Hvis du endnu ikke er blevet gjort bekendt med blomkålssovs, kan du godt glæde dig. Du kan nemlig lave den lækreste veganske hvide sovs af blomkål! Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Hjemme hos os spiser vi meget tit meget simpel mad. Det kan f.eks. være et par kilo kartofler der smides i ovnen a la doven-Pommes Nina, kartoffel-spaghetti eller en anden form for kartofler. Altså meget gerne noget med … kartofler. Men vi har en anden husfavorit …
“Pasta med hvid sovs, tak!”
Det er den velkendte klassiker blomkålsovs. Jeg har før brugt den til at lave en opskrift på persillesovs. Nu har jeg lovet at dele vores version af fænomenet. Den går herhjemme under det utroligt opfindsomme navn ‘hvid sovs’. Den ligger nok i top 2-3 stykker over simple middagsretter som vi ynder at gentage og som ungerne med sikkerhed skovler i sig. Det er mere eller mindre én ingrediens og lidt smagstilsætning. Vi plører den oftest i rigelige mængder ud over fuldkornspasta. Men den dur bestemt også til frækkedeller, forskellige former for kartofler (!) eller andre sovsekrævende retter.
7 grunde til at hvid sovs af blomkål er genial:
-Den består nærmest bare af én ingrediens (plus krydderier)
-Den er meget kaloriefattig af en sovs at være. (Jeg er ikke nødvendigvis fan af kaloriefattig mad, så hvis du nu lover at spise 1 kg kartofler til, mkay?)
-Den smager så godt at man har lyst til at skovle den ind med ske (forudsat at man kan lide den …)
-Den er et hit hos børn! (Det alene kunne kvalificere til mærkaten genial)
–Den er billig (med mindre du kommer mandelsmør i) og kan laves af simple ingredienser.
-Den er uhyre simpel at lave. Det er en hvid sovs der ikke er opbagt. Så ikke noget med mel, opbagning, piskning eller utilsigtede klumper mm. Den kræver ikke den mindste form for teknik så det kan nærmest ikke gå galt.
-Sidst men ikke mindst det åbenlyse: Det er “en sovs – som også er en grøntsag!” som en læser kvikt bemærkede. Så kan man da næsten ikke bede om mere 😉
Variationer
Vi bliver i det simple. Selvom blomkålssovs i sig selv jo ER en grøntsag (om end en lidt bleg sådan) så supplerer vi gerne md lidt ekstra grønt. Det kunne være ærter fra frost, dampet broccoli, spinat (frisk eller optøet), eller hvad du nu lige står med. Her spinat og sojaristede kerner – ja, det gik hedt for sig den aften i Lille Skensved:
Erstatninger for lys tahin
For at give den meget kaloriefattige blomkålssovs lidt fylde tilsætter vi lys tahin. Det kan købes online og (ikke økologisk) i alle grønthandlere. Men der er flere alternativer som giver et lignende resultat:
Kokosfløde (giver et hint af kokossmag)
1/2-3/4 dl Cashewnødder eller solsikkekerner (fungerer især godt med en god blender) – koges med de sidste par minutter, så er de nemmere at blende med.
Mandelsmør, neutral (hvis du er millionær)
Plantefløde (fås som risfløde, sojafløde og havrefløde – vær OBS på at de kan skille hvis du koger sovsen op efter tilsætning)
Jeg ved ikke om det er mig eller pasta, der suger uforholdsmæssigt meget sovs men jeg kan godt fylde op med blomkålssovs 2-3 (*host*4) gange undervejs inden jeg når igennem min portion pasta. Så god er den.
Genial hvid sovs - grundopskrift på blomkålssovs
INGREDIENSER
- 1 blomkålshoved (ca 500 gr)
- 2-3 tsk æblecidereddike
- 1 tsk løgpulver
- 1/2 tsk hvidløgspulver (kan udelades)
- 1-1,5 tsk salt
- friskkværnet sort peber
- 1/2 dl lys/hvid tahin (* ikke mørk - se alternativer under tips)
- 2-4 dl usødet plantemælk (f.eks. usødet mandelmælk, havremælk eller neutral sojamælk)
SÅDAN GØR DU
- Skær blomkålen i mindre, men grove stykker. Kom dem i en gryde dæk dem kun 1/3 med kogende vand. Kom også løgpulver, hvidløgspulver, salt og peber i vandet. Kog/damp dem til de er møre og en gaffel nemt glider igennem. Gem kogevandet - det skal blendes med.
- Blend det hele sammen med lys tahin og æblecidereddike indtil sovsen bliver så jævn som overhovedet muligt. Start med kun at tilsætte lidt plantemælk og justér konsistensen ved at komme mere i.
- Smag til med salt og peber og lun evt sovsen igen inden servering.
TIPS & NOTER
Jeg har endnu tilgode – men glæder mig meget til – at prøve blomkålssovs i en beschamel-krydret version og smide den i en lasagne…
Jeanette
Jeg er allergisk overfor æbler og kan derfor ikke bruge æbleeddike. Har du eventuelt et alternativ til det?
Nina
Hej Jeanette 🤗 så vil du kunne bruge andre former for syre, fx friskpresset citronsaft.
Bh Nina
Tusind tak for opskriften. Har nu lavet den flere gange. Den er rigtig god, fin erstatning for klassisk sovs 👍
Dejligt at du er glad for den! Tak for feedback 🙂
Kh Nina
Hejsa, når du skriver neutral mandelsmør, hvad betyder det så? Jeg har to glas stående, et lavet på afskallede mandler og et med mandler med skal – hvad er bedst at bruge? 🙂
Først og fremmest: shout out til mandelsmør for at smage ZyGt godt!
Jeg sad netop i morges og kæmpede med at få de sidste rester ud af et glas lavet af afskallede mandler…
Anyways … jeg mener at det var en afskallet jeg brugte. Altså den lyse mandelsmør. Men hvis den mørke ikke er særligt bitter kan du evt også prøve den. Måske påvirker det farven? Halvt af hver må også prøves 🙂
Bh Nina 🤗
Kan man bruge almindelige løg i stedet for løg pulver? 😊
Nej de tørrede versioner fungerer som decideret krydderi og giver en meget intens og rund og dyb smag. Så det kan ikke umiddelbart sammenlignes 🤗
Bh Nina
Hej
Er der en grund til, at der ikke bruges almindelig løg og hvidløg? 🙂
Ja de tørrede versioner fungerer som decideret krydderi. De giver begge en meget intens og rund og dyb smag. Så det kan ikke sammenlignes 🤗
Bh Nina
Hej Nina, tak for opskriften. Jeg elsker pasta og sauce mest! Jeg nyder at læse din blog 🙂
Velbekomme 😋
Tak for inspirerende og lærerig blog!
Hvor køber du og hvilken type løgpulver bruger du? Min bliver grynet og vil ikke rigtig opløse..
Har forresten efter grundig gennemlæsning både lavet instant fraiche og syrnet soja yoghurt med succes🥳
Jeg kan ikke huske hvor vi har den nuværende fra. Men vi købte engang én i Tiger kan jeg huske. Den vi har vil også meget gerne lave store klumper. Så nogle gange river jeg simpelthen klumpen henover gryden på et fint rivejern som var det en muskatnød 🙂 Hvis det er mindre klumper prøver jeg at presse dem igennem en lille sigte eller maler dem i kaffekværnen.
Dejligt at du har glæde af opskrifterne!
Kh Nina
Hvor mange personer passer sådan en portion til?
2-4 alt afhængigt af hvordan den bruges 🙂
Vh Nina
Tak for opskriften glæder mig til at lave den, jeg fik den på Hilerød hospital, smagt bare så dejligt 🤗❤️🎄
Fedt at høre! Sagde de ligefrem at det var vores opskrift?
Kh Nina
Jeg lavede boller i karry med denne sovs. Dog uden løg pulver og tahin. Jeg brugte en halv af de små i soyafløder fra naturli. Hold op det blev bare super lækkert og så kan man spise sovsen med god samvittighed med en ske 😀
Dejligt! Ja den Version glæder jeg mig også til at få prøvet 🙂
KH Nina
Tak for en super dejlig velsmagende og nem opskrift 🙂 Kan man godt fryse sovsen, har du erfaringer med det? Mvh Pia
Hej Pia
Jeg har ikke prøvet, men umiddelbart er der ikke noget i sovsen, som jeg kan se skulle have svært ved at tåle frost. Så det vil jeg tro du kan og så vil den nok have det fint igen ved opvarmning. Eventuelt skal den have en tur med stavblenderen hvis konsistensen har ændret sig.
KH Nina
Hej Nina, jeg bruger ikke så tit tahin og er lidt i tvivl om hvad forskellen er på lys og mørk. Jeg har den saltede tahin fra urtekram, kan jeg bruge den eller bliver den betegnet som mørk?
Hilsen Line😁
Hej Line, den du har er den mørke. Den er lavet af uafskallede sesamkerner og er meget bitter. Den vil ikke fungere i sovsen efter min mening.
Jeg beklager i øvrigt det sene svar 🙂
De bedste hilsner
Nina
Ej HOLD NU OP hvor smager det himmelsk 😇😇
Jeg brugte mandelmælk og cashewnødder og ingen hvidløg, Det er en ret der skal indføres ofte 😋😋
Ja ikk!? 😀 Dejligt at du også kan lide den <3
Nina
Hvad for en plantemælk synes du er bedst at bruge i sovsen ?
Sojamælk pga dens tykkele. Hvis mandelmælk var billigere ville jeg måske foretrække den 🙂
Hvorfor kan man ikke bruge mørk tahin – er det udelukkende pga farven, eller? Enlighten me 😉
Kh Sanne
Hej Sanne, hvis du er rigtig glad for smagen af mørk tahin, så kan du sikkert også bruge det. Men det er meget mere bittert og vil smage mere igennem. Og ja så vil det også give en lidt mere skummel farve, men hvis bare smagen spiller, så gør det jo ikke helt så meget 😉
Men den lyse tahin giver helt klart en mere alsidig sovs vil jeg mene.
Venlig hilsen
Nina
Hvor længe kan den holde sig i køleskabet? 🙂
4-5 dage på køl 🙂
Hej Nina. Kan man bruge en meljevning istedet for tahin?
Venlig hilsen Esben
Hej Esben 🙂 Lys Tahin giver både smag, fedme og lidt konsistens, så det er ikke helt ligesom jævning. Har du set at jeg har flere forslag til erstatninger?
Vh Nina
Har lige nydt et måltid bestående af økokartofler, frække deller og så denne guddommelige sovs! OMG så fantastik!! Hurra for dig, Nina! ♥ Elsker din blog!! ♥
Totalt yndlingsmåltid! <3
Tak, Eva :*
Genial og let og lækker…. jeg kan mange superlativer om denne sovs…. Jeg kan få datteren til at spise blomkål osv. Jeg har prøvet en version der jævnede med nødder… Det smagte også vildt godt…. men denne har man jo råd til…
vh
anni
Ja cashewnødderne der ofte bruges til at jævne med er hundedyre, mens tahinen er ret billig. Vores datter på 7 ELSKER den!
Vh Nina
Hej. Kan ikke se hvilke alternativer der er til lys tahin?
Hej Seija – de står længere oppe i indlægget under nr 2 billede 🙂
Kan den bruges i lasagne eller til ‘flødekartofler’?
Eller vil den bare skille under bagning?
Skal helt sikkert prøve den 🙂
Hej Sara, jeg er ret siker på at den ikke vil skille. Du skal nok lave den tyndere end du ellers ville.
Vh Nina
Tak Nina. ♥ dét vil jeg glæde mig til at prøve snarest. 🙂
Vi. Catherine
Hej Catherine – det kan du roligt gøre! <3
Tak for endnu en interessant opskrift. Efter inspiration fra en opskrift på scrambled tofu har jeg på det seneste krydret vandstegte grøntsager med en blanding af tahin, dijonsennep og sojasauce samt diverse krydderier og lidt kogevand fra pastaen, kartoflerne eller lignende, der er gang i på et andet blus. Det giver også en god sovs, der smager vildt godt. Men jeg glæder mig til at prøve blomkålsversionen.
Det lyder også lækkert. Håber at blomkålssovsen også bliver en favorit os dig 🙂
Vh Nina
Hej Nina. Det lyder lovende, tak. Du skriver, at man skal gemme kogevandet…. men hvad skal den bruges til? Kan man ikke bruge den i sovsen?
Hej Cathrine, jeg har nu tydeliggjort at jo, den skal blendes med 🙂 Det er også grunden til at man ikke skal dække blomkålen helt til når den koges/dampes, så kommer der for meget kogevand.
Vh Nina