• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Børnevenlig mad > Smøreost af sojamælk

Smøreost af sojamælk

af Nina, opdateret 04/11/2021

Mælkefri smøreost
Share243
Pin137
380 Shares
Kommentarer (53) Udskriv Hop til opskrift

 

Det er ret nemt at lave hjemmelavet vegansk smøreost af sojamælk. Det fandt jeg ud af efter mit ‘mislykkede’ forsøg på at lave hjemmelavet tofu for nogle år siden.

Konsistensen på mit tofu-forsøg blev alt for løs og usammenhængende, så i stedet for at bruge det som jeg havde regnet med, fik jeg bl.a. ideen til at blende det og lave det om til ost (andre idéer var den populære soja fraiche og feta).

Arbejdsindsatsen er sammenlagt 5-10 minutter og så er der lidt ventetid ind imellem. Denne ost bliver virkelig lækker og er elsket af alle der har smagt den. Folk bliver som regel overraskede over at den er vegansk. Den er på trods af sin cremede smag meget fedtfattig og kan bruges på samme måde som anden smøreost i det salte køkken. I bunden kan du se et par forslag til, hvordan du kan krydre den i forskellige retninger.

Vegansk smøreost ost

Jeg sku’ hilse og sige, at smøreost med dild fungerer som en fremragende dip til grønkålships

Processen går ud på at skille mælken i valle og ‘klumper’. Derefter dræner vi vallen fra – det kan f.eks. gøres som på billederne herunder ved at lægge det i pres i et viskestykke. Tilbage er nu en lidet flatterende grynet masse. Den grynede masse skal bare have lidt kærlighed i form af noget blendning. Til sidst smages den til og så har du den lækreste cremede, veganske smøreost.

hjemmelavet mælkefri creme fraiche

hvor meget fylder en teske spiseske

Udskriv Bedøm
5 - fra 11 stemmer

Smøreost af sojamælk

Gå ikke i panik hvis du mangler et enkelt krydderi eller to, du kan stadig få et fremragende resultat og måske foretrækker dine smagsløg en lidt anden kombi.
af Nina fra Plantepusherne

INGREDIENSER

  • 1 liter neutral sojamælk (uden emulgator - rystes! (kan ikke erstattes af andre plantemælk))
  • 3/4 dl friskpresset citronsaft
  • 1/2 dl vand
  • 1/4 tsk salt
Krydderier
  • 1/4 tsk mellemstærk dijon sennep
  • 1 tsk løgpulver
  • 1 fed hvidløg
  • 1/2 tsk fint salt
  • 1 tsk lys tahin (kan udelades)
  • 1/4 dl gærflager
Evt. men meget gerne
  • 1,5 tsk lys miso ((eller 1 tsk mørk men bemærk at den farver osten mørkere))
  • 1 nip røget paprika ((altså virkelig, virkelig lidt!) )
Desuden skal du bruge: Et dørslag/si + en stor skål + et rent viskestykke eller ostelærred, men termometer er IKKE nødvendigt.

    SÅDAN GØR DU

    • Det første vi skal gøre er at skille sojavallen fra sojamælken så der kun er en fast masse tilbage. Det gør man ved først at varme sojamælken forsigtigt op til omkring 40 grader. Den skal føles lidt varm, men ikke brændnede' når du mærker med knoerne. Det må ikke være så varmt at du ikke kan holde fingeren nede i det. Don't sweat it, det behøver ikke være så præcist.
    • Bland citronsaft, salt og vand og hæld i en skål der er stor nok til også at rumme mælken. Rør rundt indtil saltet er opløst.
    • Hæld så den lune sojamælk over citronblandingen på en måde så du hele tiden hælder dér hvor du kan se citronsaften. Formålet er at blande tingene så meget som muligt uden at skulle røre en hel masse. Rør så FORSIGTIGT rundt en enkelt gang eller tre rundt for at fordele citronsaften bedre. Når vallen bliver klar fremfor mælkehvid er det et godt tegn. Læg låg på og træd straks et skridt tilbage! Nu skal den have helt ro til at stå og skille og den vil ikke forstyrres imens, så bliver den forvirret og kan ikke gøre det ordentligt. Lad den stå i 10 minutter.
    • Stil en si/dørslag over en skål og beklæd sien med et viskestykke. Hold skålen med skilt sojamælk helt tæt på og hæld det forsigtigt ned i sien. Det er noget værre grød, men bare rolig, det skal nok ende godt. Lad den dryppe af i et par minutter og fold så viskestykket rundt om massen som en firkantet pakke: Jeg plejer at tage en side ad gangen som på billedet herunder. Læg omkring 1 kilo vægt ovenpå (fx en melon, græskar, eller en semi-tung knivholder) så der løber klar væske ud. Hvis der drypper noget hvidt ud igennem viskestykket, er presset for tungt. Lad massen stå under pres 15-20 minutter.
    • Åben viskestykket og skrab ostemassen ned i en skål (eller hvis du føler dig awesome, så lav et trick hvor du med lynets hast vender viskestykket om, så ostemassen lander i skålen - det kan faktisk anbefales). Hvis du synes at den er blevet for fast kan du hælde lidt valle tilbage i og røre det ind i igen. Kom alle krydderierne ned i og drøn det hele igennem med en stavblender så det bliver jævnt og blankt og det grynede udseende forsvinder - det kan godt tage et par minutter. Osten har bedst af at trække i nogle timer eller et døgn i køleskabet men skal som minimum bare køle ned inden den serveres. Den bliver også skærefast af at komme på køl (afhængig af hvor meget væske du har presset væk) og hvis der er skilt lidt væske fra hælder du det bare ud eller rører rundt i den.
    Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

    Opskriften på denne ost er ment som udgangspunkt for fri fantasering, så du kan vælge at spiffe den op med flere krydderier eller andet. Her er lidt forslag til hvad du kan blande i osten:

    En halv hakket (evt. stegt) peberfrugt (se billede herunder)

    Mere frisk hvidløg (se billede herunder)

    Hakkede valnødder, evt ristede.

    En lille håndfuld hakkede oliven

    1/2 tsk Paprika

    1 knsp chili

    En håndfuld hakkede soltørrede tomater

     En håndfuld krydderurter: Dild, purløg, koriander eller en blanding

    af rosmarin, salvie, oregano, timian mm. (Se billede herunder)

    Tips

    – INFO: Når man varmer sojamælken op inden syre (citron) tilsættes, så skiller den nemmere. Den ideelle temperatur afhænger dels af hvilken syre du bruger men også hvilken konsistens du ønsker i det færdige produkt. Til smøreost går vi efter omkring 40 grader. Den skiller godt nok også hvis du gør det ved stuetemperatur, men det kræver lidt mere syre og det kan blive lidt for meget i det færdige produkt. Massen bliver også mere flydende at arbejde med (men helt fin efter presning). Det endelige produkt bliver også mere fast hvis sojaen får lov at koagulere ved den perfekte temperatur, men det er ikke så vigtigt i smøreost-sammenhæng

    – Du kan vælge at pasteurisere mælken først ved at varme den op til den begynder at ryge men ikke boble (eller ca 75 grader hvis du har et termometer) og så køle den ned igen til de 40. Det forlænger holdbarheden af den færdige ost. Men det er ikke nødvendigt for et godt resultat.

    – Hvis du gerne vil bevare ostens meget hvide udseende, må du nok udelade misoen, selvom den giver en virkelig god smag.

    – Vil du prøve en anden form for vegansk ost af sojamælk, så prøv Hyggeost fra Grøn Sund og Lækker. Skal du bruge en smøreost uden soja, så prøv min opskrift på smøreost af mandler/mandelmælk – ustyrligt lækker konsistens.

    vegansk ost Smøreost

    Her er osten iblandet en halv hakket peberfrugt og en teske paprika samt et ekstra nip (!) røget paprika

    Opskrift vegansk ost Smøreost

    Her er tilsat et ekstra fed hvidløg samt mere friskkværnet peber. Miso samt tahin er udeladt for at gøre osten så hvid som muligt.

    Opskrift vegansk ost Smøreost

    Her er er er tilsat en god håndfuld fint hakket dild – min absolutte favorit!

     

    Nina fra Plantepusherne

     

     

    Udgivet 10/09/2014 Filed Under: ● Børnevenlig mad, ● Oliefri eller HCLF, ● Pålæg, ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm, 🥦 Alle opskrifter Tagged With: Gærflager, Madpakke, Vegansk brunch

    Søg i alle #tags

    Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
    Previous Post: « Grønkålschips uden olie – med tomatcreme
    Next Post: Parmesund – vegansk parmesan fuld af umami »

    Reader Interactions

    Comments

    1. Anette

      20/10/2020 at 22:57

      Hvor ser det bare godt ud 🙂 kan jeg bruge samme opskrift hvis jeg ønsker at bruge den som neutral smøreost blandet op med flormelis som topping på kager? 🙂

      Svar
      • Nina

        11/04/2021 at 21:47

        Jeg har selv tænkt tanken 🤗 men der vil nok mangle noget fedme i smagen. Og nu om dage er der jo en del veganske smøreoste på markedet som kan bruges hvis man er til den slags 😋
        Bh Nina

        Svar
    2. Anjs

      27/07/2020 at 13:43

      Hej – måske et dumt spørgsmål men kan sådan en smøreost mon egentlig fryses ned 😊?

      Svar
      • Nina

        12/04/2021 at 12:17

        Jeg har aldrig prøvet, men vil tro det. Skiller den lidt kan den hurtigt røres jævn efter optøning.

        Bh Nina

        Svar
    3. Lis Jakobsen

      26/04/2020 at 14:04

      Sojaost holdbarhed?

      Hej, jeg har lige lavet en portion sojaost efter jeres opskrift. Det ser ud som om, den bliver rigtig fin. Men kan I sige noget om, hvor længe den holdes igen?

      Mange hilsner

      Lis

      Svar
      • Nina

        29/04/2020 at 13:29

        Jeg vil gætte på mindst 5 dage med høj renlighed 🙂

        Svar
    4. anette

      30/12/2016 at 17:25

      kan man bruge hjemmelavet sojamælk?

      Svar
      • Nina

        30/12/2016 at 18:40

        Ja det er jeg ganske overbevist om at du kan 🙂 Måske skal du arbejde lidt med at ramme den rigtige ‘tykkelse’ på mælken.
        Vh Nina

        Svar
    5. Maria

      02/10/2016 at 12:08

      Hej Jeg kan ikke tåle citrus, har du et forslag til en anden syre jeg kan benytte? Hilsen Maria

      Svar
      • Nina

        02/10/2016 at 19:24

        Hmm, æblecidereddike kan i princippet bruges, men så skal du bruge lidt mindre pga den skarpe smag og så skal du nok maskere smagen men en masse krydring bagefter 🙂
        Sig til om det virker ellers må jeg gå i tænkeboks.
        Vh Nina

        Svar
        • Maria

          04/10/2016 at 17:10

          Tak. Jeg tog faktisk fat i en kemi ingeniør 🙂 Citronsyre er kunstigt fremstilledet, så det burde jeg kunne slende op i vand og benytte. Jeg vil eksperimenter lidt med det, og så skal jeg nok melde tilbage. 🙂

          Svar
          • Nina

            04/10/2016 at 19:47

            Det skal nok virke fint, det er også en ret stærk syre, så den bør kunne skille mælken. Glæder mig til at høre 🙂

            Svar
    6. Daniela // Veggiemad

      22/09/2016 at 11:27

      Jeg har refereret til jeres opskrift på mit seneste blogindlæg – håber det er ok 🙂

      Svar
      • Nina

        24/09/2016 at 10:55

        Hej Daniela, det er altid OK at linke, tak for henvisningen 🙂
        Vh Nina

        Svar
    7. Linda

      12/08/2016 at 13:53

      Hej Nina
      Vil du skrive hvilken Soja mælk du bruger?
      Jeg tænker næppe det kan være Alpro Soja mælk – da den ikke reagerede overhovedet næsten. ØV ØV

      Nu har jeg sat Alpro Naturel over i et klæde over si og håber at jeg evt. kan dræne den lidt – bare sådan 😀

      Det kunne være fedt at, at kunne lave smøreost og fraiche, da jeg af og til savner det i madlavningen.

      På forhånd tak
      🙂

      Svar
      • Nina

        30/08/2016 at 19:13

        Jeg bruger Naturlis 🙂 Bare den kun består af sojabønner og vand bør den du.
        Vh Nina

        Svar
    8. Kristiana

      25/04/2016 at 20:54

      Min smøreost blev mere som creme fraiche men jeg tror jeg ikke pressede den nok, smagte dejligt så den laver vi igen 🙂
      Tak igen for en god opskrift

      Svar
      • Anonym

        26/04/2016 at 9:04

        Velbekomme!

        Svar
    9. Lise Mortensen

      12/11/2015 at 10:48

      Får lyst til at lave soyaosten, men hvad er gærflager ?

      Svar
      • Anonym

        12/11/2015 at 20:13

        Jeg laver den tit uden, fx bare med løgpulver, hvidløgspulver og dild og salt pg peber. Du kan læse lidt gærflager her http://mia-mad.dk/how-to-1-gaerflager/ 🙂

        Svar
    10. maria

      10/03/2015 at 15:01

      Hej
      Har I prøvet at lave smørreosten eller creme fraichen ud af hjemmelavet havre- eller kokosmælk?
      Hilsen Maria

      Svar
      • Anonym

        10/03/2015 at 16:14

        Nej, og jeg er overbevist om at du ikke får samme resultat, da det er proteinindholdet i sojamælken, der gør at den kan skille på den måde. Desværre :/
        Vh Nina

        Svar
    11. Sarah

      30/11/2014 at 9:57

      Hvor meget eddike skal der bruges? Det står ikke på ingredienslisten

      Svar
      • Anonym

        30/11/2014 at 18:53

        Hej Sarah, undskyld, jeg ændrede lidt i opskriften og valgte at fjerne eddiken helt fra ingredienslisten. Men jeg glemte åbenbart at fjerne den fra beskrivelsen – det er gjort nu 🙂 Tak fordi du gjorde opmærksom på det. Og held og lykke med smøreostlavning 🙂
        Vh Nina

        Svar
        • Sarah

          02/12/2014 at 6:53

          Hej Nina, jeg har lige et lidt dumt spørgsmål. Hvad pokker er miso? Jeg har været forbi en helsekost og der havde de noget pulver-halløj og noget der lignede en puré af en art. Hvad er der brugt her i opskriften?

          Svar
          • Anonym

            02/12/2014 at 9:32

            Hej Sarah, det er overhovedet ikke et dumt spørgsmål 🙂 Du kan læse lidt om det her i mit indlæg om ingredienser: https://plantepusherne.dk/vores-veganske-koekken/ (Billede nummer 7). Jeg kender det selv kun som en paste, men har også set det som pulver. Jeg har altså brugt pasten, men du kan godt lave opskriften uden 🙂 Vælger du at købe det kan du også bruge det som tilsmagning af supper og meget andet.
            Vh Nina

            Svar
        • Kenneth

          15/04/2016 at 11:16

          Hejsa
          Hvis eddiken har været fjernet, har den valgt at hoppe tilbage ind i beskrivelsen under punkt 3. 😉

          Svar
          • Anonym

            18/04/2016 at 12:46

            Tsk, tsk, tsk tydekligvis en meget uartig eddike! Den har nu fået en sidste advarsel. Tak for observationen 🙂

            Svar
    12. Mo

      03/11/2014 at 19:50

      Tak for denne opskrift! Hvor blev min “smøreost” bare cremet og lækker m. soltørrede tomater 😉
      Helt klart en opskrift hvor der skal leges med smagskombinationerne!

      Svar
      • Anonym

        03/11/2014 at 20:15

        Fedt at høre! Ja det er bare med at give den gas 🙂
        Vh Nina

        Svar
    13. Naja

      18/10/2014 at 17:44

      Tak for opskriften. Det blev meget vellykket i første forsøg. Lavede tre smagsvarianter 🙂

      Svar
      • Plantepusherne

        19/10/2014 at 8:21

        Det er jeg glad for at høre 🙂 Jeg gør en dyd ud af at gøre vejledningerne så grundige som muligt, så folk ikke skal igennem 2-3 forsøg før det lykkes. Og næste gang kan du lave det med den ene hånd bundet på ryggen 😉 Eller noget …
        God søndag
        Kh Nina

        Svar
    14. Mariann

      27/09/2014 at 11:10

      Så fik jeg endelig afprøvet denne opskrift. Venter nu bare på, at den hviler i køleskabet, men en prøvesmagning tyder på, at den er et hit. Især den med dild glæder jeg mig til at smage.

      Svar
      • Plantepusherne

        27/09/2014 at 11:42

        Dejligt! Især fordi den jo blir nemmere gang for gang 🙂 Håber den falder i din smag.

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




    Primary Sidebar

    Velkommen til Plantepusherne!

    Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

    leder du efter noget?

    Kategorier

    • ● Aftensmad, elementer til (31)
    • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
    • ● Børnevenlig mad (54)
    • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
    • ● Drikkelse (10)
    • ● Festmiddag (28)
    • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
    • ● Is & pindis (11)
    • ● Jul & nytår (35)
    • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
    • ● Oliefri eller HCLF (72)
    • ● Pålæg (11)
    • ● Påske (16)
    • ● Raw & frugt (21)
    • ● Salte snacks · chips · drys (7)
    • ● Vegansk 'kød' (12)
    • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
    • 14 succeshistorier (1)
    • Hjælp til vegansk madlavning (22)
    • Vores liv (21)
    • 🥦 Alle opskrifter (132)
    • 🇬🇧 English (16)

    #Tags

    Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

    Vegansk for begyndere

    Collage af veganske madbilleder

    instagram – følg med bagom bloggen :)

    Følg med på Instagram

    Se et vegansk basislager

    vegansk køkken

    Veganske kogebøger

    Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

    Danske Veganske Madblogs

    Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

    Footer

      Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme