Savner du økologisk, vegansk, mælkefri smør uden palmeolie og lavet på koldpressede olier? Det kan du altså få nu 🙂
Jeg udviklede opskriften her nogle år før Naturli lancerede deres Smørbar. Bryder du dig ikke om raffinerede olier som Smørbar indeholder? Eller er du bare er super gør-det-selv agtig? Så er den hjemmelavede smør her til dig.
Koldpressede olier
Teknisk set er det jo margarine – eller plantemargarine. Ligesom Smørbar er. Men i mine øjne er de fleste kommercielle veganske plantemargarine ikke særligt lødige. Derfor foretrækker jeg at kalde det her for vegansk smør. Det smager også meget mere henad smør.
Kommercielle veganske plantemargariner indeholder ofte palmeolie som er noget mange veganere prøver at undgå af etiske årsager. Nu kan du på få øjeblikke lave dit helt eget smør (eller margarine!) uden palmeolie og lige så koldpresset og økologisk som du ønsker!
Det er faktisk både hurtigt og nemt
Det var åbenbart ikke hurtigt nok da jeg kom med min forrige opskrift på vegansk smør – med den tager det 15 minutter. Jeg har nu optimeret processen. Det tager kun omtrent 3 minutters arbejde i alt. Så nu vil jeg ikke høre nogle undskyldninger for ikke at lave det!
Hvis du har levet vegansk i noget tid kender du sikkert alt til tricket med at lave en fed vegansk mayonnaise af sojamælk, olie og citron. Når først du har fundet ingredienserne frem, tager selve processen kun omkring 10 sekunder. Hvorfor ingen har tænkt på at bruge mættede fedtstoffer skal jeg ikke kunne sige. Mættet fedt bliver jo fast når de køles ned og ligner derfor smør. Men så var det godt at jeg kom på det 😅 – og om lidt kan du gøre det samme. Det smager rigtig godt og det smelter på tungen på en virkelig laber måde.
Hvis du ikke bryder dig om smagen af koldpresset kokosolie så brug en raffineret kokosolie. Den fås også økologisk.
Jeg har som bekendt flere opskrifter på vegansk smør. Skal du bruge én som er sojafri og lige så super hurtig at lave? Så se opskriften på aquafaba-smør her.
Vegansk smør på 3 minutter
INGREDIENSER
- 75 gr kokosolie (* 84 ml // smeltet, men kun så det lige akkurat er flydende. )
- 15 gr koldpresset rapsolie (*16 ml)
- 1/2 dl neutral sojamælk (*ryst den godt inden du måler af. Varm den en lille lille smule så det ikke er køleskasbskoldt (kan ikke erstattes af anden mælk))
- 1/4 tsk fint salt (eller lidt mindre)
- 1/2 tsk friskpresset citronsaft
SÅDAN GØR DU
- Mælk og olier skal være nogenlunde samme temperatur inden du går igang (omkring stuetemperatur).
- Bland begge olier, salt og citronsaft i en lille skål eller kalde som er nem at hælde af.
- Kom mælken i en kop eller smal kande som passer til din stavblender (Eller til dit piskeris hvis du bruger det i stedet). Bunden skal være så smal som muligt for at blenderen så at sige kan få fat i alle ingredienserne.
- Pisk/blend i få sekunder mælken alene. Fortsæt så med at piske/blende, mens du hælder olien langsomt ned til mælken. Du behøver ikke at være ultra forsigtig (som når man laver almindelig mayonaise), men unlad at hælde det hele i på en gang. I løbet af 15 sekunder skulle olien gerne være inkorporeret og massen ligne en tyk mayonnaise.
- Skrab smøret ud og hæld det i en passende form. Undlad at dække det til. Kom det i køleskabet indtil det er fast.
TIPS & NOTER
HJH
Hej alle der læser denne blog: kilde: Fedtstoffer – Fødevarestyrelsen
Er kokosolie sundere end smør?
I kokosolie er mere end 90 % af fedtsyrerne mættede, og kokosolie indeholder derfor mere mættet fedt end smør. Ofte fremhæves kokosfedt at indeholde sundere mættet fedt i forhold til mættet fedt fra fx smør, men kokosfedt kan ikke betegnes som sundt.
Veganere og antiinflamatorikere er meget glade for kokussmør – og jeg har købt en del af det, men det er et dårligt alternativ. Fødevarestyrelsen har nogenlunde styr på forskningen, og indtil videre er der ikke evidens for at kokusolie er sundt. Mættet fedtindhold er højere end smør.
mvh
Hans
Nina
Hej Hans 🙂
Og tak for dit input. Jeg lader kommentaren stå et stykke tid men sletter den så jeg vil gerne forklare hvorfor.
Det er ikke din opgave at gå ind og vurdere hvorvidt en opskrift er sund eller ikke sund. Det er fuldstændig op til folk selv at bedømme. Bedømmelserne er til så folk kan se hvilke erfaringer andre mennesker har med opskriften. Er den nem at følge, er der fejl, smager den godt, lever den op til min salgstale og så videre videre. Systemet er IKKE beregnet til at alle skal komme ind med hver deres holdning til hvad der er sundt og så bashe opskrifter, hvis de ikke synes at opskrifterne lever op til lige præcis deres holdning til hvad man bør spise. Ovenikøbet uden at have været i nærheden af at lave den.
Jeg har stået i mit ansigts fodsved (er …) og udviklet den her teknik til at lave Vegansk smør, en teknik som slet ikke var kendt på det tidspunkt men som jeg selv har udviklet helt fra bunden. Jeg er super stolt af den. Det smager utrolig godt og er – og var især på det tidspunkt da der ikke fandtes alternativer at få i supermarkederne – smagsmæssigt absolut en konkurrent til kosmør.
Det er sjældent, at jeg bliver fornærmet, men jeg vil sige at din kommentar tangerer det 😀
Det er de færreste mennesker, der undlader at spise animalske fødevarer, udelukkende for sundheds skyld. Og især ikke veganere, der er helt andre værdier på spil. Så jeg tror at du taler for døve øren med din salgstale om mættet fedt.
Jeg vil helt undlade at kommentere på om jeg enig eller ej i din konklusion omkring sundhed kokosolie. Det er ligesom ikke relevant.
Vh Nina
Hej,
Kan man bruge andet end kokosolie?
På forhånd tak
Ikke umiddelbart. Kakaosmør kam Bruges hvis du har orden i økonomien. Men det bliver noget hårdere 🤗
Bh Nina
Lavet dit vegan smør idag.
ALT som opskrift, dog med Oliven olie.
Så det lige et kort øjeblik tykne, blendede lige lidt mer,,,,bom, så blev det tynd.
Satte i køleskabet, så blev det stift/ tyk og jeg rørte det lige igennem med en dejskraber,,,,ok konsitsnes nu.
A la “smørbar”.
DOG for lidt salt smag og for meget Kokos smag efter min mening.
Kokos forklarer du jo og salt kan man bare tilsætte lidt mer.
Men kan man virkelig “ødelægge” konsistensen ved at gi et par omdrejninger extra med blenderen 🤔
Jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed. Det kan være en delikat proces og måske blev smørret fornærmet og skilte da det fik lidt for meget tæsk 🙃
Bh Nina
Hey
Jeg tænkte på om man kan bruge “smøret” i en kage (dvs. bagt i ovnen)?
Jeg har ikke meget erfaring med det. Jeg har kun prøvet i min jordbærtærte. Men jeg har ingen grund til at tro at det skulle være problematisk 🙂
Vh Nina
Mættet fedt øger kolesteroltallet og fremmer åreforkalkning og blodpropper.
Tak, Erik. Skynd dig videre – internettet er fuld af opskrifter med kokosolie, så du har et stort arbejde foran dig <3
Er kokosfedt usundt ? .. kan jeg bruge havremælk ? … er olivenolie bedre end soyaolie ? Vh. Poul
Flydende fedtstoffer er generelt sundere end mættet fedt. Det vigtigste er dog at de er koldpressede 🤗
Bh Nina
Behøver man at bruge citronsaft?
Det er smag og behag, men ja, der skal syrlighed til hvis det skal smage af smør 🙂
Hej, vil lige høre om smørret du laver her, kan bruges som almindelig smør til feks en vihisky sovs, hvor jeg så også vil bruge soja fløde, har tre i familien der ikke kan tåle almindelig smør og fløde. Mvh Gurli Jensen
Hej Gurli, her vil jeg snarere anbefale dig at bruge Smørbar, kender du den? http://naturli-foods.dk/sortiment/naturli-smoerbar-225g.aspx
Mit smør egner sig ikke til stegning, men jeg har ikke prøvet det i sovs 🙂
Vh Nina
Tusind tak for opskriften! Har lige lavet den her hjemme og synes den smager mega godt! Bedre end animalsk smør 🙂 Blev helt vildt glad! Jeg vil dele den på min egen blog, men linker/henviser selvfølgelig til denne hjemmeside 🙂
Mvh Amanda
Hej Amanda super dejligt, at du kan lide den! 🙂 Du er altid velkommen til at linke til opskriften eventuelt også låne et enkelt billede fra bloggen med en henvisning hertil, det er bare selve opskriften/teksten man ikke må kopiere 🙂
Kh Nina
Kan man bruge olivenolie i stedet for rapsolie?
Ja det kan du i princippet godt. Hvis den ikke skat Skal smage for meget af olivenolie, så find en med en mild smag. Hvis du elsker smagen af olivenolie, så er det selvfølgelig ikke noget problem. Den bliver dog under alle omstændigheder lidt mindre smøragtig i smagen i modsætning til min originale opskrift 🙂
Venlig hilsen Nina
Jeg kan ikke få det til at størkne. Kan det være fordi jeg brugte rismælk?
Ja 🙂 Det kan ikke laves med rismælk. Hvis du ikke ønsker at bruge soja, kan du lave mit aquafaba-smør: https://plantepusherne.dk/magisk-vegansk-smoer-aquafaba/
Vh Nina
Kan ikke fået det til en fast masse med havremælk soja. Og har fuldt opskriften.
Har du brugt havremælk? 🙂 Jeg forstår ikke helt det du skriver…
Vh Nina
Kan man kun bruge rent soja mælk, det lykkes i hverfald desværre ikke med havre mælk.
Ja indtil videre 🙂 Det står også skrevet i opskriften.
Vh Nina
Tak for en god opskrift der er let at følge. Men jeg bliver altså aldrig gode venner med rapsolie. Tror jeg vil prøve med solsikkeolie næste gang.
Nej, den kan godt være heftig, solsikke burde fungere fint og evt. en blanding af de to 🙂
Du kan evt. bruge den billigste rapsolie hvis du ikke kan lide nødde-smagen af koldpresset rapsolie. Den billige olie smager ikke rigtig af noget synes jeg. – jeg faldt i øvrigt selv for Nettos øko-rapsolie i runde flasker for nogen tid siden, men den sidste flaske jeg købte smagte desværre ikke af noget.
Ja man kan sagtens bruge en smags Rittal olie men så bliver det ikke helt så smør-agtigt 🤗
Tak for opskrift. Havde ikke lige eddike el. citron. men brugte lidt eddike fra asier. Og rapsolie, jeg mener er sundest. Spørgsmål – kan man bruge andet end kokosolie (jeg er ikke tilhænger af forbrug indvortes af kokosolie) således at konsistensen alligevel bliver smørbar? (-selvfølig ikke planteolie) mvh Uffe
Kreativt med asie-eddike 😉 Det har nok givet en lidt speciel smag. Hvis du ikke bryder dig om kokosolie, går jeg ud fra at det er fordi du ikke spiser mættede olier? Men det eneste der duer her er en olie som er fast ved stuetemperatur det gælder desværre kun de mættede olier. Så det er måske ikke lige en opskrift for dig 😉
Vh Nina
Det her er jo rigtig godt!
Jeg har først lige prøvet denne her opskrift på vegansk smør – men det bliver absolut ikke sidste gang. Jeg er meget glad, for det er bare så enkelt lavet og smager skønt – og stor bonus er jo, at det er fri for palmeolie.
Tak for endnu en lækker opskrift 😊
Velbekomme 🙂
Kan man mon bruge den søde soyamælk med vanilje og calcium?
Hej Peter, det lyder umiddelbart som en meget mærkelig smagskombination synes jeg 🙂 Måske hvis du skal bruge smørret i en dessertagtig sammenhæng…
Vh Nina
Hej
Nu har jag gjort detta smöret två gånger och är jättenöjd. Nu undrar jag om man kan baka småkakor och skorpor på detta smör? Bakade nämligen på bara kokosolja istället för smör då flöt kakorna bara ut
Hej
Nu har jeg lavet dette smør to gange og er rigtig glad for . Nu har jeg spekulerer på, om du kan bage kiks og tvebakker til dette smør ? Bagt nemlig kun kokosolie i stedet for smør, der flød cookies lige ud
Hej Linda 🙂 Jag har tyvärr inte så mycket erfarenhet av at baka med smöret. I vissa recept går det jättebra att byta ut smör med olja och i andra blir det bara katastrof! Så jag kan inte säga annat än att det är bara att testa 🙂 Skriv jätte gärna här om du provit nån recept, så andra kan få glädje av dina erfarenheter.
Bästa hälsningar Nina
Jeg kan ikke tåle citrusfrugt. Kan citronen erstattes ? 🙂
Ja, så bruger du bare æblecidereddike eller evt almindelig lagereddike. Det kan være nødvendigt at skrue LIDT ned for mængden i så fald, da lagereddiken kan være lidt stærkere 🙂
Hej!
Kan man erstatte kokosolien med en anden olie?
Det skal være en fast vegetabilsk olie, så hvis du kan finde noget, der har samme konsistens ved stuetemperatur, så ja 🙂
Trist du skriver at Soja mælken ikke kan erstattes af en anden plantemælk, vil helst undgå sojamælk
Hvis du skulle anbefale en anden plantemælk hvilken så ?
Jeg har ikke prøvet andre, og efter al den research jeg har gjort, tvivler på at det kan lade sig gøre, derfor anbefaler jeg ikke andre 🙂
Hej, TAK for denne spændende opskrift! 🙂
Det er jo efterhånden et stykke tid siden, nogen sidst har kommenteret på denne opskrift, – hvordan er det gået?
Nina, hvordan var den så på risengrøden?
Julie, er det lykkedes for dig at lave den perfekt, og fandt du ud af, hvad der var gået galt undervejs?
Jeg glæder mig til at læse mere, og også til selv at prøve at lave det.
Venlige hilsner, Mona.
Hej Mona 🙂 Der blev lavet 1,5 kilo da Mathias lavede catering til DVF’s nytårskur og der virkede folk glade for den – se billeder her. Vi fandt også ud af at den er nemmest at lave i mindre portioner, svarende til de mængder der er angivet i oskriften eller dobbelt portion. Jeg tror at det, der gik galt for Julie var at sojamælken måske er bundfaldet af at have stået på køl. Derfor har jeg tilføjet i opskriften at den skal rystes først.
Så du kan roligt prøve – bare følg de anvisninger der er i opskriften 🙂 Jeg har nu lagt det billede ind, jeg tog da jeg prøvede den på risengrøden…
Kh Nina
TAK, Nina!
Så må jeg i gang, og jeg glæder mig til at smage det endelige resultat. 🙂
Kh Mona.
Meget dejligt, tusin tak! Den kom i det helt rigtige øjeblik, jeg var ret fortvivlet over min morgenbrødssituation lige nu 🙂 Jeg lavede den igår og spiste den idag, men den blev slet ikke hård i køleskabet? Kan det være fordi den kom ned i en lille dåse med låg på (og noget bagepapir)? Det gør ellers ikke så meget, den smager super dejligt 🙂 Tror du det gør noget hvis man doppler mængden (i forhold til om det indskrænker processen)?
Hvad har du brugt af olier? Så kan det være jeg kan svare dig 🙂
Jeg har brugt Urtekram kokosolie og koldpresset rapsolie (Netto).
Det lyder virkelig mærkeligt! Og jeg bliver nødt til at spørge: Du har ikke byttet om på mængderne så du er kommet til at bruge mest rapsolie og kun lidt kokosolie? Hvis den fx skiller undervejs, så sker der nemlig det at den IKKE bliver mayo-agtig, men tyndtflydende MEN den fryser stadig fast når du kommer den på køl…
Ja det er ret underligt, men jeg har gjort rimelig præcis, hvad du skriver. Og den blev også ligesom på billedet, lidt skummet, men den er stadigvæk ikke størknet, selvom den bor i køleskabet lige indtil den skal på brøddet. Det gør jo ikke så meget, den smager godt alligevel 🙂
De ting jeg gjorde en smule anderledes er: Jeg kom mere salt og citron i, og jeg varmede mælk og olier på radiatoren (men kun indtil kokosolien lige var blevet flydende). Og jeg havde lidt svært ved at hælde olien langsomt i, due to en ikke hælde-egnede skål. Så måske var der en lille smule mindre olie.
Kan du løse mysteriet med disse clues? 😉
Ikke umiddelbart, men jeg synes godt nok at det er spændende 😀 Og du har brugt mest kokosolie og kun en lille smule rapsolie? Det ville give mening hvis du havde byttet rundt på de to nemlig. Men på den anden side, så ville du kunne smage den ret kraftige rapssmag… Selvom ingredienserne havde været lidt for varme (måske) så ville kokosolien jo normalt sadig stivne i køleskabet. Jeg kommer til at ligge søvnløs og gruble i nat.
Ja, så har jeg lavet den igen! Denne gang ville den bare ikke blive majonæse-artig, men jeg satte den i køleskabet alligevel – og her til morgen er den fuldstændig størknet. Jeg er ret sikker på jeg har fundet grunden til denne mærkelige opførsel: Soyamælkens alder. Jeg brugte den samme mælk begge gange, dvs. den var helt frisk sidste gang og ret gammelt nu. Jeg vil se om denne teori holder 🙂
Ok, så du har stadig til gode at naile den 😀 Det smager nu ret fint selvom den tilsyneladende er skilt for dig. Det sker gerne når man hælder olien for hurtigt i. Var olie og mælk nogenlunde lige varme (stuetemperatur) da de blev blandet?
Ja, det er sansynligvis det der er sket. De var lige varme, men måske FOR varme (radiatoren igen). Jeg er nød til at varme dem op dér, ellers får jeg ikke kokosolien til at smelte, men næste gang tror jeg jeg vil tage dem ned og lade dem stå lidt inden jeg blander dem sammen. Det er jo godt at vide, at det smager godt ligemeget hvordan det ser ud 🙂 Jeg vender tilbage når jeg laver den igen!
Yay, det er jo en hel føljeton! Jeg glæder mig til at høre fra dig igen og krydser fingre for at alt klapper 🙂
Hey Julie! Jeg har en teori: Plejer du at ryste sojamælken inden du bruger den? Fordi den kan godt skille lidt, så hvis du ikke ryster den får du ikke så mange af proteinstofferne med, men kun det tynde sjask. Så er der ikke noget til at reagere med olien og det ville nok betyde at den ikke opførte som jeg påstår i opskriften. Jeg har nu tilføjet i alle mine opskrifter vegansk feta, vegansk smøreost, vegansk soja fraiche og de to smøropskrifter at sojamælken skal rystes. Det ville nemlig også passe med, at du brugte en ny mælk da det gik galt og den har stået længe og samlet bundfald i butikken eller på en hylde hos dig. Da det lykkedes for dig brugte du vist en ‘gammel mælk’ og den har måske været rusket lidt rundt inden.
Prøv at holde øje med det næste gang du laver det 🙂
Bedste hilsner Nina
Super, tak for opskrift. Det skal prøves. Hvor længe kan det holde sig ?
Jeg har nu tilføjet noget om holdbarheden under Tips 🙂
Fantastisk! Det skal da prøves, Nina, tusind tak for en super nem opskrift!
Velbekomme. Jeg glæder mig til at høre hvad du synes om det 🙂