Jeg har for første gang smagt rødbedespread med peberrod. Jeg fandt et nedsat glas i madspildsafdelingen på økologisksupermarked.dk, så det røg min virtuelle indkøbskurv. Spreads fra Streich, Økolivet (Aldi), Vegetable Farms og andre er super populære i vegetar- og veganerkredse. Men de er dæleme også dyre. Derfor er det ikke noget, vi har brugt, og jeg tror aldrig jeg ville kunne lokke Mathias til at betale fuld pris for sådan noget, medmindre der var en helt særlig anledning…
Men nu hvor jeg har fået smagt det, kan jeg rigtig godt forstå hvorfor man gider at betale i dyre domme for det. For hold nu fast, det smager godt! Det betød selvfølgelig bare, at jeg blev nødt til hurtigst muligt at finde ud af at lave det selv.
Køb forkogte OG tilsmagte rødbeder
Hvis du står og er sulten NU, så har du sikkert ikke hverken tid eller lyst til at kaste dig over rødbedekogning aka. grønsagernes svar på det stockholmske blodbad. Det havde jeg heller ikke, og derfor fandt min hjerne ret hurtigt på idéen at bruge syltede rødbeder. Ud over at være belejligt kogt på forhånd, så indeholder de flere af de ingredienser, jeg alligevel ville have smagt min spread til med. Det fungerede perfekt og smager bare vanvittigt godt. Jeg brugte et glas økologiske Samsø-syltede rødbeder. Find en god kvalitet da de fylder meget i opskriften og derfor har stor betydning for den endelige smag.
Jeg ville selvfølgelig gerne lave en spread uden olie men også uden soya/tofu, så derfor har jeg brugt kogte kartofler som fyldstof. De kan sikkert nemt erstattes med for eksempel tofu eller en sjat kogte bønner. Men en rest kogte kartofler smager altså virkelig fint, så det vil jeg klart bruge fremover, og så er det en del billigere end tofu.
Prisberegning
Ja her er rigtig mange penge at spare! Min forrige opskrift på hjemmelavet spread (a la Streich med tomat) kom til at koste cirka halvdelen af originalen. Laver du denne rødbedespread kan det gøres til – hold nu fast – omtrent 20% af prisen! Altså sammenlignet med de dyre versoner. Alle ingredienser undtagen peberrod er købt økologiske. Det glas rødbedespread du køber med 180 gr koster mellem 28 og 36 kr. svarende til 150 til 200 kr. per kilo. Aldis er dog noget billigere, kun 17 kr. men det er alligevel ca. 100 kr. pr kilo
Laver du det selv, er prisen helt nede på
34 kr./kg
svarende til at 1 glas på 180 gr. koster
6,20 kr.
Kan vi godt blive enige om, at verden ville se anderledes ud, hvis Streich kostede 6,25 kr.?!?
Det mest oplagte er selvfølgelig at bruge den som pålæg på rubber. Men når det nu er så mega billigt at lave og samtidig super smukt at se på, hvad så med at bruge det i:
Sushi
Forårsruller
Wraps
Pitabrød
Burger
Sandwich
Dip til grøntsager
Dip til chips?
Dressing til salater, også kartofler og pastasalater
Justér evt. konsistensen med mere eller mindre mængde væske så resultatet passer til formålet.
Rødbede spread med peberrod
INGREDIENSER
- 150 g syltede rødbeder, plus 3-4 ekstra skiver
- 75 g solsikkekerner
- 75 g kogte kartofler
- 10 g peberrod, brug mere hvis du bruger færdigrevet.
- 2-3 spsk lage fra de syltede rødbeder
- 1/4 tsk løgpulver
- 3/4 tsk salt
- 1 tsk frisk citronsaft
METODE
Foodprocessor
- Kom solsikkekerner i din foodprocessor eller en kaffekværn og kør dem til pulver.
- Riv peberroden fint.
- Kom nu er alle ingredienserne i en foodprocessor undtagen de ekstra skiver rødbede. NB: Det er også en god idé at vente med kartoflerne til aller sidst, så de kun lige bliver most med* Kør det godt cremet. Bemærk at frisk peberrod fra en hel rod smager meget kraftigt lige i starten men efter nogle timer/dage på køl bliver den mildere.
- Skær den ekstra rødbede i små fine tern og vend dem i til sidst.
High speed blender:
- Her er det bare med at smide alle ingredienser (undtagen kartofler samt ekstra rødbede) i blenderen og kværne til det er cremet. Kom til sidst kartoflerne i og giv dem en kort tur sammen med resten*.
- Tilsæt de fintternede ekstra-rødbeder til sidst.
Hvis muligt, så lad rødbedespread'en trække i køleskabet mindst en halv time inden den smages til med salt, peber, citron og eventuelt lidt agavesirup.
NOTER
Jamen hvad med sukker? Det er ikke alle de færdigkøbte varianter af rødbedespread, der indeholder tilsat sukker. Men nogle af dem gør. Og de syltede rødbeder i min opskrift gør. Jeg har prøvet at regne lidt på hvor meget det betyder for dit indtag. Den eneste oplysning jeg kunne søge mig frem til vedrørende mængden af tilsat sukker i syltede rødbeder angav 3,4 g pr 100 g, hvilket ikke lyder er særlig meget. I så fald vil to spiseskefulde (30 ml – svarende til to madder) af den her rødbedespread give 1/30 af en tsk sukker. Altså helt vildt lidt!
Har du prøvet at lave en version med æble / peberrod?
Nej – det har jeg ikke. Er det noget du har prøvet, det lyder friskt og lækkert 🙂
Vh Nina
Hej Nina, tror du det vil smage godt hvis jeg brugte syltede robeder uden tilsat sukker?? 🙂 Ser super lækkert ud!
Jasmin
Hvis du er vant til at spise sukkerfrit, så kan det måske godt fungere, ja? Men den har godt af lidt sødme 🙂
Vh Nina
ÅÅÅh jeg tror jeg dåner! Alt siger bare KAAAA TJIIING! – i min mund! Det er SÅ lækkert! Surt/salt/stærkt/sødt og CREMET!:-D Med to af mine favorit grønsager! Nu ved jeg hvad jeg skal spise til frokost det næste års tid!😁 Rugbrød, nye kogte kartofler, tørret dild og en ÅÅRNTLI’ blob rødbede smows og lidt ekstra høvlet peberrod! (jeg ristede forøvrigt solsikkekernerne først. Jeg formanede min mave om, at den ikke var sulten men at den bestemt godt kunne vente det øjeblik længere!😊Havde heller ikke løgpulver så det blev hvidløgspulver i stedet)
Din opskrift minder mig SÅ meget om smagen af ćwikła som min nu afdøde polske mor lavede som tilbehør til aftens maden eller som topping på kødmadder. Ćwikła består dog kun af kogt (som oftest fint) revet rødbede, peberrod, lidt lager eddike og sukker -(nogle kommer også cremefraiche i -altså meget vandigt. Slet ikke egnet til at “stå” alene som mad. Men det kan smagen jo så med KARTOFLER!! Simpelthen genialt! Tak for det! 😊
Tak for nogle dejlige opskrifter og smukke billeder! KÆMPE arbejde! Er begyndt at spise vegetarisk. Faldt tilfældigt over din side. Har allerede anbefalet den til andre.
Hav en smuk dag 🤗
Venlig hilsen Karina T.R Nielsen
Haha hvor er du sød! 😍 jeg kan kun være enig, det er en fantastisk smagsoplevelse. Jeg forstår godt at de kan tjene penge på det 😜 og tak for historien, det er altid hyggeligt at høre.
KH Nina
mmmmmm ser lækkert ud
Det er mega lækkert! Håber du får mulighed for at prøve det 🙂
VH Nina