for trin oversigt over selve fletningen. Jeg har taget udgangspunkt i 3 plader, men du kan selvfølgelig bruge færre. Eller hvis du vil have MAX butterdej om dit morsbrød, kan du tage alle pakkens 6 plader (a 10×20 cm) og kun rulle en lille smule ud. Læg dem sammen og brug som illustreret herunder (eller over) og du får et ekstra tykt lag butterdej om din nøddesteg.

Hvordan fletter man butterdej fletningOg her trin for trin: Hvis fyldet er nogenlunde fast, så form det som et ‘brød’ eller en stor pølse med afrundede ender og læg den på dejen. Skær enderne af dejen nogenlunde som angivet vha stiplede linjer på tegningen herover. Snit i siderne med 1-1,5 centimeters mellemrum så der kommer 15-20 strimler, der kan flettes på hver side. Strimlerne skæres nemmest med en stor kniv der bare presses ned gennem dejen oppefra. Jeg valogte at ikke skære strimlerne helt ind til fyldet, så for at ikke trække for meget i dejen måtte jeg løfte den lidt op inden begyndte at flette (se billede 4). Pak evt. først enderne af ‘brødet’ nogenlunde ind i butterdej inden du fletter. Jeg tog to strimler ad gangen skiftevis fra højre og venstre side til den indbagte nøddesteg på billederne herunder. Men det er helt op til dig om du vil tage 1,2 eller 3 ad gangen. Når du når til slutningen stopper du de sidste strimlers ender ind under butterdejen så de bliver holdt på plads under bagning (træk evt hele ‘brødet’ lidt ud over bordkanten så du kan komme til).

indbagt vegansk nøddestegDet kommer til at se nogenlunde sådan her ud

Sådan fletter du butterdej


PYNTELØSNINGEN: Jeg brugte udstikkere som jeg normalt bruger til frugt. Og hvis man er til den slags kan man også skrive på Morsbrødet. Brug den overskydende dej og rul den ud i 2 mm (!) tykkelse. Er den for tyk puffer figurerne helt vildt op og er de for tynde bliver de næsten usynlige (se ovenstående billede…). Dup med LIDT vand på hele bagsiden så sidder pynten bedre fast – og der er mindre chance for at de puffer op på en helt crazy måde.

Sådan pynter du butterdej

Hvordan pynter man butterdej

Sådan pynter du butterdej

Når farsen/nøddestegen/æblegrøden – eller hvad du nu har ild i – er pakket i butterdej, kan du vælge at pensle det med kaffe, sojamælk eller opkog af majsstivelse. Sidstnævnte giver en nærmest glaseret overflade.  men kom kun lidt på så butterdejen stadig kan puffe op. Se mere i mit indlæg om vegansk pensling.

En indbagt nøddesteg skal bages omkring 30 minutter ved  225’C afhængigt af hvor meget farve det skal have. Vend bagepladen undervejs hvis din ovn bager ujævnt. Jeg håber du har lyst til at kaste dig over flettet butterdej.Nina fra PlantePusherne

Udgivet 09/11/2014 Filed Under: ● Festmiddag, ● Kage · konfekt · dessert mm, Hjælp til vegansk madlavning, 🥦 Alle opskrifter

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Vegan FETA cheese from plant milk
Next Post: Morsbrød – indbagt vegansk farsbrød/nøddesteg »

Reader Interactions

Comments

  1. Bjørn

    05/12/2020 at 16:29

    Den fletteteknik skal skæres meget mere ud i pap for nybegyndere i køkkenet som mig. Ellers super lækkert morsbrød

    Svar
    • Nina

      10/04/2021 at 16:13

      Nåh – jeg troede næsten ikke at det kunne gøres mere udførligt 😅

      Svar
  2. Irene

    23/12/2016 at 16:26

    takk for fin oppskrift ! “dette trick ” linken virker ikke lenger, 🙁 Men jeg pensler med sojamelk istedet. Gleder meg til å smake imorgen 🙂

    Svar
    • Nina

      23/12/2016 at 18:48

      Tak for tippet, jeg har ændret linket så man kommer hen til en opskirft 🙂
      Glædelig jul <3

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (12)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (73)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (22)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Krea-Nina (6)
  • Vores liv (18)
  • 🥦 Alle opskrifter (134)
  • 🇬🇧 English (17)

instagram – følg med bagom bloggen :)

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Footer

    Copyright © 2025 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme