‘Sund råcreme’?
Bare lige for at slå det fast, det smager IKKE af råcreme 😀 Dette er ikke en copycat opskrift, der prøver at efterligne sød og luftig, traditionel råcreme. Det er ‘bare’ en lækker, alternativ og noget sundere måde at snaske abemad op på – på en lidt mere wholefoods-agtig måde. Og hvis du har nogle unger som du gerne vil stoppe lidt flere af de gode kalorier i, er den også et godt bud.
Hvis du følger bloggen ved du, at jeg er MEGET sparsom med ordet sund. Jeg synes at det ord bliver misbrugt ud over alle grænser i madopskrifter. Der er tusind forskellige holdninger til hvad sund indebærer og det kommer fuldstændig an på hvilken kost du selv ‘kommer fra’. Så det er meget velovervejet at jeg bruger ordet her i opskriften 😀 (Ordet sundere kan jeg gå med til at bruge oftere. Især, når opskriften sammenlignes med en mere traditionel udgave). Men når den her nu kan bruges som en alternativ slags råcreme, bare uden fløde, uden sukker og uden æg, ja så synes jeg at ordet sund er på sin plads. Sådan. Nu er alle dem, der ikke kan lide smagen af sund også advaret 😉 Sorry, det var et lille sidespring …
Jeg synes selv, at det er en mægtig god idé jeg fik mig her: I en periode sidste vinter spiste jeg – efter længere tids frugtafsavn – atter igen store mængder frugt. Især om morgenen. Og gerne i form af en blandet frugtsalat eller abemad som det også kaldes (kaldtes?). For variationens skyld snaskede jeg den op med lidt nøddesmør (på billederne er det lys tahin) rørt op med appelsinjuice. Det tilføjer lige det dér cremede touch, som mange er vant til fra klassikeren frugtsalat med råcreme.
Vælg din yndlings-nøddesmør
(Reklamelink) Jeg har oftest brugt verdens bedste lyse tahin (fordi YUM! og rimelig billig). Jeg linker også til en anden i opskriften som kan købes i Helsebixen. Men andre ‘sødlige’ former for nøddesmør kan også bruges. Der findes jo både peanutbutter (billigst) men også de mere eksotiske, der alle er sindsygt lækre, men desværre også dyrere: Mandelsmør, hasselnøddesmør (der smager af nutella), cashewsmør m.fl.
TIP
Du kan godt skære frugten ud dagen inden, hvis der er appelsin i blandingen. Rør den godt rundt så appelsinsaft dækker al frugt. Eller hæld evt. lidt appelsinsaft udover og gerne de foreslåede krydderier. Frugtsalaten bli’r mindre pæn at se på når den skæres dagen inden. Tilgengæld bli’r den mere snasket, smovset og smagene blander sig rigtig lækkert!
Men vent med dressingen til den snart skal serveres.
Opskrift på en sund råcreme til en lækkert cremet frugtsalat
INGREDIENSER
Creme
- 2 spsk nøddesmør, f.eks. peanutbutter, mandelsmør, lys tahin eller lignende
- 1/2 dl appelsinjuice
- 1/4 tsk vaniliepulver ( eller mere. Kanel eller en lille smule kardemomme kan også bruges)
- 2 tsk agavesirup (kan tilsættes hvis frugten ikke er ordentligt moden, altså sød)
Frugt - brug moden frugt, der er meget mere smag, sødme og de er gerne lidt blødere.
- 2 appelsiner
- 2 modne bananer
- 1 æble
- 1 pære
- Desuden en halv bakke vindruer (2 kiwi, en pære eller lignende eller en blanding)
EVENTUELT: Ved servering drysse evt. med ristede, hakkede nødder og mørk chokolade, kokosflager og andre former for tørret frugt.
SÅDAN GØR DU
- Kom nøddesmør og vanille i en lille skål. Hæld appelsinjuicen i lidt ad gangen mens du rører rundt for at undgå klumper. Den skal ende med at være nogenlunde flydende som en tynd pandekagedej.
- Skær frugten i fine tern - så fremstår den mere delikat synes jeg.
- Hæld cremen ud over fugtsalaten og vend det hele forsigtigt rund for at snaske al frugten ind men uden at splatte den alt for meget ud.
Lad den stå og trække lidt eller servér med det samme. Evt. med det drys, der foreslås i ingredienslisten.
TIPS & NOTER
- Den har ikke super godt af at blive lavet dagen inden hvis den skal se pæn ud. Det går mest udover udseendet, men smager nu godt. Skær i så fald kun frugten men vent med at tilføje dressingen.
Marina Rets
Jeg ELSKER det VEGANSK!!!! MUMS MUMS MUMS!!!
Nina
😅 dejligt!
Kh Nina
Tak for link og tips om Whole Food. Selv om jeg har oprettet mig med dansk adresse, kommer priserne nu ikke i danske kr. Jeg har skrevet til dem og får det forhåbentligt opklaret i morgen.
Ang. råcreme, blev jeg for en del år siden bestil til at lave en stor vegansk fødselsdagsbrunch og lavede der en creme af blendet mango (vistnok fra frost) til en frugtsalat. Jeg tilsatte vanille, men husker ikke om jeg tilsatte sukker. Det blev meget cremet og lækkert – og også sundt 🙂
Tak for mange gode tips igennem tiden. Jordbærtærten er et så stort hit at jeg er blevet bedt om at lave den til en anden fest, hvor menuen slet ikke var vegansk, men værten drømte om at få netop den kage som dessert til gæsterne. Den gør altid lykke 🙂
Hej Jane! Du får ikke priserne vist i danske kroner. Men du får de rigtige priser i pund – når du har oprettet dig:) Det er nemlig en særlig skat til danske kunder … jeg læser lige resten af din besked i morgen;) godnat
Nina
Ja, jeg havde mistolket det skrevne om at ville få de rigtige priser med dansk adresse. Jeg tolkede det som at de rigtige priser var i kroner. Tak for opklaring 😊
Velbekomme 🙂