• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Aftensmad, elementer til > Frækkedeller

Frækkedeller – klassiske frikadeller (vegetar/vegansk)

af Nina, opdateret 14/02/2023

Veganer frikadeller på en gaffel og en uskarp rød og hvid-ternet baggrund
Share972
Pin343
1.32K Shares
Kommentarer (129) Udskriv Hop til opskrift

Linsedeller, selleribøffer, falafler – sådan kender de fleste mennesker veganske og vegetar frikadeller. Men helt klassiske frikadeller er vist forbeholdt kødspisere, eller hvad?

Frækkedeller?

Det er ikke så svært at lave vegetar frikadeller. Skal de være veganske kræver det lidt mere. Selvom det tog nogle ugers intensive eksperimenter at nå frem til opskriften her. Og resultatet ligner foruroligende meget frikadeller, som man husker dem. Det er derfor de er frække, for de kan godt snyde lidt 😉 Og vi har selvfølgelig sørger for, at smagen er helt i top! De er også perfekte som burgerbøffer i veganske burgere. Frækkedellerne adskiller sig fra de fleste veganske frikadeller ved at de ikke er lavet på bønner eller linser. De har, efter min mening, en mere ‘delikat’ konsistens og en smag som faktisk kan snyde en kødspiser.

 “Lavede frækkedellerne i går … WAUW de er gode!!! Tror de er de bedste veggiedeller jeg har smagt endnu. Det er skønt at der bruges gode reelle ingredienser og smagen af svampe og valnødder er bare for lækker 🙂 Tak for opskriften!”

Anja K., på PlantePushernes facebookvæg.

Smagen af frækkedeller

Opskriften er inspireret af Himmelsk Nøddesteg, som vi er kæmpe fans af herhjemme. Jeg fik hurtigt idéen at lave veganske frikadeller af den, eftersom farven er så utroligt … ja undskyld, grå! Det gør, at den ser meget kød-agtigt ud og det kan jo have sine fordele. Feks. hvis man gerne vil lave mad til Onkel Henning, som nægter at sætte tænderne i alt, hvad der er grønt og man selv nægter at tilberede nogen der har haft en mor. Eller hvis man har besluttet sig for at skære ned på kødet, men har svært ved at give slip på gamle velkendte retter som frikadeller. Derfor har vi her lavet en version som egner sig fremragende til at blive stegt på panden.Små runde köttbullar fritlagt på hvid baggrund

Smagen har også fået nogle tweaks for at bedre imødekomme Onkel Hennings smagspræferencer, men hvis du vil have mildere og mere børnevenlige vegetar frikadeller, så halvér bare mængden af hvidløg, peber og udelad eventuelt røget paprika. De får en super lækker stegeskorpe og er virkelig saftige og smagfulde. Deller uden kød opfører sig anerledes og derfor har jeg tilføjet en del konkrete instruktioner undervejs til, hvordan du får det bedste resultat 🙂

“Kan man smage svampene?!”

Det er nok det spørgsmål jeg får stillet oftest ifht. frækkedellerne og den heraf afledte opskrift på Morsbrød. Jeg kan efter flere års test på markedet sige, at stort set alle (hvis ikke alle) de tilbagemeldinger jeg får mener det samme som mig, nemlig at nej, det kan man ikke. Altså ikke på den der svampede måde. Og det er altså også fra virkelig svampeskeptiske personer. Så selvom du ikke er kæmpe svampefan kan du roligt kaste dig over opskriften.

Sådan bruger du vegetar frikadellerne

Ja du bruger dem faktisk mere eller mindre som gammeldaws kød-frikadeller: Spis dem endelig med kartofler! Bare helt almindelige vidunderlige kogte kartofler. (Eller find indpiration i vores kartoffelkategori). Hvis det skal være ekstra fancy, så lav en cremet rødvinssauce til. Eller vores favorit: Den super nemme vegnske persillesovs. Frækkedellerne er også en fast bestanddele på mange veganske jule- og påskeborde. Se f.eks. vores veganske julemenuer. Frækkedellerne smager også godt (mange siger at de smager endnu bedre) kolde dagen efter hvor de er helt faste i konsistensen og feks. kan agere pålæg i en madpakke. Få mere inspiration til at bikse dine egne deller sammen i indlægget Styr på dellerne – Guide og universalopskrift til veganske frikadeller

Vegetar frikadeller med vegansk feta på en lysegrøn tallerken

Se opskriften på hjemmelavet vegansk feta så du kan lave græske frikadeller igen 🙂

Veganske burger burgerbøffer

De fungerer også rigtig godt i veganske burgere, som hamburgere…

Veganske hamburger og burgerbøffer

…de kan nemlig blive rigtig flade, omend de skal behandles lidt nænsomt undervejs – vil du prøve at grille dem, så steg dem faste på en pande først..

En gaffel er stukket i et stykke vegetar frikadelle og baggrunden er rød/hvid ternet

Sådan ser de ud indeni. Dejligt saftige pga. svampe og tofu!

Klassiske veganske frikadeller uden kød

De kan formes som veganske kødboller (köttbullar) og bruges (forsigtigt) i en tomatsovs. Server dem eventuelt separat og overhæld med sovsen ved anretning.

Frækkedellefarsen

Sådan skal den se ud

Se godt på denne fars! Den skal se lidt grynet ud, og virke lidt tør men hænge godt sammen når du former den til deller.

Fars til vegetariske frikadeller ligger på en træske så man kan se konsistensen. Der er rød baggrund

Smag den til

Fordelen ved en vegansk frækkedellefars er selvfølgelig at man kan smage på den uden at bekymre sig om hverken salmonella, kogalskab, fugleinfluenza, SARS eller hvad det nu ellers hedder alt sammen.

Så smag lidt på den: Er den salt nok? Pebret nok? Ellers tilsæt mere, den må godt rive lidt i gummerne. Kan den hænge sammen hvis du former den til deller? Ellers drøn lidt af farsen igennem maskinen igen.

Form dem – tight!

Sådan laver du veganske frikadeller

Vegetar frikadeller hænger bedre sammen, hvis de presses hårdt sammen efter at farsen har hvilet. Jeg plejer at med den ene hånd hele tiden holde sammen rundt om kanten på dem og forsigtigt mase dem flade med den anden hånd – for at gøre dem så kompakte som muligt.

Steg dem

Veganske frikadeller på panden

Hvis du alligevel har tændt ovnen kan du også ovnstege dem: Form dem som du vil og pensl den evt med olie og læg dem ind på bagepapir. Afslut evt. med en kort tur på en varm stegepande.

hvor meget fylder en teske spiseske

På en limegrøn tallerken ligger et bjerg af små veganer frikadeller.
Udskriv Bedøm
4.8 - fra 45 stemmer

Frækkedeller - veganske / vegetar frikadeller

De lækreste saftige veganske, vegetar frikadeller. Smager som 'almindelige' frikadeller og får en lækker sprød skorpe, når de steges på panden. Giver 430 gr. 'fars'.
De kan eller bages i ovnen (evt. uden fedtstof hvis ønskes) men så bliver de lidt mere tørre i det ...
frikadeller, glutenfri, kødfri, Vegansk mad der ligner ...
indeholder reklamelink
af Nina fra Plantepusherne
Arbejdstid30 min
Tilberedning20 min
I alt50 min
14 deller

INGREDIENSER

  • 200 gr svampe (f.eks. champignon, gerne brune, Porto Bello, Porto Blanco, shiitake eller en blanding)
  • 150 gr fast tofu i vand (drænet vægt. Se Tips vedr. varianter)
  • 1 dl havregryn (glutenfri eller boghvedegryn for glutenfri version)
  • 1,5 dl kogte brune ris (svarer til 1/2 dl ukogt)
  • 1 tsk stærk dijonsennep
  • 2 tsk sojasauce eller tamari (for glutenfri)
  • 3/4 tsk friskkværnet sort peber (det er rigtig meget!)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk gul fiberHUSK
  • 1 medium løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 50 gr valnødder

SÅDAN GØR DU

  • Skær det værste jord fra svampene og fjern det sidste jord ved at tørre det væk med et sykke køkkenrulle. Hak dem til små tern på omkring 1 cm. Steg dem UDEN olie indtil det meste af væsken er stegt væk. Det tager noget tid, mindst 10 minutter indtil de ikke afgiver mere væske (billede).
  • Imens hælder du vandet fra tofuen og presser yderligere lidt væske fra med hænderne. Smuldr den groft og kom den i en stor skål.
  • I samme skål hælder du havregryn, kogte ris, krydderier (sennep, tamari, peber, salt) og den tørre HUSK. Når svampene er færdige skal de også heri.
  • Skær løg og hvidløg i meget fine tern og steg i lidt olie eller vand på en pande til de er blanke men ikke brankede. Kom dem i skålen med de øvrige ingredienser.
  • Blend farsen relativt kort igennem med en stavblender eller en foodprocessor - det skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen når du former det med hænderne. Evt. kan du nøjes med at køre 2/3 af farsen lidt i maskinen og så blande det med den sidste 1/3 bagefter, så er du sikker på at der bliver lidt bid tilbage. Det er virkelig vigtigt, ellers bliver de færdige frikadeller for fugtige indnei. Alternativt hak det hele grundigt igennem nogle minutter med en stor kniv.
  • Til sidst hakker du valnødderne og kommer dem i. Farsen skal se nogenlunde sådan her ud - når du vel at mærke lige tager den op af foodprocesoren og samler den med en ske eller med hænderne. Den føles lidt tør og hænger fint sammen når du former den.
  • Saml farsen og lad den trække i 15-30 minutter, så hænger frækkedellerne bedre sammen. Del farsen i 13-15 klumper, pres hver klump godt sammen og form så dellerne, så de bliver så kompakte som muligt. Kom olie på panden eller pensl dellernes underside inden du lægger dem på, så du er sikker på at de ikke hænger fast. Steg frækkedellerne ved medium varme 5-7 minutter på hver side og unlad at skubbe/vende/røre dellerne før de har fået skorpe på den ene side - det tager nogle minutter. Pensl oversiden med olie eller hæld ekstra olie på panden og vend så frækkedellerne: Det gør du ved at føre du din paletkniv med et hurtigt og bestemt ryk ind uder dellen samtidig med at du presser paletkniven ned mod panden. Jeg kan anbefale en meget flad paletkniv som den der kan anes på billederne herover, det letter arbejdet med veganske frikadeller 🙂

TIPS & NOTER

- I stedet for gul fiberHUSK kan du prøve at komme lidt stivelse i dejen f 100 gram kogt kartoffel, 100 gr kogte hvide ris, 1,5 spsk Maizena, arrowroot eller lignende som bliver æltet godt med. Grøn HUSK fungerer også, men er ikke lige så nem at fordele som den fintmalede gule HUSK. Brug ca. dobbelt mængde af den grønne HUSK ifht. den gule.
- Frysning: Jeg synes ikke at frækkedellefarsen egner sig ikke til frysning. Dog hører jeg gang på gang folk sige at det fungerer ok for dem - men de bliver altså lidt løsere i konsistensen. Så hvis de ikke skal konkurrere i Lohals frikadellekonkurrence, så frys dem bare. Du kan også undlade at komme tofu og HUSK i og tilsæt i stedet disse til den optøede fars.
- Tofu: Opskriften er udviklet med den type tofu der ligger i vand. Hvis du bruger tofu fra Økolivet eller en andet 'tør' og MEGET fast tofu, vil du sandsynligvis skulle tilsætte LIDT væske for at få farsen til at hænge sammen. Bemærk at visse meget faste tofuer også ligger i vand.
- Hvis frækadellerne ikke skal spises med det samme, fordi du laver dem i god tid til et arrangement, vil jeg foreslå at du nøjes med at bruge 1 tsk husk og blander den med 3/4 dl vand som du lader stå og trække i 10 minutter, inden du blander det i farsen og så steger dellerne. Kom samtidig et ekstra nip salt og peber - og evt andre krydderier du bruger - i. Det sørger for at holde frækedellerne saftige også når de bliver kolde.
-Hvide ris kan erstatte de brune, men giver liiidt mindre struktur. Quinoa kan til nød bruges.
- Prøv også at komme 1/4 tsk hele fennikelfrø eller 1 knsp. røget paprika i farsen.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

 

 

Nina fra PlantePusherne

Udgivet 19/10/2014 Filed Under: ● Aftensmad, elementer til, ● Børnevenlig mad, ● Festmiddag, ● Glutenfri mad & bagværk, ● Jul & nytår, ● Pålæg, ● Påske, ● Vegansk 'kød', 🥦 Alle opskrifter Tagged With: Madpakke, Top 10 opskrifter, Vegansk børnefødselsdag, Vegansk brunch

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Himmelsk, hjemmelavet Bounty med snasket kokosfyld og sprød mørk chokolade (oliefri, vegansk)
Next Post: 3 retters vegansk (glutenfri) menu – billeder og planlægning »

Reader Interactions

Comments

  1. Kristina Eriksen

    02/12/2022 at 12:56

    De smager fremragende og strukturen svarer fuldstændig til kødfrikadeller. Jeg fulgte opskriften 100% – og hvor er den gennemarbejdet.
    Tusind, tusind tak for dit store vellykkede arbejde!
    Kristina

    Svar
    • Nina

      04/12/2022 at 13:07

      Velbekomme – dejligt at du har taget frækkedellen til dig <3<3<3<3
      Kh Nina

      Svar
  2. Nina

    05/11/2020 at 16:15

    Hej Nina 😊

    Jeg har før lavet opskriften her til mig sig og jeg er vild med den! Nu skal jeg så introducere min kære svigermor for de dejlige frække deller .. men hun tåler ikke nødder af hverken den ene eller anden variant. Har du mon et godt alternativ til valnødder i opskriften? 😊

    Svar
    • Nina

      11/04/2021 at 19:02

      Jeg ved at mange prøver med solsikkekerner. Og så tænker jeg at noget quinoa og eller hel byg og lignende kunne hakkes let og bruges🤔

      Har du selv fundet på noget i mellemtiden?🤭
      Bh Nina🤗

      Svar
  3. Mette

    29/10/2020 at 21:13

    Dejlige deller 🙂

    Svar
    • Nina

      10/04/2021 at 16:20

      Tak 🤗
      PS er alle deller ikke dejlige forresten?😜
      Kh Nina

      Svar
  4. Kenneth

    13/10/2019 at 19:22

    Glimrende deller. Det er sgu i orden.
    Intet problem med at få dem til at hænge sammen. Bare formes i hænderne.
    Dog synes jeg at der skal noget mere salt i. Det vil få smagen til at træde mere frem.

    Har lavet dem helt efter opskriften.

    Svar
    • Nina

      13/04/2021 at 11:04

      Det er dejligt at du kan bruge dem og lige justere så de passer perfekt til dine smagsløg 😋
      Bh Nina

      Svar
  5. Josefine

    07/10/2019 at 9:27

    Kan jeg bruge noget andet end ris? Måske quinoa?

    Svar
    • Josefine

      07/10/2019 at 9:28

      Eller perlebyg?
      Jeg har ikke nogle ris hjemme nemlig, og jeg giiiider ikke op og handle haha.

      Svar
      • Nina

        10/04/2021 at 14:42

        Fik du prøvet? 😜
        Umiddelbart syntes jeg at byg et lidt hårdere end ris så de vil nok få en anden konsistens …
        Bh Nina

        Svar
    • Nina

      11/04/2021 at 12:55

      Hej jeg ved ikke om du har fået lavet dem endnu?🙃😅 Men ja quinoa er en udmærket erstatning for ris 😋
      Bh Nina

      Svar
  6. Dea

    01/10/2018 at 11:54

    De ser så lækre ud😍 Spiser dog ikke soyabønner – tænker du man kunne bruge noget som erstatning for tofuen?

    Tak😊

    Svar
    • Nina

      02/10/2018 at 10:54

      Jeg har hørt rygter om at kogte kikærter kan bruges – det bli’r ikke HEEEELT lige så awesome, men sikkert lækkert 😉
      Vh Nina

      Svar
  7. Lone

    30/08/2018 at 15:48

    Jeg er ikke selv veganer, men skulle have veganere på besøg, så jeg lavede frækkedellerne. De blev en stor succes. En af de ting jeg var positivt overrasket over, udover at de smagte rigtig godt, var at farsen hang sammen når man stegte dem. Jeg har før lavet vegetariske “bøffer” og det har altid været et problem ikke at få dem til at smuldre.
    Så 5 stjerner herfra.

    Svar
    • Nina

      10/09/2018 at 21:19

      Af hjertet tak! Ja farsen er super nem at arbejde med 🙂 Virkelig dejligt at folk kunne lide dem 🙂

      Svar
  8. Carrie

    11/05/2018 at 19:33

    Verdens bedste opskrift. Har lavet dem mange gange, og kødspisere elsker dem lige så meget som vi gør 😍

    Svar
    • Nina

      15/05/2018 at 10:36

      Du kan tro jeg har set dig promovere frækkedellerne her og dér og alle vegne – vi takker ydmygt <3 <3

      Svar
  9. Signe

    22/01/2018 at 14:43

    Dejlig opskrift!
    Nu kan jeg ikke tåle nødder så jeg har lavet dem uden, og det fungerer rigtig fint.

    Tak for en fantastisk blog <3

    Svar
    • Nina

      26/01/2018 at 11:13

      Velbekomme 🙂 Dejligt! Hvis du kan tåle solsikkekerner kan du evt tilsætte dem for at give lidt crunch/bid.
      Vh Nina

      Svar
  10. Sibilla

    22/12/2017 at 19:09

    Kan jeg blande Urtekrams Soya (bites) i også? Jeg har det stående, og vil gerne have det brugt.

    Svar
    • Nina

      23/12/2017 at 11:11

      Hej Sibilia – min første tanke er nej. De skal jo lige udblødes og helst steges af for at smage godt. Eller som minimum iblødlægges først 🙂 Men jeg har meget lidt erfaring med sådan noget 🙂
      Vh Nina

      Svar
  11. Jamila

    06/11/2017 at 19:12

    Suveræn opskrift, tak tAk TAK! Foretrækker til enhver tid disse, fremfor the real deal. Og jeg er endda ikke engang vegetar!

    Svar
    • Nina

      06/11/2017 at 21:13

      Tak for det, Jamila – dejligt at høre! 😀
      Kh Nina

      Svar
  12. susan

    29/05/2017 at 14:40

    Hvilken virkning har HUSK på farsen? Hvis det er for at få den til at hænge sammen, Kunne man så ikke bruge hørfrø opblødt i vand i stedet for? Det bruger jeg med succes til rødbedeburgere…..Jeg skal lave disse “deller” i morgen og jeg har ikke noget HUSK

    Svar
    • Nina

      03/06/2017 at 13:11

      Hej Susan, jeg beklager, at jeg ikke nåede at svare dig inden du skulle bruge oplysningen! Så til en anden gang, eller andre læsere: HUSK er en del mere effektivt end hørfrø. Så der skal bruges mere Hvis du bruger hørfrø. Den HUSK, der er brugt i farsen, er helt direkte i farsen som du kan se i opskriften, og det er det, der er med til at give den perfekte konsistens. Hvis du udbløder hørfrøene først, så giver det et helt andet resultat. Så det bedste du kan gøre med hørfrø ville være at knuse dem, bruge en større mængde og ikke lægge dem i blød først. Men ellers kan jeg varmt anbefale den fintmalede fiber husk, den kan man bruge direkte fra pakken og de er mere ‘kraftige’ i det 🙂
      Venlig hilsen
      Nina

      Svar
  13. Moftem

    01/01/2017 at 21:35

    Kæft de er gode mand! En af mine kødspisende venner gav ligefrem indikationer på at han selv kunne finde på at lave dem. Efter 1 mundfuld tænkte jeg “WOW”.

    Svar
    • Nina

      04/01/2017 at 23:06

      Ha ha – super fedt! Godt at du er med til at udbrede kendskabet til plantemad 🙂
      Godt nytår!
      Vh Nina

      Svar
  14. Christina

    26/12/2016 at 7:06

    Hverken jeg eller familien er vegetarer eller veganere, omend jeg skærer meget animalsk væk fra min kost. Men hvert år til vores julefrokost d 25/12 tilbereder jeg et eller andet vegetarisk/vegansk til pålægsbordet. I år blev det frækkedellerne og nøj en succes ! Tak for en skøn opskrift !! 😀

    Svar
    • Nina

      28/12/2016 at 14:54

      Velbekomme – super fedt at du smider noget kødfrit på bordet 🙂 Frækkedellerne har vist prydet mangen et julebord igen i år – super dejligt!
      God bagjul!
      Nina

      Svar
  15. Nikita Hansen

    21/12/2016 at 17:33

    Elsker elsker elsker de er frækkedeller! Lavede dem til min lille brors konfirmation – ren succes!

    Og nu vil jeg lave dem til juleaften, lidt utraditionelt – men har ikke meget tid til diverse ting og sager
    Så mit spørgsmål er:

    Hvis jeg laver farsen torsdag og ligger det i en pose? kan det så godt holde sig idét de først skal formes og steges lørdag?

    tak igen for opskriften

    Svar
    • Nina

      22/12/2016 at 12:56

      Hej Nikita – jeg svarer også lige herinde 🙂 Ja det kan du sagtens – det gør vi også Mathias står og laver farsen as we speak 🙂
      Vh Nina

      Svar
  16. Heidi

    20/12/2016 at 12:56

    Jeg har haft frossent dem med ok held. De lidt mere løse i det men det fungerer fint 👍

    Svar
    • Nina

      21/12/2016 at 16:44

      Det er præcis derfor jeg fraråder det. Hvis de skal være helt perfekte så duer det ikke 🙂 Men nu har jeg tilføjet det i Tips, for du er ikke den første der synes det er ok.
      Vh Nina

      Svar
  17. Rigmor

    12/11/2016 at 18:48

    Kære Nina

    Jeg prøvede at lave frækkedellerne i dag. De smagte herrelækkert. Men desværre var konsistensen meget smuldrende. Hvad mon var årsagen? Mon jeg blendede dem for lidt? Eller var det fordi jeg ikke brugte gul HUSK, men økologisk HUSK fra Biogan?

    Tak for input.

    Mvh. Rigmor

    Svar
    • Nina

      02/12/2016 at 17:22

      Jeg kender ikke Biogans, men jeg getter på at de ikke er fintmalede? I så fald skal du bruge ca dobbelt mængde for samme effekt 🙂 Du kan også prøve at male dem i en kaffemølle for at få dem fine.
      Vh Nina

      Svar
      • Rigmor

        11/12/2016 at 15:44

        Kære Nina. Mange tak for svar! Jeg har prøvet at lave dem siden med Gul Husk, og jeg synes stadig konsistensen er meget smuldrende. Er det virkelig rigtig, at der ingen væske overhovedet skal i? Jeg tænker, at det vil være naturligt at blande lidt vand i for at få en mere lind konsistensen. På forhånd tak for input! Mvh. Rigmor. P.S. De smager super godt! 🙂

        Svar
        • Nina

          12/12/2016 at 13:49

          Ja det kan godt passe 🙂 Men lad os se om vi kan finde ud af hvorfor du oplever at den smuldrer: Hvilken tofu bruger du? Måske bliver farsen smuldret hvis man bruger en meget tørt tofu som f.eks. den fra Økolivet. Lader du dejen trække inden du former dellerne? Bruger du måleskeer? Ellers kan det være at mængden af HUSK bliver lidt for lille…
          Vh Nina

          Svar
          • Carina Cordes

            15/12/2016 at 17:28

            Hej Nina
            Vil bare sige tak for din skønne opskrift som jeg lige har afprøvet. Mums 🙂 Jeg brugte arrowroot i stedet for gul husk, da det var hvad jeg lige havde. Fungerede fint. .
            Jeg er i gang med at omlægge til vegansk og har allerede haft stor glæde af din blog. Tak for den
            Hilsen Carina

          • Nina

            17/12/2016 at 21:23

            Det lyder godt, må jeg spørge hvor meget du brugte til en opskrift, så kan jeg lige tilføje det under tips? 🙂
            Vh Nina

    • Lillian Sauerberg

      17/12/2016 at 20:28

      Mit barnebarn er veganer, så jeg laver frække deller helt efter opskriften, næsten. Bruger lidt væde ( det gør man jo også til morsbrød ) og så former jeg dellerne med våde hænder. Det fungerer hver gang.

      Svar
      • Nina

        17/12/2016 at 21:27

        Tak, det kan være at Rigmor kan bruge det også 🙂

        Svar
  18. Finn

    28/10/2016 at 9:28

    De her deller er saft susene super.
    Jeg er ikke veganer – men almindelig vegetar – gik veggie i maj måned og befinder mig godt ved det.
    Jeg har prøvet mange grøntsags frikadeller, men de savnede alle sammen bid.
    Indtil jeg fandt denne her.
    Det er jo bare at ændre krydderi blanding lidt, alt efter om man vil have burgere, eller deller.
    men det her er et hit også blandt kødspisende venner.
    godt gået.

    Svar
    • Nina

      28/10/2016 at 10:22

      Tak for rosen, Finn <3 Du kan tro at der blev arbejdet meget med at udvikle opskriften her. Og dejligt at du deler dem blandt kødspisere!
      Vh Nina

      Svar
  19. Mathias Lindberg

    20/09/2016 at 20:18

    Jeg er igang med at købe alt ind så jeg kan få prøvet opskriften af. Har allerede købt valnødder, men kunne der være et billigere alternativ? Jeg regnede lidt på det, og får de 50 g valnødder til at blive 1/3 af omkostningerne. Man kan som noteret i opskriften bruge andre nødder, men det ændre nok ikke så meget på prisen 🙂

    Hilsen Mathias Lindberg

    Svar
    • Nina

      02/10/2016 at 19:22

      Hej Mathias undskylder det har taget lidt tid at få svaret. Det passer nu meget godt at valnødderne udgør en tredjedel af de mest ‘værdifulde’ ingredienser i opskriften. De er meget umami, og de giver en rigtig god konsistens til frækkedellerne. Hvis du leder efter noget billigere så kunne en ide være solsikkekerner, måske iblødlagte, så de ikke er så hårde. Men husk at så er det ikke helt frækkedeller du laver 😉
      Vh Nina

      Svar
  20. Karina

    16/08/2016 at 11:05

    Tusind tak for en fantastisk opskrift! De smagte ualmindeligt godt!

    Svar
    • Nina

      30/08/2016 at 19:10

      Dejligt at høre, vi laver dem også igen (igen) herhjemme en af dagene 🙂
      Vh Nina

      Svar
  21. Heidi

    14/08/2016 at 11:38

    Jeg har prøvet at fryse dellerne og det er gået ok 😄
    Super lækre opskrifter. Tak ❤️

    Svar
    • Nina

      30/08/2016 at 19:18

      Velbekomme, Heidi 🙂 og tak for tilbagemeldingen omkring frysning. Jeg har også prøvet det, men synes at det ødelægger konsistensen, som jo er nopget af det, de er kendt for. Men hvis du synes at det fungerer fint er det jo super praktisk at kunne fryse dem 🙂
      Vh Nina

      Svar
  22. Henriette Kallehauge

    10/08/2016 at 22:56

    Uha dem må jeg også prøve. Og nu endnu et spørgsmål om HUSK: Kan jeg bruge loppefrøskaller (fra Urtekram) ?

    Svar
    • Nina

      30/08/2016 at 19:21

      Hej Henriette, jeg beklager den laaange ventetid. Jeg kender ikke Urtekrams, men mon ikke de er som den grønne HUSK? Du kan sandsynligvis bruge dem, du skal bare finde den rette mængde.
      Vh Nina 🙂

      Svar
  23. Sidse

    05/08/2016 at 11:07

    Denne her opskrift glæder jeg mig til at prøve! Er det muligt at erstatte HUSK med havreklid?

    Svar
    • Nina

      05/08/2016 at 13:27

      Hej Sidse 🙂 Nej, det er vist nogle helt andre egenskaber. Jeg må sige at jeg er blevet rigtig glad for HUSK herhjemme. Det holder i vildt lang tid og er meget enkelt at tilføje opskrifter. Så jeg kan varmt anbefale det som bindemiddel i forskellige opskrifter 🙂
      Vh Nina

      Svar
  24. Klas

    04/08/2016 at 9:01

    Vil rigtig gerne i gang med kødfrie dage. Har kun prøvet Tofu én gang til bøffer og det var super godt. Hvor handler man billigst Tofu, Seitan osv. billigst, da det ellers render op i priser i nærheden af en oksemørbrad ;o)

    Svar
    • Nina

      02/10/2016 at 19:02

      Hej Klas, det er jeg nok ikke den bedste til at svare dig på. Et bud er at købe Ttodu når Føtex har øko tilbud 🙂
      Vh Nina (undskyld, jeg havde overset din kommentar)

      Svar
    • Mathilde Lyng Riis-Vestergaard

      04/10/2016 at 7:16

      Du kan købe 400 gram økotofu til 17 kr i Aldi 🙂

      Svar
    • Dids

      22/12/2016 at 20:55

      Aldi har 400g tofu til 16,95 😊 det fungerer rigtig godt til det, selvom det ikke ligger i vand.

      Svar
      • Nina

        23/12/2016 at 11:13

        Tak Klas 🙂 og det er netop én af dem hvor man nok vil skulle komme LIDT ekstra væde i.
        Vh Nina

        Svar
  25. Eva

    25/07/2016 at 16:16

    Så fik jeg endelig prøvet jeres frække deller. Øv at jeg ikke har gjort det for læænge siden. Nøj hvor smagte de godt! TAK! 😉

    Svar
    • Nina

      25/07/2016 at 20:04

      Nåh det havde jeg ikke troet om dig, Eva 😀 Jeg troede du havde været alle mine opskrifter igennem. Men dejligt at du kunne lide dem <3
      Kh Nina

      Svar
      • Eva

        01/08/2016 at 15:50

        Den dag kommer! Trust me!! ♥ ☺

        Svar
  26. Lisel

    13/07/2016 at 6:54

    Hej Nina

    Hvor lang tid i ovnen og hvor mange grader?

    Og hey – eeeeelsker denne opskrift, som altid er en sikker vinder !!!

    Tak!!!

    Svar
    • Nina

      16/07/2016 at 15:09

      Hej Lisel, de plejer vist at få omkring 30 minutter på 180 grader ifølge Mathias. Det er som regel ham der laver dem i forbindelse med catering 😉 Men start med ca 30 minutter og hold øje så de ikke får for meget farve 🙂
      Vh Nina

      Svar
  27. Frederik

    20/06/2016 at 5:01

    Der står Tamari (GF). Hvad står GF for?

    Svar
    • Anonym

      20/06/2016 at 10:19

      Glutenfri 🙂 Tamari er i modsætning til sojasauce pr definition glutenfri.
      Vh Nina

      Svar
  28. Mathilde

    19/04/2016 at 17:59

    HOLD NU FAST DE ER GODE!!! De blev også godkendt af min altspisende mand og min lille søn på 2 år. Der blev smovset til den store guldmedalje – selvfølgelig med brun sovs, kartofler og kogt blomkål og broccoli.

    Svar
    • Anonym

      20/04/2016 at 14:24

      <3

      Svar
  29. Tanita

    04/02/2016 at 17:05

    Vil rigtig prøve at lave dem, jeg har købt alt, som skulle bruges men har overset husk 😬 er der noget jeg kan erstatte den med? Hørfrø, chia eller lign?

    Svar
    • Anonym

      07/02/2016 at 20:39

      Hej Tanita, beklager mit sene svar 🙂 Ja en dobbelt mængde blendede hørfrø eller chiafrø bør kunne holde sammen på dem 🙂
      Vh Nina

      Svar
  30. Ylva Sofie

    05/01/2016 at 12:30

    Tak fore endnu en FANTASTISK opskrift. Hold nu op, de er gode! 🙂

    Svar
    • Anonym

      05/01/2016 at 20:49

      <3

      Svar
  31. Anne

    21/12/2015 at 12:15

    Det her er min ultimative “go-to” opskrift! Til sammenskudsgilde, julefroksot-buffet og senest som æresgæsten på julebordet. De er simpelthen så lækre og gør det rigtig godt med kartofler og sovs (det får man jo unægteligt lyst til engang i mellem).

    Nårh ja, og så har jeg faktisk aldrig haft svært ved at få dem til at hænge sammen, syntes de er ret nemme at arbejde med.

    Tusind tak for en god opskrift, den kan klart anbefales!

    Svar
    • Anonym

      25/12/2015 at 14:54

      Det er SÅ godt at høre! Det var jo det der var meningen med dem 🙂 Dejligt at du har taget dem til dig.
      Vh Nina

      Svar
  32. Kia Taudorf

    05/11/2015 at 16:52

    Hej Nina.
    Jeg vil gerne lave dine frækkedeller til en julefrokost, og vil derfor høre om man evt kan putte linser i, i stedet for tofu, for at lave en billigere version? Eller er der noget andet du tror fungerer bedre end linser, som en billigere erstatning for tofu? På forhånd tak 🙂

    Svar
    • Anonym

      06/11/2015 at 19:19

      Hvis jeg skulle erstatte tofuen vi.lle jeg vælge kogte kikærter som var most med en gaffel. Frækkedellerne får ikke det samme saftige ‘kødlige’ bid, så regn ikke med at de smager som de originale. Pga farven vil de nok heller ikke ligne frikadeller lige så meget. Hvor mange mennesker skal du lave til?
      Vh Nina

      Svar
  33. Le

    15/05/2015 at 4:35

    kære Nina

    Ved du om man kan lave en sojafri version af denne opskrift? Jeg har en søn som ikke kan tåle store mængder af protein.

    Bh

    Svar
    • Anonym

      10/06/2015 at 8:04

      Hej Le, jeg ville prøve med nogle let moste kikærter i stedet, men det er måske også lige lovlig proteintungt? Ellers kan du finde en række lækre opskrifter på grønne frikadeller nederst i mit indlæg Styr på Dellerne. Der må være noget du kan bruge – selveom det selvfølgelig ikke bliver lige så godt som frækkedellerne 😉
      Vh Nina
      (undskyld, men jeg har lige fundet en hel masse kommentarerer som ved en fejl var røget i spamfilteret, derfor min sene respons…)

      Svar
      • Winnie Randrup

        17/06/2015 at 21:39

        Hej Nina,
        Jeg har efterhånden lavet frækkedellerne mange gange, og afprøvet forskellige ændringer.
        I sidste weekend skulle min mand og jeg til grillfest og jeg besluttede at lave frækkedeller til at varme på grillen.

        Ændringer:

        Jeg valgte at stege løgene i 1 tsk ristet sesamolie, (det giver en mere ægte kødsmag, hvis man er til det.)
        Og så brugte jeg 125 g shitake svampe og 75 g markchampignon.
        Så prøvede jeg for første gang med cashewnødder, har ellers brugt valnødder.
        Jeg stegte frækkedellerne i olivenolie og ca. 1½ tsk ristet sesamolie.
        Ellers var resten, som i den oprindelige opskrift.

        Og så synes jeg de bliver bedre og nemmere at forme, hvis man laver farsen dagen før.
        De var helt fantastiske denne gang, derfor vil jeg gerne give ændringerne videre.
        En ældre mand, som er kødspiser, smagte mine deller og bad om opskriften. En anden troede ikke på, at der ikke var kød i dem. Så de er nogle rigtig rigtig frække deller :-D.

        Endnu engang tusind tak for den bedste vegedelle opskrift, jeg nogen sinde har prøvet.
        Til jul eller næste fest, vil jeg prøve at lave Morsbrødet, det er jeg meget spændt på at servere for mine vegetar gæster.

        Venlig hilsen

        Winnie

        Svar
        • Nina Larsen

          18/08/2015 at 17:21

          Hej Winnie
          Skal lave vegetar grill og har tænkt at lave frikadellerne… ved du om det går at lave dem i ovn dagen før og så bare varme dem på grillen ?
          mvh
          Nina

          Svar
          • Anonym

            18/08/2015 at 21:05

            Det går helt sikkert 🙂 Giv dem evt lidt i underkanten, så de bare hænger sammen og så grill dem færdigt dagen efter 🙂

  34. Amalie

    14/05/2015 at 14:24

    Kære Nina.

    Jeg lavede dine frækkedeller igår….

    Jeg er forholdsvis ny veganer og har haft en lille frygt om hvorvidt jeg forevigt kan undvære smagen af kød.
    Det fik du lige sat en stopper for igår! Jeg har aldrig smagt bedre frækkedeller. Mums!

    Tak for dine inspirerende opskrifter – ser frem til at bage morsbrødet

    Venlig hilsen Amalie

    Svar
    • Anonym

      14/05/2015 at 16:31

      Åh hvor er det godt at høre! Jeg kan godt afsløre at der er masser af umami i frækkedellerne og det er sandsynlig umamismagen og ikke kødsmagen du savner 🙂 Så der er masser af håb forude.
      Vh Nina

      Svar
  35. Winnie

    28/02/2015 at 19:53

    Det er selvfølgelig min MAND der gerne vil have karbonader, ikke mang :-D.

    Svar
  36. Winnie

    28/02/2015 at 19:50

    Jeg synes frækkedellerne er rigtig gode, så jeg vil gerne bruge opskriften til at lave karbonader af.

    Sagen er at min mang har fødselsdag, og han ønsker karbonader (af kød) på traditionel facon, da det er hans livret..

    Vi er 5 vegetarer i familien incl. mig selv. Og til os vil jeg gerne lave frækkedellerne i karbonadeform og med rasp på.

    Kan jeg lave frække(karbonaderne) nogle dage før og fryse dem ned, for så at varme dem op i ovnen, på festdagen?
    Det ville lette madlavningen en hel del, for jeg er alene i køkkenet, på fest dagen.

    Svar
    • Anonym

      28/02/2015 at 20:05

      Hej Winnie 🙂 De egner sig ikke til frysning som der også står nævnt i opskriften. Det skyldes tofuen. Vi har prøvet det og det duer ikke :/ Men vi laver tit farsen i forvejen. Lige nu harjeg noget stående på køl som blev lavet i går og først skal steges i morgen. Hvis du kan vente 24 timer, så kan jeg melde tilbage om det går så fint som jeg regner med, for så har du i hvert fald mulighed for at lave det to dage i forvejen hvilket jo er en stor hjælp 🙂 Og du kan i hvert fald lave det dagen inden. Som nævnt har vi også tit kogt ris, stegt svampe og løg og smidt på køl i lufttætte beholdere og så på anden dagen blandet det med resten af ingredienserne til fars og så først stegt den på 3. dagen, så det er også en muighed 🙂
      Kh Nina

      Svar
      • Winnie

        01/03/2015 at 12:39

        Hej Nina,
        tak for dit svar. Jeg havde overset, at de ikke var egnet til frysning. Men ja, så må jeg lave dem et par dage før.

        Og ja jeg kan sagtens vente 24 timer, på din tilbagemelding. Det er ikke før i April han har fødselsdag. Jeg kan bare godt li’ at have alle opskrifter afprøvet i god tid inden festen.

        KH Winnie

        Svar
        • Anonym

          01/03/2015 at 20:18

          Sådan har jeg det også – så undgår man overraskelser på selve dagen 😉 Jeg stegte den fars, der havde stået siden i forgårs. Den opførte sig fint og smagte også ok, men jeg synes nu at den var blevet lidt mindre optimal i konsistensen. Så Hvis jeg var dig, ville jeg overveje at stege tingene af dagen inden og så først blande/blende det til fars på selve dagen for det allerbedste resultat. Ecventuelt samle det aftenen inden 🙂

          Svar
          • Winnie

            10/03/2015 at 12:15

            Jeg har lige haft en slem gang influenza, er stadig ikke helt frisk, så det er først i dag jeg har været inde og kigge efter dit svar.

            Tusind tak for din tilbagemelding. Jeg vil nok være nødt til at samle farsen aftenen før, for der bliver vist meget at se til på selve dagen i forvejen.

            Venlig hilsen

            Winnie

          • Anonym

            10/03/2015 at 16:13

            Det tror jeg nok skal blive godt, sådan har vi også gjort flere gange 🙂
            God bedring.
            Vh Nina

          • Winnie Randrup

            21/04/2015 at 18:41

            Så er fødselsdagen overstået,, og frækkekarbonaderne var et kæmpe hit.
            Jeg fordoblede opskriften og lavede farsen dagen før festen, Der blev 9 store deller a’ ca 120 g. Jeg formede dem runde og flade, som kødkarbonader, smurte lidt rapsolie på dem med en bagepensel og vendte dem i knuste cornflakes krydret med salt og peber. Så blev de brunet på panden, i en blanding af smør og olivenolie, og så i ovnen mens jeg stegte kødkarbonaderne.

            De blev serveret sammen med skrællede kogte babykartofler, der blev vendt i smør på panden og drysset med lidt salt. Og så kom de også ind i ovnen. Og kogte grønsager: Små karotter, mini majs, ærter og majskerner. dertil persillesauce lavet af grønsagsvandet og lidt mælk. Til dem der ikke spiser sauce, var der smeltet smør. Det var bare så lækkert og en stor succes.

            Tusind tak for denne skønne opskrift.

            Venlig hilsen
            Winnie

          • Anonym

            22/04/2015 at 17:18

            Velbekomme – jeg er glad for at høre at det gik godt 🙂 Vi laver frækkedellerne igen på lørdag til familiefødselsdag og Mathias har lige lavet en portion i dag til uddeling ved et møde hvor man skulle have smagsprøver med. Det er virkelig en af de opskrifter vi vender tilbage til ofte og Mathias kan den efterhånden i søvne 😉
            Nina

  37. Trine

    05/12/2014 at 13:17

    Wow! De minder godt nok om rigtige frikadeller. Er vild med både smag og konsistens. Mine julefrokoster blev lige en delle rigere. Tak for en god opskrift og en super hjemmeside i det hele taget – har lavet flere af jeres opskrifter med stor succes 🙂

    Svar
    • Anonym

      05/12/2014 at 16:52

      Fedt, fedt, fedt! Vi har for nyligt testet at bage dem uden olie i ovnen og det fungerer rigtig godt hvis man er til low fat 🙂 Tak for din besked, det varmer og motiverer.
      Nina

      Svar
      • Josefa

        28/07/2015 at 8:02

        Hej Nina,
        hvor lang tid i oven skal de have og på hvor mange grader?
        De ser så lækre ud!!

        Hilsen Josefa

        Svar
        • Anonym

          28/07/2015 at 8:34

          Hej Josefa, det er også en af mine mest populære opskrifter 🙂 Prøv 180’C i omkring 30-40 minutter eller indtil de har fået en fin brun farve.
          Vh Nina

          Svar
          • Josefa

            31/07/2015 at 9:21

            Hej igen, tusind tak for svar – det vil jeg prøve!

  38. Stine

    28/10/2014 at 23:26

    De er rigtig gode!! Er dog nødt til at blende al mad ret meget, pga kræsent barn. Jeg opdagede, at “farsen” smager fuldstændig som leverpostej… Kan man spise det “rå” og bruge det som postej? Eller skal det bages så?

    Svar
    • Anonym

      29/10/2014 at 6:39

      Nej du behøver ikke bage det, eftersom alle ingredienser kan spises ubagt – og løg og svampe er ovenikøbet stegt. Tak for meldingen, jeg har selv overvejet at prøve det som en slags leverpostej, så det er fedt at høre at du synes det fungerer 🙂
      Vh Nina

      Svar
  39. Romina

    20/10/2014 at 22:08

    I can’t wait to try these out! Christoffer doesn’t like mushrooms though (mostly because of the texture), but I guess you can’t really notice them, right?

    Svar
    • Anonym

      21/10/2014 at 7:56

      Absolutely right! They are there for the texture and umami-taste. He’ll never know they were there 😉

      Svar
  40. Line

    19/10/2014 at 15:54

    Ser ud til at være en lækker opskrift 🙂 Kan man bruge 2 tsk malede hørfrø + 6 tsk vand som æg erstatning her? Har set det i andre opskrifter.

    Svar
    • Anonym

      19/10/2014 at 17:52

      Jeg ville nok nøjes med hørfrøene ellers tror jeg det blir for vådt 🙂 Prøv det evt med 1/4 af farsen som du blander med en 1/2-1 teske godt knuste hørfrø. Lad farsen hvile og steg dem og se hvordan de opfører sig 🙂

      Svar
    • Anonym

      20/10/2014 at 11:49

      …på den anden side, hvis du blander 2tsk malede hørfrø med kun 6 tsk vand, så suger de nok det meste, så det kunne godt tænkes at fungere. Jeg prøvede bare at blande gil FiberHUSK med vand og det synes jeg blev alt for fugtigt 🙂

      Svar
  41. susanne

    19/10/2014 at 11:07

    Hjemmekogte kigærter afkøles og
    så skal de blendes med lidt af koge vandet og
    så kommes der godt med spidskommen og lidt chillipulver og havsalt +hakkede løg efter smag og
    så kommes hele molodytten op i en blender/foodprocesser og blendet til en fars og
    så skal farsen stå lidt og sættes sig,hvis man ikke bruger æg så,skal man MÅSKE komme lidt mel i så det hænger lidt mere sammen,men det er næsten ikke nødvendigt.
    Steges på en pande i det fedtstof man ønsker,til de er dejligt brune på begge sider.
    Det er en god ide at,tage sin rist fra ovnen og lægge kigærtedellerne til afkøling på efter stegning,så er de lidt mere sprøde.
    Vdr. kogevandet så,er det TOTALT fedt til en rigtig god sovs,eller til en suppe.
    Jeg koger somregel 2 poser kigærter i en stor gryde af gangen.Jeg blender alle kigærterne,med koge vandet og har den så i fryderen i portioner,til f.eks hummos deller -mad pandekager ect.

    Svar
    • Anonym

      19/10/2014 at 15:14

      Tak for din opskrft på kikærtedeller, dem laver vi også rigtig mange af herhjemme 🙂

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

leder du efter noget?

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (10)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (72)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (21)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Vores liv (21)
  • 🥦 Alle opskrifter (132)
  • 🇬🇧 English (16)

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

instagram – følg med bagom bloggen :)

Følg med på Instagram

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Danske Veganske Madblogs

Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

Footer

    Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme