Sådan bruger du umami i vegansk madlavning
Det bliver hurtigt en vane at tænke umami ind i vegansk madlavning, ligesom de fleste hurtigt kan smage, om der f.eks. mangler salt i maden. I mit forrige indlæg om Vegetabilsk umami fik du en liste med umamitunge råvarer og ingredienser samt baggrundsviden om umami. I det her indlæg giver jeg en masse lavpraktiske tips, samt eksempler på opskrifter som er umami-mæssigt tilfredsstillende, så du kan integrere det i din daglige madlavning. Start med at få inspiration fra listen her og find selv på mere:
25 måder at få mere umami i din vegetabilske mad
Print listen over umamitunge råvarer (fra mit forrige indlæg) ud – hæng på køleskab
Kom stegte svampe i vegge-dellerne
Smid en håndfuld olivener i tomatsovsen
Brug vegetabilske råvarer hvor størstedelen af energien kommer fra protein (Bønner, broccoli, kål, svampe etc)
Smag til med lidt HP sauce, Worchester-sauce/Engelsk sauce, Marmite, Miso og lignende
Kom lidt røget paprika i chili sin carne og andre gryderetter
Steg altid svampe MEGET hårdt, til al væske er væk og de får lidt farve
Brug tang i madlavningen
Brug krydderier som løgpulver, hvidløgspulver, røgsalt, (røget) paprika, sellerisalt, chili, friskkværnet sort peber og (hel, ristet) spidskommen
Brug kikærtemel til paneringsdej
Kom spinat, asparges eller broccoli i tærter og gryderetter
Riv tørret shiitakesvamp i gryderetten
Dryp trøffelolie på kartoffelpizza, brød, pasta o.lign.
Smag maden til med soyasauce, bouillon og evt. æblecidereddike fremfor ‘bare’ salt
Drys (soya)ristede valnødder og soltørrede tomater over salaten
Brug balsamicoeddike i salatdressingen
Lav vegansk Dashi og brug som bouillon (eksempler på opskrifter her, her og her)
Kog tomatsovsen ind for at opkoncentrere umami-smagen
Brug koncentreret tomatpuré og ‘svits’ det af først
Lad tomaterne modne efter du har købt dem i supermarkedet, så får du mest umami for pengene
Gem kogevandet fra kartoflerne og brug det som base i suppe eller sovs
Lad maden simre eller stege i laaang tid så glutamaten har god tid til at blive frigivet
Rist nødder og kerner inden brug for at frigøre glutamaten
Gå efter langtidshævet brød, især surdejsrugbrød
Sidst men ikke mindst:
Kom gærflager i, når du laver sovs – og al anden mad…
Der opstår en synergieffekt når man kombinerer visse former for umami-smagende råvarer. Det vil sige at råvarerne ligefrem forstærker hinandens umami-smag. Det ses bl.a. i mange retter hvor der er en fast tradition for at kombinere bestemte fødevarer. Derfor kan det være en god idé at bruge flere umami-kilder i samme ret. Af vegetabilsk umami, er det især svampe og tomater, der har denne effekt (pga. deres indhold af ribonukleotider).
Veganske opskrifter med masser af umami
Jeg har kigget lidt (først og fremmest) i egne arkiver og fundet nogle af de opskrifter som er åbenlyst umami for at illustrere hvordan det kan se ud i praksis. Det er selvfølgelig bare eksempler og der findes utallige tilsvarende opskrifter hos alle de andre dygtige veganske bloggere. Fed skrift angiver hvilke komponenter, der især bidrager til umamismagen:
Stegte svampe, især shiitake, her som sindsygt overbevisende bacon (opskrift)
Langtidssimret gullash med kartofler, tomater og revet, tørret shiitake
Vegansk ‘laks’: Salt- og tang(langtids)bagte gulerødder i røget omega3 marinade (opskrift)
Frisk gazpacho af solmodne tomater smagt til med balsamicoeddike
Stegte frækkedeller med tofu, valnødder, svampe og sojasauce (opskrift)
Ovnstegt broccoli (opskrift)
Pizza med (gerne langtidssimret) tomatsovs (af stegte gulerødder, selleri, løg og hvidløg) med svampe bacon, broccoli, stegt aubergine og smeltet vegansk Åhst
Dehydrerede kålschips med tomat og evt. gærflager (opskrift)
Langtidshævet (evt. ristet) surdejsrugbrød med moden avokado og moden tomat og skiver af løg drysset med salt og peber
Sprødstegte kartofler (opskrift på rystekartofler)
Ovnbagt lasagne med svampe, valnødder kartoffel-‘ostesovs’, gærflager, tomat og spinat (opskrift)
Misosuppe med tofu, tang og porre (opskrift)
Ovnbagte tomater med salt (opskrift)
Svampegryde med rødvin (opskrift)
Skriv et svar