• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • Info
    • Kontakt
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
  • ENGLISH 🇬🇧
  • vegansk catering
Forside > alle vores opskrifter > Godt igang med aquafaba (30+ opskrifter med kikærtevand)

Godt igang med aquafaba (30+ opskrifter med kikærtevand)

af Nina, udgivet 24/07/2015

Opskrifter kikærtevand
Share
Pin146
146 Shares
Whatsapp

Når man først hører om aquafaba, melder spørgsmålet sig hurtigt: “Hvad kan man så lave med kikærtevand?” Det skal jeg nok hjælpe dig med.

Aquafaba var jo et helt nyt fænomen som ingrediens i moderne gastronomi (læs mit første indlæg om det her) og der foreligger derfor ikke års erfaring med hvordan det kan bruges og hvilke egenskaber det har.

Kort efter opdagelsen af kikærtevand (også kaldet aquafaba)s fantastiske egenskaber i marts 2015, blev facebookgruppen Aquafaba – Vegan Meringues – Hits and misses dannet. Det er ren grundforskning, der foregår derinde. Vi deler erfaringer – gode og dårlige – med aquafaba i madlavning. Efterhånden ved vi en masse om hvordan det bruges.

Opskrifter med aquafaba
  • Det salte køkken
    • Mayonaise
    • Panerings-klister
    • Smør
    • Pommes frites uden olie
    • Brurgerboller/briocher
    • Glutenfri pizzabund
    • Hotdog brød
    • Tærtefyld
    • Omelet, luftig
    • Omelet, saftig
    • Glutenfrit brød med sorghum-mel
    • Glutenfrit brød
    • Müsli
  • Det søde køkken
    • Snebolde
    • Vienetta-flødeis
    • Frosting/Marengs smørcreme
    • Swiss meringue/Shweizisk smørcreme
    • Brownies
    • Brownie med sorte bønner
    • Chokoladekage
    • Gulerodskage
    • Gum paste/flower paste
    • Fransk nougat
    • Chocolate Chip Cookies
    • Blåbær Muffins
    • Tuilles
    • Tykke, luftige pandekager
    • Tærtedej
    • Kokosmakroner
    • Macarons
    • Marshmallows/skumfiduser I og II
    • Lemon Meringue Pie I og II
    • Kattetunger
    • Baked Alaska / Bagt Alaska
    • Madeleines
    • Eclairs / vandbakkelser

Her er opskrifter lavet med kikærtevand

Jeg har samlet en masse inspiration til dig, så du kan komme igang og få en idé om alle de ting man kan bruge kikærtevand til.

I alle opskrifterne her tilføjer det nogle særligt ønskelige egenskaber som luftighed, fugtighed, klister, emulgering eller lignende.

Først: Opskrifter med aquafaba fra det salte køkken

Mayonaise

Vegansk mayonaise (sojafri) fra Peanutbutter and Vegan

Aquafaba mayonnaise
Den originale opskrift på mayonnaise af Aquafaba. Super nem at lave!
Se opskriften →
Vegansk sojafri mayo

Panerings-klister

Kikærtevand klistrer helt utroligt når det bliver bagt. Aquafaba er derforBOMBEN til at få frø og lignende til at sidde virkelig effektivt fast. Pensl og drys inden bagning. Og til at ‘lime’ f.eks. pirogger sammen når dejen skal lukkes. Derfor kan det også bruges til panering:

Æggefri panering fra yours truly, PlantePusherne, her brugt til stegt ÅHst.

Paneret, stegt ÅHst
5 - fra 4 stemmer
Sprøde udenpå - og lækre gooey smovsede indeni 😍
Disse knasende og bløde stegte oste-agtige dimser kan laves helt fedtfrit hvis det ønskes. I så fald udelades tahin/olie og de bages i ovnen 15 minutter på 175C.
Se opskriften →

Smør

Vegansk smør – ja intet mindre! Blød, lækker, smørsmagende vegansk smør. En vaskeægte verdenssensation, fra mig til dig 🙂

Vegansk Aquafaba smør
4.9 - fra 15 stemmer
Enkel vegansk smør med det magiske aquafaba. Skold evt. redskaber inden du går i gang, det forlænger holdbarheden. Aquafabaen må gerne være lidt kølig, mens olien skal være omkring stuetemperatur olier når de blandes.
Se opskriften →

Pommes frites uden olie

Aquafaba kan også bruges til at lave lækre sprøde pommes helt uden brug af olie

Perfekt Sprøde Fedtfri Pommes Frites
5 - fra 4 stemmer
Glæd dig til den her udgave af fedtfri ovnkartofler. Med en sprød coating af rismel får de en lækker skorpe som fint erstatter den man normalt kender fra friturestegning. Kunsten er at give dem en jævn coating - ikke for meget, så sidder der kager af mel på. Og ikke for lidt så bliver de ikke sprøde. Lad pommes fritterne ligge frit (høhø) på pladen og ikke mast sammen og ovenpå hinanden - på den måde bliver alle fritter sprøde.
Se opskriften →

Brurgerboller/briocher

Veganske briocher/boller/burgerboller fra facebookbruger Michael N Linda Sverdlov

Luftige burgerboller
Perfekte veganske burgerboller der får ekstra saft og kraft fra aquafaba.
Se opskriften →

Glutenfri pizzabund

Glutenfri pizzabund (vegansk, oliefri)
5 - fra 9 stemmer
Lækker vegansk OG glutenfri (og oliefri) pizzabund. Den kan godt kræve lidt øvelse, men så kan jeg næsten gararntere at du bliver rigtig glad for den. En glutenfri vegansk pizzabund der ikke er hård som pap - hurra! Bag kun 1 pizza ad gangen, det gi'r det bedste resultat. Få inspiration til fyld på din veganske pizza her.
Se opskriften →
Glutenfri vegansk pizza

Hotdog brød

Vegansk hot dog brød mm. fra Recipefiction – lækre og bløde.

Hot dog or burger buns (vegan!) — Recipe Fiction
Hot dog (or burger) buns with a pretzel outside and an almost challah tender yet egg free, vegan interior. A little bit pretzel a little bit rock and roll.
Se opskriften →
hot dog brød uden æg

Tærtefyld

Æggefri tærtefyld fra facebookbruger Seema Wolf

Æggefri tærtefyld
Bemærk at opskriften er på Facebook og skal findes i billedets kommentarer. Men det gør den bestemt ikke dårligere!
Se opskriften →
tærte uden æg

Omelet, luftig

Super luftig omelet med kikærter el der foldes ind i luftigt pisket aquafaba

Vegan Omelette with Asparagus, Spinach & ‘Cheese’
Light and fluffy vegan omelette (soufflé style) with deep, earthy chickpea flavour, stuffed to bursting with delicious sautéed vegetables & cashew cheese.
Se opskriften →
Vegan Omelette with Asparagus, Spinach & ‘Cheese’

Omelet, saftig

Her er det brugt på en anden måde, der ikke giver luftighed men en lækker konsistens. Vegansk omelet med tofu og kikærtemel fra facebookbrugeren Lucia Sufroni

Vegan omelette w. aquafaba, tofu and chickpea flour
Se opskriften →
æggefri omelet

Glutenfrit brød med sorghum-mel

Glutenfrit brød fra facebookbruger Lynda Finch (køb sorghum mel her)

Gluten-free bread with sorghum
Aquafaba gives this gluten-free white bread a super light texture
Se opskriften →
Glutenfrit vegasnk brød

Glutenfrit brød

Her er et andet bud på at udnytte kikærtevandets egenskaber i et luftigt glutenfrit brød

Gluten Free Vegan French Bread
An easy, gluten free vegan French bread recipe using the water from chickpea cans (aquafaba) as egg replacers. Crusty on the outside and soft in the middle!
Se opskriften →
Gluten Free Vegan French Bread

Müsli

Aquafaba Granola (Oil-Free!)
Good news! All of the most delicious things on the planet no longer require oil (apparently). Like roasted vegetables, french fries, and cake!
Se opskriften →
Aquafaba Granola (Oil-Free!)


Opskrifter med aquafaba fra det søde køkken

Snebolde

Veganske snebolde med aquafaba coating. Endelig kan du lave hjemmelavede snebolde med noget der minder om en lækker sprød skorpe. Opskriften er blevet flittigt kopieret af mange andre bloggere og er en stor succes hver jul 🎄

Snebolde - med sprød, hvid sukkercoating
4.9 - fra 8 stemmer
Nu kan du lave lækre sprøde hjemmelavede snebolde med sprød coating! Beregn ca 10 g marcipan og 10 g chokolade til hver kugle. Det er ikke al chokoladen, der bliver brugt, men det kræver at der er lidt ekstra hvis kuglerne skal dyppes pænt, derfor er der beregnet ekstra i opskriften.
Se opskriften →

Flødeis

Mælkefri flødeFRIis med saltkaramel fra QueSeraVeganista

Dortheas flødeFRIis
Var det første bud herhjemme på en simpel måde at lave en lækker luftig vegansk udgave af flødeis.
Se opskriften →
flødeis uden æg

Vienetta-flødeis

På baggrund af ovenstående lavede jeg denne overraskende nemme og populære Vienetta is

Vegansk Vienetta
5 - fra 10 stemmer
Lav en klassisk islagkage a la Vienetta på vegansk. Med lækker vanilleis og masser af tynde sprøde lag chokolade. Helt uden mælk, æg og ko-fløde.
Se opskriften →

Frosting/Marengs smørcreme

Vegansk frosting fra Geeky Cakes, én af mine meget dygtige med-admins fra Facebook-gruppen.

Egg-Free, Dairy-Free, Vegan Italian Meringue Buttercream
Italian Meringue Buttercream without eggs or dairy? Impossible, you say? Not with the miracle of aquafaba (the liquid drained from a can of beans)!
Se opskriften →
frosting uden æg vegansk

Swiss meringue/Shweizisk smørcreme

Swiss buttercream (med video) – sorry jeg aner ikke hvad det er selv, men er du til veganske cup cakes, så har du sikkert styr på det 😉

Aquafaba Swiss Buttercream Recipe - Gretchen’s Vegan Bakery
The best recipe for Vegan Buttercream is definitely the Aquafaba Swiss Buttercream method. For a while I got lazy and started making my Vegan American style buttercream because, well… it’s just easy and tastes so darned good. Then recently I made a classic Opera Cake and let’s be real a cake like th…
Se opskriften →

Brownies

Veganske brownies fra Fried Dandelions. Brownies er ikke bare en flad chokoladekage. Med aquafaba kan du få den perfekte kombination af sprøde kanter og klistrede midte …

Perfect Brownies
Perfect Vegan Brownies with AQUAFABA! Fudgey, dense, sweet, chocolatey—and a perfect crackle top! (vegan, soy free, nut free)
Se opskriften →

Brownie med sorte bønner

De populære brownies med sorte bønner har her fået et løft med kikærtevand. Og så er de glutenfri.

Black Bean Brownies fra Spabettie
These vegan black bean brownies are truly a treat, and also grain free/gluten free. Trust us – they actually do taste good!
Se opskriften →
Black Bean Brownies fra Spabettie

Chokoladekage

Vegansk chokoladekage fra stifter af aquafaba-facebookgruppen Rebecca August

Midnight chocolate cake
Se opskriften →
vegasnk chokoladekage

Gulerodskage

Og her en vegansk gulerodskage

Super Delicious Vegan Carrot Cake using Aquafaba
You might have noticed that I’m not much of a baker. In fact, since I started this blog I have yet to write-up a single cake or dessert recipe. The thing is ...
Se opskriften →
Super Delicious Vegan Carrot Cake using Aquafaba

Gum paste/flower paste

Vegansk gum paste fra Geeky Cakes. Bruges til at dekorere kager med.

Egg-Free, Gelatin-Free, Vegan Gumpaste
Make gumpaste without eggs or gelatin.
Se opskriften →
ægfri gum paste

Fransk nougat

Nougat er én af de opskrifter der tidligere var umulig at lave uden æg. Så den blev hurtigt udviklet da aquafaba kom på banen. Her får du en dansk oversættelse.

Fransk nougat – fra Vegansk for alle
Fransk nougat! Der er næsten ikke noget mere julet og elegant på samme tid – i hvert fald ikke i mine øjne, som jo ikke er så sofistikerede og æstetiske 😉 Nougaten er snehvid, og de ristede pistacienødder og mandler spiller så smukt mod den hvide farve.
Se opskriften →
vegansk-fransk-nougat-opskrift

Chocolate Chip Cookies

Veganske chocolate Chip Cookies fra Vedged Out

The Best Vegan Chocolate Chip Cookies
Look at how perfect the texture of these chocolate chip cookies is!
Se opskriften →
The Best Vegan Chocolate Chip Cookies

Blåbær Muffins

Vegan Lemon Blueberry Muffins (from Aquafaba by Zsu Dever)
Recipe for vegan lemon blueberry muffins, using aquafaba (chickpea brine) as an egg substitute. Not too sweet, and full of lemon and blueberry flavor.
Se opskriften →
Vegan Lemon Blueberry Muffins (from Aquafaba by Zsu Dever)

Tuilles

Helt perfekte, fine, tynde veganske tuilles fra lucys friendly foods

Egg-free Tuiles/Wafers
I’ve dreamt of making delicate, light and crispy tuiles for a long time, but my egg-free attempts never worked. Whilst the results had been passable but they certainly weren’t go…
Se opskriften →
veganske tuilles

Tykke, luftige pandekager

Tykke, luftige pandekager med blåbær.

Vegan Aquafaba Blueberry-Vanilla Pancakes fra Not hangry anymore
Fluffy, airy and delicious vegan blueberry-vanilla pancakes made with aquafaba. They make the perfect Sunday breakfast. Make these hotcakes for yourself or
Se opskriften →
Vegan Aquafaba Blueberry-Vanilla Pancakes fra Not hangry anymore

Tærtedej

Vegansk tærtedej fra Soydivision

Cherry Pie – Soy Division
Ever since the dawn of aquafaba I’ve been thinking of other ways to use it as an egg replacer. I’ve used it to make meringue and to give body to ice cream without using an ice cream maker.
Se opskriften →
Vegansk tærtedej

Kokosmakroner

Veganske kokosmakroner (xanthangummi kan undværes) fra facebookbruger Siobhain Klawetter

Coconut macarons
Perfectly gooey inside thanks to aquafaba.
Se opskriften →
Veganske kokosmakroner

Macarons

Veganske macarons i 1000 varianter findes hos Floral Frosting

Vanilla Chai Macarons with Vanilla Bean Cream
I absolutely love chai spiced tea, its probably my favorite kind of tea ever! And I love the combination of chai spices and vanilla t...
Se opskriften →
Vanilla Chai Macarons with Vanilla Bean Cream

Marshmallows/skumfiduser I og II

Veganske marshmallows/skumfiduser – oprindeligt af Sara Andersson, men tilpasset af ligeledes svenske Karoline Tegelaar (Swedish Vegan)

Veganske skumfiduser
En opskrift som kun er mulig takket være aquafaba. Opskriften kræver et termometer og en enkelt specialingrediens men er ellers rimelig ligetil.
Se opskriften →

(og en anden opskrift på Marshmallows her)

Vegansk genoise (a la sandkage/lagkagebund etc.) – Karolina Tegelaar

Lemon Meringue Pie I og II

Den ikoniske lemon meringue pie, som først var mulig at lave rigtigt på vegansk efter opdagelsen af aquafaba.

Perfekt vegansk lagkagebund/genoise/sandkage
4.4 - fra 11 stemmer
Vegansk opskrift på lagkagebunde. Simpel takket være aquafaba. 1 portion giver 1 ekstra tyk lagkagebund, der kan deles i 2 bunde på langs. Indstiller du opskriften til 3 bunde, vil det være nok til at den kan skæres ud 3 lag - med lidt fingerfærdighed. Alternativt kan du hælde dejen i 3 separate forme.
Se opskriften →

Vegansk lemon Meringue Pie (eller Tarte au Lemón) også fra Karolina Tegelaar

Vegansk lemon meringue pie
Ikke synderligt kendt opskrift herhjemme. Men især i USA har den stået højt på listen over opskrifter der trængte til at blive veganiseret. Så da aquafaba blev opdaget, blev internettet pludselig oversvømmet med opskrifter på vegansk Lemon meringue pie! Og jeg må da indrømme at kombinationen af sød, luftig marengs, syrlig citron og den sprøde bund lyder himmelsk. Måske deres svar på vores jordbærtærte?
Se opskriften →
citron marengs tærter vegasnk

Kattetunger

Veganske kattetunger
Se opskriften →

Baked Alaska / Bagt Alaska

Vegansk Baked Alaska (is indbagt i marengs) fra Lucy’s friendly food

Vegansk bagt Alaska
Se opskriften →
Vegansk bagt Alaska

Madeleines

Veganske Madeleines
Klassisk fransk bagværk, Madeleines uden æg. Engelsk opskrift.
Se opskriften →
Veganske Madeleines

Eclairs / vandbakkelser

Vegan Eclairs fra Nora Cooks
Learn how to make vegan eclairs, cream puffs or profiteroles, using this simple recipe for eggless choux pastry that actually works!
Se opskriften →
Vegan Eclairs fra Nora Cooks

Så er det lidt til at få dig startet 🙂 Jeg håber at du har fået mod på at tage aquafaba til dig og byde det velkommen i dit køkken. Det rummer et stort potentiale og hvis man er bare en lille smule madnørd (findes der i øvrigt veganere som IKKE er madnørder?!?) så er det super spændende at følge med i hvordan mulighederne i det veganske (og æggefri) køkken i et hidtil uset tempo bliver flere og flere.

Jeg har for længst vænnet mig (læs: min mand) til at gemme kogevandet, når vi koger kikærter herhjemme. Så får kikærterne lov til at stå i vandet i køleskabet indtil både kikærter og aquafaba er brugt op indenfor ca. 5 dage. Husk at tage med en ren ske når du fisker kikærter op, især hvis kikærtevandet skal piskes. Fedt og snavs kan gøre at det bliver svært at piske det luftigt – fuldstændig ligesom æggehvider fra et hønseæg. Se tips til hjemmelavet kikærtevand/aquafaba, få svar på alle dine spørgsmål i FAQ om aquafaba og se alle PlantePushernes aquafabarelaterede indlæg samlet lige her.

Nina fra PlantePusherne

PS fjernet fra listen er

Mokka Valnødde Brownies fra Fragrant Vanilla Cake

Vegansk gulerodskage fra facebookbruger Josepha Ortiz

Vegansk jordbæris fra facebook-brugeren Diya Singh

Vegansk blåbærmuffins også fra Somer McCowan fra Vedged Out

Nina fra PlantePusherne

Opdateret 05/07/2025, Filed Under: ● Aquafaba - 'æg' af kikærtevand, ● Kage · konfekt · dessert mm, ● Oliefri eller HCLF, Hjælp til vegansk madlavning, 🥦 Alle opskrifter

Se også vores andre #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Magisk vegansk smør – med aquafaba (sojafri)
Next Post: Perfekt Sprøde Fedtfri Pommes Frites »

Reader Interactions

Comments

  1. Rune Salomon

    01/08/2019 at 11:01

    Alle de skønne ideer og opskrifter forbløffer mig men er det muligt at benytte noget andet end sukker, sukker, sukker hele tiden. Jeg elsker at træde mere og mere ind i det veganske køkken og gør det mest af sundhedsmæssige og moralske årsager. Når det kommer til sundhed ville jeg virkelig ønske at veganske desserter var mere i sundhedsfeltet men med alt det sukker ser jeg ikke den sundhedsmæssige fordel som jeg ellers søger efter. Vil du ikke være sød at modbevise mig og komme med alternativer til sukker når jeg gerne vil søde den veganske dessert. Jeg vil kaste mig ud i alle desserterne her på siden med dem med opskrift der har sukker som grundlag, bliver jeg nødt til at ignorer med mindre der er et godt alternativ. Derudover vil jeg ellers bare sige TAK for en kæmpe inspiration under alle omstændigheder No-chicken nuggets og Faba-Mayo blev vellykket og blev en insta-livret.
    Kærlige hilsener
    R

    Svar
    • Nina

      01/08/2019 at 11:28

      Hej Rune, der findes utallige ‘sunde’ opskrifter lavet uden sukker 🙂 Jeg har nogle på siden og ellers er der en million-milliard opskrifter på nettet til dem, der spiser plantebaseret af sundhedsmæssige årsager 🙂
      Bh Nina

      Svar
  2. Linda

    27/07/2015 at 20:55

    Thanks for including so many of my recipes!

    Svar
    • Nina, PlantePusherne

      27/07/2015 at 21:25

      Well, youre doing such awesome work, and we need to spread the word, right 🙂
      Love Nina

      Svar
  3. Thomas Hemming

    25/07/2015 at 7:55

    Det er sgu rimelig sjovt at det kan lade sig gøre. Ved du om man kan aquafaba i pulver form og bruge til at lave marengs?

    Svar
    • Nina, PlantePusherne

      27/07/2015 at 7:58

      Ja det kan man 🙂 jeg skriver lige et link her når jeg finder det.

      Svar
  4. Sarah

    24/07/2015 at 17:33

    Thank you for sharing my pie recipe! 🙂 Aquafaba is amazing!

    Svar
    • Nina, PlantePusherne

      25/07/2015 at 8:54

      It is! And you’re welcome, thanks for stopping by 🙂

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter samt guides til det veganske køkken. Her er fokus på whole foods og vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (33)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (15)
  • ● Drikkelse (13)
  • ● Festmiddag (29)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (36)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (74)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (22)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (13)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (25)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Krea-Nina (6)
  • Vores liv (18)
  • 🥦 Alle opskrifter (136)
  • 🇬🇧 English (17)

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Copyright © 2025 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required