Hvad gør man, når manden kommer hjem og har skraldet 3 buketter blomster og 30 liter appelsinjuice, som skal bruges inden for kort tid? Udover det åbenlyse, at drikke en masse juice og komme blomsterne i vase, blev det herhjemme først og fremmest til en hel masse appelsinis.
“Nåh wau, Nina, sårn appelsinsorbet med aquafaba, sukkersirup og så kørt på ismaskine?”
Ja helt sikkert! Bortset fra at jeg bare hældte appelsinjuice i ispindeforme og kylede i fryseren. Det smager altså overraskende godt. Iskold appelsinjuice på en varm sommerdag (ja sådan én var der lige pludselig her i Ejby!).
Hjemmelavede filuris
Nåh, men de super simple, skriggule appelsin-is inspirerede mig altså spontant til at rekreere filurisen. Sammen med de skraldede blomster blev det derfor til et tiltrængt farverigt photoshoot på bloggen (blandt de sidste 4-5 indlæg har været henholdsvis ‘makrel‘, glutenfrit rugbrød, kakaopulver og is-cacao-latte – med andre ord, Fire nuancer af brunt (hvilket i øvrigt er en af mine yndlingsfilm, men temaet klæder ikke ligefrem mit foto-portfølje)).
Vi havde desuden fået 6 kg. økologiske kirsebær hjem, så de blev brugt til at farve ‘hatten’ sammen med lidt appelsinjuice. Jeg prøvede også at farve dem med rødbedesaft, men det smagte sgu lidt mærkeligt… Men ansigterne laves helt klart bedst med rødebedesaft.
Smager de så af Filuris?
Nej, de smager altså overhovedet ikke som de oprindelige filur-is. Det har jeg end ikke prøvet at få dem til. De ligner bare. Men det er der nok ingen af ungerne, der vil klage over hvis du laver dem 😉
Har du træpinde, så kan du som jeg, lægge et stykke papir henover isformen, presse med fingrene rundt i kanten så du kan se formen på dem og så hakke hul i midten med en skarp kniv, så du kan stikke ispindene herned.
Er Filuris vegansk?
Ja, det fjollede er egentligt, at filuris faktisk er en af de få helt veganske pindis, du kan købe i butikkerne. Meeen, derfor er det jo meget sjovt at lave dem selv 🙂 OG så kan de jo laves både økologiske og sukkerfri, hvis man er til sådan noget. Isene skal serveres kort tid efter ansigterne er malet på, da de hurtigt bliver smattede (ligesom de rigtige filur-is! Nu forstår vi producentens smerte. Undskyld for alt brok!). På billederne her har de ligget i fryseren natten over og ser ikke helt så skarpe ud som lige da jeg lavede dem (se billedet med pensel og grøn baggrund – det er liiige efter ansigtet er tegnet)
Hjemmelavede filur-is (sukkerfri)
INGREDIENSER
Rød is:
- Du kan f.eks. bruge en lille håndfuld meget røde bær som kirsebær eller solbær som du moser sammen med en deciliter af den gule juice/smoothie. Sød, juicet vandmelon har også en fin farve som det ses i mine vandmelonpindis.
Øjne og mund:
- Riv en lille stump rødbede og pres saften ud. Er rødbeden meget indtørret, så hæld lidt vand eller saft fra de røde bær og pres væden ud.
Gul:
- Jeg brugte bare helt almindelig og rimelig sød appelsinsaft (husk at ting mister sødme når de fryses. De fleste unger var vilde med isene her, det, men min datter syntes de var lidt for sure. En sød ananasjuice, eller modne mangoer kan også bruges - eller en blanding f.eks. lavet som smoothie. Bare det er gult. Bemærk at jo sødere, det er, jo sværere er det faktisk at tegne på dem, da frugtsukkeret trækker ud og giver en snasket overflade hvor ansigtet smatter ud når det bliver tegnet ovenpå..)
Desuden skal du bruge:
- Lodrette isforme (gerne flade) ( - gerne så Filur-formede som muligt. Jeg brugte et sæt gamle helt klassiske billige, opretstående forme)
- 4 stk Store ispinde af træ (hvis du, som jeg synes at de oprindelige tilhørende plastik ispinde er super irriterende.)
- Evt. en spids pensel hvis du vil tegne ansigt
SÅDAN GØR DU
- Kom en lille håndfuld bær i en lille skål og mos dem med en gaffel sammen med den gule saft/smoothie. Bruger du juicet vandmelon, kan det hældes i som det er.
- Si bærrene fra og hæld et par cm af denne røde saft i bunden af is-formene.Det er filurens 'hat'. Kom dem i fryseren uden pind.
- Når det røde er frosset helt fast efter nogle timer hælder du den gule juice/smoothie i. Husk at komme pinde i! Stil dem tilbage i fryseren.
- Riv rødbeden og pres saften ud, en halv teske er nok. Hæld en lille teske vand ved, hvis du ikke kan presse noget væde ud..
- Når isene er helt frosne tages de ud af formene. Brug en pensel med en tynd spids og mal ansigter. Hvis du har brugt juice til det gule, er det en god idé at male dem hurtigt efter de er taget ud af formen. Får de lov at ligge i fryseren udenfor formen, får de en smattet overflade, da frugtsukkeret trænger ud i overfladen og det er svært at male pænt på. Jeg lagde dem dog i fryseren i 10 minutter inden jeg malede så overfladen var helt frossen.
Christel
Hej Nina
Jeg må simpelthen lige høre, hvilke isforme, du har brugt til de fine is? 🙂
På forhånd tak for svar.
Kh, Christel
Nina
Hej Christel 🙂 Det er nogle virkeligt gamle nogle jeg har liggende. De er vist købt i en Tigerbutik for 15? år siden 🙂 Helt sikkert fyldt med alverdens dejlig kemi.
Vh Nina
Sukkerfri? naah. Der er både sukker i frugt og ofte mere sukker i juice end i en cola 😉
Hej Søren, der menes ‘uden tilsat sukker’. Og i appelsinjuicen får du både vitaminer og en vis mængde fibre med – det kan man ikke just sige om colaen 😉
Fed blog!! Skraller du? og i så fald hvilke forretninger kan det gøre ved uden at man forcere indhegning? 🙂
Det er forskelligt fra forretning til forretning, så der er ikke andet for end at cykle en tur i lokalområdet og se hvordan det ser ud ved hver forretning 🙂 Ja min mand skralder når hanlige kan komme til – jeg synes det er super fedt at ‘redde’ affald og madspild på den måde 🙂
Vh Nina
I er jo evigt kreative og evigt inspirerende.
Disse filuris må prøves den dag min kæreste kommer væltende ind med 50 liter appelsinjuice.
Et ikke utænkeligt scenarie 🙂
Åh det er så herligt at skralde 😀
De ser rigtig lækre ud, og jeg forstår udmærket hvad i mener, når i skriver “sukkerfri”, men skal man være teknisk korrekt, falder disse is ind under den kategori, der hedder “uden tilsat sukker”, da både appelsinjuice, kirsebær og solbær indeholder en stor mængde frugtsukker. Juice kan sågar, jf. (*), betragtes som et sødemiddel, hvilket betyder, at de ikke engang falder ind under “uden tilsat sukker”, men faktisk skal klassificeres som ganske normale is/fødevarer.
(*) http://altomkost.dk/nyheder/nyhed/nyhed/sukkerfri-eller-ikke-tilsat-sukker-hvad-betyder-de-forskellige-anprisninger:
”Ikke tilsat sukker” eller ”uden tilsat sukker”: Produktet må ikke indeholde tilsatte sukkerarter (mono- og disaccharider) og må heller ikke være tilsat andre fødevarer for at søde produktet, fx frugtkoncentrater, juice, e.l.
Hej Kasper, de næringsanprisninger du omtaler gælder for færdigpakkede fødevarer. Jeg lover at følge dem, den dag jeg producerer is i stor skala og sælger dem kommercielt 😉
Men tak for interessen 🙂
Vh Nina
Om de is du laver er til dig selv eller om du sælger dem kommercielt er fuldstændig irrelevant i forhold til om de er sukkerfri eller ej. Det ligger ligesom i ordets betydning; sukker-fri: fri for sukker, og om det stammer fra en ingrediens eller om du selv har sødet produktet med sukker, ændre ikke på noget. Du kan til sammenligning heller ikke kalde en ret vegansk, for eksempel, hvis du bruger hønsebouillon i den, bare fordi du ikke selv har været i direkte kontakt med dyret.
Men hvis i har lyst til at kalde jeres is sukkerfri, på trods af, at de sandsynligvis indeholder omtrent lige så meget sukker som en normal Filur-is, skal i da have lov til det. Jeg nævnte det skam kun for at hjælpe jer. Lad os bare håbe, at de ikke blive serveret til en person med diabetes i den tro, at de rent faktisk ER sukkerfri, for så går det altså galt …
Tak for dit bidrag 🙂
Du har så ganske ret Kasper! Elsker dine kommentar!!