Jeg er klar over at det her nok ikke bliver en af mine mest besøgte opskrifter 😀 Og det er præcis som det skal være. Men i videnskabens navn så må jeg altså bare dele opskriften da den indeholder vigtig information som andre muligvis kan få glæde af – så de slipper for at eksperimentere.
Kan man lave yoghurt af mandelmælk?
Jeg ser tit folk spørge i diverse fora om man ikke kan lave hjemmelavet yoghurt af mandelmælk. Altså ligesom man gør når man syrner sojamælk, der som bekendt kan laves til lækker sojayoghurt. Svaret er, at det kan du ikke – i hvert fald ikke på den samme måde, med de her ingredienser, ved de her temperaturer. Men jeg har faktisk tidligere udviklet en super lækker opskrift på mandelyoghurt, den er bare lavet uden klassisk syrningen med mælkesyrebakterier:
Så hvad sker der når man syrner mandelmælk med mælkesyrebakterier i håb om at lave syrnet mandelyoghurt? Det skal jeg fortælle dig: Du får syrnet mandelkærnemælk! Mandelmælk tykner nemlig ikke på samme måde som sojamælk, men der finder stadig syrning sted. Og derfor får du i stedet en let syrlig, tyk og lækker mandelkærnemælk.
Lav ikke denne opskrift!
Eller jo, det må du nu godt 😉 Hvis du har en god rutine omkring hjemmelavet yoghurt og syrning er den selvfølgelig ret ligetil. Men medmindre du føler at dit liv ikke er værd at leve uden naturligt syrnet vegansk kærnemælk, så synes jeg altså at du skal hoppe den her opskrift over. Jeg kan i stedet anbefale dig, at bruge min opskrift på instant kærnemælk, der kan laves hurtigt og både med mandelmælk og sojamælk.
Men her får du under alle omstændigheder opskriften. Så kan jeg muligvis spare dig for lidt tid 😉 Hvis du gerne vil forsøge dig med syrning vil jeg anbefale dig at læse op på hvordan det gøres så du sparer frustrationer og undgår fejl. Det er egentlig meget simpelt, men der er mange faldgruber som er meget fede at undgå. Læs om dem alle her og få succes i første forsøg:
Basic guide: Sådan syrner du plantemælk
Og nu til selve opskriften:
Syrnet mandelkærnemælk
INGREDIENSER
- 1/2 L mandelmælk neutral (jeg brugte usødet fra Naturli)
- 2 kapsler mælkesyrebakterier
- 1 lille nip salt
- Lidt sukker/sirup/andet
- Glasbøtter med låg som kan rumme mængden i opskriften
Vigtigst af alt, så skal du bruge et sted hvor du kan holde temperaturen på ca 42 grader i et døgns tid. Læs mere om hvordan du gør det i Kunsten at syrne plantemælk
SÅDAN GØR DU
- Lun mandelmælken til omkring 42 grader.
- Kom indholdet af mælkesyrekapslerne i og rør rundt så de opløses.
- Pak beholderne godt ind og stil dem lunt i 12-24 timer. Jo længere de står jo mere syrligt bliver resultatet. Men selv efter 24 timer vil smagen nok være forholdsvis mild.
- Efter syrning kommes beholderen forsigtigt på køl i omtrent 6 timer og først herefter kan du tilsætte en bitte smule salt og evt. sukker og så ryste den godt så den bliver jævn.
Hvis du har spørgsmål til opskriften som du ikke finder svar på inde i Kunsten at syrne plantemælk så er du velkommen til at spørge løs 🙂
Skriv et svar