lkijj
Hampemælk
INGREDIENSER
- 1 dl afskalllede hampefrø
- 1 liter vand
- 1 mikromy salt
Sødme: Det er ikke strengt nødvendigt, og afhænger naturligvis af, hvad du skal bruge mælken til. Men jeg kan godt lide at komme lidt i … Vælg mellem
- 3 dråber stevia
- 1 tsk rørsukker/agavesirup
- 1 frisk daddel
SÅDAN GØR DU
- (Du kan med fordel komme hampefrøene i vandet mindst en time før du blender. Det kan gøre det nemmere for en almindelig blender at lave en ikke-grynet mælk. Men det er ikke nødvendigt!)
- Kom alle ingredienser i en blender og blend for fuld skrue i et par minutter.That's it.
Tahindressing
INGREDIENSER
- 3 spsk lys/hvid tahin (*)
- 1 spsk sojasauce (eller tamari for en glutnfri verison)
- 2 tsk sukker – eller dit foretrukne sødemiddel (jeg brugte 1 spsk erythritol)
- 1 tsk stærk dijonsennep (kan evt. erstattes med wasabi)
- 2 spsk usødet plantemælk (f.eks. soja eller mandel. Brug vand hvis du ikke har andet. )
TIPS & NOTER
Chiagrød med havre
INGREDIENSER
SÅDAN GØR DU
- Rør vand, kokosmælk, salt og sukker sammen.
- Kom chiafrø og havregryn i og rør grundigt rundt.
- De næste par minutter skal du lige røre rundt et par gange, indtil du kan se at chiafrøene ikke falder ned mod bunden.
- Hæld evt. chiagrøden i serveringsglas og kom den på køl en times tid. Den kan også stå natten over og er holdbar i hvert fald 3 dage på køl.
Super simpel opskrift på hverdags-deller
Det er lidt svært at være vegge-delle nummer to her på bloggen når den eneste anden i kategorien er den super populære frækkedeller, der engang vandt 3. præmien i en vaskeægte (kød)frikadellekonkurrence. Men de her vinder på simplicitet og det er der altid plads til. Vi har efterhånden lavet dem rigtig mange gange og børnene elsker dem!
De kræver få ingredienser – heriblandt den elskede kartoffel – og er virkelig nemme og hurtige at bikse sammen. De minder lidt om rösti, men er mere faste i det og hænger bedre sammen pga. kikærtemelet.
God konsistens
Man skal have lidt kendskab til grøntsagsdeller for at lave nogle med god konsistens.
Disse deller bliver dejligt Gate takket være kikærtemelet samt kartofler som fungerer super godt når de bliver stegt.
Mathias super simple sprøde hverdags kartoffeldeller har derfor:
- et super lækkert bid
- sprød skorpe fra kartoflerne
- god sødme fra kartoflerne -og andre rodfrugter – der karameliseres når de steges.
- Og så er de virkelig hurtige at lave …
Brug også andre rodfrugter
En lille del af kartoflerne kan erstattes med andre rodfruger. Men slap af med for meget rødbede, da det giver en lidt spøjs jordet smag. Gulerødder og pastinak fungerer derimod perfekt! Prøv også jordskokker.
Stegning af veganske deller er en af de få ting vi ting vi stadig bruger olie til herhjemme. Derfor kommer vege-dellerne en tur på køkkenrulle (eller toiletpapir hvis du som os ikke har opgraderet endnu) så overskydende olie kan suges op.
Mathias super simple sprøde kartoffel/rösti-deller
Redskaber
- Rivejern
INGREDIENSER
- 500 gram kartofler
- 100 gram gulerødder
- 60 gram kikærtemel
- 2 teskeer løgpulver
- 1/4 teske hvidløgspulver (kan udelades)
- 1,25 teske salt
- friskkværnet sort peber
SÅDAN GØR DU
- Riv kartofler og gulerødder. Ikke fint.
- Bland kikærtemel, løgpulver, hvidløgspulver, salt og peber sammen i en stor skål.
- Kom de revne kartofler og gulerødder sammen med de øvrige ingredienser og rør godt rundt.
- Tag en lille håndfuld ad gangen og mas sammen til deller. Jo tyndere de er jo sprødere bliver de. Her ser du mit delle-greb, der sikrer at de bliver så kompakte som muligt.Der mases sammen både oppe/nedefra og fra kanterne og ind mod midten.
- Steg dellerne i f.eks. olivenolie eller smørbar på medium til høj varme indtil de er tilberedte og har fået god farve.
Avosalat
Avokado-salat-ish
INGREDIENSER
- 1 avokado
- 1/4 æble
Til dressingen
- 2 tsk vegansk mayonnaise (*)
- 1/2 tsk mellemstærk dijon sennep
- 2 spsk kapers
- 1 spsk karse (eller purløg – gem lidt til pynt)
- 1 tsk friskpresset citronsaft
- salt
- friskkværnet sort peber
Eventuelt
- 1 spsk CaviArt (vegansk kaviar – hvis det skal smage og se ekstra fint ud)
SÅDAN GØR DU
- Rør alle ingredienser til dressingen sammen (mayonnaise, sennep, kapers (hakkes semi-fint), citronsaft, karse, salt, peber og evt CaviArt)
- Skær æblet i små fine tern. Jeg synes at 1/2 cm eller endnu mindre er perfekt. Rør æbleternene i dressingen.
- Fjern avokado-skrælden og alle blondine avokadoen i små fine tern. Vend dem meget forsigtigt i skålen med de øvrige ingredienser.
TIPS & NOTER
Råcreme
Vegansk råcreme – hvor æg erstattes med aquafaba
Redskaber
- El-pisker
TIPS & NOTER
Orange juice med Gurkemeje
Juice med gurkemeje rod
INGREDIENSER
- 600 gram gulerødder (de må helst ikke være for bitre)
- 2 æbler
- 1 stor appelsin (eller 3-4 mandariner eller lignende)
- Lidt frisk ingefær (så meget du kan klare. Det bliver MEGET hurtigt meget stærkt så start forsigtigt)
- 1-5 'fingre' frisk gurkemejerod (det har en lidt speciel smag – ikke stærk – så også her må du bruge så meget du har lyst til.)
Skriv et svar