Da jeg i sin tid opfandt soja fraiche var jeg sikker på at det en af den slag once in a lifetime opskrifter som jeg ikke ville kunne overgå i genialitet (ja, sådan må jeg gerne skrive for man har sagt mig det så tit :D). Men belejligt nok, kommer her endnu én.
Har du kastet dig ud i plantemælks forunderlige verden, så har du muligvis prøvet at stå med en kop kaffe fyldt med plantemælk. Der er skilt. Det ser ikke for kønt ud, men jeg lover dig, at når du er færdig med dette indlæg vil du sende kærlige tanker til de små hvide klumper og takke højere magter for hvad de kan give dig. Nemlig den meste cremede, lækre sojafri, mælkefri, veganske creme fraiche du kan forestille dig! Og det er vel at mærke uden brug af hverken specialingredienser som stabilisatorer, emulgatorer eller en dyr high speed blender.
Hvis du kender bloggen så ved du at jeg har lavet creme fraiche af sojamælk i nogle år, og efter at blive mindet om at mandelmælk også har evnen til at skille, fik jeg endelig taget mig sammen til at teste min soja fraiche fremgangsmåde med mandler. Jeg har svært ved at beskrive hvor imponeret jeg er over reslutatet. Pga. mandlernes højere fedtindhold får du en cremet konsistens som langt overgår den fra soja fraiche. Den er simpelthen så silkeblød at den nærmest smelter på tungen. Jeg har virkelig dvært ved at få armene ned. Prøv den og du vil forstå hvorfor.
Hjemmelavet eller købt mandelmælk?
Jeg har endnu ikke selv haft fingrene i en købemandelmælk, men kunne forestille mig at det kan være et problem at få den til at skille hvis der er stabilisatorer og lignende i. Et tip fra en læser siger at Naturli’s mandelmælk fungerer, men jeg synes ikke at det var så nemt. Måske har du bedre held til det end jeg? Men en hjemmelavet mandelmælk fungerer i hvert fald helt sikkert. Og i den forbindelse har jeg et lille tip, som gør processen lidt lettere for dig…
Du behøver ikke at lægge mandlerne i blød
Normalt anbefales det, at lægge mandler i blød mindst 8 timer for at bedre kunne fordøje dem. Men det kan du faktisk skippe hvis du ikke går så meget op i fordøjelse. Jeg fik præcis samme mængde ud af at lade dem stå i blød natten sover som da jeg gjorde følgende: Hæld de tørre mandler i din blender. Kom ca 3,5 dl vand over dem og blend i nogle minutter så godt som din blender nu kan. Lad smattet stå i blenderen en halv time og blend dem så igen. Nu burde de små stykker være gennemblødte og klar til at afgive al deres mælk. Blend flere minutter igen, tilføj resten af vandet, blend kort og si så pulpen fra i et tyndt viskestykke eller en nut milk bag. Så langt så godt, nu har du mandelmælk.
Skal mandlerne smuttes?
Jeg må indrømme at jeg var for doven til at gøre det, men er ikke i tvivl om, at det giver en endnu mere delikat smag, hvis du gider at smutte mandlerne først. Men det fungerer fint med skal og farven bliver stadig noget nær kridhvid, se selv på billederne af mælk og mandel fraiche i indlægget her.
Kan jeg bruge andre nødder?
Jeg er selv ved at teste forskellige ting af og har fået efterretninger om at cashewnødder fungerer rigtig godt. Solsikkekerner fungerer i princippet også, men giver et noget mindre udbytte og smager meget kraftigt igennem i det endelige resultat. Brug eventuelt dobbelt mængde solsikkekerner når du laver solsikkekernemælken. Sesamkerner har jeg fået at vide fungerer helt elendigt (=minimalt udbytte) så det vil jeg ikke anbefale. Hasselnødder fungerer fremragende, se selv.
Sådan laver du mandel fraiche
Her er processen fra 1) skilt mandelmælk 2) der står og drypper af og 3) hænges op i et viskestykke og til sidst er blevet presset og 4) kan pakkes ud.
Jeg bruger en snor/elastik/metaldimsedut til forsigtigt at lukke viskestykket sammen og hænger så viskestykket op på håndtaget til et køkkenskab enten med en krog eller lille bøjle, der vender på hovedet.
Læs mere om processen i min originale opskrift på Soja Fraiche og prøv den eventuelt hvis du ikke har tid til at stå og lave mandelmælk.
Mandel fraiche
INGREDIENSER
- 50 gr mandler (med eller uden skal)
- 8,5 dl vand (hvis du bruger iblødlagte mandler. Bruger du tørre mandler brug da 9 dl)
- 1 nip salt
- 3/4 dl friskpresset citronsaft
DERUDOVER SKAL DU BRUGE
En si dækket med et rent, glat viskestykke eller en
- nøddemælkspose (fås også her.)
NYT: Skal smagen være endnu mere autentisk, så erstatter du citronsaft med
- 3/4 tsk æblesyre (som opløses i:)
- 3/4 dl vand (Blandingen erstatter fuldstændig citronsaften i opskriften)
SÅDAN GØR DU
LAV MANDELMÆLK
af ikke-iblødlagte mandler
- Hæld de tørre mandler i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
- Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
- Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad mandelmælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk. (Gå nu til punktet SKIL MÆLKEN)
af iblødlagte mandler. - smid IKKE iblødlægningsvandet ud!
- Når mandlerne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
- Kom mandlerne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
- Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.
SKIL MÆLKEN
- Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
- Varm mandelmælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken.
- Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme mandelmælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
- Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
- Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
- Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke<br> sådan her:<br> Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
- Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
- Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
- Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
- Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.
TIPS & NOTER
Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et 1/2-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt. - Hvad gør jeg med pulpen fra mandelmælken?
Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.
Og mandel fraiche kan naturligvis bruges til at laves den lækreste cremede veganske flødeost/smøreost, få mere inspiration til det her eller på engelsk her.
Find økologiske mandler – og andre varer – lidt billigere her.
Charlotte Igel
Jeg må sige, at jeg er skeptisk overfor, hvor mange gange, jeg kommer til at prøve. Mit 1. forsøg lykkedes ikke, alt blev til valle. Og når jeg læser kommentarsporet, kan jeg se, at mange andre oplever noget lignende. Kunne du evt. fortælle mere præcist, hvordan temperaturen på mandelmælken er, når du hælder den over æblesyren? Er en lav, bred skål bedre end en høj smal skål, når vallen skal hældes fra? Venlig hilsen Charlotte Igel
Nina
Hej Charlotte, nej det kan jeg godt forstå 🙈
******** UPDATE 2024: Producenterne har skåret så meget i råvareindholdet, at det ikke længere er muligt at lave yoghurten af den mandelmælk man køber :/ **********
Det er super ærgerligt at stå tilbage med ‘ødelagte ingredienser’ – bruger du færdig mandelmælk eller laver du den fra bunden?
Har du brugt koldt vand til mandlerne?
Bh Nina
Hej Nina
Hvad med at bruge æblecidereddike i stedet for æblesyre. Kan se at der er kemi og fortrækker den naturlige version.
Så vil jeg tro at friskpresset citronsaft et bedre fordi eddiken giver en ikke så fed eddikesmag i de mængder 🤗
Bh Nina
Hej Nina 🙂 Er det bare mig som ikke kan se mængder på mandler og vand i din opskrift på hjemmelavet mandelmælk? Eller står det ikke nogle steder?
Jo de 50 gr mandler og 8,5 dl vand der står i opskriften er til den mandelmælk du skal bruge 🤗
Gav det opklaring?
Bh Nina
Har prøvet 4-5 gange og fulgt opskriften. Prøvet begge muligheder. Og fået ca halvanden teskefuld ud af det.
Og problemet er … ?
Ej 😅 kan du uddybe hvad det er du har prøvet som ikke er lykkes og hvilket mærke du har brugt, så andre forhåbentlig kan styre udenom?
UPDATE 2024: Producenterne har skåret så meget i råvareindholdet, at det ikke længere er muligt at lave yoghurten af den mandelmælk man køber :/
Bh Nina
Hej
Den creme fraiche ser jo vildt lækker ud 🙂
Men hvis man har en opskrift hvor creme fraichen skal bruges i en varm ret, kan man så bruge mandel fraiche eller soya fraiche? Eller vil de skille?
Hej Anette, tak 🙂
Jeg er blevet spurgt om det før, men jeg ved det simpelthen ikke. Du har ret i, at den godt kunne finde på at skille. men det interessante er jo, om det betyder noget i den aktuelle sammenhæng. Hvis du hælder det i en varm gryderet, så fungerer det måske ikke så godt. Men i bagning tror jeg ikke at det vil betyde noget for konsistensen – HVIS den altså overhovedet skiller 🙂
Du må meget gerne melde tilbage, hvis du eksperimenterer med det.
Vh Nina
Funderer over om man kan springe trin tre over. Har lige lavet en portion med cashewnødder og de blev meget findelte og fuldstændig opløst i mælken. Det hele fungerede men jeg synes at der er mange arbejdsgange så det kunne være smart hvis man kunne undvære en.
Ja cashewnødder er desværre alt for cremede til at kunne sies fra …
Bh Nina
Jeg er helt ny i planteverdenen, altså ikke i grøntsagerne, men i at udelukke animalske produkter generelt. Jeg synes slet ikke det er svært… øh på nær EN ting… creme fraichen. Og så faldt jeg over din opskrift, og blev så lykkelig 😉 Mit spørgsmål er så… smager den neutralt? Jeg har fx prøvet købe fraiche på havre… og der er jeg simpelthen bare ikke. Det ender jo med at jeg så bare undværer alm. fraiche. Men spørgsmålet er mere om denne er helt smagsneutral? Jeg kunne ikke overdøve havren med hvidløg og purløg.
Jeg har intet problem med at smutte mandlerne hvis det gør den mere smagsneutral.
KH T og tak for en super super side
Hej T 😎
Nej, den er bestemt ikke helt neutral i smagen. Du kan sagtens smage mandlerne – jeg synes det smager super godt. Den mest neutrale måde at lave Vegansk creme fraiche er nok at bruge soyamælk. https://plantepusherne.dk/instant-soja-fraiche-vegansk-creme-fraiche/
Med mindre du har en meget stærk er version mod soja, så vil jeg mene at den er ret neutral i smagen. Og hvis du så bruger æblersyre i stedet for citron som i min opskrift på mandelyoghurt (https://plantepusherne.dk/hjemmelavet-mandelyoghurt/) så får du et sindssygt lækkert resultat! Jeg har lige lavet en portion i går og har svært ved at få armene ned over hvor godt det smager!😁
Bedste hilsner
Nina
Hvor køber man æblesyre?
Jeg har tilføjet et link til æblesyren samt lidt instrukser i opskriften til dig og andre 🙂
Kh Nina
Hej
Jeg vil meget gerne lave mandel-smøreost til brug i nogle tiramisu cupcakes til min søns dåbsfest. I den forbindelse har jeg nogle spørgsmål.
Denne opskrift svarer til den simple “instant soja fraiche” bare med mandler. Men bliver den syrlig nok? Får den samme syrlighed som komælks-creme fraiche? Og hvis ikke, vil du så anbefale, at man bearbejder den som i opskriften på “syrnet soja fraiche” med rigtige mælkesyrebakterier eller kan man blot tilsætte mælkesyre, eller er det endnu bedre og nemmere blot at tilsætte æblesyre?
Vh Agnete
Hej Agnete 🙂
Altså, den nemmeste vej til den rigtige syrlighed, er at bruge æblersyre som i opskriften på mandelyoghurt. Du kan godt øge mængden af æblersyre, for at få en endnu syrligere smag. Vær dog opmærksom på, at hvis du presser mere væske fra End det anbefales i opskriften på mandelyoghurt (fordi creme fraiche jo skal være mere fast end yoghurt) så træder sygeligheden måske mere igennem. Men jeg har personligt lavet mandelyoghurten med dobbelt så meget æblersyre som Jeg endte med at angive i opskriften og det synes jeg synes smager rigtig godt – men helt klart til den syrlige side.
Hvis det skal være helt crazy, så kunne du lave mandel fraiche ved hjælp af æblersyre, og så bagefter syrne den med mælkesyrebakterier, men det er altså lidt af et projekt, og det er ikke sikkert at ændringerne i smagsnuancerne vil være ekstraarbejdet værd overhovedet 🙂 Og ja i princippet ville du også kunne smage den til til sidst ved at opløse noget æblesyre deri. Jeg ville først opløse det i lidt mandelmælk eller bare vand for at være sikker på at det var helt opløst, inden jeg blandede det i min cremefraiche.
Jeg håber at det hjalp 🙂
Nina
Hej hej, kan jeg mon bruge citronsaft fra flaske, den man køber, i stedet for frisk citron? 😁😁
Vh Malene
Den er vist ikke lige så kraftig og jeg bryder mig personligt ikke om smagen. Men hvis det er det du har stående så prøv evt. – men du risikerer at den ikke skiller så kraftigt 🙂
Vh Nina
Jeg vil så gerne have denne opskrift til at virke men hver gang der prøver sker der intet (min baby er allergisk overfor soya og vil gerne lave noget han kan spise)
Har prøvet med hjemmelavet mandel mælk ifølge opskrift og købe mandel mælk (et dyrt mærke uden noget andet i en mandler og vand: Rude Health)
Hver gang sker der intet når jeg hælder det ned til citronsaften. Har prøvet forskellige temperaturer osv. F.eks soya opskriften siger 40 grader men denne siger ås varm man ikke han holde fungere i (fik jeg til omkring 60 grader)
Havd mon jeg gør galt?
Sikke du får prøvet en masse plantepusheropskrifter af 😀 Jar du prøvet at hælde det i er klæde selvom det ikke ser skilt ud? Det kan som regel godt lade sig gøre alligevel selvom det ser sort ud. Desuden kan du komme blandingen på køl, inden du hælder den i klædet. Så koagulerer proteinerne mere. Meld endelig tilbage 🙂
Jeg lavede til min stoooore familie af 800 g mandler, det gav 1200 ml ost. Den sidste lille portion forsvandt for hurtigt . Men hvor længe kan det holde sig?
Daym! Det var en stor portion 😀 Hvis du har lavet mandelmælken lige inden osten/fraichen, så vil jeg skyde på en uges tid. Men det kommer bla. også an på hvor renlig du har været med dit køkkenudstyr. Skolder du alle ting af inden (også viskestykke/ostelærred) og sørger for at tage af den med en ren kniv hver gang, kan den sandsynligvis holde sige endnu længere. Du kunne måske opbevare den store portion i én beholder og så tage en mindre portion over i en anden ren beholder ved behov som resten af familien så må tage af med alskens beskidte bestik og fingre og hvad sådan nogle ellers kan finde på 🙂
Beklager mit sene svar, men jeg har været lidt optaget til anden side 😉 Fødselsberetning er dog lige om hjørnet.
Mange kram til dig!
Amen forsørensen da NU er jeg helt forelsket og MÅÅÅÅ bare prøve det :0))) har længe gået og tænkt at man da må kunne lave fraicheee af mandler når nu min krop ikke er så begejstret for soya HIP HIP HURRAAAA :0))) 1000, 1000 tak fordi du så gavmildt deler ud !!! :0)))
Velbekomme 🙂 Jeg har leget med at stille blandingen på køl i 1-2 timer efter den er skilt for at se om det bliver lidt nemere at få den skilt og jeg synes det blev lidt nemmere 🙂
Nu har jeg prøvet lave det og det var jo bare FASNTASTISK!!!! MMMMMM så lækkert og rigtig nemt at lave, jeg målte ikke af men tog det hele på slum og dte gik fint 🙂 Fik presset så meget valle ud at det blev til ost og dte var VIRKELIG oz lækkert :0))
Jeg vil prøve med sesamfrø, har du mon prøvet det?
Laksen fik jeg også lavet og den smager faktisk MEGET bedre end alm. røget laks sys jeg :0)))
Tak tak tak!
Dejligt! Tak for rosen 🙂 Jeg har ikke prøvet med sesam, men solsikkekerner giver et meget lille udbytte kan jeg fortælle. Mon ikke det samme gælder for sesam? Meld endelig tilbage 🙂
Vh Nina
sesam var virkelig ikke for heldigt…..der sad kun lidt tykt i viskestykket……noget jeg næsten ikke kunne skrabe af såååå…….kerner er åbenbart ikke et hit 😀 Så ved vi ligesom det 😀
Fedt! Eller altså ikke så fedt 😀 Men TAK, det tilføjer jeg i indlægget. Jeg har lavet med solsikke og de var Gudhjælpemig ikke et særlig stort udbytte heller 🙂
Super opskrift, tusind tak. Har lige afprøvet den med købemandelmælk (Naturli´) – og det virker 🙂
Tusind tak, det kan jeg lige tilføje 🙂
OPDATERING 2024: De har fortyndet deres mandelmælk betragteligt siden dengang opskriften blev lavet med den mandelmælk man kunne købe. Desværre, har jeg hørt fra flere, at den ikke duer mere :/
(men den smager bedst med den hjemmelavede mandelmælk) 😉
Fantastisk opskrift – Love Love Love
Nu står jeg her med en portion (det der er tilbage) ‘mandel fraiche’ og det smager jo bare heelt fantastisk! Jeg kronede værket med lige lidt ekstra salt og 2 dråber stevia. Næste gang skal jeg prøve at smutte mandlerne. Kan forestille mig at det vil give et kridhvidt resultat. Tak for super opskrift!! 🙂
Jaaa så fik du den endelig 😀 Det tog lige lidt længere end planlagt, sorry, jeg skulle lige have den på det internationale ‘marked’ først 😉 Ja smager det ikke bare vidunderligt?!
Kh Nina
Lad mig endelig høre hvordan smagen ændrer sig når skallerne fjernes, det er ikke sikkert at jeg lige har tid (eller tålmodighed hvis jeg nu skal være helt ærlig) til at få prøvet det af inden 🙂
Det skal jeg selvfølgelig gøre! Tror smagen bliver lidt mere ‘feminin’ uden skal. 😀 I julen fandt jeg en opskrift på Politikkens netside, på vegansk ris a la mande. Det var lavet af mandler/gryn, 50/50. Lavede først en portion med smuttede mandler, som smagte fantastisk. Et par dage efter lavede jeg en portion MED skal. Den portion røg i skraldespanden…. 🙂
Nåh, ja der kan være stor forskel. Sjovt at det ikke gør så meget i Mandel fraichen, i hvert fald hvis du spørger mine smagsløg. Men jeg glæder mig nu til at prøve en skal-løs udgave 🙂
Så er det afprøvet! Jeg synes ikke der var nogen forskel på smagen, men der var helt klart en lille forskel på farven. Sender dig et billede på Plantep.’s FB side,, så kan du prøve om du kan se hvad der er hvad! 😀
WAU det lyder godt nok lækkert. Er det en opskrift du vil dele?
Altså på den risalamande? Dét kunne jeg virkelig godt bruge.
Mvh Kate
Nina, du er den vildeste opskriftsudvikler, jeg kender! Tak, fordi du deler. 🙂
I bedste stop-spild-af-mad-stil er jeg nysgerrig på, om man mon kan bruge det tiloversblevne valle til noget?
Sojavallen fra soja fraiche putter vi gerne i brøddej, så jeg gætter på at det samme kan gøres med denne. Jeg har hørt andre bruge det i smoothies og supper. Bemærk at den tilfører en del syrlighed.
Tak for rosen 🙂
Vh Nina