Kender du det, når nogen spørger dig om du kan lave mad til 150 personer og din indre Pippi tænker “Det ved jeg ikke, for jeg har aldrig prøvet det før – så det kan jeg sikkert godt!”
1. oktober 2014 stod vi til International Vegetardag (se billeder) for at gøre folk opmærksomme på PlantePushernes eksistens. Joachim fra Dansk Vegetarforening kom over til os og spurgte ind til, hvor mange vi mon kunne lave mad til. Han smed tallet 150 på bordet med et spørgsmåltegn efter – og Mathias og jeg var helt enige om at “Ork ja! Det kan vi godt!”. På det tidspunkt havde Mathias ikke lavet catering til mere end 50 kuverter, men vi havde nok optimisme og selverkendelse til at vide, at vi på 4 måneder nok skulle nå at lære det, der skulle læres for at få sådan et stort arrangement til at klappe.
Vi allierede os med den veganske kok Neel Engholm med henblik på at afvikle arrangementet sammen. Hun var hovedarkitekt på udarbejdelsen af menuen, men blev så tilbudt at komme i en slags inspirationspraktik på en vegansk restaurant i USA henover vinteren, og derfor overtog vi i PlantePusherne tjansen.
Efter at Vegetarforeningen havde haft problemer med maden de sidste par år, var der et par succeskriterier som vi (og ikke mindst DVF) gik efter at få opfyldt. Der skulle være:
NOK mad
Lækker mad
Ingen ventetid for gæsterne
Og kort fortalt: Det gik rigtig, rigtig godt! Der var mad til alle, vi fik masser af ros for smagen og der var nærmest perfekt flow i serveringen. Der var et par mindre fejl som dog ikke gik ud over helhedsoplevelsen. Vi er usandsynligt stolte over at vores første arrangement i den kaliber løb så godt. Selvom jeg normalt ikke går ind for overspisning, lunede det mit arrangør-hjerte når folk kom og takkede for maden og erklærede sig propmætte fordi de havde spist så meget. Mathias har stået for udførelsen og jeg har hjulpet med det organisatoriske.
Hele menuen var økoloisk bortset fra et par enkelte detaljer (paprika mm). Vi havde printet den og lagt den ud på bordene så folk vidste hvad de skulle sidde og glæde sig til:
Jeg kunne ikke selv tage billeder af al maden, da jeg brugte al min energi på at sidde på min stol i køkkenet og kommandere med de frivillige – hvilket især var vigtig lige omkring klargøring af maden til udsending og det var jo lige her billederne skulle tages! Så nogle af billederne har jeg lånt af fotograf Rhonda Brendstrup, der fotograferede for DVF.
FORRET
Hvidvinsdampede artiskokker med friske krydderurter og tostados
De blev virkelig lækre: Dampet i en slags salsa verde af en masse friske krydderurter, olivenolie og hvidvin. Til dem havde Mathias bagt brød som blev skåret tyndt og ristet helt sprødt – også kaldet tostados. Det hele blev drysset med friske spiselige blomster for at give en lille smule farvespil. Der var masser af inddampet hvidvins/krydderurtesnask til at dyppe tostados i.
BUFFET
Grøn Salat
Herunder ses den såkaldt Grønne Salat med broccoli, quinoa, rucola, stegte svampe snasket op med en vinaigrette.
Hvid Salat
(…som endte med at blive nogenlunde lige så grøn/hvid som den ‘grønne salat’). Den bestod af tynde skiver rå blomkål, fine strimler hvidkål, spinat og frisk persille. Ved en fejl var der lavet en del (!) for meget af den i forhold til beregningerne og desværre var mængden af dressing ikke blevet tilsvarende opreguleret og derfor smagte Mirakeldressingen kun svagt igennem. Den var dog stadig et lækkert crunchy indslag.
Gazpacho
Blev lavet af en masse lækkert frisk grønt: Peberfrugt, tomater, agurk. Desuden balsamico-eddike krydderier og blendet med noget af det hjemmebagte brød. Garnituren var tern af peberfrugt, agurk, skalotteløg og frisk persille.
Linsedellerne
De blev lavet af grønne og røde linser, svampe, løg og frisk mynte. De måtte godt have smagt af lidt mere, så en anden gang laver vi nogle bedre deller. Heldigvis var der masser af sovs til at dyppe dem i. Og der blev fortæret over 500 linsedeller i løbet af aftenen, så de må have opfyldt deres rolle som sovse-eskort virkelig godt 😉
Estragonsovs
Den blev lavet på base af blomkål og krydret med en masse estragon. Den blev super lækker og gav – ikke helt overraskende – mindelser om Bernaise. Sovsen er lavet præcis ligesom vores veganske fedtfri persillesovs på base af blomkål – blot er persillen erstattet med estragon og der blev kogt lidt suppeurter med i.
Rystekartofler
Vores rystekartofler er så populære, at de var oplagte at bruge på menuen. Vi lavede en gigantisk omgang med karrykrydring. De blev løbende ristet sprøde i ovnen i mindre portioner, så vi hele tiden kunne holde buffeten opdateret med lune, sprøde rystekartofler. Opskriften finder du her.
Soyaristede kerner
Bestod af ristede sesamkerner og solsikkekerner med tamari. De blev primært brugt til at hælde over salaterne eller bare som en lækker snack og var meget populære. Opskrift her. (Billede fra arkivet)
Krydderurte-Mayo og paprika-mayo
Begge blev lavet af en helt klassisk hjemmelavet vegansk mayo. I krydderurtemayoen kom der masser af friske krydderurter, primært persille, salvie og mynte. Paprika-mayoen blev krydret med – ta-daaaa… paprika! DESVÆRRE havde vi bøvl med at få fat i service og det endte derfor med at mayoen blev serveret i en alt for stor skål og med en spiseske som ta’-ske. Det betød at de fleste folk troede at den skulle spises i rå mængder og det var derfor ikke alle der fik smagt den 🙁 Vi beklager!
Hjemmebagt brød med ølandshvede
Mathias havde bagt en masse flotte flutes af fuldkornsølandshvede og dem blev der også spist flittigt af. De kunne blandt andet smøres med…
Hjemmelavet vegansk smør
Som en ekstrating var der lavet små fine pakker smør til at ligge på bordene. De var vist et stort hit. Smøret er min helt egen opfindelse og opskriften ligger her.
DESSERT
Raw brownie med appelsin/mynte-salat og kokosflødeskum
Blev lavet af Sara Hagedorn, der tidligere havde bloggen Bananmad – den var virkelig lækker.
Den stolte køkkenchef, Mathias Eilenberg, striker en pose for kameraet, kravler ned ad rangstigen og fortsætter aftenen som køkkenassistent.
Vi havde en super hyggelig dag og var trætte og høje efter oplevelsen. En stor varm tak til Dansk Vegetarforeningen for at betro os opgaven og mindst lige så stor og varm tak til de øremærkede køkkenfrivillige for deres uundværlige hjælp i kulissen ♥ -og for at bære over med mig, når jeg går i organiseringsmode og uddeler kommandoer for at få alt til at køre på skinner…
Her er lidt flere stemningsbilleder fra dagen, taget af fotograf Rhonda Brændstrup
Bonnie Kamp
Hej igen.. Jeg vil også meget gerne bestille 1 nytårs menu til d 31/12-2015
Mvh Bonnie Kamp
Nina, PlantePusherne
Hej Bonnie, vi laver slet ikke nytårsmenuer, desværre 🙂
Det ser så godt ud! Jeg er en meget stolt søster 🙂
<3 Så er lillesøster glad 😉