Jeg kom til at lyve lidt, da jeg for nogle uger siden skrev, at jeg skulle have Morsbrød til jul. Det var ikke med vilje. Jeg vidste ikke bedre… Meget kort tid efter opstod idéen med at komme alt muligt guf indeni farsen og da jeg fik det prøvet af, viste det sig at smage så VOLDgodt at det nu er et GRÆSK morsbrød, der står på menuen 🙂 Det er et indbagt vegansk farsbrød med lækkert fyld af hjemmelavet feta (kan evt erstattes af vegansk smøreost, gerne hjemmelavet), frisk spinat, stegt peberfrugt og olivener. Farsen er den samme som til Frækkedeller og Morsbrød. Den fungerer så godt i smag, struktur og så er den nem at arbejde med, så jeg har ikke ændret på noget ved grundopskriften.
Sådan nogenlunde skal farsen se ud i konsistensen når den er rullet ud:
Der rulles, langsomt og forsigtigt.
Til sidst står du med sådan en laban her, klar til at blive svøbt i butterdej.
Græsk morsbrød - fyldt vegansk nøddesteg
INGREDIENSER
FARS
- 1 løg
- 2-3 fed hvidløg
- 200 gr svampe (f eks. champignoner, Portobello eller Porto Blanco)
- 150 gr fast tofu (Drænet vægt. Pres væsken ud inden brug)
- 50 gr valnødder (alternativt pecan eller cashew)
- 1 tsk stærk sennep
- 2 tsk. Tamari (er glutenfri - eller sojasauce)
- 3/4 tsk friskkværnet peber - det er ret meget!
- 1 dl havregryn (glutenfri ved behov)
- 1 tsk salt
- 1,5 dl kogte brune ris (Lidt over 1/2 dl ukogt. Alternativt brug quinoa)
- 2 tsk gul fiberHUSK
- 1 dl vand (til HUSK)
- Evt. 1-2 håndfulde finthakkede friske krydderurter: Rosmarin (oregano, timian)
- Evt Maizena eller plantefløde til pensling
FYLD
- 10-12 oliven (gerne Kalamata)
- 1 lille rød peberfrugt
- 1 bakke spinat (75 gr)
- 2/3 portion hjemmelavet vegansk feta (forberedes dagen inden. Alternativt vegansk smøreost.)
DEJ
- 3 plader butterdej á 10x20 cm (der er gerne 6 stk i en pakke på frost eller 1 pakke på 25x40 cm fra køl eller brug filodej. Tjek at den er vegansk, det er de oftest. Glutenfri version kan købes hos NoGluten)
SÅDAN GØR DU
Start med at tage butterdejspladerne op af fryseren så de kan tø i 30 minutter. Bland HUSK og vand i en skål og lad det trække minimum 10 minutter.
Lav farsen
- Skær løg og hvidløg i meget fine tern og steg i lidt olie eller vand på en pande til de er blanke men ikke brankede. Læg løgene på en tallerken. Skær det værste jord fra svampene og fjern det sidste jord ved at tørre det væk med et sykke køkkenrulle. Steg så de skiveskårne svampe UDEN ekstra olie indtil en del af væsken er stegt væk. Gør det evt. ad flere omgange. Det tager 10-15 minutter eller indtil de ikke afgiver mere væske (det ser sådan her ud). Hak så svampene groft med en kniv. Hak nødderne semifint med en stor kniv. Hæld vandet fra tofuen og pres væske fra, henover køkkenvasken.
- Kom alle ingredienser undtagen valnødder og HUSK op i en skål og mos til en grov masse med en gaffel. Kør så farsen relativt kort igennem med en stavnblender eller en foodprocessor - det skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen. Evt. kan du nøjes med at køre 2/3 af farsen lidt i maskinen og så blande det med den sidste 1/3 bagefter, så er du sikker på at der bliver lidt bid tilbage. Det er virkelig vigtigt, ellers bliver det færdige Morsbrød for fugtigt og smager lidt 'ubagt'. Alternativt så hak bare det hele grundigt igennem nogle minutter med en stor kniv. Til sidst blander du nødderne og HUSK i.
Rul farsen ud
- Så smag lidt på farsen: Er den salt nok? Pebret nok? Ellers tilsæt mere, den må god trive lidt i gummerne. Farsen skal se nogenlunde sådan her ud: Den hænger fint sammen når du former den. Læg farsen på et stykke bagepapir og bank den med hænderne ud til en aflang firkant på omkring 27 cm på den ene led og 20-25 cm på den anden led.
Kom fyld på
- Skyl spinaten og tør den grundigt. Hak den og fordel den på 'farsen'.
- Skær peberfrugten i små strimler og steg dem semi-bløde på en pande, evt. i en smule olie. Del olivenerne i 2-3 dele og fjerne stenene kom dem ovenpå spinaten sammen med fetaen.
- Pres så med en flad hånd fyldet så det ligger mere fladt ned mod farsen. Hvis du i stedet for feta bruger smøreost, så smør den ud på selve farsen inden du kommer resten på.
Rul farsbrødet sammen
- Rul nu det hele sammen, som var det én stor vulgær sushi-rulle der ender med at være 27 cm lang. Brug bagepapiret til hjælp og gør det langsomt, så du hele tiden kan stoppe fyldet ned og lidt tilbage igen, da det har tendens til at blive presset væk fra rulningen. Giv dig god tid og giv den til sidst nogle kærlige kram (fra begge sider!) og 'komprimér' den med hænderne så den bliver mere kompakt og der ikke er for mange 'lufthuller inden i. Så får du en mere fast steg i sidste ende. Fold også enderne ind så man ikke kan se fyldet.
- Den er rund inden den bliver bagt, men flader ud og bliver mere 'brødformet' efter bagning.
Pak morsbrødet ind i butterdej
- Så skal det svøbes i butterdej (eller en anden form for dej hvis du lyster). Hvordan du ruller butterdejen ud kan de se mere om i min Guide til butterdej.Tril fars-pøllen over på det færdigrullede dej og pak dejen rund om fyldt og stop alle ender og kanter ind på undersiden.
- Rids til sidst oversiden med en kniv. Det er sådan jeg har gjort med morsbrødet på billederne. Eller lav en flot fletning. Alle metoder kan du se beskrevet i dem store Guide til butterdej.
- Pensl den.
BAGNING
- Bag den i ovnen ved 225 grader omkring 20-30 minutter, hold godt øje med at den ikke får for meget farve. Hvis din ovn varmer ujævnt så tag og rotér bagepladen efter 20 minutter.
- Løft Morsbrødet ud ved at løfte i kanterne bagepapiret og forsigtigt lempe det over på et fad. Så undgår du at det knækker.
TIPS & NOTER
Tillykke, du har lige begået et Græsk Morsbrød! Det må du altså godt blære dig med 🙂
Server med ris eller kartofler og en masse grønt og måske en nice brun sovs til?
Morsbrødet smager også super lækkert dagen efter. Her er det endnu mere fast i det og du kan skære ret tynde skiver af det.
παρακαλὠ!
Leyla
Så velsmagende og lækker.
Jeg brugt champignon i glas, hvide ris istedet for brune, grønkål istedet for spinat og violifes feta. Peberfrugt blev hakket istedet for i strimler. Risfløde til pensling. Det blev super lækker. Det skal vi have juleaften. Tusind tak for en fantastisk blog og mega meget inspiration.
Nina
Super kreativt!👏🏼 Dejligt at du har taget opskriften til dig 😋
Bh Nina
Dejligt at det er jul igen, hvilket betyder Græsk Morsbrød!
Den har været fast juleret siden 2017 i vores familie, så den kan klart anbefales😀👍👍👍👍
Uuuuuh det varmer mit hjerte at høre! Er det så med hele balladen – hjemmelavet feta og dét der?
De bedste (forsinkede) hilsner
Nina
Er det muligt at forberede dette på forhånd og så fryse så det er nemt at tage op og smide i ovnen hvis man eksempelvis skal holde jul væk hjemmefra? 🙂
Tak for fantastisk udførlige opskrifter, jeg er fan!
Hej Mille, jeg synes ikke at morsbrød (og frækkedellefarsen der er indeni) egner sig til frysning. Konsistensen ændrer sig i hvert fald 🙂
Vh Nina
Kan man mon lave “farsen” et par dage i forvejen og bare samle og bage den på den dag man skal bruge den?
Der står lidt i noter om hvordan man kan forberede nogle ting 🤗
Bh Nina
Lavede dette græske morsbrød igår til juleaften. Hold nu op hvor smagte det godt. Jeg er vildt begejstret, og vil med garanti lave det mange gange igen. Super lækkert!
JEg kan kun være enig, det smager fantastisk. Fedt at du har mod på at lave det flere gange – håber at du får flashet det for nogle kødspisere 😉
Vh Nina
Tusind-tusind tak for opskriften! Afprøvede den i går, og sikken succes – nøj, hvor var det bare lækkert! Igen: tak. Rigtig glædelig jul 🙂
Velbekomme! Jeg har stor respekt for folk, der kaster sig over den græske version af morsbrødet 😀 Det var også den vi lavede sidste jul. Den kræver lige lidt ekstra men for hulan da hvor er det også bare det værd. Dejligt at du nød den. God bagjul 🙂
Vh Nina
Super lækker opskrift! 🙂
Tusind tak for dejlige opskrifter, hvor i bare har hver detalje med.
Velbekomme 🙂
Hej
Hej Mia 🙂