• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Aquafaba - 'æg' af kikærtevand > Godt igang med aquafaba (30+ opskrifter med kikærtevand)

Godt igang med aquafaba (30+ opskrifter med kikærtevand)

af Nina, opdateret 07/03/2022

Opskrifter kikærtevand
Share236
Pin146
382 Shares

Kort efter opdagelsen af kikærtevand (også kaldet aquafaba)s fantastiske egenskaber i marts 2015, blev facebookgruppen Aquafaba – Vegan Meringues – Hits and misses dannet. Herinde deler vi vores erfaringer – gode og dårlige – med at bruge aquafaba i madlavning.

Aquafaba er jo et helt nyt fænomen i nutidig gastronomi (læs mit første indlæg om det her) og der foreligger derfor ikke års erfaring med hvordan det kan bruges og hvilke egenskaber det har. Så det er ren grundforskning, der foregår derinde. Jeg vil her på siden samle nogle af de opskrifter, der dukker op rundt omkring med aquafaba, så du kan begynde at integrere det i køkkenet.

Derfor er der nogle af opskrifterne som ikke er helt ‘færdige’ så dem kan du betragte som inspiration og prøve dig lidt frem. Jeg har slet ikke prøvet alle opskrifterne, men har udvalgt dem, som enten er fra pålidelige bloggere, har fået god respons i aquafaba-forummet, eller som jeg mener kan være inspirerende for dig. I alle opskrifter tilføjer aquafaba nogle særligt ønskelige egenskaber som luftighed, fugtighed, klister, emulgering eller lignende. Jeg har valgt de opskrifter som ikke indeholder svært tilgængelige ingredienser (eller hvor jeg mistænker at de nemt kan undværes). Det kribler i mine fingre for selv at arbejde videre med nogle af opskrifterne, men indtil videre får du links de engelske versioner. Det bliver helt klart eksperimenteret mest i det søde køkken, men der er efterhånden kommet flere opskrifter fra det salte køkken, så lad os starte dér:

Veganske opskrifter med aquafaba fra det salte køkken

Vegansk mayonaise (sojafri og meget olietung) fra Peanutbutter and Vegan

Aquafaba mayonnaise
Den originale opskrift på mayonnaise af Aquafaba. Super nem at lave!
Se opskriften →
Vegansk sojafri mayo

Æggefri panering fra yours truly, PlantePusherne, her brugt til stegt ÅHst.

Paneret, stegt ÅHst
5 - fra 4 stemmer
Sprøde udenpå - og lækre gooey smovsede indeni 😍
Disse knasende og bløde stegte oste-agtige dimser kan laves helt fedtfrit hvis det ønskes. I så fald udelades tahin/olie og de bages i ovnen 15 minutter på 175C.
Se opskriften →

Vegansk smør – ja intet mindre! Blød, lækker, smørsmagende vegansk smør. En vaskeægte verdenssensation, fra mig til dig 🙂

Vegansk Aquafaba smør
4.9 - fra 14 stemmer
Enkel vegansk smør med det magiske aquafaba. Skold evt. redskaber inden du går i gang, det forlænger holdbarheden. Aquafabaen må gerne være lidt kølig, mens olien skal være omkring stuetemperatur olier når de blandes.
Se opskriften →

Veganske briocher/boller/burgerboller fra facebookbruger Michael N Linda Sverdlovveganske briocher

Vegansk glutenfri pizzabund – fra PlantePusherne 😉

Glutenfri vegansk pizza

Æggefri ærtefyld fra facebookbruger Seema Wolf

tærte uden æg

Vegansk omelet med tofu og kikærtemel fra facebookbrugeren Lucia Sufroni

æggefri omelet

Glutenfrit brød fra facebookbruger Lynda Finch

Glutenfrit vegasnk brød(køb sorghhum mel her)

Vegansk hot dog brød mm. fra Recipefiction – lækre og bløde.

hot dog brød uden æg

Fedtfri pommes fritter – fra mig til dig.

Fedtfri pommes fritter

 Pensling af bagværk – uden mælk og æg.

Pensling uden æg

Aquafaba er DA BOMB til at få frø og lignende til at sidde virkelig effektivt fast. Pensl og drys inden bagning. Og til at ‘lime’ pirogger sammen. Bemærk at aquafaba IKKE giver en skinnende overflade, ej heller særlig mørk.


Veganske opskrifter med aquafaba fra det søde køkken

Veganske snebolde med aquafaba coating

sprøde snebolde opskrift

Vegansk jordbæris fra facebook-brugeren Diya Singh

mælkefri jordbæris

Vegansk frosting fra Geeky Cakes

frosting uden æg vegansk

Swiss buttercream (med video) – sorry jeg aner ikke hvad det er selv, men er du til veganske cup cakes, så har du sikkert styr på det 😉

Vegan-Swiss-Buttercream-watermark-759x1024

Veganske brownies fra Fried Dandelions

brownies frieddandelions

Vegansk chokoladekage fra stifter af aquafaba-facebookgruppen Rebecca August

vegasnk chokoladekage

Vegansk gulerodskage fra facebookbruger Josepha Ortiz

Vegansk gulerodskage aquafaba

Vegansk (Glutenfri) Black Bean Brownie fra The Feel Good Kitchen

Glutenfri vegansk brownie

Veganske chocolate Chip Cookies fra Vedged Out

Chocolate chips vedged out

Vegansk blåbærmuffins også fra Somer McCowan fra Vedged Out

ægfri muffins

Veganske tuilles fra lucys friendly foodsveganske tuilles

Tykke, luftige pandekager fra Everyday Vegan Cooking

tykke veganske pandekager

Mokka Valnødde Brownies fra Fragrant Vanilla Cake

vegansk mokka brownie

Vegansk tærtedej fra Soydivision

Vegansk tærtedej

Nougat uden æg fra facebookbruger Sheri Hutchings

nougat uden æg

Veganske snickers barer fra  samme stedvegansk snickers

Veganske kokosmakroner (jeg er ret sikker på at xanthangummi kan undværes) fra facebookbruger Siobhain Klawetter

Veganske kokosmakroner

e

Veganske macarons i 1000 varianter findes hos Floral Frosting

ægfri macarons

Vegansk gum paste fra Geeky Cakes

ægfri gum paste

Veganske marshmallows/skumfiduser – oprindeligt af Sara Andersson, men tilpasset af ligeledes svenske Karoline Tegelaar (Swedish Vegan)

(og en anden opskrift på Marshmallows her)

Vegansk genoise (a la sandkage/lagkagebund etc.) – Karolina Tegelaar

vegansk genoise sandkage

Vegansk lemon Meringue Pie (eller Tarte au Lemón) også fra Karolina Tegelaar

citron marengs tærter vegasnk

Vegansk Baked Alaska (is indbagt i marengs) fra Lucy’s friendly food

Vegansk baked alaska

Veganske kattetunger fra The Veggy Side of Me

kattetunger uden æg

Veganske eclairs/vandbakkkelser fra facebookbruger Alyse Marie Houghton

Bemærk at hun skriver i sit facebookopslag hvilke erstatninger hun laver i den opskrift hun linker til.

vegansek eclairs

Veganske madeleines

Veganske madeleines

Og fra mit eget køkken:

Veganske flødeboller

veganske flødeboller

Marengs uden æg

marengs uden æg

Chokolademousse uden æg

mælkefri chokolademousse

Så er det lidt til at få dig startet 🙂 Jeg håber at du har fået mod på at tage aquafaba til dig og byde det velkommen i dit køkken. Det rummer et stort potentiale og hvis man er bare en lille smule madnørd (findes der i øvrigt veganere som IKKE er madnørder?!?) så er det super spændende at følge med i hvordan mulighederne i det veganske (og æggefri) køkken i et hidtil uset tempo bliver flere og flere.

Jeg har for længst vænnet mig (læs: min mand) til at gemme kogevandet når vi koger kikærter herhjemme. Så får kikærterne lov til at stå i vandet i køleskabet indtil både kikærter og aquafaba er brugt op indenfor ca. 5 dage. Husk at tage med en ren ske når du fisker kikærter op, især hvis kikærtevandet skal piskes. Fedt og snavs kan gøre at det bliver svært at piske det luftigt – fuldstændig ligesom æggehvider fra et hønseæg. Se tips til hjemmelavet kikærtevand/aquafaba, få svar på alle dine spørgsmål i FAQ om aquafaba og se alle PlantePushernes aquafabarelaterede indlæg samlet lige her.

Nina fra PlantePusherne

Udgivet 24/07/2015 Filed Under: ● Aquafaba - 'æg' af kikærtevand, ● Kage · konfekt · dessert mm, ● Oliefri eller HCLF, Hjælp til vegansk madlavning, 🥦 Alle opskrifter

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Magisk vegansk smør – med aquafaba (sojafri)
Next Post: Perfekt Sprøde Fedtfri Pommes Frites »

Reader Interactions

Comments

  1. Rune Salomon

    01/08/2019 at 11:01

    Alle de skønne ideer og opskrifter forbløffer mig men er det muligt at benytte noget andet end sukker, sukker, sukker hele tiden. Jeg elsker at træde mere og mere ind i det veganske køkken og gør det mest af sundhedsmæssige og moralske årsager. Når det kommer til sundhed ville jeg virkelig ønske at veganske desserter var mere i sundhedsfeltet men med alt det sukker ser jeg ikke den sundhedsmæssige fordel som jeg ellers søger efter. Vil du ikke være sød at modbevise mig og komme med alternativer til sukker når jeg gerne vil søde den veganske dessert. Jeg vil kaste mig ud i alle desserterne her på siden med dem med opskrift der har sukker som grundlag, bliver jeg nødt til at ignorer med mindre der er et godt alternativ. Derudover vil jeg ellers bare sige TAK for en kæmpe inspiration under alle omstændigheder No-chicken nuggets og Faba-Mayo blev vellykket og blev en insta-livret.
    Kærlige hilsener
    R

    Svar
    • Nina

      01/08/2019 at 11:28

      Hej Rune, der findes utallige ‘sunde’ opskrifter lavet uden sukker 🙂 Jeg har nogle på siden og ellers er der en million-milliard opskrifter på nettet til dem, der spiser plantebaseret af sundhedsmæssige årsager 🙂
      Bh Nina

      Svar
  2. Linda

    27/07/2015 at 20:55

    Thanks for including so many of my recipes!

    Svar
    • Anonym

      27/07/2015 at 21:25

      Well, youre doing such awesome work, and we need to spread the word, right 🙂
      Love Nina

      Svar
  3. Thomas Hemming

    25/07/2015 at 7:55

    Det er sgu rimelig sjovt at det kan lade sig gøre. Ved du om man kan aquafaba i pulver form og bruge til at lave marengs?

    Svar
    • Anonym

      27/07/2015 at 7:58

      Ja det kan man 🙂 jeg skriver lige et link her når jeg finder det

      Svar
  4. Sarah

    24/07/2015 at 17:33

    Thank you for sharing my pie recipe! 🙂 Aquafaba is amazing!

    Svar
    • Anonym

      25/07/2015 at 8:54

      It is! And you’re welcome, thanks for stopping by 🙂

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

leder du efter noget?

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (10)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (72)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (21)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Vores liv (21)
  • 🥦 Alle opskrifter (132)
  • 🇬🇧 English (16)

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

instagram – følg med bagom bloggen :)

Følg med på Instagram

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Danske Veganske Madblogs

Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

Footer

    Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme