• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm > Hjemmelavet vegansk smør

Hjemmelavet vegansk smør

af Nina, opdateret 22/08/2021

Hjemmelavet smør
Share155
Pin10
165 Shares
Kommentarer (19) Udskriv Hop til opskrift
NB: Jeg har sidenhen udviklet hele to andre og endnu simplere smør opskrifter. Den ene er med sojamælk og tager 3 minutter. Den anden som jeg er mest tilfreds med er sojafri, super hurtig at lave af det – magiske aquafaba.

Nu er jeg ikke selv forbruger af koncentrerede mængder fedt i min daglige kost men til min datter og til jer derude, som ønsker et mælkefrit alternativ til smør kommer her en simpel opskrift på hjemmelavet vegansk smør. Emulsionen af fedt og protein gør at konistensen minder utroligt meget om almindeligt smør. Ud over smagen, er jeg yderts tilfreds med, at det kun tager ca. et kvarter at bikse sammen OG er helt uden sær-ingredienser OG kan laves af (langtidsholdbare) varer som vi altid har stående.DSC_0177

Simple ingredienser

Opskriften her  består af kun to hovedingredienser, nemlig kokosolie og soyamælk. Når man ser på hvad smør egentlig består af, er det meget logisk at det kan laves vegetabilsk: Fedt, vand og lidt protein. Fedt vil normalt ikke bindes sammen med en vandfase, men bruger man enten vold eller kemi, kan det lykkes.

Inspirationen har jeg fået fra primært to forskellige opskrifter på smør, som netop benytter sig af hhv. vold og kemi for at binde ingredienserne sammen. Den ene er fra Vegan Baking som går mere kemisk til værks. I opskriften her skiller de først soyamælk vha. en syre (æblecidereddike), så protein og vand går hver til sit. Det gøres så vidt jeg forstår primært for at opnå nogle smagsmæssige kvaliteter. Til sidst bruges så soyalecitin til at binde denne soya-‘grød’ sammen med fedt og ydermere bruges xanthangummi som stabilisator.

The Gentle Chef benytter på trods af sit navn en mere voldelig metode uden specialingredienser når han laver smør, idet han tvinger bestanddelene sammen vha. en snedig metode, der invol(d)verer diverse køkkenmaskiner. Præcis hvordan han gør, kan du se i hans fremragende The Non-Dairy Evolution Cookbook . Undervejs fjerner han også noget af vandet fra råvarerne, dog på en helt anden måde.

Så var det jeg tænkte, hvorfor bruge sjove ingredienser til at tvinge vandet og fedtet sammen, når man nu alligevel har skilt vandet fra soyamælken og derfor relativt nemt kan starte med at fjerne det helt? Så må man da kunne nøjes med at tvinge soyaproteinet og fedtet sammen, og forhåbentlig undgå de der specialingredienser – og DET er lige noget for mig. Simplicity, por favor.

Jeg har flere gange lavet tofu og her bruger man netop på samme måde som Vegan Baking med at skille vand og protein for til sidst at dræne vandet fra, presse soyaproteinet og så ender man med tofu. Så opsummeringen af min taktik lød: Lav tofu – tving det sammen med fedt. I mit første forsøg lavede jeg tofu helt som jeg plejer, og piskede med kokosolie, men det var lidt ‘tørt’ at arbejde med. Næste gang gik jeg efter en løsere tofu som ikke havde ligget i pres og hvor mælken ikke var varmet op først, dels for at se om det var nemmere at piske sammen og så fordi jeg altid prøver at finde den nemmeste måde at gøre tingene på – for din skyld 0:-)  Jeg erstattede også noget kokosolie med rapsolie for at gøre det smørbart direkte fra køl og generelt mere cremet. Efter en række eksperimenter er resultatet blevet super lækkert både i udseende og smag, så nu deler jeg den med jer 🙂

Hjemmelavet smør
Udskriv Bedøm
5 fra 1 stemme

Mælkefri smør - af skilt sojamælk

Det her er den første opskrift på vegansk smør jeg udviklede i sin tid. Flere år før vi kunne købe lækker mælkefri smør i butikkerne. I'm looking at you, Smørbar 😛
Jeg har efterfølgende optimeret processen og du kan her på bloggen både finde:
Vegansk smør på 3 minutter
Aquafaba smør (sojafri)
laktosefri, mælkefri, smør, vegansk
indeholder reklamelink
af Nina fra Plantepusherne
Arbejdstid15 min
225 gr smør

INGREDIENSER

  • 1,2 dl koldpresset kokosolie (*100 gr // smeltet så det kun akkurat er flydende og ikke varmt // brug raffineret for at undgå kokossmag)
  • 0,3 dl koldpresset rapsolie (* 25 gr // eller solsikkeolie eller lignende som du kan lide smagen af)
  • 2,5 dl neutral sojamælk (* som har stuetemperatur kan ikke erstattes af anden plantemælk)
  • 1 spsk æblecidereddike (15 ml // eller 4 tsk (20 ml) friskpresset citronsaft)
  • 1 spsk vand
  • 1/2 tsk salt

SÅDAN GØR DU

Lav din sojamælk om til en meget løs tofu
  • Hæld eddike og vand i en lille skål. Hæld så forsigtigt den tempererede mælk ned i. Rør så stille rundt, men kun 1 gang hver vej så eddiken lige fordeles i mælken. Lad det stå uberørt i ca. 10 minutter.
  • Du kan se hvordan der langsomt dannes flere og flere klumper i mælken.
Si vallen fra - det kan gøres på forskellige måder
  • A) Hælder du det i et viskestykke/stof over en si, kan du vride det med det samme og fortsætte med næste punkt i opskriften. Det skal foregå blidt men bestemt, så der kun kommer klar væske ud. Kommer der mælkehvid væske ud klemmer du for hårdt.
  • B) Du kan også i stedet bruge et kaffefilter som herunder. Lad det dryppe af i 15-30 minutter. Her er et kaffefilter sat i filteret på en tekande.
    Her ses den meget løse tofu vi skal bruge:
  • Skrab tofuen ned i en skål, der skal gerne være omkring 80 gr. Vej det af så det passer.
Tilsæt olierne langsomt
  • Pisk først tofuen lidt igennem med enten håndmixer eller stavblender så den bliver jævn.
  • Nu hædres olien langsomt i IMENS du pisker/stavblender. Enten ved at hælde det i i en TYND stråle eller ved at tage med en teske og øse små sjatter olie ad gangen op i tofuen. Du må ikke hælde en ny op før den foregående er blevet arbejdet ind i tofuen.
  • Det bliver mere og mere smøret at se på. Konsistensen skal forblive ikke-flydende, men fast a la på billedet her.
  • Olien og tofuen skal bindes sammen og det skal foregå i små omgange, ellers kan tofuen ikke overskue det og så bliver den så forvirret at den skiller. Så hav tålmodighed, ellers risikerer du at miste alt hvad du har knoklet for de sidste 12 minutter af dit liv. Når al olie er inkorporeret, piskes salten i og smøret smages til. Hvis der mangler syre tilsættes lidt citronsaft. Kom det så hurtigt i en form og på køl så holder bindingen bedre. Kom den bare i fryseren hvis du skal bruge den hurtigt.

TIPS & NOTER

Opbevaring: Opbevar smøret i en lufttæt beholder på køl, evt med et lag madpapir over for at mindske iltning. Jeg vil tro at det kan holde omkring en uge i køleskabet.
Olier: Koldpresset kokosolie kanerstattes af ikke-koldpresset og dermed duftfri kokosolie. Alle fedtstoffer, der er faste ved stuetemperatur, kan i princippet bruges. På samme måde kan rapsolie erstattes af andre flydende olier, fx hørfrøolie.
Frysning: Smøret egner sig rigtig godt til fryseren så lav gerne dobbelt portion eller mere og skær det evt i mindre klodser og pak i madpakkepapir og kom på frys. Rapsolien har den fordel, at den giver en fin gullig farve til smøret, den er billigere end kokosolie og indeholder masser af umættede og flerumættede fedtsyrer.
Tilsæt så evt. et par nip gurkemeje hvis du vil have en mere gul farve.
Holdbarheden af det færdige smør forlænges lidt, hvis du indleder opskriften med at koge soyamælken op og køle den ned igen.
Stegning: Jeg vil ikke anbefale at stege med smøret, da soyaproteinstofferne nemt brænder fast. Men til bagning vil jeg gætte på at det fungerer fint.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

Var der nogen der sagde nye kartofler med smørklat?

DSC_0061

Persille+smørblomst+hvidløg=?

image

Persillesmør: Tilsæt 1 presset fed hvidløg et squis citron og en lille håndfuld grundigt hakket persille lige inden du sætter smøret til afkøling.

UnderskriftNinaO

Udgivet 19/07/2014 Filed Under: ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm, 🥦 Alle opskrifter

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « 🍉Vandmelonis – pindis af sød vandmelonjuice
Next Post: Rystekartofler – super sprøde kartofler i ovn! »

Reader Interactions

Comments

  1. Linda

    08/11/2015 at 16:54

    Hej
    Jag vill också gärna använda vasslen till något. Den går att vispa precis som aquafaba. 🙂 Men jag behöver lite mer hjälp med att få den stabil i ugnen…..Marängerna flöt ut.Allt såg perfekt ut fram till 5 minuter i ugnen…….

    Svar
    • Anonym

      08/11/2015 at 21:47

      Hej Linda ja jag såg det i Facebook-gruppen 🙂 Fast inte precis liksom annan aquafaba. Hon använde det til en kaka där det inte krävs lika mycket luft som maränger, är jag ganska säker på…? Annars så kan du slänga det i bröd där det ger en bra smak och konsistens 🙂
      Bästa hälsningar
      Nina

      Svar
  2. Suh Eriksen

    07/01/2015 at 13:27

    Hej. Er koldpresset kokosolie= uden kokos-smagen? Jeg har lige lavet din veganske smør(3 min) med økologisk kokosolie, den yngste på 8 år elsker kokos, men den ældste på 14 kunne bare slet ikke lide den til morgenbollen idag. Øv. Var ellers lige så stolt over at have fundet en løsning som erstatning for alm. smør.
    Hilsen Suh

    Svar
    • Anonym

      13/01/2015 at 10:36

      Hej Suh 🙂 Nej omvendt, koldpresset kokosolie smager af kokos. Men den raffinerede som jeg har linket til smager neutralt. Herhjemme gider min datter ikke altid spise det, men det hjælper hvis hun IKKE ser at det er noget jeg selv har lavet 😉
      Beklager det sene svar! Held og lkke.
      Vh Nina

      Svar
  3. Mie Andersen

    27/11/2014 at 5:20

    mange tak for alle dine gode opskrifter, dem glæder jeg mig til at prøver.
    jeg tror at de vil være en rigtig god hjælp for mig nu hvor jeg har bestemt mig til at blive veganer. venlig hilsen Mie

    Svar
    • Anonym

      27/11/2014 at 12:03

      Hej Mie velbekomme. Ja det er rigtig dejligt at få en masse hjælp i starten hvor det kan virke lidt uoverskueligt 🙂
      Vh Nina

      Svar
  4. Anastasia

    25/11/2014 at 12:55

    Rigtig fin opskrift! Kan man bruge dette smør til at lave en kagecreme?

    Svar
    • Anonym

      25/11/2014 at 13:33

      Rigtig godt spørgsmål! Det vil jeg tro. Altså efter smøret er lavet og har fået lov at køle ned så det ‘sætter sig’ ville jeg lade den stå ved stuetemperatur og blive lidt blødere også komme den i opskriften. Den må nok bare ikke blive for varm, det ville være min eneste bekymring – at den kunne finde på at skille. Men det har jeg kun oplevet når man fx lægger det på nye kogte kartofler. Så unlad at køre det længe i en highe speed blender eller over 5 minutter i en foodprocessor eller hvor længe det nu tager at blive smålunt i sådan én.

      Jeg ville blive super glad for en tilbagemelding om projektet 🙂 Jeg er lige ved at lægge hånd på min opskrift på en nem creme fraiche som også kan bruges til frosting, uden tilsat fedtstof, hvis du er interesseret i det.
      Vh Nina

      Svar
      • Anastasia

        30/11/2014 at 14:24

        Super, mange tak, Nina 🙂 Jeg skal nok prøve at lave smør både med din opskrift og så med den her opskrift fra veganbaking.net http://www.veganbaking.net/recipes/fats/vegan-butters/vegan-butter
        Så skriver jeg bagefter 🙂

        Svar
        • Anonym

          30/11/2014 at 18:57

          Det glæder jeg mig til at høre om. Hvis du laver smøret med lecitin (som beskrevet på veganbaking), så fungerer den jo som emulgator og det betyder at det færdige smør ikke vil skille ved varme eller hvis man kommer til at putte for meget olie i. Så det er mere ‘sikkert’ at arbejde med 🙂

          Svar
  5. FruHøyer

    24/08/2014 at 16:54

    Jeg HADER at smide ting ud, og tænker straks hvad jeg mon kan bruge “vallen” til? Har I nogle gode bud?

    Svar
    • Plantepusherne

      24/08/2014 at 17:01

      Den er god at smide i bagværk 🙂 Eller måske kan du hælde den i en suppe?

      Svar
    • mette

      25/10/2014 at 10:51

      Ja måske i brød, når og hvis du bager brød

      Svar
  6. Hekla

    26/07/2014 at 7:09

    Super – glæder mig til at prøve

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

leder du efter noget?

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (10)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (72)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (21)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Vores liv (21)
  • 🥦 Alle opskrifter (132)
  • 🇬🇧 English (16)

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

instagram – følg med bagom bloggen :)

Følg med på Instagram

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Danske Veganske Madblogs

Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

Footer

    Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme