Når man først hører om aquafaba, melder spørgsmålet sig hurtigt: “Hvad kan man så lave med kikærtevand?” Det skal jeg nok hjælpe dig med.
Aquafaba var jo et helt nyt fænomen som ingrediens i moderne gastronomi (læs mit første indlæg om det her) og der foreligger derfor ikke års erfaring med hvordan det kan bruges og hvilke egenskaber det har.
Kort efter opdagelsen af kikærtevand (også kaldet aquafaba)s fantastiske egenskaber i marts 2015, blev facebookgruppen Aquafaba – Vegan Meringues – Hits and misses dannet. Det er ren grundforskning, der foregår derinde. Vi deler erfaringer – gode og dårlige – med aquafaba i madlavning. Efterhånden ved vi en masse om hvordan det bruges.
- Det salte køkken
- Det søde køkken
- Snebolde
- Vienetta-flødeis
- Frosting/Marengs smørcreme
- Swiss meringue/Shweizisk smørcreme
- Brownies
- Brownie med sorte bønner
- Chokoladekage
- Gulerodskage
- Gum paste/flower paste
- Fransk nougat
- Chocolate Chip Cookies
- Blåbær Muffins
- Tuilles
- Tykke, luftige pandekager
- Tærtedej
- Kokosmakroner
- Macarons
- Marshmallows/skumfiduser I og II
- Lemon Meringue Pie I og II
- Kattetunger
- Baked Alaska / Bagt Alaska
- Madeleines
- Eclairs / vandbakkelser
Her er opskrifter lavet med kikærtevand
Jeg har samlet en masse inspiration til dig, så du kan komme igang og få en idé om alle de ting man kan bruge kikærtevand til.
I alle opskrifterne her tilføjer det nogle særligt ønskelige egenskaber som luftighed, fugtighed, klister, emulgering eller lignende.
Først: Opskrifter med aquafaba fra det salte køkken
Mayonaise
Vegansk mayonaise (sojafri) fra Peanutbutter and Vegan

Panerings-klister
Kikærtevand klistrer helt utroligt når det bliver bagt. Aquafaba er derforBOMBEN til at få frø og lignende til at sidde virkelig effektivt fast. Pensl og drys inden bagning. Og til at ‘lime’ f.eks. pirogger sammen når dejen skal lukkes. Derfor kan det også bruges til panering:
Æggefri panering fra yours truly, PlantePusherne, her brugt til stegt ÅHst.

Smør
Vegansk smør – ja intet mindre! Blød, lækker, smørsmagende vegansk smør. En vaskeægte verdenssensation, fra mig til dig 🙂

Pommes frites uden olie
Aquafaba kan også bruges til at lave lækre sprøde pommes helt uden brug af olie

Brurgerboller/briocher
Veganske briocher/boller/burgerboller fra facebookbruger Michael N Linda Sverdlov

Glutenfri pizzabund

Hotdog brød
Vegansk hot dog brød mm. fra Recipefiction – lækre og bløde.

Tærtefyld
Æggefri tærtefyld fra facebookbruger Seema Wolf

Omelet, luftig
Super luftig omelet med kikærter el der foldes ind i luftigt pisket aquafaba

Omelet, saftig
Her er det brugt på en anden måde, der ikke giver luftighed men en lækker konsistens. Vegansk omelet med tofu og kikærtemel fra facebookbrugeren Lucia Sufroni

Glutenfrit brød med sorghum-mel
Glutenfrit brød fra facebookbruger Lynda Finch (køb sorghum mel her)

Glutenfrit brød
Her er et andet bud på at udnytte kikærtevandets egenskaber i et luftigt glutenfrit brød

Müsli

Opskrifter med aquafaba fra det søde køkken
Snebolde
Veganske snebolde med aquafaba coating. Endelig kan du lave hjemmelavede snebolde med noget der minder om en lækker sprød skorpe. Opskriften er blevet flittigt kopieret af mange andre bloggere og er en stor succes hver jul 🎄

Flødeis
Mælkefri flødeFRIis med saltkaramel fra QueSeraVeganista

Vienetta-flødeis
På baggrund af ovenstående lavede jeg denne overraskende nemme og populære Vienetta is

Frosting/Marengs smørcreme
Vegansk frosting fra Geeky Cakes, én af mine meget dygtige med-admins fra Facebook-gruppen.

Swiss meringue/Shweizisk smørcreme
Swiss buttercream (med video) – sorry jeg aner ikke hvad det er selv, men er du til veganske cup cakes, så har du sikkert styr på det 😉

Brownies
Veganske brownies fra Fried Dandelions. Brownies er ikke bare en flad chokoladekage. Med aquafaba kan du få den perfekte kombination af sprøde kanter og klistrede midte …

Brownie med sorte bønner
De populære brownies med sorte bønner har her fået et løft med kikærtevand. Og så er de glutenfri.

Chokoladekage
Vegansk chokoladekage fra stifter af aquafaba-facebookgruppen Rebecca August

Gulerodskage
Og her en vegansk gulerodskage

Gum paste/flower paste
Vegansk gum paste fra Geeky Cakes. Bruges til at dekorere kager med.

Fransk nougat
Nougat er én af de opskrifter der tidligere var umulig at lave uden æg. Så den blev hurtigt udviklet da aquafaba kom på banen. Her får du en dansk oversættelse.

Chocolate Chip Cookies
Veganske chocolate Chip Cookies fra Vedged Out

Blåbær Muffins

Tuilles
Helt perfekte, fine, tynde veganske tuilles fra lucys friendly foods

Tykke, luftige pandekager
Tykke, luftige pandekager med blåbær.

Tærtedej
Vegansk tærtedej fra Soydivision

Kokosmakroner
Veganske kokosmakroner (xanthangummi kan undværes) fra facebookbruger Siobhain Klawetter

Macarons
Veganske macarons i 1000 varianter findes hos Floral Frosting
Marshmallows/skumfiduser I og II
Veganske marshmallows/skumfiduser – oprindeligt af Sara Andersson, men tilpasset af ligeledes svenske Karoline Tegelaar (Swedish Vegan)

(og en anden opskrift på Marshmallows her)
Vegansk genoise (a la sandkage/lagkagebund etc.) – Karolina Tegelaar
Lemon Meringue Pie I og II
Den ikoniske lemon meringue pie, som først var mulig at lave rigtigt på vegansk efter opdagelsen af aquafaba.

Vegansk lemon Meringue Pie (eller Tarte au Lemón) også fra Karolina Tegelaar

Kattetunger
Baked Alaska / Bagt Alaska
Vegansk Baked Alaska (is indbagt i marengs) fra Lucy’s friendly food

Madeleines

Eclairs / vandbakkelser

Så er det lidt til at få dig startet 🙂 Jeg håber at du har fået mod på at tage aquafaba til dig og byde det velkommen i dit køkken. Det rummer et stort potentiale og hvis man er bare en lille smule madnørd (findes der i øvrigt veganere som IKKE er madnørder?!?) så er det super spændende at følge med i hvordan mulighederne i det veganske (og æggefri) køkken i et hidtil uset tempo bliver flere og flere.
Jeg har for længst vænnet mig (læs: min mand) til at gemme kogevandet, når vi koger kikærter herhjemme. Så får kikærterne lov til at stå i vandet i køleskabet indtil både kikærter og aquafaba er brugt op indenfor ca. 5 dage. Husk at tage med en ren ske når du fisker kikærter op, især hvis kikærtevandet skal piskes. Fedt og snavs kan gøre at det bliver svært at piske det luftigt – fuldstændig ligesom æggehvider fra et hønseæg. Se tips til hjemmelavet kikærtevand/aquafaba, få svar på alle dine spørgsmål i FAQ om aquafaba og se alle PlantePushernes aquafabarelaterede indlæg samlet lige her.

PS fjernet fra listen er
Mokka Valnødde Brownies fra Fragrant Vanilla Cake
Vegansk gulerodskage fra facebookbruger Josepha Ortiz
Vegansk jordbæris fra facebook-brugeren Diya Singh
Vegansk blåbærmuffins også fra Somer McCowan fra Vedged Out



Alle de skønne ideer og opskrifter forbløffer mig men er det muligt at benytte noget andet end sukker, sukker, sukker hele tiden. Jeg elsker at træde mere og mere ind i det veganske køkken og gør det mest af sundhedsmæssige og moralske årsager. Når det kommer til sundhed ville jeg virkelig ønske at veganske desserter var mere i sundhedsfeltet men med alt det sukker ser jeg ikke den sundhedsmæssige fordel som jeg ellers søger efter. Vil du ikke være sød at modbevise mig og komme med alternativer til sukker når jeg gerne vil søde den veganske dessert. Jeg vil kaste mig ud i alle desserterne her på siden med dem med opskrift der har sukker som grundlag, bliver jeg nødt til at ignorer med mindre der er et godt alternativ. Derudover vil jeg ellers bare sige TAK for en kæmpe inspiration under alle omstændigheder No-chicken nuggets og Faba-Mayo blev vellykket og blev en insta-livret.
Kærlige hilsener
R
Hej Rune, der findes utallige ‘sunde’ opskrifter lavet uden sukker 🙂 Jeg har nogle på siden og ellers er der en million-milliard opskrifter på nettet til dem, der spiser plantebaseret af sundhedsmæssige årsager 🙂
Bh Nina
Thanks for including so many of my recipes!
Well, youre doing such awesome work, and we need to spread the word, right 🙂
Love Nina
Det er sgu rimelig sjovt at det kan lade sig gøre. Ved du om man kan aquafaba i pulver form og bruge til at lave marengs?
Ja det kan man 🙂 jeg skriver lige et link her når jeg finder det.
Thank you for sharing my pie recipe! 🙂 Aquafaba is amazing!
It is! And you’re welcome, thanks for stopping by 🙂