PlantePusherne - vegansk mad

Vegansk mad - kreative veganske opskrifter :)

  • ENGLISH
  • Veganske opskrifter
  • Veganske kogebøger
  • Vegansk catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Hvad er vegansk mad?
  • Info
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
    • Kontakt

Nem rødbedespread med peberrod (oliefri)

6. juli 2017 By Nina 9 Comments

Rødbedespread peberrod
Share36
Pin16
Email
52 Shares
Gå til opskrift

Jeg har for første gang smagt rødbedespread med peberrod. Jeg fandt et nedsat glas i madspildsafdelingen på økologisksupermarked.dk, så det røg min virtuelle indkøbskurv. Spreads fra Streich, Økolivet (Aldi), Vegetable Farms og andre er super populære i vegetar- og veganerkredse. Men de er dæleme også dyre. Derfor er det ikke noget, vi har brugt, og jeg tror aldrig jeg ville kunne lokke Mathias til at betale fuld pris for sådan noget, medmindre der var en helt særlig anledning…

Men nu hvor jeg har fået smagt det, kan jeg rigtig godt forstå hvorfor man gider at betale i dyre domme for det. For hold nu fast, det smager godt! Det betød selvfølgelig bare, at jeg blev nødt til hurtigst muligt at finde ud af at lave det selv.

HJemmelavet rødbedespread

Køb forkogte OG tilsmagte rødbeder

Hvis du står og er sulten NU, så har du sikkert ikke hverken tid eller lyst til at kaste dig over rødbedekogning aka. grønsagernes svar på det stockholmske blodbad. Det havde jeg heller ikke, og derfor fandt min hjerne ret hurtigt på idéen at bruge syltede rødbeder. Ud over at være belejligt kogt på forhånd, så indeholder de flere af de ingredienser, jeg alligevel ville have smagt min spread til med. Det  fungerede perfekt og smager bare vanvittigt godt. Jeg brugte et glas økologiske Samsø-syltede rødbeder. Find en god kvalitet da de fylder meget i opskriften og derfor har stor betydning for den endelige smag.

Jeg ville selvfølgelig gerne lave en spread uden olie men også uden soya/tofu, så derfor har jeg brugt kogte kartofler som fyldstof. De kan sikkert nemt erstattes med for eksempel tofu eller en sjat kogte bønner. Men en rest kogte kartofler smager altså virkelig fint, så det vil jeg klart bruge fremover, og så er det en del billigere end tofu.

Prisberegning

Ja her er rigtig mange penge at spare! Min forrige opskrift på  hjemmelavet spread (a la Streich med tomat) kom til at koste cirka halvdelen af originalen. Laver du denne rødbedespread kan det gøres til – hold nu fast – omtrent 20% af prisen! Altså sammenlignet med de dyre versoner. Alle ingredienser undtagen peberrod er købt økologiske. Det glas rødbedespread du køber med 180 gr koster mellem 28 og 36 kr. svarende til 150 til 200 kr. per kilo. Aldis er dog noget billigere, kun 17 kr. men det er alligevel ca. 100 kr. pr kilo

Laver du det selv, er prisen helt nede på

34 kr./kg

svarende til at 1 glas på 180 gr. koster

6,20 kr.

Kan vi godt blive enige om, at verden ville se anderledes ud, hvis Streich kostede 6,25 kr.?!?

Det mest oplagte er selvfølgelig at bruge den som pålæg på rubber. Men når det nu er så mega billigt at lave og samtidig super smukt at se på, hvad så med at bruge det i:

Sushi

Forårsruller

Wraps

Pitabrød

Burger

Sandwich

Dip til grøntsager

Dip til chips?

Dressing til salater, også kartofler og pastasalater

Justér evt. konsistensen med mere eller mindre mængde væske så resultatet passer til formålet.

Hvor meget er en teske

Udskriv
5 fra 1 stemme

Rødbede spread med peberrod

Bemærk, at køber du, som jeg, et helt stykke peberrod, så er det helt utroligt meget stærkere end det, der købes færdigrevet i en lille bøtte.
Tilberedning5 min
I alt5 min
PlantePusherne
400 gr

INGREDIENSER

  • 150 g syltede rødbeder, plus 3-4 ekstra skiver
  • 75 g solsikkekerner
  • 75 g kogte kartofler
  • 10 g peberrod, brug mere hvis du bruger færdigrevet.
  • 2-3 spsk lage fra de syltede rødbeder
  • 1/4 tsk løgpulver
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk frisk citronsaft

METODE

Foodprocessor

  • Kom solsikkekerner i din foodprocessor eller en kaffekværn og kør dem til pulver.
  • Riv peberroden fint.
  • Kom nu er alle ingredienserne i en foodprocessor undtagen de ekstra skiver rødbede. NB: Det er også en god idé at vente med kartoflerne til aller sidst, så de kun lige bliver most med* Kør det godt cremet. Bemærk at frisk peberrod fra en hel rod smager meget kraftigt lige i starten men efter nogle timer/dage på køl bliver den mildere.
  • Skær den ekstra rødbede i små fine tern og vend dem i til sidst.

High speed blender:

  • Her er det bare med at smide alle ingredienser (undtagen kartofler samt ekstra rødbede) i blenderen og kværne til det er cremet. Kom til sidst kartoflerne i og giv dem en kort tur sammen med resten*.
  • Tilsæt de fintternede ekstra-rødbeder til sidst.

Hvis muligt, så lad rødbedespread'en trække i køleskabet mindst en halv time inden den smages til med salt, peber, citron og eventuelt lidt agavesirup.

    NOTER

    Kartofler kan få en lidt sjov tung/sej konsistens hvis de blendes meget, så undgå det.
    Opbevares på køl under tætsluttende låg. Holder omtrent fem dage.
    For en 'lettere', mindre fed version: Brug i stedet 50 gr solsikkekerner og 100 gr kartofler.
    Frysning: Denne rødbedespread egner sig ikke super godt til frysning da konsistensen ændres pga indholdet af kartofler.

     

    Rødbedespread opskrift

    Jamen hvad med sukker? Det er ikke alle de færdigkøbte varianter af rødbedespread, der indeholder tilsat sukker. Men nogle af dem gør. Og de syltede rødbeder i min opskrift gør. Jeg har prøvet at regne lidt på hvor meget det betyder for dit indtag. Den eneste oplysning jeg kunne søge mig frem til vedrørende mængden af tilsat sukker i syltede rødbeder angav 3,4 g pr 100 g, hvilket ikke lyder er særlig meget. I så fald vil to spiseskefulde (30 ml – svarende til to madder) af den her rødbedespread give 1/30 af en tsk sukker. Altså helt vildt lidt!

     

    Nina fra PlantePusherne

     

    Filed Under: Glutenfri, HCLF eller oliefri, OPSKRIFTER, Pålæg, Vegansk mad, der ligner ...

    « Vegansk drikke-kærnemælk (instant)
    Genial hvid sovs (grundopskrift blomkålssovs) »

    Comments

    1. stine gissing says

      17. juli 2018 at 11:55

      Har du prøvet at lave en version med æble / peberrod?

      Svar
      • NinaNina says

        1. oktober 2018 at 9:57

        Nej – det har jeg ikke. Er det noget du har prøvet, det lyder friskt og lækkert 🙂
        Vh Nina

        Svar
    2. Jasmin says

      2. november 2017 at 0:16

      Hej Nina, tror du det vil smage godt hvis jeg brugte syltede robeder uden tilsat sukker?? 🙂 Ser super lækkert ud!

      Jasmin

      Svar
      • NinaNina says

        3. november 2017 at 19:13

        Hvis du er vant til at spise sukkerfrit, så kan det måske godt fungere, ja? Men den har godt af lidt sødme 🙂
        Vh Nina

        Svar
    3. Karina Nielsen says

      17. juli 2017 at 14:07

      ÅÅÅh jeg tror jeg dåner! Alt siger bare KAAAA TJIIING! – i min mund! Det er SÅ lækkert! Surt/salt/stærkt/sødt og CREMET!:-D Med to af mine favorit grønsager! Nu ved jeg hvad jeg skal spise til frokost det næste års tid!😁 Rugbrød, nye kogte kartofler, tørret dild og en ÅÅRNTLI’ blob rødbede smows og lidt ekstra høvlet peberrod! (jeg ristede forøvrigt solsikkekernerne først. Jeg formanede min mave om, at den ikke var sulten men at den bestemt godt kunne vente det øjeblik længere!😊Havde heller ikke løgpulver så det blev hvidløgspulver i stedet)
      Din opskrift minder mig SÅ meget om smagen af ćwikła som min nu afdøde polske mor lavede som tilbehør til aftens maden eller som topping på kødmadder. Ćwikła består dog kun af kogt (som oftest fint) revet rødbede, peberrod, lidt lager eddike og sukker -(nogle kommer også cremefraiche i -altså meget vandigt. Slet ikke egnet til at “stå” alene som mad. Men det kan smagen jo så med KARTOFLER!! Simpelthen genialt! Tak for det! 😊
      Tak for nogle dejlige opskrifter og smukke billeder! KÆMPE arbejde! Er begyndt at spise vegetarisk. Faldt tilfældigt over din side. Har allerede anbefalet den til andre.
      Hav en smuk dag 🤗

      Venlig hilsen Karina T.R Nielsen

      Svar
      • NinaNina says

        25. juli 2017 at 11:20

        Haha hvor er du sød! 😍 jeg kan kun være enig, det er en fantastisk smagsoplevelse. Jeg forstår godt at de kan tjene penge på det 😜 og tak for historien, det er altid hyggeligt at høre.
        KH Nina

        Svar
    4. viveca says

      6. juli 2017 at 16:14

      mmmmmm ser lækkert ud

      Svar
      • NinaNina says

        11. juli 2017 at 13:17

        Det er mega lækkert! Håber du får mulighed for at prøve det 🙂
        VH Nina

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


    BWFO Dansk Top sidebar

    Gå på opdagelse i vores kategorier

    • -SUNDHED (1)
    • ·ENGLISH (16)
    • ·EVENTS (12)
    • ·VEGANSKE KØKKENGUIDES (21)
    • Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (18)
    • Børnevenligt (73)
    • Div. (dressing · sovs · grønt) (25)
    • Drikkelse (9)
    • Glutenfri (109)
    • HCLF eller oliefri (68)
    • Højtider & fest (51)
    • Jul & nytår (34)
    • Kage · is · sødt · dessert (48)
    • Kartofler (10)
    • OPSKRIFTER (123)
    • Pålæg (11)
    • Påske (16)
    • Raw · frugt · frugtis (19)
    • Til aftensmaden (31)
    • Vegansk mad, der ligner … (52)
    • Vegansk mejeri (26)
    • VORES LIV (13)
    hvad er vegansk mad

    instagram – følg med bagom bloggen :)

    Indlæs mere...Følg på Instagram

    Facebook

    vegansk køkken
    BWFO Dansk BUND sidebar

    Danske Veganske Madblogs

    Buddhas Brownies · Grøn Samvittighed · Englerod · Grøn, sund & lækker · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · NeoHippie · Op Med Grøntsagerne · Planteæderen · So Freaking Vegan · Veganissen

    Copyright © 2018 · plantepusherne.dk · Privatlivspolitik