Her viser vi kreative idéer til din veganske pizza. Hvis du har lyst til at lade dig inspirere til en whole-foods-baseret, plantebaseret og overvejende HCLF tilgang til vegansk pizza med masser af lækre råvarer, så kig med her. Indlægget er delt i 3:
- Hvad kan du smøre på bunden
- Toppings i form af ost/dressinger og andet.
- Vegansk pizzafyld illustreret med utallige billeder af vores mange pizzakreationer gennem tiderne <3
1) Alternativer til tomatsovs
Ja, ja, altså tomatsovsen er jo så vegansk som det kan blive, men når vi nu alligevel tænker ud af boksen så prøv i stedet:
- En form for tynd, lind hummus, som f.eks. i denne med stegte grøntsager på.
- Pesto, enten hjemmelavet fedtfri version eller færdigkøbt.
- Oliventapenade.
- KødFRIsovs.
- Smør et lag soja fraiche, mandel fraiche, vegansk smøreost eller yoghurt på bunden. Det giver en dejligt syrlig/sød smag.
- Ingenting: Ja hvis fyldet enten er tilpas cremet (masser af stegt peberfrugt, aubergine etc) eller der toppes med noget godt snask, så kan du jo faktisk lave en pizza helt uden traditionel sovs. Et klassisk eksempel på det er Hvid Pizza med kartoffel, frisk rosmarin, (flage)salt og godt med olivenolie.
Men du får da lige et tip til en super hurtig tomatsovs som vi er begyndt at ty til. Vi har nemlig altid enten Urtekram eller andre lignende mosede tomater på lager og de er så lækre i sig selv at de ikke behøver meget behandling for at kvalificere sig som pizzasovs. Bruger du billigere dåsatomater, vil jeg klart anbefale dig at lave en sovs fra bunden med løg, gulerødder og evt tomatpuré, som får lov at simre i 15-30 minutter. Eller snyde lidt og tilsætte sukker for at give mere smag af ‘modnede tomater’.
50+ idéer til Vegansk pizza - startende med:
INGREDIENSER
- 3,5 dl mosede tomater ( ca. 1/2 flaske af denne type))
- 2 tsk salt
- 2 tsk rørsukker/agavesirup
- friskkværnet sort peber
Ovenstående er absolut minimum. Men tilsæt også gerne:
- 1/2 tsk løgpulver
- 1/2 tsk hvidløgspulver ( eller 1 fed presset)
- Friske eller tørrede kryderurter fx 1 tsk tørret oregano
SÅDAN GØR DU
- Rør det hele sammen til salt og sukker er opløst og fordel det på dine pizzabunde.
2) Alternativer til ost
Nogle gange så får fyldet lov at tale for sig selv – helt uden åhst. Det lyder måske trist, men vi er efterhånden blevet så kreative med fyldet at det klarer jobbet helt uden. Lyder det lidt for radikalt? Så får du her lidt inspiration til hvad du kan bruge:
- Smeltet vegansk ÅHst, vores helt egen super populære udgave af kartoffel-ostesovsen. Erstat lidt af kartoflerne med olie, hvis du er til den slags og vil have en super sprød, snasket ÅHst på din pizza.
- Englerods osteFRIsovs lavet på bønner.
- Kærlighed & Kikærters cashew-ostecreme.
- Urtekrams røde eller grønne pesto som begge er veganske – YUM! Den er meget smagfuld, så fortynd den evt. med lidt plantemælk for at strække den.
- En dressing af lys tahin blandet med salt, peber, sennep og citron eller lidt eddike. Kan hældes på efter bagning for at blive ekstra snasket. Kan også bruges direkte fra bøtten…
- Efter bagning kan du også toppe pizzaen med en dressing af soja fraiche eller sukkerfri sojayoghurt krydret med salt, peber, sennep og friske eller tørrede krydderurter fx dild eller basilikum. Vi laver som regel creme fraiche dressing.
- Prøv at toppe pizzaen med avokadotern eller -skiver – efter bagning, vel at mærke. Det kunne passende ske i kombi med frisk basilikum, tomat og peberfrugt. Måske kunne guacamole være en idé?
- Månebarnets ikoniske veganske ostesovs. Den startede vi med at bruge lige da vi sprang ud som veganere og jeg ved at den har toppet MANGEN en vegansk pizza gennem årene.
- Du kan også efter bagning drysse en form for vegansk parmesan over for lige at give pizzaen et touch af ost. Den findes i mange udgaver, f.eks. denne fra Englerod.
Din ovn har pizzafunktion!
Et lille trick som jeg som jeg synes er værd at dele, opdagede jeg, da jeg af nysgerrighed læste brugsanvisningen og faldt over noget ganske nyttigt. Har du en varmluftsovn, kender du nok allerede det her ikon:
Men – har du lagt mærke til den her?
Ja den kaldes faktisk også pizzafunktion. Koncentreret varme nedefra er, ligesom i en traditionel stenovn hvor pizzaen lægges ind på brandvarme sten, med til at give en super sprød, lækker bund. Det samme sprøde resultat kan du også opnå ved at lave pizza på din havegrill eller på en pizzasten i ovnen. Men har du altså bare undervarme (fremover kaldet pizzafunktion) i din ovn så er du allerede godt på vej. Selvom din ovn ikke har varmluft kan den sagtens have pizzafunktion, så tjek lige.
OBS! Det er lidt sværere at holde øje med om pizzaen får for meget, da alt kan synes lutter idyl på overfladen, mens bunden forkuller i stilhed. Så løft pizzaen lidt for at se hvordan bunden går og har det, altså ligesom de gør på pizzariaerne. Smid pizzaen i en forvarmet ovn på 250C og glæd dig til en virkelig sprød pizzabund efter 10 minutter.
3) Fyld til vegansk pizza
Her er nogle af de råvarer, der går igen som vegansk pizzafyld hjemme hos os. Kombinér dem på kryds og tværs som du lige føler for, men undlad at proppe pizzaen for meget. Nogle af bundene ser lidt mystiske ud, fordi de er taget inden, jeg fik perfektioneret min opskrift på glutenfri pizzabund. Hvis du ikke allerede er bekendt med begrebet umami, vil jeg anbefale at læse op på det ved lejlighed, da det er super godt at tænke ind i fyldet, hvilket vi har gjort på de fleste af dem her:
Aubergine
Godt cremet fyld til pizza. Forbag gerne skiverne i ovnen mens den varmer op og inden de bages med på pizzaen. De kan faktisk laves uden olie, selvom det selvfølgelig ikke bliver lige så sprødt – men stadig snasket.
Shiitake-bacon
Sindsygt lågsus at komme på pizzaen. Laver du flere pizzaer, så bag Shiitake-bacon samtidigt med den første, så kan de nå at komme ovenpå de sidste. Kan også drysses på den færdigbagte pizza.
Frossen spinat
Vi prøvede det på vores nytårspizza og det smagte bare helt fantstisk! Giver en god snasket mouthfeel. Spinaten tøs op, drænes, saltes evt. og kommes mellem tomatsovs og fx Åhst.
Grønkål
Det lyder lidt skørt, men grønkål på pizzaen holder 100%. Skær den ud i mundrette stykker, da den bli’r lækkert sej og besværlig at bide over.
Du kan enten bage grønkålen med pizzaen: Jeg lavede en dressing (af lys tahin, sennep, salt, peber og æblecidereddike) nogenlunde som man ville gøre til kålschips. Grønkål blev pillet i mindre stykker, dækket grundigt med dressingen og så blev de bagt med på pizzaen – hold godt øje de kan hurtigt få for meget. Sprødt og/eller sejt, lækkert og umami.
Eller du kan svitse grønkålen på en pande i f.eks. lidt bouillonvand (eller olie) til den er mør og så overdænge pizzaen med grønkål lige inden du kaster den i kraniet.
Broccoli
Skæres så vidt muligt i tynde skiver eller mindre buketter for at kunne blive færdigstegt. Hvis du vil prøve at forstå min begejstring for stegt broccoli (som forklarer hvorfor det er på 95% af vores pizzaer) så læs indlægget verdens bedste broccolitip.
Kødfrisovs, tomater
KødFRIsovs. Har du en rest af den populære kødFRIsovs, så er den oplagt at smide på pizzaen. Mættende, lækkert og meget umami.
Friske tomater skal være modne og velduftende. Især cherrytomater er gode, da de tit er mere søde.
Soltørrede tomater skal være enten semidried eller opblødt. Er de tørre bliver de stenhårde i ovnen. Stop dem evt godt ned i sovsen så de ikke tørrer mere ud. Super lækkert, koncentreret umami-kick.
Løg, hvidløg
Her har Mathias skåret rødløg og hvidløg i fine skiver og drysset på inden bagning, de kan stoppes ned i tomatsovsen hvor de bliver dejligt bløde og søde eller smøres med olie men bliver nu også en form for sprøde sådan her. Er ovnen tændt i længere tid, så smid hele hvidløgsfed (med skræl på) i ovnen og ‘pop’ dem ud på de sidste pizzaer når hvidløgene er helt bløde og karamelliserede.
Majs
80’erne har lige ringet, de vil gerne have deres fritidshjemspizza tilbage. I modsætning til dåsemajs indeholder majs fra frost ikke sukker så det bruger vi gerne. Bedst er det selvfølgelig om sensommeren, hvor du kan få friske, danske majs. De kan skæres direkte af kolben og bages med pizzaen.
Kartoffelskiver, oregano
Ja det ligner en traditionel skinkepizza, men det er bare ULTRAtynde skiver af rå kartoffel som er stoppet godt ned i tomatsovsen for at sikre at de bliver tilberedt.
Oregano fuldender duften af pizzariapizza, hvis der ikke er en cremet sovs på toppen, så drysser jeg det på efter bagning så det ikke branker. Oreganoen kan også tilsættes selve tomatsovsen, især hvis det er en sammenkogt sovs.
Avokado
Om det skyldes selskabet ved jeg ikke, men det her er et af mine favoritpizzaminder ♥ Avokadoen skal ikke bages med, men smides på lige inden servering. Drys evt. med (flage)salt. Super cremet og lækkert! Blev serveret for mig i barselssengen.
Pesto
Her har vi lavet en primitiv oliefri lyn’pesto’creme af en masse frisk basilikum, plantemælk, salt peber m.m. Vegansk pesto fra Urtekram fås i større supermarkeder.
Oliven
Udsten olivenerne inden de kommes på pizzaen og bag dem med så bliver de lidt seje og ekstra lækre i det. Vi køber altid de super lækre kalamata oliven.
Friske krydderurter↑
Hvis du ikke lige er i pestohumør (eller -besiddelse) kan du i stedet få den fantastiske basilikumsmag på din pizza ved at drysse frisk basilikum på efter bagning. Frisk oregano (som forrige pizza), timian, rosmarin mm kan også bruges og er også noget du kan koge med i tomatsovsen. Frisk dild var et hit da jeg lavede blomsterpizzaen som ses længere nede… Kender du tricket med at stege salvieblade sprøde i olie? Yum! Måske kunne det også bruges i pizzasammenhæng som drys ovenpå …
Grønne bønner
Helt almindelige grønne bønner fra frost. De er tøet en del op inden de kom på pizzaen. Temmlig utraditionelt, jeg ved det, men det er blevet en skarp konkurrent til broccolien herhjemme. Evt kan de smøres med lidt olie og salt inden de kommes på pizaen.
Svampe
RIGTIG godt! Alle former kan bruges, men får du fat i shiitake, Karl Johan, Enoki eller andre af de mere eksotiske end champignon bliver det ekstra lækkert. Især hvis du lige ulejliger dig med at forstege dem (gerne oliefrit) til de er godt tørre, evt. hælder lidt balsamicoeddike eller en sjat vin, salt og masser af peber til sidst. De kan også kommes rå på pizzaerne inden bagning (i tynde skiver for at undgå en masse væske), men en grundig forstegning giver virkelig bonus.
Røget tofu fra Økolivet (Aldi) i grove strimler
Mine varmeste anbefalinger om at strimle Økolivets røgede tofu groft og drysse den generøst på pizzaen. Spidserne bliver dejligt sprøde og det gi’r bare en super lækker omgang let røget umami til all bidder.
Kapers↑
Ja kapers fungerer jo lidt som oliven, et lille syrligt, saltet indslag som under alle omstændigheder er smart at have i køleskabet.
Stegt peberfrugt, artiskokhjerter, valnødder
Peberfrugt kan kommes på rå, men jeg kan varmt anbefale at forstege/karamellisere den på en pande – evt sammen med løg – i lidt bouillon, soja, peber og risvineddike indtil den er rimelig slatten, men ikke branket.
Artiskokhjerter – så flotter vi os rigtigt. Totalt yndlingsfyld. De fås økologiske fra Urtekram, men altså druknet i olie. Jeg plejer at dræne dem godt fra olien, lade dem dryppe af på køkkenrulle og skære dem i mindre stykker. Virkelig lækkert!
Valnødder – kommes i semistore stykker på pizzaen og bages med, hold øje med at de ikke brankes.
Pinjekerner vil helt sikkert også være lækkert.
Salat/rucola/ærtespirer
Jeg elsker frisk grønt på min pizza. Måltidet bliver hurtigt meget kompakt og tungt i min mave hvis ikke jeg kan få noget grønt til (veganer-skade?). På dovne dage sidder jeg bare med et salathoved i den ene hånd og pizzaen i den anden og kører dem i fjæset skiftevis fremfor at ulejlige mig med at pynte pizzaen med det. Bemærk at salaten IKKE skal bages med, men typer som ruccola kan du faktisk godt komme en forsigtig tur i ovnen.
Udover rucola, kan de mildere salattyper som strimlet hjertesalat, romaine, iceberg mm drysses gavmildt på efter bagning, det giver en dejlig friskhed til pizzaen. TYNDTskåret spidskål eller frisk spinat kan også bruges. Ærtespirer kunne også være lækkert!
Blomster
Brug kun spiselige blomster 🌺🌿naturligvis. Brug for eksempel blomsterne fra dine krydderurter som purløg, oregano, timian og dild. Men også hjulkrone, bellis, forglemmigej og andre mere ‘neutralt’ smagende spiselige blomster kan bruges.
Alternative veganske pizzaer
Rugbrødspizza
Mathias skraldede en dag en masse rugbrød og følte sig inspireret til at opfinde ‘rugbrødspizza’. De bliver kun lige sprøde i kanterne, men er ellers en nem og sjov måde at få noget der minder om pizzaer ovenikøbet i små anrettede størrelser (linsetomatsovs, broccoli, champignoner og oregano. Pitabrød og tortillas kan også bruges i en snæver vending.
Glutenfri pizza
Jeg er endelig blevet færdig på opskriften på en super lækker glutenfri pizzadej, som jeg er meget stolt af. Udover den, kan du også prøve min opskrift Pommes Pizza hvor bunden er lavet af ultratynde kartoffelskiver med en dressing af lys tahin mm (se billede). Og så er der selvfølgelig den glutenfrie blomkålsbund fra Englerod.
Knækbrødspizza
Det svenske knækbrødsmærke Leksand introducerede svensken for knækbrødspizza og startede dermed en regulær trend. Jeg har ikke prøvet det endnu, men det lyder nemt og lækkert, er 100% fuldkorn og der er i hvert fald garanti for en sprød skorpekant, så prøv det af, hvis du kan få nallerne i de store runde svenske knækbrød – måske Irma? (Foto af vegansk knækbrødspizza: Camilla Rydberg).
Lad børnene lave pizza
Gør det til en familiebegivenhed (eller vennebegivenhed?) at lave pizza. Læg fyldet i en masse små skåle, så alle kan lave deres egne små pizzaer. Hvis du, som jeg, er den lykkelige ejer af et (eller flere) cabaret-fade – og på evig jagt efter en undskyldning for at bruge dem – så er det nu, de skal findes frem.
Lav pizzaerne små, så kan ungerne nemmere overskue dem og få helt deres egen pizza. Der kan laves ansigter og rigtig leges med maden. Og ja, her har der sneget sig et ‘produkt’ ind. Vi bruger Nagels tofupølser som er et relativt lødigt produkt. De bor i fryseren og så tages de op én ad gangen, når det skal være pølle-fint.
Skæretip: Det kan faktisk være nemmest at klippe pizzaen med en god stærk køkkensaks…
Flere pizza-tips: Almindelig’ pizzabund i 3 versioner samt et bud på en tomatsovs fra Kærlighed og Kikærter, pizza toppet med Hokkaido græskar fra Vanløse Blues. Hvis du har lidt højere ambitioner end at blot smide råvarer direkte på pizzaen, så find mere inspiration udenlands i indlæggene 30 Vegan Pizza Recipes for National Vegan Pizza Day 2014 eller 27 Dairy-Free Pizza Recipes That Will Make You Proud!
Hav en rigtig hyggelig pizzaaften derude – jeg glæder mig allerede til min næste. Jeg fantaserer for tiden om fyld af kogt spinat toppet med cremet blomkålssovs og en hurtig tofu-ricotta inspireret af den her opskrift 🙂
Mette
Din ostesovs er fantastisk, i både smag og konsistens. Tak for opskriften ⭐⭐⭐⭐⭐
Nina
Af hjertet tak!
Og velbekomme 🙂 <3
Nina
Wow et gennemarbejdet indlæg. Tak for alt den inspiration samlet et sted🙌 Perfekt sted at kigge, når der skal findes på topping til fredagspizzaen 😀
Velbekomme – også en lækker blog du har dig 🙂 <3
Bh Nina
I går fik vi for anden gang pizza inspireret af dig! Det var med glutenfri bund (son alm pizza bund, mend lavet med havre og kikærtemel. Ovenpå tomatsovs, kartoffelskiver, RIGELIG med grønkål også den geniale flydende åhst :-))) alle kødædere spiste med velbehag, og tvillingerne på 1 år kunne slet ikke få nok. TAK for dejlig inspiration!
Det lyder også super lækkert! Velbekomme 🙂
Vh Nina
Fantastsik inspiration tak – i er bare seje
Juhuuu! Er glad for at du kan bruge inspirationen 🙂
Vh Nina