Wuhu! Så er karantænen forbi! Selvom Mahias har været de fysiske kræfter bag PlantePushernes helt store cateringjob i weekenden (se billeder her) så har jeg haft forbud mod at blogge under planlægningen. Simpelthen fordi vi havde brug for at lægge al mental energi i organisering af eventet.
Nu er det slut, lænkerne er kastet, jeg er atter fri – og jeg GLÆDER mig til at tage fat på min alenlange opskrift-idé-liste som venter på at blive til blogindlæg 🙂
Så. Vegansk persillesovs. Fedtfri, glutenfri og mælkefri persillesovs. Altså der findes allerede en del opskrifter på vegansk persillesovs derude f.eks. her, men de er som regel lavet med plantemargarine og hvedemel som en helt klassisk opbagt sovs og gerne med plantefløde og det er ikke lige min stil. For et stykke tid siden fik jeg åbenbaringen om at man kan lave den lækreste hvide sovs af blomkål. En åbenbaring, der for veganere bør rangere lige oppe under ‘gærflagers eksistens’. Blomkålssovs er en af de ting, der smager så godt at det er svært at tro 1) At opskriften kan være så simpel og 2) At den er så sund som den er. Jeg faldt første gang over blomkålssovs da Thor skrev om den på veganerbloggen ‘Mit grønne hjerte’. Og jeg kan kun være enig i hvad han skriver om den:
Den smager så godt at man føler sig snydt fordi man ikke har hørt om den noget før.
Jeg har efterhånden lavet den i mange variationer og nu altså også persillesovs så det har vi spist i litervis den sidste uges tid. Hvis du ikke før har lavet en blomkålssovs, så skån dig selv for at tilbringe resten af livet i mørke og gå ud og prøv den af. Nu.
Jeg kan anbefale at lave en ordentlig omgang af de populære, sprøde, fedtfri rystekartofler som du kan sidde og dyppe i persillesovsen…
Jeg foretrækker at skære blomkålen småt ud, fordi så behøver den ikke koge så længe, hvilket både sparer tid og gør at man kan blende alt kogevandet med bagefter – du ved, der hvor vi koger en god del af vitaminerne ud i – uden at sovsen bliver for tynd.
Brug et ordentligt bundt persille. Jeg er ret sikker på at det er fysisk umuligt at komme for meget persille i persillesovs.
“Og hvad kigger vi på her, Nina…?” Billedet illustrerer da, hvor godt den smager!”Eh?”
Jo, som det fremgår af opskriften bliver det til omkring 1 liter sovs. Og da jeg skulle til at fotografere den færdige sovs var der det tilbage du ser på billedet, fordi jeg havde gået og nippet til den undervejs. Og når jeg siger ‘nippet’, så er det fordi jeg nødigt vil have at du forestiller dig at jeg stod med hovedet nede i den småkogende gryde med sovs op af armene og vold-åd næsten-færdig persillesovs. Det var der naturligvis IKKE tale om… (“I’m a lady!”) Således var der et svind på hele 60% under tilberedningen. Den var ikke gået på Noma.
Det var heldigvis nok til at fylde sovseskålen OG få mig til at overveje om jeg også burde kategorisere opskriften her under supper. Idéen er hermed givet videre. Husk at spise brød til. Fedtfri bouillon fås bl.a. her..
- 400 gr blomkål
- 5 dl vand
- 2 tsk god grøntsagsbouillon, fx Morga (fedtfri) eller Herbamare (se Tips)
- 1 dl plantemælk
- En ordentlig dusk persille
- Skær blomkål i mindre buketter og kog i vandet med bouillon til de er møre - omkring 10 minutter. Brug så lidt vand at det knapt dækker blomkålene.
- Skyl persillen, fjern det meste af stilkene men uden at være helt pernitten. Hak persillen meget grundigt.
- Blomkålen er færdig når du nemt, men ikke helt uden modstand, kan stikke en kniv igennem den. Hæld 1-2 dl af kogevandet fra i en kop og hæld resten af grydens indhold i en blender (min blender er af plastik og derfor lader jeg altid blomkålene køle af først). TIlsæt 1 dl plantemælk, - jeg foretrækker neutral soja.
- Blend det hele grundigt, gerne flere minutter, til det er så cremet som din blender formår at gøre det.
- Hæld sovsen tilbage i gryden, tilsæt persille og lad det småkoge i hvert fald 3-5 minutter indtil persille har afgivet smag og er blevet kogt blød. Det gør en stor forskel, så spring ikke dette opkog over!
- Justér smag og konsistens: Smag til med salt og peber. Ønsker du en mere flydensde sovs så tilsæt mere plantemælk eller noget af det vand du hældte fra.
- Plantemælken giver en fyldigere smag og gør sovsen mere hvid at se på, men kan godt erstattees med vand hvis det ønskes.
- Hvis du synes at det er spild at hælde bouillonvand ud, så tilsæt evt. bouillonen til allersidst mens du koger sovsen igennem med persille.

Har lige lavet sovsen med havremælk. Og spædet op med kartoffelvand fra de forkogte kartofler til knasende kartoffeltern. Glæder mig. Og så smider jeg da aldrig kogevand fra hverken kartofler eller grøntsager ud. Det er jo det samme som at hælde vitaminer ud. Får jeg det ikke brugt, fx til en grøntsagssmotie, ja så drikker jeg det 🤗
Ja det er super godt at gemme det! Jeg håber at det smagte 🙂
Vh Nina
-hæ, har lige set dit opslag med “HCLF”!!! -læser bare det! 🙂
Hej
Dén skal prøves!! Er det bevidst at du skriver “HCLF” og ikke “LCHF”?! (low carb, high fat) ?? Eller er det bare mig der ikke kender “HCLF”!? 😉
For hulen da, hvor smager det godt! Tænker at man kan lave en kæmpe omgang blomkåls”suppe” og fryse ned til senere brug af hvilken sovs man nu vil lave? Jeg købte et stort blomkål og der er masser tilbage 🙂 Tak for opskriften
Ok, jeg er glad for at du kan lide den 😍 Blomkålssovs er også en af de ting der oftest går igen herhjemme. Jeg har ikke selv prøvet at fryse dem. Men jeg vil tro at det godt kan lade sig gøre, ikke mindst fordi, at hvis nu den bliver grynet ved optøning, Mon så ikke en tur i blenderen vil kunne gøre den fin og glat igen? 🙂
Venlig hilsen Nina
Kan man mon lave den til en karrysovs til boller i karry?
Hej Jette, du får også lige svaret her, så andre kan få det med 🙂
Spændende idé! Vi bruger den tit bare som ‘hvid sovs’ til pasta hvilket er et kæmpe hit hos hele familien. Jeg tror godt det kunne fungere med den rette krydring 🙂
Vh Nina
jeg købte et gult blomkål i går da min kæreste ikke ville gå med til det lilla, så det skal prøves i sovsen i aften
Det lyder spændende 🙂
Kan man bruge en eller to grøntsagsbouillon i stedet for? 🙂
Bouillonterninger selvfølgelig 😊
Ja, brug tilsvarende mængde, det er det samme i mine øjne, det skal bare være en god én da den betyder meget for smagen synes jeg 🙂
Vh Nina
Har også lige lavet den idag. Jeg er ikke stor fan af blomkål, men den er rigtig god!
Ja det er utroligt hvad man får ud af smagen 🙂 Tak for kommentaren, det er også nyttigt for andre, der ikke er så glade for blomkål.
Vh Nina
Dejligt at se endnu en HCLF-opskrift! Det er vist første gang det står i titlen? 🙂
Jeg giver en femmer til dem der henviser til en grøntsagsbouillon uden tilsat salt. Der burde være tilstrækkelige mængder natrium/sodium in de indbagte grøntsager. 😀
Ellers må jeg selv i gang med noget hjemmelavet grøntsagsbouillon.
Hej 🙂 Jeg henviser til en saltfri bouillon i mit indlæg Vores Veganske Køkken. MEN den er ikke fedtfri ligesom Morga. Kan jeg få en femmer for det ? (Du nævnte ikke fedtfri som et krav 😉
Hvis du kigger i kategorioversigten,kan du se at jeg har en hel kategori dedikeret til HCLF og der er pt 37 indlæg: https://plantepusherne.dk/kategori/high-carb-low-fat-hclf/
Hej Planteavler,
Jeg har lige fundet dit spørgsmål, og kan tippe: Herbamare ‘low salt’.
Jeg laver dog også selv mine boullioner ved altid at gemme=fryse de dele af grøntsagerne, jeg ikke skal anvende. Det er også det indvendige af peberfrugter, rod og spids af rodfrugter (hvis jeg da ikke lader rodtoppen stå i vand til dyrkning af frisk grønt drys), løgskaller (skal udelades, hvis du vil have en lys bouillon), stok af kål osv.
Separat gemmer/fryser jeg også den nederste del af asparges, indtil jeg har en grydefuld, så koger jeg aspargesfond til basis for en hel exceptionel aspargessuppe 🙂
Denne sauce er fuldstændig skøn, hvad enten man er til blomkål eller ikke, den smager bare så godt! man skal have superfine forædlede smagsløg for at kunne smage blomkålen, hold op! jeg skal da have det igen i morgen, det kan jeg da fornemme allerede nu <3
Ha ha, ja man kan virkelig spise den mange dage i træk 😀
Dejligt at du kan lide den 🙂
Vh Nina
Smager den mest af persille eller blomkål? 🙂 Jeg er nemlig ikke specielt vild med smagen af blomkål, så det er meget rart at vide, inden man begynder på det helt store 😉
Jeg må indrømme at jeg overhovedet ikke kan smage blomkålen, igennem bouillon og krydderier, men jeg ved ikke om det bare er mig. Havde du sagt det omvendte ville jeg fraråde dig at lave den, men hvis du er til persille, så vil jeg helt klart mene at det er noget for dig. Meld gerne tilbage her når du har prøvet den hvis du ikke brød dig om den alligevel. Så kan andre blomkålsskeptikere se om det er noget de skal prøve af 🙂
Kh