Hvis du er i humør til vegansk thaisuppe men ikke lige har tid til eller mulighed for at skaffe galangarod, lime, citrongræs, kokosmælk og kaffir limeblade, så er det her opskriften for dig. Det er en slags forsimplet udgave med lidt færre eksotiske ingredienser, der alligevel giver dig de helt rigtige associationer til thaimad.
Selv kan jeg godt blive lidt overvældet af lange krydderi lister (selvom de helt sikkert er smagen værd!). Derfor lavede jeg den her karry-blomkålssuppe, da trangen meldte sig. De primære ingredienser er:
blomkål
kokosmælk
karry
og ingefær
Og citron
Suppen her er fløjlsblød og med lækker smag af karry, kokkos og ingefær. Den kan nemt gøres stærk – så det er vigtigt at du har en nogenlunde idé om styrken af din karry! Også ingefær bidrager til styrken. Så vær varsom med de to, hvis du serverer den for børn og voksne sjæle med sarte smagsløg. Husk:
En vegansk thai-suppe behøver ikke at være stærk for at smage godt 😉
Karry er ikke bare karry
Som du sikkert ved er der stor forskel på hvor stærk karry er. Jeg har endelig fundet en god økologisk karry som både indeholder gurkemeje og bukkehornsfrø – obligatoriske ingredienser i en karry i min optik. Og som er tilpas stærk uden at jeg spyr ild af den. (Dét der gør din karry stærk er først og fremmest indholdet af chili) Så jeg har brugt denne mediumstærke karry (reklamelink) i opskriften her.
Står der ‘stærk‘, ‘indisk‘ eller ‘madras‘ på din karry er den sikkert væsentligt stærkere og så skal du bruge væsentligt mindre. Medmindre altså, at du elsker at få renset godt og grundigt ud i bihulerne på den aggressive måde. Står der ‘sød‘, ‘engelsk‘ eller ‘mild‘ på din karry er den sandsynligvis uden, eller med kun en smule chili. Så kan du kompensere ved at komme lidt chili i retten eller ekstra peber hvis suppen skal have lidt bid.
Simpel thai-inspireret blomkålssuppe med karry og ingefær
INGREDIENSER
- 6 tsk mediumstærk karry (Har du kun meget stærk (indsk/madras) karry, skal du måske kun bruge helt ned til 1/2-1 tsk)
- 1/8 tsk stærk karry (NB udelades hvis du ikke er til stærk mad)
- 3 spsk koldpresset kokosolie (raffineret kan også bruges men koldpresset smager så godt! Er du til oliefri mad: rist først karryen af på en slip-let pande og vandsteg resten i gryden som du plejer.)
- 1 medium løg
- 4 fed hvidløg
- 600 gr blomkål
- 1 L vand (evt. mere)
- 2,25 tsk salt
- friskkværnet sort peber
- 1,5 tsk sukker (rørsukker, sirup eller dit foretrukne sødestof)
- 1-2 knolde friskrevet ingefær (hvor en knold svarer til en terning)
- 1 lille økologisk citron (skallen herfra. Kun liiige det aller yderste gule!)
- 1/2 spsk friskpresset citronsaft
- 2 dl kokosmælk
Bruger du kun en lille bitte smule karry kan du få den gule farve ved at tilsætte:
- 1/4-1/2 tsk stødt gurkemeje (frisk kan også bruges)
SÅDAN GØR DU
- Varm kokosolien i en gryde. Kom karry og evt gurkemeje i og lad det kort stege af. Skær løgene i semi grove tern og kom dem i den varme olie og skru evt lidt ned så det ikke branker. Efter 5 minutter smider du finthakket hvidløg i. Lad dem stege blanke og møre
- Sæt 1 liter vand til at koge. Skær i mellemtiden blomkål i buketter og kom dem i gryden sammen med vand, salt, peber og sukker. Lad det koge til blomkålen er mør. Ca 15 minutter.
- Hæld så det hele i en blender. Riv også ingefæren og citronskallen samt citronsaft herned. Blend det hele grundigt og hæld det så tilbage i gryden. Kom kokosmælk i og smag evt. til med salt, peber og friskrevet ingefær. (Det må helst ikke komme op og koge efter tilsætning af citronskal - eller hvis du bruger plantepiskefløde i stedet for kokosmælk.)
Charlotte
Tak for opskriften. Jeg har lavet den flere gange og den er rigtig lækker
Nina
Dejligt 😋 ja den er lækker og let at gå til 🤗
Kh Nina
Lækker opskrift, mange tak.
Velbekomme 🙂
Mange tak for Opskriften glæder mig til at smage den
Velbekomme, Mie, Jeg håber at du bli’r lisså glad for den som os 🙂
Kh Nina
den ser lækker ud den må jeg prøve
Tak, jeg håber at du bli’r glad for den 🙂
Kh nina
“…. og vandsteg i gryden som du plejer.)”
… øhh … hvis man er ny her, så er der ik’ noget der hedder ”som du plejer’ …. jeg aner fx ik’ hvad det går ud på.
Mvh.
Anette
Kære Anette, det er nu også primært til dem, der i forvejen lever oliefrit, men nu har jeg tilføjet et link 🙂
Bh Nina
Død tråd måske, men prøver alligevel!
Hvad er der pyntet med på suppen. Det ser virkligt indbydende og lækkert ud. Jeg ville spise det udelukkende baseret på visio indtrykket ; )
Hej Frederik 🤗 den er ikke død, den er bare ramt af langtidssygdom 🤭🙃
Jeg har pyntet med: Nigellafrø, frisk koriander, lidt kokosfløde og de eneste blomster jeg kunne opdrive i nabolaget på tidspunktet for optagelsen 😅
Det er jo lige til et måltid i sig! Velbekomme😎
Nina