Hvordan gulerødder kommer til at smage af laks
Hvordan smager læx så?
Hvorfor er der ikke flere der går amok over læx?!
Jeg har blæst 10+ carnister/pre-veganere bagover! Én havde et stykke laks og et stykke læx, tog et stykke laks og sagde så: ‘ja, det her er jo laks og det smager af laks, men det her (læx) smager meget af laks’ – Frija på facebookDenne her😍 … (opskrift er den bedste.red) … vi snød en del til påskefrokost 🤣. Har lavet den flere gange og det smager som laks … Thea på Facebook
Den kan under alle omstændigheder fylde det tomrum der opstod, da du opdagede, at fisk sandsynligvis kan føle smerte, at overfiskeri har tømt havene for omkring 90% (!) af alt dyreliv og at vildlaks og andre rovfisk indeholder så store mængder tungmetal at Sundhedsstyrelsen nu fraråder gravide og børn at spise dem. Viden som selvfølgelig får ethvert fornuftigt menneske til at holde på med at spise fisk, eller hur? 😉
Sådan serveres vegansk røget laks
Sushi
Lakseroulade
…er også en populær variation med vegansk laks. Her har en af vores trofaste læsere, Karina, testet opskriften på læx i en slags spinatroulade sammen med mandel fraiche. Det var efter sigende en stor succes selv hos den kødspisende kæreste. Opskriften på spinatpandekagerne som Karina fandt inspiration til fra Englerod, har jeg fået lov at gengive her: 100 g frisk spinat blendes med 2 dl havre mælk. Blandes sammen med 100 g hvedemel, 50 g kikærtemel, 1 tsk bagepulver, 1 tsk kala Namak samt ½ tsk friskkværnet peber og så salt. Røres klumpfrit og steges som pandekager.:
Kanapéer
Nu kan du servere veganske ‘laksekanapéer‘ som dem her: Én skive røget læx lagt på en ‘skive’ agurk skåret med tyndskræller og så en stribe krydret mandel fraiche (eller soja fraiche) smagt til med peberrod (altså sådan her). Eller hvad med læx rullet med tynde avokadoskiver? Top evt med CaviArt eller kapers. Jeg havde en ambition om at servere nedenstående anretning for Mathias efter endt fotografering, så han kunne smage, men kanapéerne forsvandt sporløst undervejs så jeg måtte afbryde mit forehavende…
Lakseanretning med rævesovs
Sådan laver du vegansk røget laks
Saltbagning
Fjern skindet (eller lad være)
Skær i strimler
Marinér
Røget læx - vegansk røget laks af salt- og tangbagte gulerødder i omega-3 marinade
INGREDIENSER
Til 'laksen'
- 4 stk gulerødder ( str. mellem mindst 2 cm diameter, i alt ca 300 gram)
- 300 gr salt (eller mere efter behov)
- 2 ark/plader ristet noritang (dem til sushi - ca. 20x20 cm)
- Eventuelttørret dild i rigelige mængder
Marinade
- 15 ml koldpresset rapsolie ((15 ml er 1 spsk) eller hørfrøolie)
- 1 ark/plade ristet noritang (dem til sushi - ca. 20x20 cm)
- 2 tsk æblecidereddike (eller friskpresset citronsaft)
- 1-2 knsp røget paprika (opjustér evt. mængden efter at de har marineret noget tid)
- 1/4 tsk mirin (risvineddike) (kan udelades)
SÅDAN GØR DU
Saltbagning
- Tænd ovnen på 200C.
- Skyl gulerødderne og rul dem evt. ind i tørret dild (kan skippes).
- Klip 2 af noritangpladerne midt over og tilpas de fire stykker i længden til hver sin gulerod.
- Læg en gulerod på hvert stykke nori og pak dem ind, brug vand til at få enderne til at hæfte.
- Drys et saltlag på 0,5 cm i bunden af det mindst mulige ovnfaste fad, der kan rumme alle gulerødderne i ét lag.
- Drys resten af saltet udover så gulerødderne er helt dækkede til. Pak det tæt med hænderne og kom det i ovnen i 1.5 time.
Marinering
- Bland alle ingredienser undtagen noritang til marinaden og hæld i et lille glas med tilhørende låg. .
- Tag de færdige gulerødder ud af ovnen men pak kun én gulerod ud ad gangen, så de er varme når du piller/skrælder dem. Læg et meget lille snit ned langs hele gulerodden og med spidsen af kniven får du fat i skindet og trækker det af i så store stykker som muligt på tværs af gulerodden. Det gør ikke noget at der sidder lidt rester tilbage, men de bliver pænest at se på, hvis du kan få det hele væk. NB Jeg er sluppet afsted med helt at skippe 'skrælningen', så gør evt. det hvis det passer dig bedst.
- Skær de skrællede gulerødder i tynde skiver enten med en skarp kniv eller mandolinjern. Kom gulerødderne op i marinaden efterhånden som de er skåret færdigt.
- Riv det sidste noritang i strimler og rør forsigtigt sammen med de marinerede gulerødder.
- Nu skal de ligge og marinere et stykke tid, både for at trække smag, men også for at få en dejlig mør konsistens. Jeg smagte dem efter de havde stået natten over og her kan de sagtens bruges, men de vinder i konsistens ved at stå 2 døgn i marinaden. Kom lidt mere røget paprika i undervejs hvis duften af 'røg' ikke er stærk nok.
- Servér dem til vegansk sushi, i en bagel med cream cheese, i en broccoli-pastasalat eller hvor du ellers savner smagen af røget laks.
TIPS & NOTER
Vegansk rævesovs
Så er der vegansk røget laks til påskebordet! I samme genre har vi opskriften på en sød/stærk sennepssild som du også kan prøve. Og vil du gerne lave rævesovs, som er den sovs man traditionelt spiser til gravad laks, så er originalopskrifterne som udgangspunkt 100% veganske.
Vil du derimod gerne lave en oliefri rævesovs? Så bland: 1/2 dl dijonsennep med 1/2 dl agavesirup, 2-3 tsk dild, 1/2 tsk salt og peber. Den bliver godt nok til den stærke side når der ikke bruges olie til at emulgere med sennepen. Men den gør det en rævesovs skal gøre 🙂
Katrine
Seriøst! Helt åndsvagt godt! Det bedste alternativ til laks nogensinde 😄
Nina
Hurra! Tak, ja man bliver så rigeligt belønnet for sin indsats 🥳
Dejligt at du kan lide den.
Bh Nina☺️
Lækker, lækker, vores gæster troede det var rigtig lasks 🙂
Ha ha sådan 💪 Ja så har opskriften jo gjort hvad den skulle. Godt arbejde. Og tusind tak fordi du smed en kommentar 😉
Kh
Hej, hvordan opbevarer man læx indtil det skal spises?
Jeg plejer bare at lade det stå i marinaden indtil det skal bruges 🙂
Bh Nina
G E N I A L T! Smagte SÅÅÅÅ himmelt jo! Brugte flydende røg i stedet dog og manglede dild; holder mig til den flydende røg men vil have indkøbt dild.
Det slog os herhjemme om man måske kunne slippe afsted med at bruge en større grøntsag, så der var mindre pillearbejde. Har du eksperimenteret med eksempelvis sød kartoffel?
Ja det kunne være fedt hvis der var noget større 😅 større gulerødder er et godt sted at starte. Søde kartofler bliver meget bløde når de blive tilberedt.
Dejligt at i kunne lide opskriften!
Bh Nina
Hej,
Jeg har prøvet din opskrift. Jeg synes virkelig guleroddens tekstur bliver rigtig lækker. Derfor tænkte jeg på, om man måske kunne tilberede på samme vis men med pastinak eller (knold)selleri? Selvom jeg føler det er lidt forbudt – så kunne det måske gå hen og blive lidt ala røget hellefisk.
Jeg synes dog ikke gulerødderne er lakset i smagen, men det havde jeg heller ikke regnet med – men det smager rigtig lækkert og har sådan en fornemmelse af frisk hav, som jeg synes er en dejlig smagsnuance – i den forbindelse ville jeg høre om du havde prøvet andre typer af tang til opskriften, som er fra de danske farvande – måske sukkertang eller andre former? Jeg synes nemlig nori-tangen næsten bliver lidt for dominerende.
Mange tak for alt den energi du ligger i dine forsøg. De er stor hjælp og rigtig god inspiration!
Hej 🤗 ja den nori kan være meget insisterende! Jeg har ikke prøvet med andre rodfrugter men det lyder spændende. Gulerod bliver bland andet brugt pga farven og vi spiser jo også med øjnene. Lad mig høre hvis du ha fået eksperimenteret?
Bh Nina🙂
Lækker opskrift, som jeg netop er ved at lave 😋 Jeg har dog et enkelt spørgsmål; skal de trække på køl eller stuetemeperatur?
Jeg putter det på køl for en sikkerheds skyld. Men det er ligefør at jeg tror stuetemperatur ville være ok …🤔
Bh Nina
Flot og spændende opskrift.
MEN skal vi ikke finde på opskrifter som kun og specielt er til veganer og ikke “plagiater ” på kød/fiskespiseres retter.
Lad os lave noget nyt og banebrydernede
Du går bare igang 😉 Der er plads til det hele 🙂
Kh
Det lyder som en super god opskrift, jeg er dog lidt nysgerrig om du har prøvet at bruge nori tangen til andet bagefter? Fx din makrelfri i tomatsovs? 🙂
Hej Stine, nej det har jeg ikke, men jeg må da indrømme at det lyder oplagt at give dem en chance til i en makrel(fr)i tomat 🙂
“Røget paprika”, skriver du. Hmmmm…..? Har du nogen erfaring med liquid smoke?
Ikke personligt, men det bør kunne bruges i stedet – pas på med at ikke bruge for meget 🙂
Vh Nina
Hej Nina.
Mine gulerødder blev meget fugtige og nærmest slatne da jeg tog dem ud af ovnen. Hvad kan jeg have gjort forkert?
Mvh. Linda
Nina du er vanvittig sej! Jeg faldt lige over denne opskrift. Hver gang jeg søger noget vegansk der ligner noget som kødspisere ville sætte tænderne i, så vinder du Maks stjerner. Tak for alle de gode tricks du giver i dine gennemarbejdet opskrifter på hjemmelavet plantemad i bedste stil!!!
Velbekomme – det er godt at høre, at jeg rammer en af hovedmålgrupperne 😉
Vh Nina
Det ser virkelig spændende ud! Jeg har lige to spørgsmål i forbindelse med opskriften; hvad er grunden til at du ikke skræller dem inden du kommer dem i ovnen med salt og kan man evt bruge er gulerodsskræller efter de er kommet ud af ovnen?
Med venlig hilsen
Julie
Hej Julie 🙂 Hvis du skræller dem inden ovnen, så får de en lidt mørk overflade fra tangen som ikke ser så pæn ud. I princippet kan du muligvis bruge en gulerodsskræller efter ovnen. Jeg ville dog tro at de mister noget af al den gode hav(tang)- og saltsmag som de har fået i ovnen. Men du kan prøve dig frem og se om du er tilfreds med resultatet 🙂
Vh Nina
Hvordan tror du det vil arte sig indbagt i butterdej?
Jeg tænker: Den laks man indbager i butterdej bliver jo ‘bagt’ og får en helt anden konsistens ligesom hvis du steger et stykke laks på panden. Røget og gravad laks er jo ‘råt’ og det er den konsistens som læx efterligner. Det vil ikke koagulere på samme måde som en fisk vil når du bager den. Så du får ikke konsistensen af bagt fisk ved at bruge læx, men vil få konsistensen af rå/røget/gravad laks. Det har jeg aldrig smagt i butterdej, men nu har du mine tanker omkring det. Meld gerne tilbage hvis du prøver, det er altid sjovt at høre om opskrifternes muligheder og begrænsninger 🙂 Pøj pøj.
Vh Nina
Kan det passe der er en meget lille mængde marinade til meget gulerod? Skal der vand i marinaden eller skal det bare stå med en lille slat i bunden?
Ja! Det passer 100% 😀 De skal ikke svømme overhovedet, men bare lige dækkes 🙂
Det lyder jo seriøst lækkert!!!
Hvor længe kan gulerodslaksen holde sig i glasset med marinade, i køleskabet?
Hej Stephanie, jeg tror primært det er de sarte omega3 fedtsyrer der begrænser holdbarheden. Jeg havde nogle stående i 5 dage som begyndte at lugte lidt harske. Jeg har tænkt mig at lave det igen til min fødselsdag på søndag og lægger dem nok i marinade omkring torsdag/fredag 🙂
Nina
Mmmhh, glæder mig mega meget til at prøve det her 🙂 Mon man kan lege med at bruge ‘liquid smoke’ i opskriften – evt, pensle gulerødderne inden de kommer i ovnen, eller bruge lidt i marinaden i stedet for røget paprika? Har ingen erfaring med liquid smoke, men tænker, at det måske giver en god solid “røgfornemmelse”?
Ja liquid smoke og røget paprika bør kunne erstatte hinanden, men jeg har ingen erfaring selv, så jeg ved ikke hvor meget du skal bruge, mon ikke nogenlunde samme mængde?
Vh Nina 🙂
Tak af hjertet, for en fantastisk ide til et alternativ til en højt elsket ingrediens: laks, som jeg trods min kærlighed til smagen, vælger at fravælge i mit liv, da dette er mit bidrag til en bedre verden.!
Hvis vi alle fravælger kød, for vi bedre mulighed for at brødføde alle verdens mennesker, og jorden som skal brødføde os, ville få en velfortjent CO2 pause,
Kh og tak 🙂
Mange tak, jeg håber at du bliver rigtig glad for den!
Nina 🙂
Det lyder rigtig, rigtig lækkert 🙂 Har I en opskrift på spinatrouladen?
Hej Anni, jeg har fået opskriften fra Karina og tilføjet den under hendes lækre billede 🙂
Tusind tak for endnu en genial opskrift. Jeg skal forhåbnetlig lave frokost til min far på hans fødselsdag og måske min søster og nevøer også. Måske denne skal i spil der. Jeg har endnu ikke bestemt mig. Men prøves skal den.
Jeg har også bestemt at den skal serveres på min fødselsdag! 😀 I noget sushi, for det fungerede altså virkelig godt!