Idéen til dem her startede fordi jeg ÆÆÆÆLSKER kartofler! Gerne i rå mængder og gerne ovnbagt, men helst uden olie. Udover kartofler, så elsker jeg at spise med fingrene. Forleden da jeg var alene hjemme med min datter, lavede jeg et stort fad mandolinjernede kartofler med en dressing af lys tahin. og sojamælk til aftensmaden, inspireret af et fad min søde mand havde lavet til mig for nyligt. Det blev vildt lækkert og de tynde skiver kartofler klæbede sammen så man kunne sidde og samle stor sammenhængende ‘kager’ op som var bløde indeni og sprøde i kanterne. Og vi spiste dem sæføli med fingrene mens vi læste en masse Anders And-blade. Uhmmm…

Den dovne udgave af Pommes Anna hvor man bare drøner kartoflerne ud på en beklædt bageplade er nu heller ikke at foragte. Kan med fordel skovles ind med de bare næver. Bemærk at de ikke skal vendes undervejs, de ksla bare liggeog ‘vokse’ sammen, uhm…
For at gøre det lidt mere fancy og organiseret, prøvede jeg dagen efter at lægge de smurte kartoffelskiver i tærteforme for at se om man kunne skære deciderede stykker af dem. Det holdt overraskende godt sammen efter bagning, hvilket sikkert primært skyldes al den gode stivelse, der trænger ud af kartofler. Og som om det ikke var lækkert nok – for det var det virkelig! – så gav vi den en ekstra tand, da vi til Røskvas fødselsdag prøvede at stege de udskårne stykker efterfølgende. Jøsses, jeg må indrømme at det er den lækreste omgang kartofler jeg nogensinde har smagt! Jeg har haft dem på hjernen lige siden og alle måltider jeg har spist siden har være en (ussel) substitut for mine sprøde kartoffeltrekanter…
Mandolinjern er din ven når du skal skære mange kartofler i mange skiver a 2 mm. Hvis du har evnerne, så skær kartoflerne papirtyndt med en kniv, men det kræver under alle omstændigheder en koncentreret indsats.
Kartoflerne kan lægges i en hvilken som helst form i et tyndt eller tykt lag. Jeg er helt klart til de tynde lag, da det bliver mere delikat og nemmere sprødt ved 2. bagning/stegning. Det er ikke super nødvendigt at smøre formen, da marinaden sørger for at de ikke brænder så meget på, men smør eventuelt kanterne af formen med olie eller beklæd den med bagepapir. Hvis du vil kunne skære nogle rigtig pæne stykker ud, så giv dig god tid til at lægge kartoffelskiverne enkeltvis i formene, så bliver de mere komprimerede og håndtérbare efterfølgende.
Kartoffel’tærterne’ kan spises direkte og nyd så lige hvordan tænderne glider igennem de mange tynde lag…
Tærterne kan laves lidt tyndere pg bruges som glutenfri pizzabund i Pommes Pizza som pt. er min go-to opskrift på glutenfri pizzabund. Eller du kan tage dem til næste niveau og stege stykkerne i ovnen. Det har mine varmeste anbefalinger! Her kan eventuelt pensles med lidt olie.
Efter jeg havde opfundet den her opskrift og hele familien havde forelsket sig hovedkulds i den ledte jeg efter et passende navn. Jeg serverede den til Røskvas forsinkede fødselsdagsfest og her fik jeg at vide at mine kartoffeltrekanter mindede om den traditionelle franske ret Pommes Anna som er en form for tærte bestående i bund og grund af kartofler og smør. Rigtig meget smør! Der kan man bare se, jeg har opfundet noget, som allerede er opfundet. De smager nu også så fantastisk, at det ærlig talt ville være mærkeligt hvis ingen havde opfundet dem før …
Veganske Pommes Anna - sprøde kartoffeltrekanter
INGREDIENSER
- 1,2 kilo kartofler
Pommes Nina dressing
- 50 ml lys/hvid tahin (*)
- 75 ml plantemælk (neutral soja- eller mandelmælk)
- 2,5 tsk salt
- 2 tsk æblecidereddike (eller frisk citronsaft)
- friskkværnet sort peber
Eventuelt
- 1,5 spsk kryddreurter a la finthakket rosmarin eller tørret dild, timian og lignende
Meget gerne - til at lave de millimeter-tynde skiver:
- 1 mandolinjern (seriøst, du vil elsk det!)
SÅDAN GØR DU
- Hæld plantemælken i tahinen ad små omgange, så røres det nemmest sammen. Kom eddike, salt og peber og eventuelle finthakkede krydderurter i.
- Lad være med at skrælle kartoflerne. Du må gerne, men hvis kartoflerne er nogenlunde rene er det i mine øjne spild af tid fordi de tynde skiver gør, at skrællerne ikke generer nogen.
- Skær kartoflerne meget tyndt ned i en stor skål/fad. Brug et mandolinjern indstillet til 2 mm. De skal IKKE lægges i vand efterfølgende! Og dressingen skal på med det samme så kartoflerne ikke ligger og ilter og bliver misfarvede.
- Bland dressingen godt sammen med kartoflerne så alle flader er coatede. Brug hænderne!
- Læg kartoffelskiverne i et eller to tærtefade. Jeg brugte to springforme. Læg få skiver ad gangen, og fordel dem godt, så er det nemmest at fordele dem og få dem til at klæbe sammen. Pres dem forsigtigt sammen. Er du oliglad kan du pensle dem inden bagning.
- Bag ved 175C i ca. 35 min. eller indtil du kan stikke en skarp kniv nogenlunde ubesværet gennem lagene (de må heller ikke være FOR bløde). Skal tærten spises med det samme, så tænd eventuelt ovnens grill de sidste 10 minutter for at få ekstra farve og sprødhed.
- Vil du servere sprøde kartoffelttrkanter, så skær tærten ud, kom stykkerne på bagepapir og grill dem i ovnen i 10 minutter eller indtil de ser uimodståelige ud. Pensl dem forinden med olie hvis du er til den slags.
TIPS & NOTER

Servér dem hele tærter ellre skær dem ud og giv dem lidt mere i ovnen for max sprødhed. Eller lav den helt nemme udgave i en bradepande.
Kartoffeltrekanterne er ideelle som vegansk fingermad/tapas – fordi man kan slippe afsted med at spise dem yderst anstændigt med fingrene. De kan også smides på grillen til sommer eller som herunder serveres til en let fødselsdagsanretning sammen med frækkedeller og nytårssalat med mirakeldressing:
Hej Nina.
Jeg vil blot fortælle. Hvis du opvarmer tahin, ødelægger du smage. Tahin må ikke koge. Tahin kommes i retten, efter retten er taget af varmen.
Hilsen
Pia
Tak for dit input Pia 🙂 – så ved jeg simpelthen ikke hvad det er, der får englene til at synge i den her ret.
Vh Nina
Glæder mig vildt meget til at lave dem. Soyamælk er ikke det bedste for mig, så er nysgerrig på om du fik dem afprøvet med kokosmælk?
Hej Zennia, nej, men jeg har lavet noget lignende med usødet mandelmælk, det fungerer bedre end kokos
tror jeg. Det skal nok laves med lidt mindre mængde mælk for at det kan holde sammen. Meld gerne tilbage når du har prøvet 🙂
Vh Nina
Min datter er hjemme fra New Zealand. Hun er veganer, og hun lavede denne ret til os her til aften. Der kom en masse dejlig frisk dild ovenpå, det var virkelig lækkert! Den ret skal jeg lave igen til mine veninder. Tak for opskriften 🙂
Dejligt at høre, den er også en af vores top-favoritter 🙂
Det skal jeg lave imorgen! 🙂
Hej Nina, det ser virkeligt lækkert ud. Jeg kunne godt tænke mig at lave disse til min studenterfest om nogle uger, så jeg tænkte på hvor meget denne opskrift giver til? Jeg skal nok have til godt 30 mennesker. På forhånd tak, og tak for dine inspirerende indlæg!
Denne opskrift giver omkring 2 ‘tærter’. Det svarer til 12 ‘trekanter’ og så kan du gange op alt efter som du synes folks skal have 1, 2 eller 3 trekanter hver 🙂
Tak for tip, dem vil jeg lave til brylluppet! Måske bare sammen med de frækkedeller, en lækker salat og så er jeg alts fristet til også at lave jordbærtærten 😀 Kan den holde til dagen efter eller falder kokoscremen sammen?
Jeg ville nok vente med at lægge kokoscremen på for en sikkerheds skyld. Og så nøjes med at bage bundene (m mazarin og choko), piske kagecremen og ‘skille’ kokosmælken så det hele er klart til sammenlægning på selve dagen 🙂
Jeg er solgt!! Det ser bare alt, alt for skønt ud!!!! 😀
Det er super godt! Vi har lavet det (igen igen) her til aften, bare i den dovne udgave hvor de hældes i en stor bradepande. Jeg tilføjede lidt æblecidereddige for en anelse syrlighed – NOM!! Det tilføjer jeg straks til opskriften.
Nina
Det her glæder jeg mig SÅ meget til at prøve. Har et par store, grove kartofler fra fødevarefællesskabet i gemmerne, som venter på at blive til en kartoffeltærte i weekenden.
Nu har jeg lavet dem. UHM. Tak for en dejlig opskrift 🙂
Fedt, velbekomme 🙂
Jeg var nødt til straks at teste denne opskrift i går, for jeg kan slet ikke få kartofler nok i mit liv. Manner, hvor smagte det godt – min nye livret er hermed fundet!
Ja ikk’?!? Jeg glæder mig også helt vildt til jeg skal spise dem igen 😀
Jeg vil helt sikkert prøve Pommes Anna så snart der kommer kartofler ind fra haven.
Åhr ja, mand (m/k) det lyder lækkert!
En anden version af denne ret findes i det arabiske køkken (hvor Tahina i øvrigt er fra), hvor der er kød i, som dog snildt kan udelades. Men istedet for “mælk” fortyndes Tahinaen med citronsaft og vand, tilsat salt. Kartoflerne lægges i lag og tahinaen hældes ovenpå, og så er det ellers ind i ovnen med den – Det smager så fuglene synger :-)))
Ja det er jo nogenlunde det samme, du kan helt sikkert også bruge vand i opskriften her. Hvad hedder retten du refererer til?
Vh Nina 🙂
Den hedder Kufta b-tahinyyeh – (transkriberet fra arabisk), men jeg er sikker på at man kan finde en eller anden version af den på youtube 🙂
Tak, det vil jeg kigge på, det er altid sjovt med ny inspiration 🙂
I øvrigt ser dine opskrifter vildt lækre ud, og jeg skal helt sikkert i gang med at gennemprøve mange af dem 🙂
Det er jeg glad for at du synes. Dig in! Og tak for tilbagemeldingerne i øvrigt, det er altid rart med respons på ens ting 🙂
Vh Nina
hej hej.
De kartofler ser vildt lækre ud 🙂
Kan man bruge noget andet en tahin??
Vh. Heidi
Når jeg bruger den lyse tahin, så er det fordi det har et meget højt fedtindhold og det giver masser af sprødhed. Du kan prøve at lave dem med f.eks. kokosmælk fra dåse, og eventuelt noget olie hvis du bruger det 🙂
Åh, Nina. min kæreste elsker kartofler. Jeg må simpelthen lave dem til ham og resten af familien. Tusind tak for opskriften!
De er vitterligt fantastiske! Og der er flere lignende på vej 😉
kh Nina
(Sorry for den lange svartid, du var røget i spamfilteret)