Det her er en nem opskrift på en glutenfri kartoffelbund til pizza. Super tynde kartoffelskiver lægges i lag og bages til en lækker pizzabund og fyldes med alt hvad der hører til ovenpå en vegansk pizza.
Men lad os først – i bedste Hakkebakkeskoven goes gangsta stil – rappe os igennem tilblivelsen og udførelsen af opskriften på kartoffelpizzabund. Grimme a beat!
Hello world,
it’s so nice to meetcha
How are y’all doin’?
my name is Pommes Pizza 🙂
I was born in the need for
‘gluten free pizza, NOW!’
So momma sliced up some spuds,
the result? Oh wow!
There’s no flour in me
cause I’m made from taters
So though I’m gluten free
still no room for carb haters
This recipe is easy, yo,
there’s really nuttin’ to it
Sit back and let me show
exactly how to do it:
∇
Slice some spuds up really thin
but even nicer
(I highly recommend
you use a mandoline dicer)
Dress’em up in salt and pepper,
tahini and plant milk
That you stirred up with vinegar
until smooth like sylk
Now in a circle you stack them
all real neat/tight
(Better make some extra,
so there’s enough for you to eat, aight?)
Bake me 20 minutes
(in the oven of course)
All while you go and whip up
your favorite tom sauce
I’m vegan so get choppin’,
and by all means
I need me some toppin’,
so go to town with the greens
Yeah, you know how you want me
So fill me up!
Keep them veggies cumin’
now don’t you stop!
Bring some bell pepper,
olives and a couple o’ spices
Or how ’bout fried eggplant
and that sort of niceness?
Or shrooms and artichoke,
and maybe some facon?
We both know
I ain’t here to get my steak on
Onions, garlic
and lil’ pieces of broccoli
Don’t hold back
stack it all ontopo’me
Lets get dirty, please
grease me up on top
With that veggie nacho cheez
untill you’re ready to…
Pop me back in the heat
and watch me slowly gettin’ crispy
I see you drooling through the window
gettin’ all kinds of frisky
Well, I’m finally done, baby,
so howd’ you like me now?
No puss or ground up corpse
from some poor molested cow
I’m so damn luscious
you might get scured
But in the process,
no animals were hurt
I’m crisp ’round the edges
and moist down below
You wanna suck all my wedges
I say no no no
Instead bring me to a potluck
I’ll make the meat eaters cry:
“I’m an omni? That’s f*cked up,
oh why, oh why???”
NOW chow down this sucker
and then scream it out loud:
”That’s right motha f*ckers,
I’TS VEGAN AND IM PROUD!”-PP
Hvis du synes at det er lige lovlig kreativt med en pizzabund af kartoffelskiver, så har jeg et alternativ. Det er min opskrift på en glutenfri pizza der ligner meget en traditionel pizzabund – helt uden kartofler.
Pommes Pizza - Glutenfri kartoffel-bund til pizza
INGREDIENSER
Kartoffelbunde
- 500 gr kartofler
- 20 ml lys/hvid tahin
- 30 ml usødet plantemælk ((mandel eller soja))
- 1 tsk salt
- Friskkværnet peber
- 1 lille tsk æblecidereddike
Tomatsovs, du kan bruge en færdig (ca. 2,5dl) eller lave følgende:
- 2 dl mosede tomater
- 1/2 løg løg (skåret i tern)
- 1 fed hvidløg (i små tern)
- 1 lille gulerod (i små tern)
- Evt. lidt bladselleri
- salt
- friskkværnet sort peber
Fyld
- Vælg f.eks. mellem en håndfuld broccoli skåret i tynde skiver, rød peberfrugt, tomatskiver, stegte svampe, olivener, stegte auberginer og hvad du ellers ynder at smide på pizzaen. Eventuelt frisk salat til efter bagning. (få mere inspiration til veganak pizzafyld her)
Ost
Lav en halv opskrift på vores 'smeltet ÅHst hvor du bruger
- 175 gr kartofler (ikke kogte)
- 1,5 spsk gærflager
- 1,25 tsk (salt)
- 1/2 tsk løgpulver
- 2-3 tsk æblecidereddike
- 1 lille nip hvidløg - presset (eller lidt hvidløgspulver)
- 1/2 tsk løgpulver
- 1/4-1/2 dl kogevand (fra kartoflerne, eller anden væske)
- 1/4 tsk sennep (eller 1 nip sennepspulver)
- 1 tsk lys/hvid tahin (eller 1-2 spsk mild olivenolie eller kokosolie uden smag)
Eventuelt salat til servering
Til at skære kartofler i ultrafine skiver bruger jeg for nemheds skyld et af mit livs bedste investeringer: Et simpelt
SÅDAN GØR DU
Ost/ÅHst
- Start med at skrælle kartoflerne til den smeltede ÅHst. Skær dem i store tern og kog dem møre. Blend så med resten af ingredienserne til ÅHst.
Kartoffelbunde
- Lav marinaden til kartoffelbundene ved at blande alle ingredienserne til den sammen. Skær så kartoflerne i 2 mm på et mandolinjern. Gnid dem godt ind i marinaden og læg dem i to cirkler tegnet på bagepapir. Læg få ad gangen så bliver bundene mere tætte og faste. Bag ved 175°C i 20 minutter.
Tomatsovs
- Steg alle de udskårne grøntsager til tomatsovsen i 5-10 minutter. Kom de mosede tomater ned i og lad den simre så længe som muligt eller til den skal bruges. Kom gerne friske krydderurter a la oregano eller rosmarin i.
Samling af pommes pizza
- Skær dine udvalgte toppings i passende stykker. Har du endnu ikke prøvet tynde eller små stykker broccoli vil jeg virkelig anbefale det.
- Smør den færdige kartoffelbund med tomatsovs og kom så grøntsager ovenpå. Afslut med smeltet ÅHst og tørret oregano. Kom Pommes Pizzaen tilbage i ovnen, skru op til 225°C og bag til den er gylden, ca. 10 minutter.
- Drys tynde strimler af salat eller rucola over og fråd.
TIPS & NOTER
- Bundene kan bages de 20 minutter dagen inden. Ligeledes kan tomatsovsen og den smeltede ÅHst laves dagen i forvejen. - Lys tahin: Kan IKKE erstattes med mørk tahin. Lys tahin fås ikke-øko i alle invandrergrønthandlere.
PS: I’m tellin’ you, folks, DAYM this was yummy! Pommes Pizza has left the building (now resting safely in my tummy)
Christian
Er det bare mig eller mangler der ikke bacon på den her pizza?
Nina, PlantePusherne
Jo, du har helt ret 🙂 Her er opskriften, sorry: https://plantepusherne.dk/shiitake-bacon/
Vh Nina
Kan man godt bruge denne tahin, hvis man ikke har andet`? Og hvordan ville du måle 20 ml op? 😀
https://www.nu3.dk/urtekram-oekologisk-tahin-sesamsmoer-med-salt-350-g.html
Hej Annika, jeg har prøvet med den mørke tahin du linker til og det fungerer ikke super godt synes jeg, desværre! Men den lyse tahin fås i mange grønthandlere og er super god til krydring af forskellige ting 🙂
Jeg bruger måleskeer i mit køkken, det står der lidt mere om her og der er også et billede, der illustrerer hvordan det ser ud med almindelige skeer. En spiseske er ifølge internationale standarder 15 ml og en teske er 5 ml.
Held og lykke!
Vh Nina
Hej Nina!
Du er så fucking sprød – tusind tak for alle jeres lækre opskrifter.
Og word up på din din opskriftsrap. Jeg har aldrig været så meget nede med noget før, tror jeg ikke.
Alt godt herfra!
Tak Mads – jeg elsker at være sprød!
Hvor kan løgpulver købes henne? Fordi de kender ikke til det i Helsemin og i Super Brugsen havde de det heller ikke 🙁
Og hvad er forskellen på Tahin og lys tahin? 🙂
Mvh Viola
Hej Viola 🙂 Lys tahin er lavet af afskallede sesamkerner og er meget mildere og mere flydende end den mørke version (der er lavet af hele sesamkerner) som vi kender fra feks. Urtekram. Grønthandlerne har tit lys hummus. Løgpulver har jeg købt i en Tiger-butik, men jeg kunne faktisk også forestille mig, at nogle grønthandlere har det 🙂
Jeg håber du finder tingene et steed.
Kh Nina
Muuuuuums! Det der er vidst ikke helt dårligt, for selv den allerstørste kødelsker 🙂 Så er grøntsager ikke længere giftige.
Nej vel? De skal jo bare serveres rigtigt. Lidt ligesom alle andre fødevaregrupper 😉