• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Aquafaba - 'æg' af kikærtevand > Æggefri, kridhvid sprøjteglasur til kransekage, figurer og dekorationer + sprøjtetip!

Æggefri, kridhvid sprøjteglasur til kransekage, figurer og dekorationer + sprøjtetip!

af Nina, opdateret 09/09/2021

vegansk glasur
Share100
Pin32
132 Shares
Kommentarer (16) Udskriv Hop til opskrift

Vegansk glasur? Kan man ikke bare lave det med vand!? I princippet jo. Men når du først har prøvet med aquafaba (altså det der kikærtevand), så vil jeg gætte på at du aldrig går tilbage til vandudgaven igen 🙂

Fordelen ved at lave en sprøjteglasur med aquafaba fremfor vand, er at den er hårdere og stivner meget bedre så du nemt kan lave dekorationer. Desuden bliver den også meget smukt hvid, altså KRIDhvid og den hærder også op og bliver helt sprød når den er helt tør – præcis ligesom hvis den var lavet med æggehvider. Bare rolig, den bliver ikke hård som sten, så man kan sagtens knække figurerne med tænderne – uden at knække tænderne. Dog vil man normalt ikke bruge den til at dække en hel kage i et tykt lag.

Smager glasuren så ikke af kikærter?

Nej. På ingen måde. Den smag er komplet druknet i sukker, så det skal du slet ikke bekymre dig om.

vegansk kransekage galsur

Du kan både bruge glasuren til at lave små figurer, der bruges til at pynte kager med, eller du kan sprøjte den direkte på f.eks. din veganske kransekage, f.eks. den fra Kærlighed og Kikærter eller den lidt simplere udgave fra Mia Sommer.

Herunder er glasuren med vilje lavet lidt tyndere (altså en større andel aquafaba) så den flyder overdådigt ud over kagen. Det er lidt længere tid om at hærde på den måde og bliver lidt mere porøs. Men se hvor lækkert fyldig den ser ud!

glasur uden æg

Skal du pynte kransekage behøver glasuren ikke at være helt så kraftig som til figurer. Jeg brugte til kransekagen cirka forholdet 1:10 (1 del aquafaba til 10 dele flormelis målt på volumen). Du kan prøve dig frem ved at tage lidt glasur op med en ske og se om det løber, når du lægger en tynd strimmel på en skrå overflade. Men vil du lave figurer og tegne på kager er det en god ide at bruge en større mængde flormelis og lave det i forholdet 1:12.

Ekstra tip: Økologisk flormelis kan købes online, hvis du ikke lige har en helsbiks i nærheden.

Udskriv Bedøm
5 - fra 4 stemmer

Æggefri sprøjteglasur

- 25 ml aquafaba og 250 ml flormelis passer fint til kransekageglasur. Til figurer bruges endnu mere flormelis
-Har du brug for en mindre mængde, så bare hold dig til blandingsforholdet 1:10 eller 1:12.
-Jo større andel flormelis, jo fastere bliver sprøjteglasuren (og dermed hårdere at sprøjte med) og jo fastere bliver de færdige figurer.
-Lægger du den på køl, bliver den også fastere, så pas på med at varme den mellem hænderne.
-100 ml flormelis = 50 gram.
-Regn med at den færdige glasur fylder 2/3 af mængden af tilsat flormelis (3 dl flormelis giver altså ca. 2 dl glasur)
aquafaba, æggefri, vegansk
indeholder reklamelink
af Nina fra Plantepusherne
I alt10 min
2 dl (ca.)

INGREDIENSER

  • 1/4 dl aquafaba
  • 2,5-3 dl flormelis
  • 1-2 dråber eddike eller citronsaft (*)

SÅDAN GØR DU

I alle opskrifter på sprøjteglasur med aquafaba som findes derude, angives ingredienser til at lave en kæmpe portion. Men hvor tit er det lige du skal bruge 8-10 dl glasur? Jeg vil skyde på at der maksimalt går 3 dl til en lille/medium kransekage. Egentlig skal aquafabaen piskes luftig inden sukkeret kommes i, men det er temmelig svært hvis du kun laver min lille portion her. Så gør i stedet sådan her:
  • Hæld aquafaba og eddike i en smal og gerne høj beholder (så vælter der ikke flormelis ud i hele køkkenet) - der skal stadig være plads til dit piskeris.
  • Rør det meste af flormelisen i, med en almindelig spisekniv. Når det er rørt ud, kommer du resten i. Du skal ikke være bange for flormelisklumper, de bliver rørt ud når du pisker.
  • Pisk det så i flere minutter, til det er kridhvidt og blankt. Justér konsistensen ved at enten komme LIDT mere flormelis eller LIDT LIDT mere aquafaba i. Den skal være MEGET tyk.

TIPS & NOTER

- Blandingsforholdet afhænger bla. af tykkelsen på din aquafaba. Her er brugt dåse-aquafaba. En fast sprøjteglasur holder formen og falder nærmest ikke af, når du tager en klump op på en ske og vender den om.
- Bemærk at glasuren er tyk og sej, så giv evt din elpisker en pause undervejs, da det kan være hårdt arbejde for den.
- *Eddike/citron gør at glasuren hærder lidt hurtigere og 'hårdere' når den bruges efterfølgende.
- Hærdning: En tynd kransekagestrimmel er ikke længe om at hærde. Men vent nogle timer eller et døgn (afhængigt af luftfugtigheden og blandingsforholdet) med at pakke flere pyntede kager eller figurer tæt sammen.
- Opbevaring: Pak sprøjteglasuren helt lufttæt og dæk spidsen til hvis den opbevares i sprøjtepose. Jeg har haft min liggende nogle døgn uden problemer. Den bliver fastere af at ligge på køl og bruges kold.
- NB Bruger du varm aquafaba, skal du bruge mindre af det eller lade blandingen køle af før du sprøjter. Ellers vil den opføre sig for flydende med de her angivne mængder.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

Tip til at pynte kransekagen

Når du laver det klassiske ‘tungemønster’ på kransekagen, så er det en stor hjælp at bruge en rigtig sprøjteglasur fremfor glasur lavet med vand. Sprøjteglasur er meget nemmere at arbejde med og giver derfor et flot resultat. (Jeg vil ikke træde i det, men kransekagen på coverbilledet her var mit første forsøg med vegansk sprøjteglasur nogensinde. Overhovedet).

Du kan sagtens lave en god sprøjtepose af bagepapir, se den allerbedste metode her.

Det er en god idé at have et godt fast greb om din sprøjtepose, hvor tommel- og pegefinger klemmer sammen om posen ovenover glasuren – eller gør som i videoen, der linkes til ovenfor. Sørg for at al luft er presset ud først og pres så lidt glasur ud på bord/skærebræt inden du kaster sig over kagerne. Hold et forsigtigt, men jævnt pres, når du først begynder at sprøjte glasur på. Og lad være med at tænke alt for meget over hvordan du mon får glasuren til at lave tungemønsteret. Bare tænk på det som at du skal tegne et helt simpelt zig-zag mønster på et stykke fladt papir og så sørg for at ensarte din bevægelse, så du bevæger hånden lige langt ud til hver side hele tiden. Så skal glasuren nok lægge sig pænt – og med ‘pænt’ mener jeg først og fremmest ensartet hele vejen – uden at du behøve at bekymre dig om, hvordan den lige lander på kransekagen. Bare lad som om at du skal lave en nogenlunde ensartet zig-zag linje med hænderne henover et fladt stykke papir:

image

Du behøver heller ikke tænke på at føre glasuren op og ned ad siderne, på kransekagen, bare ‘tegn’ i samme højde et par centimeter over kransekagen, så skulle den gerne falde SÅ fint – helt selv.

Glasur på kransekage

Klik på billedet her og print tal du kan lægge under bagepapir og bruge som skabelon:

hvordan skriver man på kransekagen

Det kræver lidt øvelse at lave helt fantastiske dekorationer – mine her krævede derimod ikke så meget øvelse;) Kig evt. rundt på nettet efter royal icing decorations, der er som sædvanligt rigtig meget inspiration at hente.

For at vise skeptikere at den altså bliver HELT hård når den hærder:

sprøjteglasur uden æg

Kan jeg farve glasuren?

Jeg legede lidt med farverne og indkogte både en portion aquafaba sammen med lidt (ægte) blåbær som blev smukt lilla og én med et par skiver rødbede dere lev fint lyserød. Det går muligvis ud over glasurens finish (den er ikke så blank i overfladen) men det KAN også skyldes, at jeg kom for meget flormelis i OG ikke rørte den længe nok i de farvede udgaver.

Normalt vil jeg anbefale at bruge oliefri frugtfarve til aquafaba når det bruges i f.eks. marengs, men eftersom den ikke behøver at blive pisket luftig til glasur, så tror jeg ikke at det vil være et problem hvis farven indeholder olie.

Få i øvrigt mere inspiration til hvordan du kan indfarve aquafabaen og dermed få helt naturligt farvet vegansk sprøjteglasur i mit indlæg om naturlig, hjemmelavet frugtfarve.

Godt nytår derude og tak fordi du følger med på bloggen 🙂

Nina fra Plantepusherne

Udgivet 27/12/2015 Filed Under: ● Aquafaba - 'æg' af kikærtevand, ● Jul & nytår, ● Kage · konfekt · dessert mm, 🥦 Alle opskrifter

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Sådan gik det – med vegansk julefrokostcatering 2015
Next Post: Ultimativ inspiration til vegansk pizza (uden produkter) »

Reader Interactions

Comments

  1. Malene

    28/12/2020 at 15:07

    Hej!
    Har du nogen erfaring med at fryse kransekagerne med glasuren på?
    Mvh Malene

    Svar
    • Nina

      10/04/2021 at 16:11

      Nej, men jeg har al grund til at tro at det vil gå helt fint 🤗
      Forsinkede hilsner
      Nina

      Svar
  2. Julie

    18/12/2018 at 9:16

    Har ledt i evigheder efter sådan en opskrift til julens første veganske peberkagehus! Kan det holde sammen på et peberkagehus? Hvilken konsistens skal det så have?

    Svar
    • Nina

      16/04/2021 at 16:59

      Det kan det godt. Det skal bare være ret tykt 😊

      Hvad med at bruge smeltet sukker? Det brugte jeg da jeg lavede det med mormor som lille 😍

      Fik du lavet et peberkagehus?
      Kh Nina

      Svar
  3. Lotta

    30/12/2017 at 18:46

    Hej,
    Kan du anbefale en opskrift på kransekage? Gerne med aquafaba 🙂
    Gott nytt år!
    Lotta

    Svar
    • Nina

      31/12/2017 at 19:51

      Nej, men jeg glæder mig til at prøve at lave den! Jeg gætter på at du allerede har fundet en opskrift (ellers har du travlt 😉 )
      Godt nytår!
      Nina

      Svar
  4. Else Rothmeier

    21/12/2016 at 16:07

    Hej, jeg skal pynte julesmåkager og vil benytte mig af opskriften.
    Har du nogen anelse om hvordan jeg bedst laver schweizerpastiller. De oprindelige laves med æggehvide, flormelis og pebermynteessens. Trilles til kugler der trykkes lidt flade og pyntes med dut af mørk chokolade.
    Hvis jeg bruger aquafaba bliver de stadig faste men bløde at bide i?
    Glædelig jul. 🎅🏼

    Svar
    • Nina

      21/12/2016 at 16:37

      Hej Else 🙂 Hvor længe har de tørret? Royal icing skal jo stå et døgns tid for at blive stenhård måske er det et spørgsmål om tid?
      Vh Nina.

      Svar
  5. Røsle

    08/01/2016 at 19:44

    Må vi ikke se et billede af jeres kransekage!

    Svar
    • Anonym

      08/01/2016 at 22:23

      Ha ha, der var skam ikke mere kransekage end du ser på billederne her 😉 Vi holdt en ekstremt low key nytårsaften, så kransekage havde været lidt ude af proportioner. Men den havde selvfølgelig være SINDSYGT flot havde der blot været én 🙂 EDIT: Se billede herunder…

      Svar
    • Anonym

      08/01/2016 at 22:54

      Men nu fik jeg lyst til at finde billeder frem af den vi lavede for nogle år siden. Den er desværre ikke vegansk, men den er lavet helt fra bunden af mandler og rørsukker 🙂

      Svar
  6. Johanne Rosenthal

    28/12/2015 at 12:28

    Thank you for this informative post. glazing my cakes and goodies will now have the added dimension of this master recipe.
    Have you thought of posting on how to make your own natural alcohol based extracts for meringues?
    Have a good New Year
    Johanne

    Svar
    • Anonym

      28/12/2015 at 13:16

      No, I’m afraid I don’t have any experience with that. But do you know, that prior to making meringues, you can reduce the aquafaba together with some saffron, beetroot, blueberries and the like to color them?
      Happy new year!
      Nina

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

leder du efter noget?

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (10)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (72)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (21)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Vores liv (21)
  • 🥦 Alle opskrifter (132)
  • 🇬🇧 English (16)

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

instagram – følg med bagom bloggen :)

Følg med på Instagram

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Danske Veganske Madblogs

Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

Footer

    Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme