Her kommer en super nem opskrift på en virkelig lækker vegansk fedtfri dressing. Den smager lidt hen i retning af ‘mormordressing’ og kan bruges i stedet for en klassisk vinaigrette.
Mirakeldressing…? Virkelig, Nina, mirakel…?
Ja! Dressingen her har så mange awesome features at den alt i alt kvalificerer til navnet Mirakeldressing:
√ Den er uhyggeligt nem at lave.
√ Der bruges kun virkelig almindelige ingredienser som de fleste har hjemme (hvis ikke, vil jeg anbefale dig at skaffe dem 😉 ).
√ Det er en oliefri dressing, så den er low fat – hvilket jo er det nye sort hvis du ikke har opdaget det endnu…
√ Den spiller på en masse smagstangenter – som fuldendes i forening med salaten – og er derfor super tilfredsstillende at spise.
√ Den bliver (semi-)tyk og cremet selv uden olie (fordi citronsaften koagulerer sojamælken)
√ Den kan få voksne mænd (m/k) til at – om ikke græde, så – spise store mængder salat selvom de siger at de ikke vil.
√ Hvis jeg medbringer noget grønt overhældt med denne dressing til fællesspisning, så bliver jeg ALTID rost og spurgt hvordan jeg dog har lavet dressingen (Jeg nævner i flæng: Til nytår erklærede en herre at det var den bedste salat han nogensinde havde smagt “jeg vidste ikke en salat ku’ være så smovset!”. For et par måneder siden havde jeg den så med ind til naboen. Dagen efter måtte hun ind til et lille one-on-one dressing-kursus for at aflure opskriften).
Brug din fedtfri dressing til …
Mirakeldressing kan bruges i alle mulige friske salater eller til at hælde over dampede grøntsager som broccoli, rosenkål osv. Har du en grøntsag som du har svært ved at blive gode venner med? Opgiv ikke før du har prøvet at hælde denne veganske dressing udover.
Tænk på opskriften her som en erstatning for en olie/eddike vinagrette.
Leder du efter en dressing til pitabrød, burgere og lignende? Så prøv i stedet mine mælkefri opskrifter på creme fraiche dressing eller thousand Island dressing. De er også fedftri/uden olie.
Mirakeldressing - nem oliefri salatdressing uden mælk
INGREDIENSER
- 2 tsk mellemstærk dijon sennep (jeg bruger Urtekrams milde dijon, brug kun 1,5 tsk hvis du bruger en der er stærkere)
- 2 tsk agavesirup (*)
- 1/2 tsk salt
- friskkværnet sort peber
- 1 spsk friskpresset citronsaft ( eller æblecidereddike)
- 90 ml neutral sojamælk (* eller usødet mandelmælk)
SÅDAN GØR DU
- Bland sennep, agavesirup, salt og peber sammen og rør det jævnt.
- Kom citron og mælk i lidt ad gangen og rør rundt
TIL FRISK SALAT
- Skal den bruges til en frisk salat, så hæld den først over salaten lidt før servering. Vend salaten godt rundt så dressingen fordeles over alle blade. Syren i dressingen mørner salaten og du får en mere smovset salat jo længere den står. Det kan være super lækkert, men det er godt at vide på forhånd.
TIL DAMPET GRØNT
- Lad grøntsagerne dampe/dryppe lidt af for at undgå for meget vand i dressingen. Fordel mirakeldressingen den over alle de varme grøntsager. Beregn en noget større mængde dressing, da dampet grønt godt kan 'suge' en del. Her må dressingen godt kommes over i god tid inden servering.
TIPS & NOTER
Mangler du inspiration til en salat at komme under dressingen så prøv at kigge på nogle af alle Englerods salater – eller brug den på min ‘smovsede’ salat med stegt aubergine og peberfrugt:
Hvis du er ligeså doven som mig så nøjes med at lave dressingen og dyp hele salatblade i den. En god snack når man har lyst til noget munchy.
Eller den endnu federe version: Først dyppet i Mirakeldressing og SÅ soyaristede sesamkerner – haps haps! En super god og nem måde at få mere grønt indenbords uden de store udskejelser i køkkenet.
Anette
Tak for alle dine dejlige opskrifter. Lige et opklarende spørgsmål. Først citro, pisk, så derefter sojamælk? og hvor kraftigt pisk? piskeris eller håndmixer?
Nina
Ja det er nemmest at tage ingredienserne lidt ad gangen for at få den cremet. Nej nej, bare røres sammen! Ikke noget med pisk her 😉
Hej. Hvor længe kan dressingen holde sig i køleskabet?
Mindst 5 dage vil jeg skyde på 🙂
Kan man bruge ahornsirup fremfor agavenektar? 🙂
Det vil jeg bestemt mene. Det kan være at det smager lidt mere igennem. Jeg synes at agave er ret neutral i smagen 🙂
Vh nina
Tak fordi du deler nogle skønne opskrifter, og særligt denne dressing. Jeg kan ikke nå at bruge en hel liter soyamælk, så tænker på at fryse den ned i portioner til fremtidige dressinger. Tror du, det får betydning for tykningsprocessen eller andet? Ellers må det komme an på en prøve 🙂
Hej Louise, jeg har fået spørgsmålet før, men har endnu ikke prøvet det af. Jeg tror ikke, at det påvirker kvaliteten hvis du f.eks. kun bruger soyamælken til denne her dressing. Den kan du måske komme til at skille og virker lidt grynet hvis du bare skal drikke den, men i en opskrift som denne tror jeg som sagt det vil fungere fint. Ellers må du meget gerne skrive og melde tilbage 🙂
Venlig hilsen Nina
Den blev lige som den skulle være, og jeg er VILD med den!
Sådan!
🙂 Nina
Super god!
Tak 🙂
Uhm…den dressing smager virkelig dejligt!! Men af en eller anden årsag synes jeg ikke at den tyknede det mindste. Hvad kan jeg have gjort galt?
Hej Maiken 🙂 brugte du sukker? For det har jeg prøvet nogle gange og så bliver den ikke så tyk. Jeg har nu rettet lidt i opskriften.
Vh Nina
Ja jeg brugte nemlig sukker…det må være derfor så. Jeg må prøve med noget sirup eller honning næste gang 🙂
Nu har jeg så prøvet med en blanding af ahornsirup og honning, og det blev dressingen desværre ikke tykkere af. Måske skal jeg ud at købe agavesirup før det lykkes?
Nej, det bør ikke gøre den store forskel … Bruger du grøn, neutral sojamælk? Og kommer den direkte fra køl?
Der var ingen “svarknap” på din sidste kommentar, så jeg svarer lige her istedet. Ja, det er den grønne soyamælk fra Naturli’ og den kommer direkte fra køleskabet. Tror du det kan have noget med temperaturen at gøre?
Generelt har sojamælken nemmere ved at skille/tykne ved højere temperaturer, så hvis nu fx den citronsaft du har brugt har været lidt ‘svag’, så kan det være udslagsgivende at mælken så også har været meget kold. Hvis du har mulighed, så prøv med en en ny sojamælk som ikke kommer direkte fra køl 🙂
Det vil jeg prøve – tak for tip 🙂
Om nom nom hvor den smager fantastisk !
Godt at høre!
Kan man bruge rismælk i stedet for soyamælk? Jeg er ikke så gode venner med soyaprodukter fordi der er kvindelige kønshormoner i.
Hej Lene, Det giver som skrevet i indlægget slet ikke samme resultat, men jeg gør det nogle gange hvis jeg ikke har sojamælk hjemme 🙂 Den bliver slet ikke tyk på samme måde.
Desværre er soja blevet udsat for meget uberettiget kritik og hvis du har lyst til at vide mere om hvordan de svage planteøstrogener i soja kan reducere risikoen for brystcancer og øge overlevelsesraten for kvinder med brystcancer, så se evt. disse korte videoer baseret på videnskabelig litterattur, som forklarer hvordan:
https://nutritionfacts.org/topics/soy/
http://voksnekvinder.dk/blogs/entry/stort-postyr-for-en-lille-bonne.html
Og mere interessant her
Nutritionfacts: http://nutritionfacts.org/video/estrogen-in-meat-dairy-and-eggs/
Mc Dougall The truth about soy https://www.youtube.com/watch?v=wu2OjHvXFVw
http://freefromharm.org/health-nutrition/vegan-doctor-addresses-soy-myths-and-misinformation/
Håber du har mod på et nyt syn på den gode sojabønne 🙂
God dag, Nina