Jeg har tidligere lavet et indlæg hvor jeg laver naturligt farvet kokos i gule, grønne og pink nuancer samt blandinger deraf. Det kan du læse om i indlægget ‘festligt farvet kokoskrymmel’.
Men så så jeg en dag et billede af ris som var farvet blå – med rødkål! Det var selvfølglig at for spændende til sådan en nysgerrig sjæl som mig, så der gik ikke lang tid før jeg gik i gang med det helt store madkuløreksperimenter. Jeg vil godt indrømme at det tog lidt overhånd. Det startede med lidt rødkål men, altså… det ene tog det andet og pludselig havde jeg farvet kokosmel i 23 nuancer.
Farver af rødkål
Ja lad os da lige se lidt nærmere på det dér rødkål. Hvordan er det lige at rødkål kan give så mange farver? Rødkål er en såkaldt naturlig indikator og skifter farve alt efter surhedsgrad. Rødkålssaft eller afkog af rødkål alene giver en smuk lilla farve. Men gør du den mere basisk (f.eks. ved at hælde natron i) bliver den mere grønlig og tilsætter du syre (f.eks. ved at hælde citronsaft i) bliver den mere rød. Det er ganske vist, se selv dette billede der viser spændvidden af rødkål i forskellige surhedsgrader:
Herunder ses (øverst) rødkål med hhv. citron (pink) og natron (turkis) efter tørring. Bemærk at der er MEGET stor forskel på farven når den er våd og når den er helt tør (sidste billede), kokosflagerne ser meget blå/lilla ud som våde, men blev turkise da de begyndte at tørre. Så du kan først vurdere den endelige farve når det er tørt. Smid evt en meget lille portion til tørring først hvis du meget gerne vil ramme en bestemt nuance.
Den stærkeste effekt fås sandsynligvis ved at juice rådkålen og bruge den rene saft. Det kan man få et rimelig bredt farvespektrum ud af og til og med male med. Men eftersom jeg skal bruge det som madfarve, vil jeg gerne undgå den kradse smag af rå rødkålssaft. Derfor laver jeg i stedet afkog af rødkålen. Og for at undgå for syrlig eller basisk (?) smag af natron er der grænser for, hvor meget ud på farveskalaen man kan skubbe den. Men med de små mængder af drys man bruger, så behøver man nok ikke være så bange for om det kan smages lidt.
Farver af (øvrig) frugt og grønt
I min begejstring over alle mulighederne for at farve med mad, fik jeg i løbet af en uges tid prøvet stort set alt hvad vi havde i skabene som kunne tænkes at afgive farve. De fleste øvrige farver ændres ikke så meget fra våd til tør tilstand, så du kan bedømme den endelige farve nogenlunde udfra hvordan juicen ser ud.
Hvad kan man farve?
Jeg skal være ærlig at sige at jeg primært bruger det til at farve kokoskrymmel – som så tilgengæld bliver brugt til AL (børne)mad i perioder herhjemme. Af lignende ‘nemme’ ting er det oplagt at nævne sukker og salt som indfarves på præcis samme måde som kokos. Visse farver som er meget kraftige (rødkål, rødbede, gurkemeje mv.) kan godt tåle at du f.eks. koger ris med dem, så du f.eks kan servere lyserød og lyseblå ris til en børnefødselsdag (gender type much?). Glasur er jo en af de ting som kunne være sjove at indfarve naturligt. Her har jeg ikke meget erfaring, men idéer har jeg nok af til at få dig igang. Takket være aquafaba kan du nu lave en vegansk sprøjteglasur (aka royal icing) som bliver smukt hvid og hærder helt op hvis du vil. Aquafaba kan jo reduceres sammen med lidt mørke bær, rødbede eller saffran og på den måde blive indfarvet inden det piskes og blandes med flormelis. Eller til hvis du laver marengs. Hvis jeg nogensinde skal lave mit eget modellervoks, vil jeg selvfølgelig også prøve at indfarve det. Det er ikke meget kraftige farver man får på den måde, men hvem har nogensinde lidt skade af lidt pastelfarver?
Tørring i ovn eller dehydrator
Er du så heldig at have en dehydrator er det meget simpelt. Fyld hver skuffe med 1 eller to forskellige farver og lad det tørre 3-5 timer. Jo mere proppet dehydratoren er, jo længere tid tager det. I varmluftovnen er det en god ide at holde temperaturen på ikke over 50-100C. Ellers risikerer du at branke tingene og ende med 4 obskure nuancer af brunt.
Du kan se flere eksempler på hvordan de andre råvarer opfører sig under tørring i mit gamle indlæg her. Min fremgangsmåde får du lige her:
Naturlig madfarve
INGREDIENSER
Det er umuligt at sige, præcis hvor meget du skal bruge af de forskellige råvarer til at starte med. Men det kan nemt justeres undervejs.
Vælg én eller flere af følgende ingredienser til at give farve:
- Rødkål (plus natron og/eller citron)
- Gule og røde peberfrugter
- Roiboos-te
- Appelsin
- Gulerod
- Rødbede
- Spinat
- ren kakaopulver
- Gulerod
- Gurkemeje
- Mørke bær: Ægte blåbær, solbær, brombær mv.
Det der skal farves:
- F.eks. groft kokosmel (som på billederne)
SÅDAN GØR DU
BLÅ, GRØN, PETROLEUM, LILLA OG PINK: Rødkål, kogt.
- Kom 100 gr groft hakket rødkål i en gryde og hæld vand over. Kom det i kog og skru straks ned så det kun simrer. Kog omkring 5-10 minutter, si rødkålen fra og lad det køle af. Brug en hvid eller gennemsigtig skål, så er det nemmest at se hvilken farve det er. Bruger du væsken som den er fås en flot lilla farve.
- BLÅ/GRØN/PETROLEUMSFARVET: Tilsæt et lille drys natron, start med omkring 1 knivspids. Rør rundt. Hvis du kommer til at putte for meget natron i, kan du skrue farven tilbage igen ved at tilsætte nogle dråber citron.
- NUANCER AF LILLA OG PINK: Tilsæt få dråber citronsaft eller eddikesyre for at ændre farven til en mere skarp pink.
RØD, ORANGE, GUL, PINK: Peberfrugt, appelsin, gulerod, rødbede, rødkål.
- Disse ting kan alle juices og enten fortyndes lidt med vand eller bruges direkte. Rødbeder kan også rives, overhældes med en smule vand og presses med hænderne hvis man ikke har en juicer - fordi der skal så lidt væske til for at give masser af farve.
GRØN, LILLA/PINK: Spinat, mørke bær (blåbær, solbær o.lign.) og rødbede skåret i stykker/revet.
- Kom en håndfuld spinat eller en 1/2 dl bær i en blender eller stavblender med så lidt vand som muligt. Blend. Pres massen igennem en si og brug væsken til at farve med.
BRUN: Cacao, roiboos-te eller anden mørk te.
- Hæld 1 dl kogende vand i en kop og kom så 2 tsk te/cacao i så du har en 'stærk kop'. Lad det trække så det får god farve.
FARV KOKOS: 1 dl farvet væske er nok til at indfarve ca. 1,5 dl kokosmel.
- Hæld den farvede væske over kokosflagerne (eller hvad du nu farver). Er der meget væske i overskud kan du hælde lidt mere kokosdrys i. Lad det trække i 10-30 minutter eller endnu længere.
- Hæld overskydende væske fra og spred kokosmelet ud i et tyndt lag på bagepapir eller silikonemåtter. Tør det så i dehydrator (eller varmluftsovn ved 50-75C) indtil det er knastørt. Undervejs kan du røre rundt i det og påny fordele det i et tyndt lag, så tørrer det hurtigere.
Opbevares lufttæt og holder ca. forevigt uden at fordærve. Visse farver blegner dog efter nogle måneder.
TIPS & NOTER
Du kan også bruge drysset på fastelavnsboller, lagkager eller som her de veganske flødeboller. Gør indfarvningen til et søndagsprojekt med ungerne så er der farvet kokoskrymmel til alskens lejligheder det næste halve år 🙂
Og så var der ellers pandekagekokoskrymmelfest da Røskva efter lange 6 måneder endelig fik lov at kaste sig over kassen med de mange farver drys, som mor liiiige skulle fotografere færdigt inden der måtte tages af den. Så de to veninder spiste med stort velbehag pandekager druknet i alle regnbuens farver med kokosdrys.
Camille Søndergaard
Jeger da helt oppe og ringe over de skønne farver wauuuuu 🌈🙏😁 jeg ville gerne farve noget tøj, når der står rødkål +citron, er det så juicer rødkål? Og ikke bare kogt rødkåls-vand? Tak tak 🙏⭐🥰🌞
Nina
Hej, alle nye nuancerne er lavet med afkog af rødkål 😇 så det er også til dette afkog, du skal tilsætte citron.
Jeg har dog ingen erfaring med hvordan farven holder, for eksempel hvis du også vil vaske tøjet senere hen.
Held og Lykke!
Bedste hilsner Nina
Hejsa…
God inspiration, tusind tak. Jeg kunne godt tænke mig at bruge en god, sund farve til røde romkugler – mon jeg kan bruge ‘pressemetoden’ (ikke juicer) til rødbeden til farve dem?
Venligst Maria
Hej Maria 🙂 Det kunne jeg godt forestille mig at du kan. Det farver jo VIRKELIG meget 😀 Men resten af romkuglemassen skal nok være ret lys for at det ikke drukner …
Bh Nina
Super interessant til netop indfarvning af forskellige madvarer.
Gad vide om man kan bruge det som hårfarve?
Min datter lider af allergi, men vil så gerne have grøn hår, mon man kan putte det kogte farvede vand i håret?
Hej Jane, det var en sjov idé! Er hun meget lyshåret? Nogle ting ville måske fungere. Rødbede? Rødkål/natron?
Meld meget gerne tilbage. Min ældste vil rigtig gerne farve håret, men jeg er mega meget imod skrap kemi.
Bh Nina
Først og fremmest tak for en fed fed side med masser af fantastisk inspiration!
Jeg vil gerne overraske min veninde med en gang hjemmelavet pasta, tror du jeg kan farve det med rødkål osv?
Ja du vil nok godt kunne farve det ved at koge det i det blå vand. Spørgsmålene er: Vil det smage af natron? Og vil det give farve nok eller bliver det bare meget svagt lyseblåt?
Pøj pøj med eksperimenterne 😉
Vh Nina
Nøj..! Lige hvad jeg havde brug for.. har børnefri weekend næste gang, så jeg ved lige hvad jeg skal bruge tiden på 😂😂 Og jo.. han skal nok få lov at prøve, meen jeg kender mit farvenørdehovede godt nok til at vide at jeg vidst lige må prøve lidt selv og med god tid først..
Ja det kan hurtigt tage overhånd – der er jo uanede muligheder 😀
Hej super fedt lige hvad jeg søgte efter ville bare høre om man kan bruge bare den farvet væske til kager eller er det for tyndt?
Jeg tror desværre at det er for tyndt og desuden vil visse farver ændres ved varmen. Men indlægget er ment som inspiration til at eksperimentere sig lidt frem, så det håber jeg at du har mod på 🙂
Vh Nina
The pictures in this article look amazing. You are so skilled!. would it be possible to translate this article to English?
Hi Shiraq, thanks, I might do that one day but I have SO many other blog related thing I have to do as well 😀
Use Google Chrome and select “Translate” or just go to Google and have it translated! 🙂
If you need any additional help but google translate im happy to help 😊
Det er så fedt og brugbart dette indlæg! Jeg prøver det med ungerne på søndag!
Thumbs up <3
Tak 🙂 Ja det er en super søndagshyggeaktivitet med ungerne 🙂