For nylig fik eg så den smarte idé at bruge pålægschokolade til de tynde chokoladelag og så var den røde løber ligesom rullet ud. Den klassiske flødeis på vegansk blev nemlig (sammen med 1000 andre ting) muligt at lave, dengang aquafaba (ja dét dér bønnevand) blev opdaget. Sera fra Små Grønne Fodaftryk havde en opskrift liggende på bloggen og den har jeg brugt som udgangspunkt for mine eksperimenter. Isen i sig selv er altså helt tårevædende nem at lave.
Det eneste som er lidt vigtigt at være opmærksom på, er ikke at piske aquafaba/sukkermassen for meget. Den skal være tyk men stadig flyde ud. Se den illustrerede gif oven over. Hvis den bliver for luftig og fast i det, bliver isen alt for luftigt og det er noget rod. Den færdige is skal fylde omtrent 1,5 liter for at få den rigtige konsistens. For at have en ide om du er om hvorvidt du er på rette spor undervejs, kan du eventuelt på forhånd finde ud af hvor meget 1,5 l vand fylder i din skål (den til piskefløde). Når du rører marengsmassen og piskefløden sammen så kan du se om den er meget for stor eller om mængden ser ud til at passe nogenlunde. Hvis den er blevet for stor/luftig, så ‘punktér’ den eventuelt lidt ved at røre i den med dejskraberen. Fortsæt så som planlagt, men tænkt på at køre massen mindre luftig næste gang.
PYNT
Du kan jo undlade helt at pynte isen hvis du vil. Meeen, man sku’ da være et skarn…. Jeg dryssede først med en rest hjemmelavet instant-cacao-pulver med en lille te-si. Dernæst strimler af mørk chokolade. Frosne hindbær (fra sommerens selvpluk på Ventegodtgaard). Roser (sommerens allersidste) og hjulkrone (som jeg har kunnet pynte blogindlæg med i 4 måneder (!), nemlig siden Sankt Hans hvor de pyntede den ultimative jordbærtærte.). Til sidst stift pisket sojaflødeskum som er sprøjtet på med en blad-tylle: Kom 1 dl piskefløde i en (gerne nedkølet) SMAL kande og kom nogle dråber citronsaft i. Pisk indtil flødeskummet nærmest slipper kanterne og kravler ind i piskeriset. Det skal altså nærmest begynde at klumpe sig sammen og være næsten skærefast. Jeg brugte sprøjtepose med en bladtylle og holdt den brede ende ind mod isen mens jeg førte den lige op og ned i tre rækker. Flødeskummet er så let, at det holder sig fint på plads. Dette gøres umiddelbart inden servering. Kommer du isen i fryseren med flødeskum, vil flødeskummet blive iset. Ikke en katastrofe, men heller ikke en decideret fornøjelse at sætte tænderne i. Flødeskumspynten på billederne er sprøjtet på i fuld fart, fordi jeg ikke vidste om det ville holde sig sprøjtbart i sprøjteposen. Så når man kigger efter er det ret sjusket, men det var der heldigis ingen, der så før isen var fortæret – folk havde alt for travlt med at være chokerede over at jeg havde lavet hjemmelavet – vegansk – Vienetta 😉 Hvis du har lyst så kunne det måske også være en mulighed at lave pynten med stiftpisket marengsmasse. Jeg har ikke prøvet, men jeg ved, at den ville lide mindre under en evt. tur i fryseren.
Vedrørende aquafaba
Til denne opskrift behøver din aquafaba ikke være tykkere end det, du normalt finder i en dåse. Hjemmelavet kan sagtens bruges, kog den evt. lidt ind hvis den er meget vandet. Og nej, isen smager ikke af aquafaba. Og nej det gør ikke noget at der er salt i din aquafaba. Hvis du har lavet hjemmelavede aquafaba uden salt, vil faktisk anbefale at du lige putter et lille nip salt i inden du pisker det.
Vedrørende sukkeret
Jeg foretrækker at bruge en lys rørsukker som jeg har pulveriseret i en ren kaffekværn. Du kan gøre det samme med almindelig hvidt sukker hvis du ikke har flormelis. Du kan i øvrigt købe økologisk flormelis online (også her), hvis du ikke lige har en kaffekværn til dit øko-sukker. Jeg vil ikke anbefale at bruge almindelig eller rør-sukker som ikke er pulveriseret. Det tager simpelthen for lang tid at få det opløst i aquafabaen og det gør massen meget stiv og det giver ikke en så god konsistens til isen efter min mening.
Vedrørende chokoladelagene
Det er helt klart nemmest at bruge pålægschokolade. Jeg brugte Galle & Jessens mørke, som er vegansk, men jo desværre ikke er økologisk (Tom’s har dog udarbejdet et Code of Conduct så cacaoen bør være høstet under ordentlige forhold ). Den økologiske vi normalt spiser synes jeg er liidt for tyk til formålet her, men brug den hvis det skal være øko. Det närmaste jag hittat tillgängligt online i Sverige är denna lite tjockare utgåva. Men Vienettaen bliver faktisk endnu mere autentisk hvis du bruger flydende chokolade fordi lagene bliver rigtig tynde. Du behøver nemlig slet ikke at lave perfekt flade lag. Du kan sagtens få the Vienetta feeling uden, det var hvad jeg lærte af den ovenfor omtalte flødebolle-is. For at gøre den flydende chokolade lidt nemmere at arbejde med, blander du en forholdsvis neutral olie i – jeg brugte neutral kokos – det gør det nemmere at jonglere med chokoladen når du laver lagene. Hvis du insisterer på koldpresset, vil kokos- eller solsikke være mine bedste bud.
Brug lidt tid på at fore formen så papiret følger formen godt og gerne sidder lidt fast, så du ikke skal slås med det når du begynder at komme isen i. Det er f.eks. en god idé at folde papiret skarpt op over kanterne så det ‘hænger fast’. Her har jeg lagt ét stort stykke, der dækker bund og langsiderne. I hver ende er lagt et mindre stykke ovenpå, som igen er foldet skarpt oppe omkring kanten, samt i bunden af formen.
Vegansk Vienetta
INGREDIENSER
IS-MASSEN
- 2,5 dl kold vegansk piskefløde ((jeg brugte Alpro piskbar)
- 1/2 tsk vanillesukker
- 1,5 dl aquafaba (vegansk æggehvide af kikærtevand hjemmelavet eller fra dåse)
- 150 gr flormelis (eller pulveriseret lys rørsukker*)
- 1 mikromy salt (NB: udelades hvis der er salt i kogevandet fra bønnerne!)
CHOKOLADELAG
- 1 pakke pålægschokolade evt lidt mere (1 pk Galle og Jessen, 108 gr, giver 4,5 lag)
eller den lidt sværere
- 120 gr mørk chokolade (der smeltes over vandbad. Heri røres grundigt:)
- 30 ml smagsneutral kokosolie ( mens chokoladen er lun. Holdes lidt lunere end stuetemperatur – men ikke decideret varmt – indtil brug.)
Pynt – kan udelades – få inspiration længere oppe i indlægget
SÅDAN GØR DU
Start med at gøre alt klart, så du rimelig hurtigt kan få stablet isen sammen og komme den i fryseren: *Find din form frem, kom bagepapir i – minimum i bund samt beggge langsider. *Find ud af hvor mange lag chokolade du kan lave med din pålægschokolade (gå efter ca 5 lag) og skær dem evt til med en varm kniv så de passer i størrelsen med din form. *Bruger du flydende chokolade, så smelt det. *Find dejskraber frem.*Gør plads i fryseren så formen kan stå plant. *Afmål og si din aquafaba og kom den i en helt ren skål. *Hæld piskefløden i en anden høj gerne smal skål sammen med et par dråber citronsaft og kom den evt. på køl. Ready, set, go!
- Pisk nu din aquafaba til den er tyk og luftig. Den skal ikke være hård som når du laver marengs, men så fast at den ikke længere skvulper hvis du ryster skålen..
- Nu hælder du en spiseskefuld sukker i ad gangen, mens du pisker. Pisk lidt mellem hver skefuld. Massen skal ende med at være glinsende, luftig og tyk, men stadig flydende så den kan hældes ud af skålen (se GIF længere oppe).
- Stil den til side og vask eller tør hurtigt dine piskeris af og pisk så piskefløden sammen med vanillesukker til den er helt stiv – 4-5 minutter. Rør rundt et par gange med dejskraberen for at gøre den mere medgørlig.
- Øs marengsmassen oven i piskefløden, og fold det forsigtigt sammen. Det skal blandes rundt, men uden at du slår for meget luft ud af det.
Hvis du bruger pålægschokolade
- Kom en god klat af ismassen i bunden af din form. Jævn den lidt ud, den skal gerne ende med at være omtrent 1,5 cm høj afh. af hvor høj din form er. Kom et lag pålægschokolade oven på isen og pres dem let ned. Dæk chokoladelaget til med omkring 1,5 cm is. Med hjørnet af dejskraberen sørger du for at alle kanter og hjørner også bliver fyldt ud med is-massen, så du undgår huller i den færdige is.
Hvis du bruger flydende chokolade
- Kom is i bunden af formen og jævn den ud så den er nogenlunde flad og ca. 1,5 cm høj, men lad gerne kanterne gå lidt op ad siderne, så chokoladen ikke kan flyde ned den vej. Fordel ca 30 ml flydende chokolade i et lag ovenpå og jævn det nogenlunde ud, men brug ikke alt for meget tid på det, da isen gerne skal hurtigt på frost og det behøver bestemt ikke at se perfekt ud. Lad forsigtigt tre store klatter is-masse ‘falde ned’ oven på chokoladen og fordel det forsigtigt så det igen bliver nogenlunde fladt.
og så:
- Fortsæt skiftevis indtil is og chokolade er sluppet op. Sørg for at afslutte med et lag is, og skrab bunden så flad som muligt fx med bagsiden af en stor kniv. (Hæld evt. overskydende is i en beholder til senere smovsning – det kan betragtes som ‘rester’ og sådan nogle gælder det som bekendt bare om at få spist op)
- Kom isen i fryseren og lad den stå gerne et døgns tid for at blive rigtig fast.
- Har du ikke brugt papir skæres kanterne fri og formen vendes på hovedet. Hjælp forsigtigt isen ud (helst direkte på det fad hvor den skal serveres og kom den evt. tilbage i fryseren når du lige kan overskue hvad der så skal ske.). Bliv ikke ked af det, hvis den ikke ligner en supermodel udenpå, den er stadig herre lækker indeni og det er jo det der tæller – OG den kan snildt pyntes til uigenkendelige. Hvis overfladen er ‘nopret’ så stryg den evt. med en varm (palet)kniv for at få den glat. Pak den evt. ind i film hvis den skal stå i længere tid.
- Pynt som du lyster – der er masser af inspiration i blogindlægget – men lad det gå lidt tjep, isen smelter relativt hurtigt, så forbered tingene inden du hiver den ud af fryseren 🙂
TIPS & NOTER
Hvis du ikke er til flødeskumspåsprøjtning som pynt, kan du også bare overhælde isen med chokoladesovs. Tænk på at smeltet chokolade bliver MEGET hårdt når det fryser. Så brug det sparsomt eller lav en chokoladesovs, der ikke størkner så hårdt op. Rør f.eks. lidt flydende olie, agavesirup eller lun plantemælk i chokoladen. Eller hvad med at lave en karamelsovs og ristede nødder?
Eller lav en helt simpel op-ned pynt med rund eller stjernetylle: Mangler du flødeskums-skillz kan du også lade naturen gøre arbejdet og drukne Vienetta i årstidens farver – her en efterårsversion serveret på blade af rødbøg og pyntet med rønnebær. Og flag. Og lys. Og foræret til nabo-pigen, der tilfældigvis havde fødselsdag.
Hvis du undrer dig over hvorfor jeg ikke pynter enderne ad isen, så får du svaret i denne illusionsnedbrydense video af, hvordan Vienetta bliver fremstillet…
Liselotte Brede
Jeg har nu 2 gange brugt din fantastiske opskrift.
Anden gang udfordrede jeg skæbnen og lavede selv en jordbær kompot, som jeg lod køle af og lagde som lag (i stedet for den mørke chokolade) som så i stedet var snuldret ud i ismassen. Nøøj det var lækkert, friskt og sommeragtigt..
Nina
Ja!! Hvor lækkert! Jeg har tænkt at det skulle være hindbær, men jordbær lyder også læxi ♥️ Det kan godt være at du blir nødt til (🤭😳) at lave den et par gange til så du kan komme igennem alle kombinationer af bær. Just sayin…
Kh Nina
Hej Nina. Tak for en MEGET udførlig opskrift. Det sikrede mig en succes i første forsøg. NØJ det var lækkert og isen blev super smuk. En MEGET stor fordel med papir i formen må jeg sige. Vi synes isen var lige til den søde side. Derfor lavede jeg en syrlig jordbærsovs til og så var det bare HELT perfekt.
Dejligt😍 Det er også blevet en grøn favorit herhjemme 🤗
Bh Nina
Hej og godaften
Tak fpr mange lækre opskrifter!
Ved du om din is køres på en ismaskine?
Mvh. Kristina
Altså en parfait som det her kendetegnes ved at ikke behøve ismaskine… Men derfor kan det sagtens være at det ville gøre den endnu bedre. Lad mig høre hvis du prøver 🤗😘
Nina
Wow! Ser fantastiskt ut! 😀
Visst gör det! 😀 Tack 🙂
Bästa hälsningar
Nina
Hej Nina
Tak for endnu en spændende opskrift, som jeg vil prøve. Hvilken type og størrelse bladtyl, har du brugt til pyntning? 🙂
Den er ca 1 cm lang, lidt tykkere i den ene ende 🙂 Sorry, jeg har INGEN forstand på sådan noget, men køber gerne de der dimser når jeg finder på loppemarkeder 😀
Kan det bruges? Den skal nok ikke være længere end 1 cm eller kortere end 5 mm.
Vh Nina
Kan man egentlig snyde og bruge Tofuline is, som man tøer op og dermed let kan hælde i formen og så bare følger opskriften ellers?
Nej is har ikke godt af at tø op og fryses ige. Det nærmeste du kommer er hvis du skærer isen i lag og så bruger den uden at tø den op og altså stabler den skiftevis med chokoladelagene. Men det er nok ikke meget nemmere end at lave isen fra bunden 😉
Jeg er lidt forvirret over aqua faba-instruktionerne. trin 1 siger man skal kunne vende skålen på hovedet uden det falder ud, men trin 2 siger man stadig skal kunne hælde det ud? for mig modsiger det lidt sig selv. tror måske min blev alt for stiv.
Det er fordi den bliver MERE flydende når sukkeret er pisket i, giver det mening? Den skal være relativt fast INDEN du kommer sukker i. Jeg har optaget et lille klip af når masserne vendes sammen, det skal jeg nok få lagt op snart 🙂
Mange tak for den lækker opskrift glæder mig til at smage den
Velbekomme – det kan du roligt gøre – den er reddi god! 🙂