Verden ved efterhånden godt, at veganere ikke sidder og spiser grønne blade juleaften. Men hvad er det så, vi spiser til jul? Well, vores juletallerken består efterhånden af de samme retter fra år til år (se selv 2016 og 2014) og det synes jeg egentlig er super hyggeligt. Jul handler jo i høj grad om (mad)traditioner og fællesskaber. Så at kunne gå og glæde sig til morsbrød og brun sov sammen med en hel masse andre mennesker gør bare julen ekstra … julet 🙂
Vi fejrede jul hos Mathias’ familie. De er bestemt ikke bange for vegansk mad, så vi blev bl.a. bedt om at lave risalamande til alle. Den sad bare lige i skabet, så der blev kørt en del indenbords. Det diskuteres stadig, om det var et tilfælde at Mathias – som jo havde lavet risalamanden – endte med at få mandlen. Coincidence…?
Den brune sovs sad derimod overhovedet ikke i noget skab. Jeg startede et stykke tid inden jul og eksperimenterede først med en meget avanceret sauce espagnole. Men der gik noget galt, så den blev bitter. Så lavede jeg en rednings-sovs a la den vi fik sidste år, men stadig i egen fortolkning. Den blev tilgengæld for miso’et. Så vi endte med at blande de to sammen i blandingsforholdet 1:3 og det gav et nogenlunde rimeligt resultat. Uden at jeg dog følte akut trang til at kaste mig på hovedet ned i sovsen som sidste år. Hvis jeg skulle have lavet sovs til alle, havde jeg lavet noget mere skudsikkeret.
Der findes nemlig en lang række opskrifter på vegansk brun sovs, som du kan vælge og vrage i mellem: Et par gode bud er Englerod, Mia Sommer, Månebarnet, Kirsten Skaarup f.eks. Jeg overvejer selv stærkt at sende min udviklertrang på juleferie i år og bare finde en opskrift – og så måske ovenikøbet (jeg kan næsten ikke få mig selv til at skrive det … ) følge den!
Hovedpersonen på årets juletallerken var naturligvis igen Morsbrød. Det er efterhånden også en tradition at vi både laver en almindelig version…
og en glutenfri version. Den blev lavet med en færdigkøbt glutenfri butterdej, se mere i Tips til glutenfrit Morsbrød. Det blev helt klart det pæneste glutenfri morsbrød af alle de mere eller mindre tragiske versioner, jeg har afstedkommet tidligere 😀
De brunede kartofler blev lavet med smørbar, så vi kun behøvede én slags. Jeg glemte desværre at spørge kokken, hvordan han syntes at det fungerede ifht. den almindelige smør han plejer at bruge, men de smagte i hvert fald som de skulle.
Der var selvfølgelig også en dejligt krydret rødkål, som Mathias havde bikset sammen. Med stjerneanus.
Svigermors bønnesalat med ristede sesamkerner, ingefær og sojadressing er efterhånden også blevet en tradition. Den smager fantastisk!
Til sidst fik alle vegansk risalamande. Den smagte himmelsk og blev skovlet indenbords i store mængder. Det er blot vegansk risengrød rørt op med vanilje, soja-flødeskum (Alpro) og hakkede, smuttede mandler.
Vi medbragte selv noget juleguf. Der blev bla. guffet marcipanhjerter fra princip, salte fisk fra Katjes og økologiske pebernødder fra Karen Wolff. Husk altid at tjekke ingredienserne, da de kan skifte fra år til år.
Jeg fik desværre ikke lavet Auberginesild i år, så det savnede jeg. Jeg savnede også en form for grønkål på min juletallerken, så det vi jeg huske til næste år, at det SKAL på bordet – i form af grønkålssnask. I løbet af december fik vi også lavet risengrød flere gange. Den bedste version var den, hvor Mathias tømte alle mælkesjatter i køleskabet så mælken bestod af en skøn blanding af blå sojamælk, grøn sojamælk, havremælk og mandelmælk. Den bedste vegansk risengrød jeg indtil videre har smagt! Og veganerenes første jul med smørbar hævede virkelig niveauet <3
Vegansk nytårsmad
Der var mange højtragende forslag på bordet mht. hvad nytåramenuen skulle stå på. Men efterosm vi befandt os midt i flytte/salgs/købe bolig-rod, kiggede vi hinanden dybt i øjnene den 30/12 og sagde mere eller mindre i kor.
“Pizza? Pizza!”
Så pizza blev det, og det ender næsten altid godt! Ruccola, oliven, Økolivet røget tofu, kartofelskiver, broccoli mm
Røskva havde foreslået at lave Vienetta til dessert igen i år og i al kaos og nytårs-uforberedtheden holdt vi fast i, at det var det mindste vi kunne gøre for at skabe lidt nytårsstemning. Vi brugte levevis øko pålægschokolade til lagene og til pynt. De blev lagt ved stuetemperatur for ikke at krakelere når de skulle skæres i trekanter. Desuden blev der drysset med kakaopulver og farvet sukker, som jeg havde lavet i forbindelse med sidste års påskeæg.
Vi fik ikke selv lavet mine Sprøde Snebolde, men da det her var den første jul efter jeg lancerede opskriften, var det sjovt at se hvor umådeligt populær opskriften er, og hvor stort savnet har været efter at kunne lave sprøde snebolde 🙂
Du finder alle vores juleopskrifter under kategorien JUL OG NYTÅR
Håber du får bikset noget lækker julemad og juleguf sammen 🙂 De kærligste julehilsner
Amanda
Hi hi jeg elsker jeres julemenu og generelt alle jeres opskrifter 👌 må dog sige, med er stort smil på læben, at det er første gang jeg ser en opskrift på rødkål. Med stjerne”anus” 😂 det må jeg se om jeg kan finde !
Nina
God jagt – den er meget sjælden 🙂
Mums, hvor ser det bare lækkert ud! 😍
Men jeg har endnu ikke fundet en vegansk ris a la mande, som smager af den man kender (fra komælk). 😔
Men denne ser ud til at smage og ligne en “rigtig” ris a la mande.
Jeg har endnu ikke kunne få det til at lykkedes på rismælk eller sojamælk, så den smager som en grød/dessert på komælk.
Hvordan er risengrøden lavet?
Håber i kan hjælpe. 😍😊
Jeg synes at det bedste resultat fås hvis man blander forskellige former for plantemælk 😅
Jeg har desværre ikke en konkret opskrift 🤗
Bh Nina
Rødkål med stjerne anus😂😂😂😂😂
Det er bare ikke det samme uden!
😉