Kort efter opdagelsen af kikærtevand (også kaldet aquafaba)s fantastiske egenskaber i marts 2015, blev facebookgruppen Aquafaba – Vegan Meringues – Hits and misses dannet. Herinde deler vi vores erfaringer – gode og dårlige – med at bruge aquafaba i madlavning.
Aquafaba er jo et helt nyt fænomen i nutidig gastronomi (læs mit første indlæg om det her) og der foreligger derfor ikke års erfaring med hvordan det kan bruges og hvilke egenskaber det har. Så det er ren grundforskning, der foregår derinde. Jeg vil her på siden samle nogle af de opskrifter, der dukker op rundt omkring med aquafaba, så du kan begynde at integrere det i køkkenet.
Derfor er der nogle af opskrifterne som ikke er helt ‘færdige’ så dem kan du betragte som inspiration og prøve dig lidt frem. Jeg har slet ikke prøvet alle opskrifterne, men har udvalgt dem, som enten er fra pålidelige bloggere, har fået god respons i aquafaba-forummet, eller som jeg mener kan være inspirerende for dig. I alle opskrifter tilføjer aquafaba nogle særligt ønskelige egenskaber som luftighed, fugtighed, klister, emulgering eller lignende. Jeg har valgt de opskrifter som ikke indeholder svært tilgængelige ingredienser (eller hvor jeg mistænker at de nemt kan undværes). Det kribler i mine fingre for selv at arbejde videre med nogle af opskrifterne, men indtil videre får du links de engelske versioner. Det bliver helt klart eksperimenteret mest i det søde køkken, men der er efterhånden kommet flere opskrifter fra det salte køkken, så lad os starte dér:
Veganske opskrifter med aquafaba fra det salte køkken
Vegansk mayonaise (sojafri og meget olietung) fra Peanutbutter and Vegan
Æggefri panering fra yours truly, PlantePusherne, her brugt til stegt ÅHst.
Vegansk smør – ja intet mindre! Blød, lækker, smørsmagende vegansk smør. En vaskeægte verdenssensation, fra mig til dig 🙂
Veganske briocher/boller/burgerboller fra facebookbruger Michael N Linda Sverdlov
Vegansk glutenfri pizzabund – fra PlantePusherne 😉
Æggefri ærtefyld fra facebookbruger Seema Wolf
Vegansk omelet med tofu og kikærtemel fra facebookbrugeren Lucia Sufroni
Glutenfrit brød fra facebookbruger Lynda Finch
(køb sorghhum mel her)
Vegansk hot dog brød mm. fra Recipefiction – lækre og bløde.
Fedtfri pommes fritter – fra mig til dig.
Pensling af bagværk – uden mælk og æg.
Aquafaba er DA BOMB til at få frø og lignende til at sidde virkelig effektivt fast. Pensl og drys inden bagning. Og til at ‘lime’ pirogger sammen. Bemærk at aquafaba IKKE giver en skinnende overflade, ej heller særlig mørk.
Veganske opskrifter med aquafaba fra det søde køkken
Veganske snebolde med aquafaba coating
Vegansk jordbæris fra facebook-brugeren Diya Singh
Vegansk frosting fra Geeky Cakes
Swiss buttercream (med video) – sorry jeg aner ikke hvad det er selv, men er du til veganske cup cakes, så har du sikkert styr på det 😉
Veganske brownies fra Fried Dandelions
Vegansk chokoladekage fra stifter af aquafaba-facebookgruppen Rebecca August
Vegansk gulerodskage fra facebookbruger Josepha Ortiz
Vegansk (Glutenfri) Black Bean Brownie fra The Feel Good Kitchen
Veganske chocolate Chip Cookies fra Vedged Out
Vegansk blåbærmuffins også fra Somer McCowan fra Vedged Out
Veganske tuilles fra lucys friendly foods
Tykke, luftige pandekager fra Everyday Vegan Cooking
Mokka Valnødde Brownies fra Fragrant Vanilla Cake
Vegansk tærtedej fra Soydivision
Nougat uden æg fra facebookbruger Sheri Hutchings
Veganske snickers barer fra samme sted
Veganske kokosmakroner (jeg er ret sikker på at xanthangummi kan undværes) fra facebookbruger Siobhain Klawetter
Veganske macarons i 1000 varianter findes hos Floral Frosting
Vegansk gum paste fra Geeky Cakes
Veganske marshmallows/skumfiduser – oprindeligt af Sara Andersson, men tilpasset af ligeledes svenske Karoline Tegelaar (Swedish Vegan)
(og en anden opskrift på Marshmallows her)
Vegansk genoise (a la sandkage/lagkagebund etc.) – Karolina Tegelaar
Vegansk lemon Meringue Pie (eller Tarte au Lemón) også fra Karolina Tegelaar
Vegansk Baked Alaska (is indbagt i marengs) fra Lucy’s friendly food
Veganske kattetunger fra The Veggy Side of Me
Veganske eclairs/vandbakkkelser fra facebookbruger Alyse Marie Houghton
Bemærk at hun skriver i sit facebookopslag hvilke erstatninger hun laver i den opskrift hun linker til.
Veganske madeleines
Og fra mit eget køkken:
Veganske flødeboller
Marengs uden æg
Chokolademousse uden æg
Så er det lidt til at få dig startet 🙂 Jeg håber at du har fået mod på at tage aquafaba til dig og byde det velkommen i dit køkken. Det rummer et stort potentiale og hvis man er bare en lille smule madnørd (findes der i øvrigt veganere som IKKE er madnørder?!?) så er det super spændende at følge med i hvordan mulighederne i det veganske (og æggefri) køkken i et hidtil uset tempo bliver flere og flere.
Jeg har for længst vænnet mig (læs: min mand) til at gemme kogevandet når vi koger kikærter herhjemme. Så får kikærterne lov til at stå i vandet i køleskabet indtil både kikærter og aquafaba er brugt op indenfor ca. 5 dage. Husk at tage med en ren ske når du fisker kikærter op, især hvis kikærtevandet skal piskes. Fedt og snavs kan gøre at det bliver svært at piske det luftigt – fuldstændig ligesom æggehvider fra et hønseæg. Se tips til hjemmelavet kikærtevand/aquafaba, få svar på alle dine spørgsmål i FAQ om aquafaba og se alle PlantePushernes aquafabarelaterede indlæg samlet lige her.
Rune Salomon
Alle de skønne ideer og opskrifter forbløffer mig men er det muligt at benytte noget andet end sukker, sukker, sukker hele tiden. Jeg elsker at træde mere og mere ind i det veganske køkken og gør det mest af sundhedsmæssige og moralske årsager. Når det kommer til sundhed ville jeg virkelig ønske at veganske desserter var mere i sundhedsfeltet men med alt det sukker ser jeg ikke den sundhedsmæssige fordel som jeg ellers søger efter. Vil du ikke være sød at modbevise mig og komme med alternativer til sukker når jeg gerne vil søde den veganske dessert. Jeg vil kaste mig ud i alle desserterne her på siden med dem med opskrift der har sukker som grundlag, bliver jeg nødt til at ignorer med mindre der er et godt alternativ. Derudover vil jeg ellers bare sige TAK for en kæmpe inspiration under alle omstændigheder No-chicken nuggets og Faba-Mayo blev vellykket og blev en insta-livret.
Kærlige hilsener
R
Nina
Hej Rune, der findes utallige ‘sunde’ opskrifter lavet uden sukker 🙂 Jeg har nogle på siden og ellers er der en million-milliard opskrifter på nettet til dem, der spiser plantebaseret af sundhedsmæssige årsager 🙂
Bh Nina
Thanks for including so many of my recipes!
Well, youre doing such awesome work, and we need to spread the word, right 🙂
Love Nina
Det er sgu rimelig sjovt at det kan lade sig gøre. Ved du om man kan aquafaba i pulver form og bruge til at lave marengs?
Ja det kan man 🙂 jeg skriver lige et link her når jeg finder det.
Thank you for sharing my pie recipe! 🙂 Aquafaba is amazing!
It is! And you’re welcome, thanks for stopping by 🙂