…nåh, min forfængelighed tog overhånd og jeg kunne ikke leve med kun at foreslå noget så konservativt som at komme vegansk creme fraiche, tangkaviar og avokado på en blinis i mit forrige indlæg. Så her får du 6 smukke, kreative, farverige bud på blinis topping.
Hovederne blev lagt i blød herhjemme og vi brainstormede over emnet “hvad er forholdsvis nemt at lave men virkelig lækkert at spise især i små mængder, fint at se på og kan kommes ovenpå en lille pandekage?”. Det har været sjovt at komponere disse små smagsoplevelser og lege med konsistenser, smag og farver for for at få en masse variation på alle områder. Jeg håber at nogle af dem frister – og husk at du jo ikke behøver at lave alle variationer 😉
Indlægget her er ment som inspiration og jeg har derfor ikke altid eksakte opskrifter, men guider dig bare på vej. Og HEY, det bedste af det hele? Rigtig meget kan forberedes dagen inden, se DET er noget vi kan lide herhjemme: Blinis (opbevar lufttæt på køl), Waldorfsalat, rødbedesalat, tomatsalsa (vent med at komme avokado i), smøreost, soja fraiche og eventuel pesto hvis du laver den selv. Roser kan skæres og opbevares lufttæt på køl. Et stort stykke snackpeber kan fyldes med ost, kommes på køl og så skærer du den forsigtigt når du skal bruge den. Bum – mindre husmoder(m/k)stres og mere tid til at hænge ud med gæsterne.
Find opskriften på veganske (og glutenfri) blinis her.
Hvis du laver en portion soja fraiche (det er nemt!) så har du til både rødbedesalat, Waldorfsalat og den kan nemt smages til som smøreost. Jeg fortyndede soja fraichen med sojafløde som vi havde en rest af, men helt optimalt ville det være at blande med sojapiskefløde i rødbede- og Waldorf-salaten, nom nom! Vil du gerne bruge mayonaise, så brug denne ultranemme opskrift.
- Tomatsalsa med oliven, avokado, agurk og friske krydderurter
- Stegt aubergine rullet med pesto
- Smøreost med snackpeber, karse og Nigella-frø
- Waldorfsalat med valnødder og appelsinsaft
- Rødbedesalat med æbletern, kapers og revet peberrod
- Stegte portobellosvampe med hvidløgschips og frisk persille
- Og så har soja fraiche, tangkaviar og avo-blinisen lige sneget sig med på gruppebilledet…
(Hver portion giver ca. 8 anrettede blinis)
Tomatsalsa med avokado og friske krydderurter
Tag 150 gr modne tomater, fjern kerner og skær i fine tern. Tag 50 gr agurk (fjern kernerne), 4-5 udstenede oliven og 1/3 avokado og skær alt i små tern. Lav en lille smule dressing af eddike, sennep, agavesirup, salt og peber og vend det med de øvrige ingredienser. Rosen er lavet af en cherry-tomat nogenlunde sådan her. Kom evt frisk koriander eller basilikum i. Drys med sojaristede sesamkerner.
Stegt aubergine rullet med pesto
Start med at skære 5-6 skiver aubergine i tyndt (5mm) og steg dem i olie, evt på en grillpande. Lad dem dryppe af på sugende papir og tør overskydende olie af. Læg dem på et bord side om side så de overlapper hinanden ca halvvejs (sådan her) og eventuelle grillmærker vender nedad. Smør en lille smule (svarende til 0mkring 1 tsk pr. blinis) grøn eller rød vegansk pesto udover f.eks. Urtekrams grønne. Drys evt. med gærflager. Rul nænsomt auberginerne som en slags roulade. Hvis du er rigtig funky har du lavet feta som kommer inderst i rullen, men det er ikke nødvendigt. Lad gerne aubergine-pøllen køle af i køleskabet inden du med en skarp kniv skærer skiver ca 1,5 cm brede som anbringes på skive agurk ovenpå en blinis. Pynt evt. med de samme blade som er brugt i pestoen. Drys evt. med sojaristede kerner.
Smøreost med snackpeber, karse og Nigella-frø
Brug omkring ¾-1 dl smøreost. Skær skiver af 1 snackpeber eller strimler af 1/2 peberfrugt. Fyld skiverne med smøreost som på billederne eller smør den direkte på blinken og pynt med peberfrugt. Anret og drys med Nigellafrø og karse eller purløg.
Waldorfsalat med ristede valnødder og appelsinsaft
Lav ¾-1 dl dressing af Soja Fraiche fortyndet med lidt sojafløde eller sojapiskefløde. Smag til med lidt appelsinsaft, salt og sukker eller agavesirup og revet appelsinskal. Eller følg evt denne opskrift . Jeg brugte 22 små vindruer i skiver, 60 gr æble i små tern, 30 gr fintskåret bladselleri eller lidt mere revet knoldselleri, 6 halve hakkede valnødder og blandede alt med dressingen. Pynt med skiver af vindrue, valnød og revet appelsinskal.
Rødbedesalat med æbletern, kapers og revet peberrod
Kog 100 gr rødbede og skær i tern. Lav en ¾-1 dl dressing af soja fraiche og/eller sojapiskefløde som smages til nogenlunde som en russisk salat med lidt salt, peber, citron, sukker og en masse frisk peberrod (efter smag). Skær 50 gr æble og 1 lille rødløg i fine tern og kom det i dressingen sammen med 3 tsk hakkede kapers og rødbedeternene. Hvis der skal mere farve i, så riv lidt frisk rødbede i. Pynt med tynde skiver af æble, kapers og mere friskrevet peberrod.
Stegte Portobellosvampe med hvidløgschips og frisk persille
Du kan også bruge andre svampe. Skær 4 medium portobellosvampe i skiver på ca 7 mm. Kom dem på en pande med lidt fedtstof og steg til de har afgivet det meste væske. Hæld et skvæt hvidvin eller sherry over svampene og lad det koge ind. Drys friskkværnet sort peber over. Skær 3 fed hvidløg i tynde skiver og steg dem i olie til de har fået en lille smule farve, læg dem på sugende papir, så de blir knasende sprøde. Anret og drys med frisk persille og (flage)salt
Og så benyttede jeg lige lejligheden til at tage nogle nye billeder af klassikeren som jeg tidligere lavede et indlæg om. Klik på billedet for at komme til opskriften:
Marianne
Hvordan og med hvad har du lavet rosen til den med tomatsalsa med avokado og friske krydderurter
Nina, PlantePusherne
Jeg har fundet en video til dig som jeg har linket til i ‘opskriften’ under billedet 🙂