• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Festmiddag > Shiitake-‘bacon’ – sprød, fed, salt og umami! (Vegansk bacon)

Shiitake-‘bacon’ – sprød, fed, salt og umami! (Vegansk bacon)

af Nina, opdateret 27/10/2021

shiitake bacon vegansk
Share906
Pin397
1.30K Shares
Kommentarer (38) Udskriv Hop til opskrift

Du ved at du har ramt rigtigt, når din bacon-elskende far kigger helt forvirret på dig efter at du har fodret ham med shiitake-bacon og spørger “Jam… hvordan kan det smage fuldstændig som bacon?!?” Hvad kan jeg sige – det handler om kemi og gamle vaner.

Af alle (de mange) vegetabilske umami-kilder er Shiitake-svampe en af de mest fantastiske. Tørret shiitake indeholder 1060 mg fri glutamat pr. 100 gram og overhaler derfor stort set alle andre fødevarer på umami-skalaen. Både de vegetabilske og dem af animalsk oprindelse. Det høje indhold af aminosyrer (og især af aminosyren glutamat) giver Shiitake svampene en perfekt smag og konsistens til at lave vegansk bacon. Eller som det populært kaldes: ‘Facon’ – der er en sammentrækning af ordene ‘fake’ og ‘bacon’.

Oversigt over forskellige råvarer der kan laves til vegetarisk bacon

Vi har herhjemme både lavet facon af tofu, kokosflager og gulerødder. Det har på sin vis været udmærket og ganske tilfredsstillende, men det var først da vi begge smagte Shiitake-‘bacon’ at vi fik en decideret skræmmende bacon-oplevelse. Selve svampens kemiske sammensætning gør simpelthen at man får nogle helt vilde bacon associationer og det kan jo både være godt og skidt…

Shiitake skåret

Hvis du synes at det lyder godt, så vil jeg foreslå at du skynder dig ud og finder nogle Shiitake-svampe. Bl.a. Føtex forhandler dem. Jeg vil lige sige at der kan være forskel på Shiitake svampe og visse typer er mere overbevisende end andre til at lege bacon. Men selvom du ikke får fat i de allerbedste, så vil du stadig opnå en ekseptionelt luftig sprødhed kombineret med salt umamismag som du sandsynligvis ikke regnede med at kunne få fra vegetabilske kilder.

Nærbillede af Marinerede shiitake svampe i bacon-marinade

Shiitake bacon kan laves enten i ovn eller på stegepande. Fordelen ved ovnen er, at de ikke nødvendigvis behøver at vendes undervejs (i hvert fald ikke hvis du laver dem tynde) og at hele portionen i opskriften her kan være på en plade.

Sæt igang!

Udskriv Bedøm
4.9 - fra 10 stemmer

Shiitake-'bacon' - vegansk bacon af svampe

Hvordan vil have din 'bacon? Bemærk at jeg angiver cirka-tider!
TYND KNASENDE SPRØD: Skær skiver a 3 mm og bag ved 175'C i 15 minutter. Eller steg på en medium varm pande 10 min. på hver side.
TYND OG SEJ: Skær skiver a 3 mm og bag ved 120'C i 40 minutter
TYK - SPRØD UDENPÅ, BLØD INDENI: Skær skiver a 5-6 mm og bag ved 150'C i ca 25 minutter
glutenfri, Vegansk mad der ligner ...
af Nina fra Plantepusherne
Arbejdstid5 min
Tilberedning20 min
I alt25 min
75 stykker (afh. af svampenes størrelse)

INGREDIENSER

  • 125 gr Shiitake svampe (køb de største du kan finde)
MARINADE
  • 30 ml smagsneutral kokosolie (smeltet. Olivenolie kan evt. bruges i stedet men fungerer ikke lige så godt mht. at ramme den rigtige smag af bacon)
  • 4 tsk sojasauce
  • 1/4 tsk røget paprika (*)
  • Lidt friskkværnet sort peber
Eventuelt
  • 1 tsk gærflager
  • 1/3 tsk tomatpuré ( eller tomatsovs)

SÅDAN GØR DU

  • Tør svampene rene for eventuel jord. DE MÅ IKKE SKYLLES! Skær dem ude som beskrevet ovenfor. Fordelen ved at skære alt i samme størrelse er, at du undgår at nogle bliver brankede mens andre bliver bløde når de steges. Stilken er temmelig trevlet i det, men skær den gerne ud i skiver a 6 mm og steg dem med.
LAV MARINADEN
  • Fnuldr (!) eventuelle gærfllager mellem fingrene til det bliver pulver og bland det med resten af marinadeingredienserne.
  • Kom svampene i marinaden og fordel den godt på alle flader. Lad den stå mellem 10 minutter og et par timer så marinaden rigtig kan suges ind.
STEG SVAMPENE
  • De kan laves i ovn eller på stegepande og bemærk at de bliver meget mørke/storte når de er færdige - også selvom de ikke brankes.
  • Ovn: Kom dem på bagepapir uden overlap og bag som angivet længere oppe.
  • Stegepande: Steg dem på middelvarme (mit komfur står på 5 af 9) og vend dem efter ca. 10 minutter og giv dem lidt kortere tid på den anden side.
  • Læg dem på sugende papir efterhånden som de bliver færdige og vent evt. til de er kølet helt ned hvis du vil have dem max sprøde.
BEMÆRK at svampene IKKE bliver helt hårde/sprøde mens de er i ovnen eller på panden, men først EFTER de er taget af og er kølet ned! For at teste om de er færdige kan du tage én fra, duppe overskydende marinade af og puste til den bliver kold for at så se om den er sprød.

    TIPS & NOTER

    - Den røgede paprikasmag kan godt forsvinde lidt og derfor drysser jeg dem gerne med mere røget paprika (blandt venner kaldet 'røgpap') når de er kølet ned.
    - Har du ikke røget paprika, men røgsalt, kan det bruges og erstatte noget af soja saucen som ellers giver den salte smag.
    - Jeg har prøvet at lave dem uden fedt, men synes at det er svært at få dem sprøde uden.
    - Tørrede svampe duer desværre ikke til opskriften har jeg ladet mig fortælle.
    Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

    vegansk bacon

    Forbered dig på at hele køkkenet kommer til at lugte af bacon og gentag eventuelt for dig selv mantraet “det er bare svampe, det er bare svampe, det ER bare svampe!”

    vegetarsik bacon svampe

     

    Nina fra PlantePusherne

     

     

    Udgivet 12/04/2015 Filed Under: ● Festmiddag, ● Jul & nytår, ● Påske, ● Salte snacks · chips · drys, ● Vegansk 'kød', 🥦 Alle opskrifter Tagged With: Gærflager, Vegansk brunch

    Søg i alle #tags

    Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
    Previous Post: « Veganske påskekyllinger af paranødder med hvid chokolade
    Next Post: Klassisk, luftig chokolademousse på vegansk »

    Reader Interactions

    Comments

    1. Heidi

      22/08/2019 at 17:23

      Jeg har lavet dem et par gange i ovnen, men kun med de tørrede shiitake svampe som jeg så forinden har opblødt, presset så meget vand som muligt forsigtigt fra og så lagt dem i marinaden.
      Jeg synes faktisk de blev rigtig gode på trods af de ikke var friske, men måske har det noget at gøre med at jeg ikke har prøvet med friske.
      Anyway… så synes jeg de blev supergode. Så tak for opskriften 😊

      Svar
      • Nina

        14/04/2021 at 10:05

        Nej hvor fedt! Super godt at vide. Tak for info👏🏼😋
        Bh Nina

        Svar
    2. Axel Bøg Andersen

      18/03/2019 at 18:47

      Jeg er 100% omnivore, men jeg er også hedonist med en forkærlighed for smagsoplevelser. Jeg har prøvet denne opskrift med et par små-justeringer: kokosolien blev skiftet ud med konventionelt dyrket dansk rapsolie og marinaden doblet op.

      Jeg fik de rigtige shiitake svampe fra fra en ikke helt lokal veganerpusher, som jeg alligevel skulle besøge for at fremskaffe gærflager.

      Lad mig sige med det samme: det hverken smager eller lugter af bacon, når man laver denne opskrift. Enhver der påstår det er hermed inviteret hjem til mig til en ordentlig gang friskstegt bacon.

      Når så det er på det rene, skal det siges, at denne opskrift smager forbandet godt. Den stimulerede mine smagsløg i en sådan grad st jeg rent faktisk følte mig både mæt og glad, hvilke kun ganske sjældent sker, når jeg eksperimenterer med kød (læs: umami) frie retter.

      Jeg har på fornemmelsen, at gærpulveret var hovedårsagen til, at smagen blev då intens. Mine børn, som kategorisk afviser at spise svampe, pga konsistensen – ligesom deres moder, mente at de godt ville kunne spise gulerødder tilberedt på samme måde. Det glæder jeg mig til at eksperimentere med.

      Svar
      • Nina

        18/04/2021 at 15:47

        Hej Axel og tak for din grundige tilbagemelding! Jeg synes at du skal give opskriften er r skud med en smagsfri kokosolie. Rapsolie er milevidt fra den mættede fedt der kommer fra dyr og her er kokosolien (den raffinerede) den der kommet tættest på i egenskaber – og med egenskaber følger ofte smag 😋

        Det er samme grund som at jeg bruger en olie med højt indhold af omega 3 i min opskrift på ‘gulerodslaks’ som er med til at bidrage til den ‘fiskede’ smag

        Jeg kan ikke garantere at du vil være tilfreds, men den kommer helt sikkert tættere på 😉
        Bh Nina

        Svar
    3. Agnete Winther

      13/12/2016 at 13:54

      Jeg glæder mig til at prøve denne opskrift. Det er dog deprimerende svært at finde shiitake svampe 🙁 Føtex i Viborg har dem ikke kan jeg afsløre. Jeg må prøve med portobello svampe indtil videre.

      Svar
      • Nina

        17/12/2016 at 21:25

        Argh, hvor irriterende! Ja andre svampe går an, men shiitake kan noget særligt mht. umami – læs evt. mere om det i mit indlæg om det her. Jeg håber du finder shiitake en dag 🙂
        Vh Nina

        Svar
    4. Manja

      02/05/2016 at 7:53

      Hej Nina,
      Tusind tak for dine gode opskrifter! Du skriver under ingredienserne, at man skal komme marinade i, hvilket lidt forvirrer mig. Tænker du her på en bestemt marinade, man selv laver eller køber? Eller mener du blot at de andre ingredienser tilsammen danner marinaden?
      På forhånd mange tak!
      Mvh Manja

      Svar
      • Anonym

        02/05/2016 at 18:32

        MARINNADE er overskriften til marinadeingredienserne, så ja, marinaden er den man selv laver af ingredienserne 🙂
        Vh Nina

        Svar
    5. Kristiana

      25/04/2016 at 20:45

      Hmm, de smagte rigtigt dejligt! Blev dog ikke helt sprøde men de nemmeste jeg kunne finde hvor meget små og derudover er vores ovn også lidt mærkelig!

      Laver dem bestemt igen. Mange tak for en genial opskrift som jeg aldrig selv ville have fundet på.

      Svar
      • Anonym

        26/04/2016 at 8:50

        Argh, ja det er besværligt hvis de er meget små 🙂 Jeg ved ikke hvornår det er Shiitake sæson, men du må holde øje i butikkerne med hvornår de får en bedre størrelse 🙂
        Vh Nina

        Svar
    6. Camilla

      13/01/2016 at 14:16

      I en kommentar længere oppe skriver du noget om sukker/sirup, men der står intet om det i opskriften? Eller?:)
      Har dem i ovnen nu , glæder mig til at prøve selvom jeg ikke er den store tilhænger af bacon generelt 😀 bare nysgerrig!:D

      Svar
      • Anonym

        13/01/2016 at 16:59

        Ja jeg spørger om vedkommende har puttet feks sukker i marinaden, da det kan forhindre dem i at blive sprøde 🙂

        Svar
    7. Rikke

      17/12/2015 at 16:15

      Hej.
      Hvad bruger i stokkene til? Synes det virkede som spild ikke at bruge dem? 😊

      Svar
      • Anonym

        18/12/2015 at 20:58

        De ryger i en gang frækkedeller eller en eller anden grydret 🙂
        Vh Nina

        Svar
    8. Niels

      29/11/2015 at 11:28

      De smager fint har prøvet med både Shii-take og med champignon. Syntes dog at det er meget svært at få dem sprøde.. Har prøvet med kokosolie og med kokosolie/olie, men sprøde blir de ikke i min ovn…

      Svar
      • Anonym

        29/11/2015 at 20:29

        Har du tilsat andre ting, fx mere sukker eller sirup? For så bliver de mere seje end sprøde? Og har du ventet til det er kølet helt ned? For de er bløde når de kommerud af ovnen, men bliver sprøde når du får lov at køle på fedtsugende papir 🙂

        Svar
    9. Anne

      22/08/2015 at 19:04

      Har just lavet og spist leverFRIpostej med portobello-bacon efter jeres opskrift – Christ, det smager godt!! Det bliver helt klart en fast del af madpaletten herhjemme. Tak for en masse lækre opskrifter! 🙂

      Svar
      • Anonym

        25/08/2015 at 20:24

        He he, lækkert! Velbekomme 🙂

        Svar
    10. Diana

      27/04/2015 at 15:55

      Glæder mig til at prøve opskriften! Undrer mig dog over marinaden.. Hvad skal det være for en slags? Hvad skal den bestå af?

      Svar
      • Anonym

        27/04/2015 at 17:37

        Hej Diana, jeg forstår overhovedet ikke dit spørgsmål, kan du uddybe eller omformulere? 🙂

        Svar
    11. Tina Sørensen

      20/04/2015 at 13:28

      Jeg elsker denne her blog, det er helt klart min yndlings! Endnu engang er jeg imponeret over hvor mange detaljer der er med, fx at svampen ikke må skylles. Sådan en detalje får mig til at tænke “men hvordan fanden har de fundet ud af det???!?” Svaret må næsten være, at i VIRKELIG har gennemarbejdet opskrifterne helt ned til den aller. mindste. detalje. Tommelfinger op! 😀
      Glæder mig til at afprøve opskriften!

      Svar
      • Anonym

        20/04/2015 at 15:34

        Det er i hvert fald hensigten af få folk igennem opskrifterne så helskindede som muligt og uden at begå de typiske fejl. Tak for rosen, det er godt at høre at der bliver lagt mærke til detaljerne og de bliver værdsat 🙂
        Nina

        Svar
    12. Mai

      16/04/2015 at 6:39

      Det ser meget lækkert ud og jeg vil give mig i kast med shitake svampene idag – Anbefaler I en særlig soya?

      Mai

      Svar
      • Anonym

        16/04/2015 at 8:24

        Jeg bruger Urtekrams økologiske. Helst den uden gluten som så hedder Tamari. Men enhver sojasauce af nogenlunde kvalitet kan bruges 🙂
        Vh Nina

        Svar
    13. Leif

      14/04/2015 at 11:57

      Så er det største problem ,ved at være vegatar ovre , vildt godt

      Svar
      • Anonym

        16/04/2015 at 8:20

        Nemlig 😉

        Svar
    14. Henriette Kallehauge

      13/04/2015 at 21:00

      Uha uha det lyder virkelig lækkert. Bacon er faktisk det jeg savner mest! jeg plejer altid at bruge tørrede shitake svampe som jeg så lægger i blød. Ved du om det kan bruges?

      Henriette

      Svar
      • Anonym

        14/04/2015 at 8:30

        Hej Henriette, jeg har købt dem, men ikke fået prøvet det af endnu. Noget af det jeg ville prøve, var at lægge dem i blød direkte i marinaden for at få så meget smag som muligt, så det kan du måske prøve?
        Bedste hilsner Nina

        Svar
    15. Rosa

      13/04/2015 at 6:24

      Det skal SÅ meget prøves…. Tak for idéen:-)))))

      Svar
      • Anonym

        13/04/2015 at 8:23

        Velbekomme 🙂

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




    Primary Sidebar

    Velkommen til Plantepusherne!

    Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

    leder du efter noget?

    Kategorier

    • ● Aftensmad, elementer til (31)
    • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
    • ● Børnevenlig mad (54)
    • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
    • ● Drikkelse (10)
    • ● Festmiddag (28)
    • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
    • ● Is & pindis (11)
    • ● Jul & nytår (35)
    • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
    • ● Oliefri eller HCLF (72)
    • ● Pålæg (11)
    • ● Påske (16)
    • ● Raw & frugt (21)
    • ● Salte snacks · chips · drys (7)
    • ● Vegansk 'kød' (12)
    • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
    • 14 succeshistorier (1)
    • Hjælp til vegansk madlavning (22)
    • Vores liv (21)
    • 🥦 Alle opskrifter (132)
    • 🇬🇧 English (16)

    #Tags

    Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

    Vegansk for begyndere

    Collage af veganske madbilleder

    instagram – følg med bagom bloggen :)

    Følg med på Instagram

    Se et vegansk basislager

    vegansk køkken

    Veganske kogebøger

    Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

    Danske Veganske Madblogs

    Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

    Footer

      Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme