Jeg stiller tit mig selv det klassiske eksistentialistiske spørgsmål:
“Hvis den her årstid/begivenhed/højtid var en pind-is, hvordan ville den så se ud?”
Det har resulteret i alverdens ispindekreationer gennem tiden og nu var det altså påskes tur til at blive bananisificeret.
Idéen om påskeis kom egentlig bare forleden da jeg under amning sad og zonede lidt hen. Og når hjernen sidder dér og idéudvikler ja, så er der ikke så meget andet at gøre end at følge trop.
Resultatet ser du her 🙂 Små simple kyllinger bestående af banan, appelsin og rødbede – samt et par dutter chokolade og lidt gulerod.
Hvis det er en kold påske, kan du gøre følgende til påskeæg-jagten: Fyld et stort pap-påskeæg med isterninger, pak isene i madpapir og gem dem i ægget til børnenes påskejagt. De er vitterligt meget simple at lave. Især fordi opgaven kan bides over hvis du, som mig, kun har 5-10 minutter her og dér til at snige dig i køkkenet.
Isformene
Jeg bruger mine ubestridte yndlingssilikone-isforme. Hvis du ligger inde med de klassiske opretstående modeller, kan du sagtens få lavet en form for pindiskyllinger. Du bliver dog nødt til at lave is-massen flydende (vha. blender fremfor foodprocessor). Så kan den nemlig hældes forsigtigt i formene efter at du har tegnet øjne og lagt et næb på plads.
Vær obs på at ‘tyk’ is-masse lavet i foodprocessor skal presses godt ned i bunden i midten af formen for at tvinge eventuelle lufthuller op ad siderne og væk. Se øverst på billedet herover.
Du kan vælge at lave dem helt ens, eller som jeg, skære næb i forskellige størrelser og placere øjnene forskelligt så hver kylling får lidt (skæv) personlighed …
Hvis du er nysgerrig efter at se nogle af de andre pindis, der gennem tiderne er kommet på bloggen, kan du finde dem her: Jule-pindis, sommerblomster-pindis, vandmelon-is og OL-pindis.
Påske-pindis (veganske, sukkerfri)
INGREDIENSER
Lyserøde is
- 250 gr frosne modne bananer
- 2-3 tsk rødbedesaft (presset direkte fra lidt revet rødbede)
Gule is
- 2 modne bananer (kolde)
- 1 dl appelsinjuice
- evtl lidt gurkemeje for ekstra farve
- En sød moden mango ville også være perfekt, lav i så fald isen half and half med mango og banan, gerne frossen
'Neutrale' is
- 250 gr frosne modne bananer
Grønne is (ikke afbildedet)
- 10 gr spinat fra frost (en lille håndfuld løs-frossen spinat)
- 2 modne bananer
- 1/2 avokado (kan udelades men giver en lidt bedre konsistens)
- Lidt væske f.eks. vand eller plantemælk eller kokosmælk
Til næb
- 2 strimler af en stor gulerod blancheret i kogende vand
Øjne
- 1 lille stykke mørk chokolade.
Isforme. Jeg brugte mine alle tiders yndlingsisforme:
- 1-3 stk Liggende silikoneisforme (Opretstående forme KAN bruges men det kræver noget finmotorik at få øjne og næb til at sidde fast på siden. Har du kun 1 form laver du selvfølgelig bare kun 4 pindis ad gangen.)
- 12 Små ispinde af træ
SÅDAN GØR DU
Øjne og næb
- ØJNE: Varm en lille gryde let op. Tag den fra varmen og lad chokoladen smelte på bunden.
- Brug et skarpt hjørne fra f.eks. en gaffels skaft som først dyppes lidt i chokoladen og 'læg' så en enkelt dråbe chokolade til hvert øje. Kom formene på køl og gentag gerne med en ekstra dråbe chokolade ovenpå når første lag er størknet (så øjnene får lidt 'dybde' og sidder bedre fast når isene tages ud af formene).
- NÆB: Jeg skar strimler a ca 2,5 mm's tykkelse på mit mandolinjern. De blev kogt få minutter for at gøre dem bløde. Skær næb i lidt forskellige former og læg direkte i formene.
Lyserøde is
- Frosne bananer tøs op i ca 30 minutter og køres så i foodprocessor sammen med rødbedesafr. Lidt røde bær kan evt tilsættes men så er det en god idé at blende dem først for at få en ensartet farve. Bemærk også at der evt skal tilsættes lidt sødemiddel da frosne bær gør isene mere sure.
- For at undgå klufthuller i de færdige is skal du starte med at lægge klatter af is i bunden af formene og lissom presse det lidt nedad så eventuelle lufthuller mases opad (se billede). Fyld mere is i, mas det nedad i midten og fyld til sidst formene op,.
Neutral is
- Laves ca. som lyserød is.
Gul is
- Alt køres kort i blender og hældes i formene og kommes på frys.
Grøn is
- Alt køres jævnt i blenderen og hældes i formene og kommes på frys.
Lad isene fryse mindst 5 timer men meget gerne længere. Opbevares i formene indtil de skal spises, men kan også kommes i små lufttætte behioldere, gerne pakket individuelt i madpapir (se billede herunder) !Når isene tages ud lader du først varmt vand løbe på bagsiden af formene i 10 sekunder, så løsner de bedre og øjnene følger med.
TIPS & NOTER
Herunder kan du se hvordan jeg pakkede juleisene individuelt i madpakkepapir. Det er smart hvis de skal opbevares udenfor formene i noget tid, f.eks. til en påskejagt.
super sød ide har pinnet den.Har tit lavet banan is med forskellig andre ingridenser bla kakao nib men har et spørgsmål for jeg har nogen gange oplevet at bananerne ændre smag hvis de bliver kørt for længe dvs mere end et par minutter er det noget du har oplevet eller har en forklaring på.
mvh dorte
Hej, nej lige det har jeg ikke observeret, men nu blir jeg da nysgerrig, så det vil jeg lige holde øje med 🙂
Vh Nina