Her får du en masse kreative idéer til fyld på din veganske pizza. Hvis du har lyst til at lade dig inspirere til en whole-foods-baseret, plantebaseret og overvejende HCLF tilgang til vegansk pizza toppings med masser af lækre råvarer, så kig med her (og hvis du er italiener, så skynd dig at lukke øjnene …)
- 1 – VEGANSK PIZZA TOPPINGS klik for billeder og tips
- PRINT Komplet liste med vegansk Pizza-inspiration
- BONUS find din ovns pizzafunktion
- 2 – PIZZA UDEN OST, Alternativer til komælksost
- 3 – KREATIVE ALTERNATIVER TIL TOMATSOVS
- Ekstra: Helt alternative pizzaformer og tips til at inddrage børnene i pizza-lavning
1 – Vegansk pizza toppings/fyld
Her er nogle af de råvarer, der går igen som vegansk pizzafyld hjemme hos os. Kombinér dem på kryds og tværs som du lige føler for, men undlad at proppe pizzaen for meget. Nogle af bundene ser lidt mystiske ud, fordi de er taget inden, jeg fik perfektioneret min opskrift på glutenfri pizzabund. Hvis du ikke allerede er bekendt med begrebet umami, vil jeg anbefale at læse op på det ved lejlighed, da det er super godt at tænke ind i fyldet, hvilket vi har gjort på de fleste af dem her:
Aubergine

Godt cremet fyld til pizza. Forbag gerne skiverne i ovnen mens den varmer op og inden de bages med på pizzaen. De kan faktisk laves uden olie, selvom det selvfølgelig ikke bliver lige så sprødt – men stadig snasket.
Shiitake-bacon

Sindsygt lågsus topping at komme på pizzaen. Laver du flere pizzaer, så bag Shiitake-bacon samtidigt med den første, så kan de nå at komme ovenpå de sidste. Kan også drysses på den færdigbagte pizza.
Frossen spinat

Vi prøvede spinat på vores nytårspizza og det smagte bare helt fantstisk! Giver en god snasket mouthfeel. Spinaten tøs op, drænes, saltes evt. og kommes mellem tomatsovs og fx Åhst.
Grønkål
Det lyder lidt skørt, men grønkål på pizzaen holder 100%. Skær den ud i mundrette stykker, da den bli’r lækkert sej og besværlig at bide over.
Du kan enten bage grønkålen med pizzaen: Jeg lavede en dressing (af lys tahin, sennep, salt, peber og æblecidereddike) nogenlunde som man ville gøre til kålschips. Grønkål blev pillet i mindre stykker, dækket grundigt med dressingen og så blev de bagt med på pizzaen – hold godt øje de kan hurtigt få for meget. Sprødt og/eller sejt, lækkert og umami.

Eller du kan svitse grønkålen på en pande i f.eks. lidt bouillonvand (eller olie) til den er mør og så overdænge pizzaen med grønkål lige inden du kaster den i kraniet.

Broccoli
Skæres så vidt muligt i tynde skiver eller mindre buketter for at kunne blive færdigstegt og let branket på toppen. Hvis du vil prøve at forstå min begejstring for stegt broccoli (som forklarer hvorfor, det er på 95% af vores pizzaer) så læs indlægget verdens bedste broccolitip.

Kødfrisovs, tomater
KødFRIsovs. Har du en rest af den populære kødFRIsovs, så er den oplagt at smide på pizzaen. Mættende, lækkert og meget umami.

Friske tomater skal være modne og velduftende. Især cherrytomater er gode, da de tit er mere søde.
Soltørrede tomater skal være enten semidried eller opblødt. Er de tørre bliver de stenhårde i ovnen. Stop dem evt godt ned i sovsen så de ikke tørrer mere ud. Super lækkert, koncentreret umami-kick.
Squash
Englerod har høstet hele køkkenhaven og puttet den på sin sommerlige danske pizza.

Løg, hvidløg
Her er skåret rødløg og hvidløg i fine skiver og drysset på inden bagning. De kan stoppes ned i tomatsovsen hvor de bliver dejligt bløde og søde eller smøres med olie men bliver nu også en form for sprøde sådan her.

Er ovnen tændt i længere tid, så smid hele hvidløgsfed (med skræl på) i ovnen og ‘pop’ dem ud på de sidste pizzaer når hvidløgene er helt bløde og karamelliserede.
Majs
80’erne har lige ringet, de vil gerne have deres fritidshjemspizza tilbage. I modsætning til dåsemajs indeholder majs fra frost ikke sukker, så det bruger vi gerne. Bedst er det selvfølgelig om sensommeren, hvor du kan få friske, danske majs. De kan skæres direkte af kolben og bages med pizzaen.

Asparges
Den altid kreative Kirsten Skaarup har puttet asparges på sin pizza.

Kartoffelskiver, oregano
Ja det ligner en traditionel skinkepizza, men det er bare ULTRAtynde skiver af rå kartoffel som er stoppet godt ned i tomatsovsen for at sikre at de bliver tilberedt.

Oregano fuldender duften af pizzariapizza, hvis der ikke er en cremet sovs på toppen, så drysser jeg det på efter bagning så det ikke branker. Oreganoen kan også tilsættes selve tomatsovsen, især hvis det er en sammenkogt sovs.
Søde kartofler
Her har Micadeli lavet en smuk pizza med tynde skiver af sød kartoffel. Husk at balancere den søde smag fra kartoflerne med noget syrligt eller noget evt. stærkt. Skiverne er lagt på rå, og du kan se hele opskriften på pizza med sødkartoffel her.

Avokado
Om det skyldes selskabet ved jeg ikke, men det her er et af mine favoritpizzaminder ♥ Avokadoen skal ikke bages med, men smides på lige inden servering. Drys evt. med (flage)salt. Super cremet og lækkert! Blev serveret for mig i barselssengen.

Pesto
Her har vi lavet en primitiv oliefri lyn’pesto’creme af en masse frisk basilikum, plantemælk, salt peber m.m.. Vegansk pesto fra Urtekram fås i større supermarkeder.

Oliven
Udsten olivenerne inden de kommes på pizzaen og bag dem med så bliver de lidt seje og ekstra lækre i det. Vi køber altid de super lækre kalamata oliven.

Friske krydderurter↑
Hvis du ikke lige er i pestohumør (eller -besiddelse) kan du i stedet få den fantastiske basilikumsmag på din pizza ved at drysse frisk basilikum på efter bagning. Frisk oregano (som forrige pizza), timian, rosmarin mm kan også bruges og er også noget du kan koge med i tomatsovsen. Frisk dild var et hit da jeg lavede blomsterpizzaen som ses længere nede… Kender du tricket med at stege salvieblade sprøde i olie? Yum! Måske kunne det også bruges i pizzasammenhæng som drys ovenpå …
Grønne bønner
Helt almindelige grønne bønner fra frost. De er tøet en del op inden de kom på pizzaen. Temmlig utraditionelt, jeg ved det, men det er blevet en skarp konkurrent til broccolien herhjemme. Evt kan de smøres med lidt olie og salt inden de kommes på pizaen.

Svampe
RIGTIG godt som pizza fyld! Alle former kan bruges, men får du fat i shiitake, Karl Johan, Enoki eller andre af de mere eksotiske end champignon bliver det ekstra lækkert. Især hvis du lige ulejliger dig med at forstege dem (gerne oliefrit) til de er godt tørre, evt. hælder lidt balsamicoeddike eller en sjat vin, salt og masser af peber til sidst. De kan også kommes rå på pizzaerne inden bagning (i tynde skiver for at undgå en masse væske), men en grundig forstegning giver virkelig bonus.

Røget tofu i grove strimler

Mine varmeste anbefalinger om at strimle Økolivets røgede tofu groft og drysse den generøst på pizzaen. Spidserne bliver dejligt sprøde og det gi’r bare en super lækker omgang let røget umami til all bidder. UPDATE desværre fremstilles den nævnte Økolivets tofu ikke længere, så andre røget tofu må prøves.
Kapers↑
Ja kapers fungerer jo lidt som oliven, et lille syrligt, saltet indslag som under alle omstændigheder er smart at have i køleskabet.
Stegt peberfrugt
… kan kommes på rå, men jeg kan varmt anbefale at forstege/karamellisere den på en pande – evt sammen med løg – i lidt bouillon, soja, peber og risvineddike indtil den er rimelig slatten, men ikke branket.

Artiskokhjerter
… så flotter vi os rigtigt. Totalt yndlingsfyld. De fås økologiske fra Urtekram, men altså druknet i olie. Jeg plejer at dræne dem godt fra olien, lade dem dryppe af på køkkenrulle og skære dem i mindre stykker. Virkelig lækkert!
Valnødder
… kommes i semistore stykker på pizzaen og bages med, hold øje med at de ikke brankes. Pinjekerner vil helt sikkert også være lækkert.
Salat/rucola/ærtespirer

Jeg elsker frisk grønt som topping på min pizza 😍 Måltidet bliver hurtigt meget kompakt og tungt i maven, hvis ikke jeg kan få noget grønt til (veganer-skade?). På dovne dage sidder jeg bare med et salathoved i den ene hånd og pizzaen i den anden, og kører dem i fjæset skiftevis, fremfor at ulejlige mig med at pynte pizzaen med det. Bemærk at salaten IKKE skal bages med, men typer som ruccola kan du faktisk godt komme en forsigtig tur i ovnen.

Udover rucola, kan de mildere salattyper som strimlet hjertesalat, romaine, iceberg mm drysses gavmildt på efter bagning, det giver en dejlig friskhed til pizzaen. TYNDTskåret spidskål eller frisk spinat kan også bruges. Ærtespirer kunne også være lækkert! Tilmed ramsløg er blevet forsøgt herhjemme og det giver en superlækker, mild og frisk smag af hvidløg.
Blomster

Naturligvis mest til pynt, men f.eks. Blomster fra purløg, giver et fint hint af løg/ hvidløg. Brug kun spiselige blomster 🌺🌿naturligvis. Brug for eksempel blomsterne fra dine krydderurter som purløg, oregano, timian og dild. Men også hjulkrone, bellis, forglemmigej og andre mere ‘neutralt’ smagende spiselige blomster kan bruges.
PRINT Komplet liste med vegansk Pizza-inspiration
50+ idéer til Vegansk pizza – uden ‘produkter’ – 2025
INGREDIENSER
Opskrift på lyn-børge tomatsovs
- 3,5 dl mosede tomater ( ca. 1/2 flaske af denne type))
- 2 tsk salt
- 2 tsk rørsukker/agavesirup
- friskkværnet sort peber
Ovenstående er absolut minimum. Men tilsæt også gerne:
- 1/2 tsk løgpulver
- 1/2 tsk hvidløgspulver ( eller 1 fed presset)
- Friske eller tørrede kryderurter fx 1 tsk tørret oregano
FORSLAG TIL FYLD – inden bagning
- Aubergine
- Shiitake bacon
- Spinat (fra frost: Optøet og presset for væde)
- Grønkål
- Broccoli (i små buketter)
- KødFRIsovs
- Tomater
- Squash
- Løg
- Hvidløg (evt. langtidsbagt først)
- Majs
- Asparges
- Kartoffel (i tynde skiver)
- Søde kartofler
- Pesto
- Oliven
- Grønne bønner
- Svampe
- Røget tofu (I strimler eller tynde skiver)
- Kapers
- Peberfrugt (frisk, stegt eller syltet)
- Artiskokhjerter
- Valnødder
– efter bagning
- Salat/rucola/ærtespirer/ramsløg/babyspinat
- Friske krydderurter
- Avokado
- Tørret oregano (eller frisk)
- Blomster
SÅDAN GØR DU
- For at lave tomatsovsen: Rør det hele sammen til salt og sukker er opløst og fordel det på dine pizzabunde.
TIPS & NOTER
Andre idéer til sovs
- En form for tynd, lind hummus, som f.eks. i denne med stegte grøntsager på.
- Pesto (hjemmelavet fedtfri eller Urtekrams røde eller grønne).
- Oliventapenade.
- KødFRIsovs.
- Smør et lag soja fraiche, mandel fraiche, vegansk smøreost eller yoghurt på bunden. Det giver en dejligt syrlig/sød smag.
- Ingenting: Ja hvis fyldet enten er tilpas cremet (masser af stegt peberfrugt, aubergine etc) eller der toppes med noget godt snask, så kan du jo faktisk lave en pizza helt uden traditionel sovs. Som fx en klassisk Hvid Pizza med kartoffel, frisk rosmarin, (flage)salt og godt med olivenolie.
- Smeltet vegansk ÅHst, super populære vegansk ostesovs. Erstat lidt af kartoflerne med olie for en endnu mere sprød, snasket ÅHst på din pizza.
- Englerods osteFRIsovs lavet på bønner.
- Kærlighed & Kikærters cashew-ostecreme.
- Urtekrams røde eller grønne pesto som begge er veganske.
- En dressing af lys tahin blandet med salt, peber, sennep og citron eller lidt eddike. Kan hældes på efter bagning for at blive ekstra snasket. Kan også bruges direkte fra bøtten …
- Efter bagning kan du også toppe pizzaen med en dressing af soja fraiche eller sukkerfri sojayoghurt krydret med salt, peber, sennep og friske eller tørrede krydderurter fx dild eller basilikum. Vi laver som regel creme fraiche dressing.
- Prøv at toppe pizzaen med avokadotern eller -skiver – efter bagning. Måske guacamole?
- Månebarnets ikoniske veganske ostesovs.
- Du kan også efter bagning drysse en form for vegansk parmesan over for lige at give pizzaen et touch af ost – dog uden snask. Den findes i mange udgaver, f.eks. denne fra Englerod.
BONUS din ovn har – sandsynligvis – pizzafunktion:
Kan du finde dette ikon eller noget, der ligner på din ovn:

Ja den kaldes faktisk også pizzafunktion. Koncentreret varme nedefra er med til at give en super sprød, lækker bund. Og har du altså undervarme (fremover kaldet pizzafunktion) i din ovn, så kommer du liiidt tættere på stenovnsbagt …
Smid pizzaen i en for(og under)varmet ovn på 250°C og glæd dig til en virkelig sprød bund efter 10 minutter. Hold godt øje 👀 det går pludselig meget stærkt til sidst!
2 – PIZZA UDEN OST, Alternativer til komælksost
Det må gerne være cremet, have masser af umami, blive en lille smule branket/karameliseret og binde hele pizzaoplevelsen sammen:
- Smeltet vegansk ÅHst, vores helt egen super populære udgave af kartoffel-ostesovsen. Erstat lidt af kartoflerne med olie, hvis du er til den slags og vil have en super sprød, snasket ÅHst på din pizza.
- Englerods osteFRIsovs lavet på bønner.
- Kærlighed & Kikærters cashew-ostecreme.
- Urtekrams røde eller grønne pesto som begge er veganske – YUM! Den er meget smagfuld, så fortynd den evt. med lidt plantemælk for at strække den.
- En dressing af lys tahin blandet med salt, peber, sennep og citron eller lidt eddike. Kan hældes på efter bagning for at blive ekstra snasket. Kan også bruges direkte fra bøtten…
- Efter bagning kan du også toppe pizzaen med en dressing af soja fraiche eller sukkerfri sojayoghurt krydret med salt, peber, sennep og friske eller tørrede krydderurter fx dild eller basilikum. Vi laver som regel creme fraiche dressing.
- Prøv at toppe pizzaen med avokadotern eller -skiver – efter bagning, vel at mærke. Det kunne passende ske i kombi med frisk basilikum, tomat og peberfrugt. Måske kunne guacamole være en idé?
- Månebarnets ikoniske veganske ostesovs. Den startede vi med at bruge lige da vi sprang ud som veganere og jeg ved at den har toppet MANGEN en vegansk pizza gennem årene.
- Du kan også efter bagning drysse en form for vegansk parmesan over for lige at give pizzaen et touch af ost. Den findes i mange udgaver, f.eks. denne fra Englerod.
3 – Kreative alternativer til tomatsovs

Ja, ja, altså tomatsovsen er jo så vegansk, som det kan blive, men når vi nu alligevel tænker ud af boksen så prøv også:
- En form for tynd, lind hummus, som f.eks. i denne med stegte grøntsager på. 1
- Pesto, enten hjemmelavet fedtfri eller færdigkøbt, Urtekram har både en rød og en grøn.
- Oliventapenade.
- KødFRIsovs.
- Smør soja fraiche, mandel fraiche, vegansk smøreost eller yoghurt på bunden. Giver en dejligt syrlig/sød smag.
- Ingenting: Ja hvis fyldet enten er tilpas cremet (masser af stegt peberfrugt, aubergine etc) eller der toppes med noget godt snask, så kan du jo faktisk lave en pizza helt uden traditionel sovs. Et klassisk eksempel på det er Hvid Pizza med kartoffel, frisk rosmarin, (flage)salt og godt med olivenolie.
Ekstra: Helt alternative pizzaformer og tips til at inddrage børnene i pizza-lavning
Rugbrødspizza

Mathias skraldede en dag en masse rugbrød og følte sig inspireret til at opfinde ‘rugbrødspizza’. De bliver kun lige sprøde i kanterne, men er ellers en nem og sjov måde at få noget, der minder om pizzaer ovenikøbet i små anrettede størrelser (her med linsetomatsovs, broccoli, champignoner og oregano). Pitabrød og tortillas kan også bruges i en snæver vending.
Glutenfri pizza
Her er tre bud på en glutenfri vegansk pizzabund. Fra venstre mod højre: PlantePushernes egen udgave af en rimelig traditionel men glutenfri pizzabund. Dernæst den lidt mere kreative opskrift Pommes Pizza hvor bunden er lavet af ultratynde kartoffelskiver med en dressing af lys tahin mm. Mums! Og så er der selvfølgelig nyklassikeren glutenfri blomkålsbund fra Englerod.

Knækbrødspizza

Det svenske knækbrødsmærke Leksand introducerede svensken for knækbrødspizza og startede dermed en regulær trend. Jeg har ikke prøvet det endnu, men det lyder nemt og lækkert, er 100% fuldkorn. Der er i hvert fald garanti for en sprød skorpekant, så prøv det af, hvis du kan få nallerne i de store runde svenske knækbrød – måske Irma? (Foto af vegansk knækbrødspizza: Camilla Rydberg).
Lad børnene lave pizza
Gør det til en familiebegivenhed (eller vennebegivenhed?) at lave pizza. Læg fyldet i en masse små skåle, så alle kan lave deres egne små pizzaer. Hvis du, som jeg, er den lykkelige ejer af et (eller flere) cabaret-fade – og på evig jagt efter en undskyldning for at bruge dem – så er det nu, de skal findes frem.

Lav pizzaerne små, så kan ungerne nemmere overskue dem og få helt deres egen pizza. Der kan laves ansigter og rigtig leges med maden. Og ja, her har der sneget sig et ‘produkt’ ind. Vi bruger Nagels tofupølser som er et relativt lødigt produkt. De bor i fryseren og så tages de op én ad gangen, når det skal være pølle-fint.

Skæretip: Det kan faktisk være nemmest at klippe pizzaen med en god stærk køkkensaks…

Flere pizza-tips: Almindelig’ pizzabund i 3 versioner samt et bud på en tomatsovs fra Kærlighed og Kikærter, pizza toppet med Hokkaido græskar fra Vanløse Blues. Hvis du har lidt højere ambitioner end at blot smide råvarer direkte på pizzaen, så find mere inspiration udenlands i indlæggene 30 Vegan Pizza Recipes for National Vegan Pizza Day 2014 eller 27 Dairy-Free Pizza Recipes That Will Make You Proud!
Hav en rigtig hyggelig pizzaaften derude – jeg glæder mig allerede til min næste. Jeg fantaserer for tiden om fyld af kogt spinat toppet med cremet blomkålssovs og en hurtig tofu-ricotta inspireret af den her opskrift 🙂
Hvad smider du på din pizza?





Din ostesovs er fantastisk, i både smag og konsistens. Tak for opskriften ⭐⭐⭐⭐⭐
Af hjertet tak!
Og velbekomme 🙂 <3
Nina
Wow et gennemarbejdet indlæg. Tak for alt den inspiration samlet et sted🙌 Perfekt sted at kigge, når der skal findes på topping til fredagspizzaen 😀
Velbekomme – også en lækker blog du har dig 🙂 <3
Bh Nina
I går fik vi for anden gang pizza inspireret af dig! Det var med glutenfri bund (son alm pizza bund, mend lavet med havre og kikærtemel. Ovenpå tomatsovs, kartoffelskiver, RIGELIG med grønkål også den geniale flydende åhst :-))) alle kødædere spiste med velbehag, og tvillingerne på 1 år kunne slet ikke få nok. TAK for dejlig inspiration!
Det lyder også super lækkert! Velbekomme 🙂
Vh Nina
Fantastsik inspiration tak – i er bare seje
Juhuuu! Er glad for at du kan bruge inspirationen 🙂
Vh Nina