• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Børnevenlig mad > Makrel(fr)i tomat

Makrel(fr)i tomat

af Nina, opdateret 27/10/2021

Makrel i tomat
Share163
Pin244
407 Shares
Kommentarer (29) Udskriv Hop til opskrift

Hvis du kender mig, så ved du godt, at rigtig meget af det mad jeg laver på bloggen ikke er noget jeg laver ’til mig selv’. I starten holdt jeg mig meget strikst (sktskt?) til sukkerfri og oliefri mad, som er det, jeg selv foretrækker. Men efterhånden som bloggen er vokset har jeg taget flere og flere udfordringer op, simpelthen fordi jeg synes det har manglet i det veganske køkken og fordi jeg har været drevet af udfordringen med at plantificere ellers ikke-vegansk mad.

Åh, du elskede dåsemakrel!

Men den her. Den her den er (også) rigtig meget til mig selv ❤ Jeg har som de fleste andre danskere høvlet utallige rubbere med makrel indenbords helt fra de små klasser og op igennem i min spæde ungdom. Det var godt nok ikke super velanset i min tid på arkitektskolen. Makrel i tomat og åbne studielandskaber er sjovt nok ikke en super populær eller på nogen måder hip kombi i det seriøse og sort/hvide krea-miljø og jeg oplevede da også at min makrelspisning blev påtalt 😃
Selv i mit senere voksne, præ-veganske liv har jeg i stor nydelse – omend ikke helt uden skamfølelse og altid med en velbegrundet frygt for makrelsprøjt – åbnet og nydt en dåse makrel i tomat. I de senere år dog af højere kvalitet fremfor den billige omgang som ret beset burde gå under betegnelsen ‘plukfisk i tomat’. Men nu kan jeg helt ærligt sige, at jeg ikke har rørt en dåse makrel i flere år.

vegansk makrel

Men det er faktisk én af de smage jeg må erkende at jeg har savnet i ny og næ. Det har nu ikke stået så højt på min uendelige to-cook liste, men så dukkede et link til en norsk opskrift op på vores veganske facebookgruppe. Det kan være at makrel i tomat smager anderledes i Norge, jeg var i hvert fald ikke helt overbevist af den version. Men det var et super godt udgangspunkt og efter noget rådføring med mine smagsløgs hukommelse kombineret med erfaring fra tidligere fiske-løse eksperimenter på bloggen (røget læx og senneps’sild’) var det som at få et lavgastronomisk kram fra fortiden. Jeg har nemlig for nyligt fået løst poblematikken med glutenfrit rugbrød så drømmen om en fuldfed rubber med makrello blev til virkelighed. Ikke mindst fordi jeg skejede ud og for billedernes skyld lavede vegansk mayo. Den kan nu også laves i en fedtfattig version, men vi havde ikke liiige silkentofu hjemme, så jeg blev jo nødt til at lave den anden …

Vegansk makrel i tomat

Det må være definitionen på et had/kærlighedsforhold når man det ene øjeblik står og rynker på næsen ved anretningen, for at få sekunder senere – ledsaget af moderat stønnen – kaste det i sig med skizofrent velbehag. Og lad mig bare advare dig: Sovsen stinker! 😃 Den lugter grumt fisket når du står og rører den, præcis som det stinker når du åbner en dåse makrel.
 

vegansk makrel

Og må vi i den forbindelse sende de varmeste tanker til de stakkels pædagoger rundt om i madpakkeinficerede institutioner som hver morgen slår øjnene op helt uvidende om, præcis hvor mange makrelindsmurte børnehænder og HVOR meget kropslun makrel i tomat-ånde de for ussel mammon skal håndtere netop denne dag og som de for Gud ved hvilken gang er tvunget til at håndtere med kærligt overskud, idet de undertrykker en dybfølt afsky, ledsaget af en ikke helt ubetydelig mængde gag-reflekser og deres åndedrætsorganer undergår en midlertidig nedsmeltning. Vi tænker på jer!

moste kikærter

Vegansk makrel i tomat

Konsistensen er helt klart denne opskrifts svageste led. Kikærterne narrer ingen, men de fungerer stadig super fint som fyldig smagsbærer for den utroligt makrellede tomatsovs. De kunne muligvis udskiftes med stegte trevlede kejserhatte, jackfruit som Månebarnet bruger i sin makrelfri salat. sojabits eller andre proteintunge råvarer. Men som tidligere makrel-i-tomat-entusiast  vil jeg godt stå inde for at denne opskrift udfylder tomrummet. Fordelen ved kikærterne er også at de er så nemme at få fat i og det er noget enhver god veganer til hver en tid har stående i skabene. Hvis du lægger en pose tørrede kikærter i blød nu, kan du koge dem i morgen og lave utallige  rundenommere makrel(fr)i tomat – og en hel masse aquafaba.
 
Udskriv Bedøm
4.9 - fra 19 stemmer

Makrel(fr)i tomat

Vegansk opskrift på makrel i tomat. Savner du smagen af en god lun makrellomad? Så vil den her med stor sandsynlighed tilfredsstille dit behov. Der er masser af makrelsmag i!
af Nina fra Plantepusherne
I alt10 min
4 rundenommere med makrel

INGREDIENSER

  • 1/2 ark/plade ristet noritang (ca 20x20 cm. Tilsvarende mængde knust noritang-drys kan også bruges - det er billigere.)
  • 2 dl mosede tomater
  • 2 tsk koldpresset rapsolie
  • 2 tsk sukker/sirup
  • 1/2-1 tsk æblecidereddike
  • friskkværnet sort peber
  • 1/4 tsk salt
  • 1 nip røget paprika
  • 1/2 tsk sojasauce
  • 2 dl kogte kikærter
For ekstra umami-dybde, tilføj meget gerne
  • 1 spsk gærflager

SÅDAN GØR DU

  • Noritangen blendes til småstykker eller groft pulver i en kaffekværn. Har du ikke sådan én må du væbne dig med en stor skarp kniv samt tålmodighed og hakke noritangen som den aldrig er blevet hakket før!
  • Bland de øvrige ingredienser (mosede tomater, rapsolie, sukker, peber, salt, røget paprika, sojasauce) undtagen kikærter sammen til en fisket tomatsovs.
  • Hvis kikærterne er våde så tør dem af først. Er de nykogte, så må de gerne moses varme og dampe af inden de blandes i sovsen. Mos kikærterne let med en gaffel. De skal ikke blive til pulver, bare sørg for at der lige akkurat ikke er nogle hele og kun få halve kikærter tilbage (se evt. billede i indlægget).
  • Bland kikærterne med sovsen, rør rundt og nyd på rugbrød!

TIPS & NOTER

- Jeg har før brugt 1 hel plade noritang men oplevede at det blev lige lovligt 'fisket' - så start med et halvt og tilsæt mere hvis du synes. Vent gerne til den har trukket så du nemmere kan bedømme den endelige smag.- I den oprindelige opskrift bruges soltørrede tomater. Det er ikke nødvendigt hvis du bruger en tomatsovs af god kvalitet som f.eks. Urtekrams mosede tomater eller et lignende produkt. De fås billigt på nemlig.com og i Føtex med øko-kort.- Fiskesmag: Brug evt. kun 1/2 ark nori, hvis du synes at fiskesmagen virker overvældende.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

Udgivet 08/07/2016 Filed Under: ● Børnevenlig mad, ● Glutenfri mad & bagværk, ● Oliefri eller HCLF, ● Pålæg, ● Vegansk 'kød', 🥦 Alle opskrifter Tagged With: Gærflager, Madpakke

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Bag glutenfrit vegansk rugbrød (bagemix)
Next Post: Hjemmelavede filur-is (sukkerfri) »

Reader Interactions

Comments

  1. Gitte Jessen

    01/12/2021 at 22:41

    Tak for en super opskrift herfra 3 danskere i Hawaii🌺 Vi brugte 1/2 tsk meget fint kelp pulver istedet for nori tang, og det var en stor success!

    Svar
    • Nina

      11/12/2021 at 15:28

      Uh så er der makrello på Hawaii!🤩🤩🌸
      Elsker det. Tak for stjerner 😘

      Svar
  2. Helen

    15/08/2021 at 19:32

    Ej Nina! Det her er virkelig utrolig godt. Jeg blev super glad da jeg så Mikuna udgav min elskede makrelsalat på vegansk, men da den kostede 23 kr. bakken, som let tømmes på en mad eller to, begyndte jeg at drømme om selv at kunne lave det billigere. Jeg har lige smagt på det, og blev sgu helt rørt over at det er så ligetil og smager så godt! Og så liiige med en klat mayo også. Nå! Det bliver i hvert fald 5 stjerner fra mig, og tak for det arbejde du gør for os der bare har siddet og ventet på en opskrift! Knus

    Svar
    • Nina

      15/08/2021 at 19:55

      Yay! Tak 🤗 ja der skal egentlig ikke så meget til. Er det ikke fantastisk?! Ja tak til lidt blanke øjne, som sagt i indledningen ‘et gastronomisk kram fra fortiden’ – og det kan man jo godt blive lidt rørstrømsk af. Også når det gælder makrel…
      Kh Nina

      Svar
  3. Anonym

    03/07/2021 at 9:59

    Svar
  4. Sonja

    05/07/2020 at 12:48

    Ej hvor er det fedt, det smager jo som det skal. Tak for endnu en glimrende opskrift!

    Svar
    • Nina

      10/04/2021 at 22:26

      Jamen altså 😊 det er mig der takker for at du følger med herinde 🤗
      Bh Nina

      Svar
  5. Bithiah van Dyhr

    05/01/2020 at 20:01

    Jeg bliver simpelthen kommentere på denne opskrift på makrel(fri) i tomat.
    Det gik rent hjem her hjemme! 🥰
    Vi er nye i veganverden og er kun lige ved at lære så der er stadig en den vi kan savne, bl.a. en go’ gammeldags makrelmad med majo, rå rødløg og dild 😋
    Så da jeg så denne opskrift var jeg simpelthen nødt til at prøve – og det lykkedes! 🤪
    Dog kunne vi godt tænke os mere tyggemodstand (trods grovmost kikærter), så jeg tænkte at prøve med ituskåret dåsechampignon, da de ikke smager af så meget, men giver en god konsistens.
    Har du nogen kommentar til dette?

    Jeg skal helt klart prøve flere af jeres opskrifter. 😍

    Svar
  6. eva-maria

    09/05/2019 at 19:48

    Kan man bruge en dåse flåede tomater og mose dem?

    Svar
    • Nina

      14/05/2019 at 12:41

      Hmmmm ja hvis det er en rigtig god kvalitet. Og ellers kan det være den skal have et ekstra nip sukker/sirup for at blive lige så sød 🙂
      Vh Nina

      Svar
  7. Henriette Alkenkrone

    11/09/2018 at 12:17

    Hej!

    Jeg elsker Jeres opskrifter😉

    Jeg har en pose tørret havtang.
    Kan jeg bruge det og i så fald, skal der
    gøres noget ved det inden jeg kommer
    det i ?

    Mvh Henriette

    Svar
    • Nina

      13/09/2018 at 8:25

      Hej Hneriette, er det sådan noget blæretang? Jeg har ikke erfaring med så mange typer. Blæretang er ret tyk ifht nori. Men kan den pulveriseres? Og dufter den af hav/fisk?
      Vh Nina

      Svar
  8. Jane

    08/09/2017 at 7:42

    ‘Ristet noritang’ – er det ristet når man køber det eller skal jeg selv gøre det??
    Jeg glæder mig til at prøve opskriften!

    Svar
    • Nina

      08/09/2017 at 15:55

      Det står som regel på pakken – og ellers kan du smide det hurtigt på en brødrister 🙂

      Svar
  9. Malene

    30/12/2016 at 13:48

    Min søn er solgt ❤ nu skal det laves til madpakken og alt muligt. Tak for opskrift var lidt flad på madpakkeideer. Godt nytår

    Svar
    • Nina

      31/12/2016 at 12:38

      Åh hvor godt! Det er altid dejligt når man finder noget nyt, der hitter hos ungerne <3
      Godt nytår til dig 🙂
      Vh

      Svar
  10. Marta

    16/11/2016 at 11:51

    I love your blog! So inspiring! Finding a lot of great ideas for Christmas here 🙂 I’ve had some leftover bolognese sauce with a lot of soy protein, it didn’t have too much italian spices going on, so worked perfectly as a base for some nostalgic makrel guf experience. I added a little øko ketchup, sugar, vinegar and SOY SAUCE. I think that’s the most brilliant in this recipe, soy sauce makes all the difference. And more sugar than I would expect. I didn’t dare to fish up our coffee grinder, what if the taste stays in it somehow? Or was afraid of the sticky tang pieces in the grinder when I need to wash it. So I soaked the tang in the oil-vinegar mix instead and blended it up, worked fine.

    Svar
    • Nina

      03/12/2016 at 11:06

      Thanks, Marta, I suggest soy bits in the recipe but haven’t tried myself. Nice to know it works!
      Best
      Nina

      Svar
  11. Anna

    14/11/2016 at 21:34

    jeg læste engang at palmehjerter på dåse skulle være en fin substitut for fisk, er det noget I har prøvet ?

    Svar
    • Nina

      16/11/2016 at 20:45

      Hej Anna, ja jeg har hørt om det men har ikke haft mulighed for at lege med det endnu 🙂

      Svar
  12. Camilla Kirstine

    22/07/2016 at 15:29

    Hejsa!
    Spændende opskrift.

    Jeg har et spørgsmål vedrørende det her kaldet Seitan – som I har nævnt kort i b.la. indlægget omkring umami. Hvad synes I om det? Er det noget I bruger og hvordan? Synes det lyder ret interessant. Især for mig, som hverken er vegetar eller veganer, men blot ønsker at spise mere plantebaseret og indføre flere ‘kødfrie dage’ 🙂

    Svar
    • Nina

      24/07/2016 at 20:46

      Vi bruger det aldrig. Jeg synes det er et ret ok produkt. Det er jo ‘bare’ isoleret hvedeprotein (altså gluten), og derfor minder det om animalsk protein i konsistensen. Naturli har lige sendt tre salgs seitan i butikkerne, dem kunne du starte med. Jeg vil anbefale strimlerne 🙂

      Vh Nina

      Svar
  13. Camilla

    08/07/2016 at 11:29

    Fantastisk, Nina 🙂

    Hvor får jeg noritang henne – er det bare alm. sushi tang, jeg køber i supermarkedet?

    Glææææder mig til at sætte tænderne i en god gammeldags makrel (fr)i tomat ;P

    Svar
    • Anonym

      10/07/2016 at 10:49

      Yes, helt almindelig sushitang 🙂

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

leder du efter noget?

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (10)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (72)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (21)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Vores liv (21)
  • 🥦 Alle opskrifter (132)
  • 🇬🇧 English (16)

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

instagram – følg med bagom bloggen :)

Følg med på Instagram

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Danske Veganske Madblogs

Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

Footer

    Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme