Indhold
- Hvad er kokosflødeskum?
- Sådan ser det ud når du laver kokosflødeskum
- Sådan får du succes med kokosflødeskum
- – Find den rigtige kokosmælk
- – Køl den ned
- – Kom gerne redskaber + skål på køl
- OPSKRIFT
- Hvis det ikke lykkes …
Jeg har hørt fra flere som ikke kan få det der kokosflødeskum til at fungere. Selv brugte jeg lang tid på at samle mod til at prøve det første gang. Man kan være heldig at det bare fungerer, men der er nogle ting som helst skal være på plads. Det her indlæg er ikke til dig, der i forvejen kører med (kokos)klatten, men til dig der stadig lever et liv i afsavn uden kokosflødeskum, måske fordi det aldrig er lykkedes for dig – måske fordi du aldrig har hørt om det. Det er ikke dig, der er noget galt med, det er omstændighederne.
Hvad er kokosflødeskum?
Kokosflødeskum opstår, når du pisker den fede del af kokosmælken luftig med et piskeris. Det kan bruges i lagkager, varm kakao, frugtsalat, på isdesserter, hjemmelavet is mm. Vi bruger den f.eks. til vores sundere udgave af jordbærtærte.
Sådan ser der ud når du laver kokosflødeskum
NB: Kemi i dåser med kokosmælk.
Der kan jo være problematiske stoffer i (alle former for) dåser. Se Tænk og Test’s guide om kemi i dåsekokosmælk for at tjekke de mærker du plejer at bruge.
Sådan får du succes med kokosflødeskum
Der er 3 vigtige faktorer, der sikrer din vej til succes:
- Find den rigtige kokosmælk
- Køl kokosmælken ned
- Brug kolde redskaber.
1 Find den rigtige kokosmælk
Følgende mærker kokosmælk giver oftest god kokosflødeskum (opdateret 2021)
- Coop 365 – øko
- Irmas eget mærke – øko
- Änglamark – øko
- Nature’s charm coconut whipping cream (er lavet til formålet og sødet. Set i Menu)
Det er forskel – på kokosmælk. Her kan du se indholdet af 5 forskellige dåser efter de har været på køl. Jeg hældte væsken fra når det var muligt.
Kan du huske dengang du åbnede en dåse kokosmælk, og så var der en fed del og en vandig del?
Guargummi
Well, i disse convenvience-tider har producenterne fundet ud af, at tilsætte stabilisatoren guargummi (E412). Den binder fedtet sammen med vandet og giver en ‘dejligt’ ensartet kokosmælk. Det betyder at vi forbrugere ikke skal spilde hele 20 sekunder af vores tid på at røre rundt i eller ryste kokosmælken inden brug. Den dyrebare tid kan vi jo så i stedet bruge på at gå til yoga, bage klidboller eller tjekke instagram. Det er der sikkert mange mennesker, der er rigtig glade for – det er veganere ikke! Vi vil netop have kokosmælk, der skiller, så vi kan piske den fede del til lækker, luftig og cremet kokosflødeskum. Basta.
Desværre er det gerne de økologiske kokosmælk, der tilsættes guargummi. Men der er håb forude, for der er stadig forskel på, hvor godt (eller dårligt) de skiller, på trods af guargummi.
Hvis der IKKE er guargummi eller anden stabilisator i, kan du næsten være sikker på at den vil skille.
Lyt
Du kan også prøve at lytte dig frem: Hvis dåsen klukker er den sandsynligvis IKKE skilt og så kan den desværre ikke piskes til skum. På en hed sommerdag vil den dog også klukke ved stuetemperatur selvom den er en god kandidat til at skille på køl. Groft skitseret kan det illustreres sådan her:
2 Køl kokosmælken ned
Når du sætter kokosmælken på køl, så hærder det mættede fedt i kokosmælken og bliver nemmere fast i konsistensen. På den måde er det nemt at hælde vandfasen fra.
Jeg har målt kernetemperaturen i de forskelige prøver og efter 6 timer var de alle 5 grader, hvilket vil sige, at de ikke kan blive koldere. Men hvis du har tid, så sæt den på køl dagen inden du skal bruge den.
Hvis du vil kunne holde øje med, om den skiller for at være helt sikker, så hæld den eventuelt i en glasbeholder. Så ved du om du evt. skal ud og skaffe en anden.
3 Brug kolde redskaber
Det er en god ide også at smide piskeris og røreskål på køl eller i fryseren, 15-30 minutter inden de skal bruges. Så er de med til at holde kokosskummet koldt. For når det er koldt er det mere fast. Ligesom ko-piskefløde. Det vil derfor være nemmere at piske luftigt, på trods at den varme som piskningen genererer.
På en kølig dag kan du muligvis skippe dette punkt. Men undlad f.eks. at piske i en varm skål direkte fra opvaskemaskinen.
Sådan laves kokosflødeskum
INGREDIENSER
Du skal kun bruge den faste del til kokosflødeskum. Så find en kokosmælk der skiller
- 1 dåse kokosmælk (se i noter hvilke mærker der duer)
Smag evt. til med
- 1-2 tsk flormelis (eller tilsvarende mængde stevia, sukker el. lign.)
- 1/4 tsk vanillesukker
Andet der kan pifte smagen op
- revet citron- eller appelsinskal, kanel, kakao, kardemomme ...
SÅDAN GØR DU
Kom kokosmælken på køl
- Den skal i køleskabet mindst 6 timer før brug. Gerne længere f.eks. natten over. Ikke i fryseren!
- Sæt piskeris og røreskål på køl eller frys 10 minutter før brug. Du kan evt. undlade dette punkt men lad være med at tage tage en varm skål direkte fra opvaskemaskinen. Det duer ikke. På en varm sommerdag vil det være bedst at køle tingene ned først.
Skrab den hårde del ud
- Tag dåsen ud og åbn den uden at ryste den for meget
- Grav det øverste stivnede kokosmælk ud i en skål. Undgå så vidt muligt den flydende væske. Denne kan bruges i madlavning, f.eks. i en wok-ret.Eller gør som på billederne: Stik to huller længst muligt væk fra hinanden, helt ned til bunden og hæld væsken fra. Eller lav to huller i bunden af dåsen hvorefter væsken kan drænes.
Pisk
- Pisk nu den faste del af kokosmælken indtil det er blevet let og luftigt.
- Nu kan du komme den på køl igen i 1/2 times tid hvorefter den piskes påny. Det giver noget ekstra volumen.
Smag til
- Sød den efter behov. Flormelis opløses nemmere end sukker. Desuden virker det lidt mere stabiliserende end f.eks. sirup.
Servering/opbevaring
- Server med det samme eller sæt straks på køl. Hvis skummet er faldet lidt sammen, kan det piskes op igen.
TIPS & NOTER
Følgende mærker kokosmælk giver ofte en god kokosflødeskum (opdateret 2021)
- Coop 365 - øko
- Irmas eget mærke - øko
- Änglamark - øko
- Nature's charm coconut whipping cream (er lavet til formålet. Sødet. Set i Menu)
Tip: Nogle dage inden du skal bruge kokosflødeskum kan du gøre følgende: Tøm hele dåsen i en glasbøtte med låg og stil På køl. Så kan du følge med i om den skiller eller om du bliver nødt til at have en plan B klar. Stilles dåserne på køl på hovedet, kan du nemmere hælde væsken fra når du åbner dem.
Hvis det går galt
Hvis du står med en helt jævn kokosmælk som ikke gider skille, kan du stadig give den en ordentlig omgang med piskeriset og få en luftig men flydende creme som kan bruges til pandekager, frugtsalat, i en luksus kop kaffe, kakao eller andet.
Frys kokosmælken ned i mindre portioner hvis du pludselig står med mere end du kan få brugt indenfor 3-5 dage.
Velbekomme og velkommen til første dag i resten af dit liv – nu (toppet) med kokosflødeskum 😋
PS: Du er super velkommen til at skrive, så jeg kan lave rettelser andre også kan få glæde af 🙂
Løkke
Hej Nina
Kan man bruge ‘kokos flødeskummet’ til vianetta isen isteden for den soya piskebar ?
Vh Løkke
Nina
Hej 🤗 umiddelbart vil jeg sige nej … hvis du får fat i den der Natures Charm så kan det være at den er luftig nok. Men ellers tror jeg at kokosflødeskum er for kompakt.
Bh Nina
Hej. Det er et problem at dåser afgiver skadelige stoffer til varene. Desuden er metaldåser energi- og ressurekrævende at fremstille. Det er derfor at Coop har konverteret forskellige fødevare til brikker. Her under kokosmælk, som så også er blevet emulgeret.
Har I prøvet med ānglamarks kokosmælk i brikker?
Jeg er helt enig mht dåser 😊 nej jeg har ikke prøvet den på karton. Men hvis den skiller så kan den bruges.
Bh Nina
Hej 🤗 jeg har været så heldig at teste den. Super lækkert produkt! Jeg døjer med langtidssygdom og har derfor ikke mulighed for at promovere den lige nu. Men kontakter jer gerne for samarbejde engang i fremtiden hvis det bliver muligt.
Bh Nina
Jeg prøvede i weekenden da jeg skulle have gæster. Jeg kunne ikke få fat i nogen uden guar gum så jeg købte irma’s som du har vis længere oppe. Jeg købte 7 for en sikkerheds skyld og prøvede med en dagen før, den stod i køleskabet i 8 time og der var et tyndt lag på toppen jeg kunne bruge. Det ville dog ikke blive til skum, i stedet skilte det. Jeg tænkte at jeg nok havde gjort noget forkert, så jeg studerede blokken her en ekstra gang og var KLAR! Jeg står der med min mango mousse og åbner de andre 6 dåser en efter en og ikke en af dem er skilt. Så det blev ikke til kokosskum i denne omgang, i stedet måtte jeg sende min mand i brugsen og han fandt noget Soya piskbar, som jeg så modvilligt piskede, da jeg ikke kan lide at det er fyldt med ting jeg ikke ved hvad er. jeg er ikke Veganer skal lige siges, men multiallergiker, men må indrømme det var lidt skuffende.
Ja det er mega surt, de kan have ændret ingredienserne siden. Og hvis det kun er et tyndt lag på toppen der er skilt fra er det helt klart en nitte … Man er ikke i tvivl når den er SKILT skilt.
Ifht uønsket kemi så er jeg personligt heller ikke så vild med dåser da det kan være svært at finde ud af hvilke det indeholder hvad. Det er en jungle!
Bh Nina
Hej
Netto har i øjeblikket Blue Dragon LIGHT på spottilbud. Men man kan vel ikke bruge en light kokosmælk, eller hva’ ? 🙂
Hilsen
Birgitte
Nej det skal være den fuldfede 🤗
Jeg havde en økologisk kokos mælk fra änglemark liggende i køleskabet måske 3. mdr. Inspireret åbnede jeg dåsen, det var det fineste cremede kokosflødeskum.
Lækkert!
Kan det anvendes på samme måde som almindelig flødeskum og er smagen ok på kager
Altså man kan godt smage, at det er med kokos, så det skal man kune lide 🙂 Hvis du holder skummet og evt kagen kold, så vil det holde fint på kager, men som nævnt er det ikke lige så luftigt, så det vil være lidt anderledes at arbejde med 🙂
Vh Nina
Man kan købe noget vegansk kokosflødeskum. Det smager laaaangt bedre. Helt fantastisk 🙂
Det lyder også lækkert 🙂 der er sikkert tilsat sukker for at gøre den sødere.
Vh Nina
Mega fedt… Tusind tak fordi du deler 🙂
Jamen velbekomme da 🙂
Er der nogen der ved om der er et sted de har denne form for kokosmælk på glas istedet for dåse? Prøver at undgå dåsemad..
Hej Miam 🙂 Jeg kender ikke til kokosmælk på glas, men har fundet en på karton. Bemærk at den IKKE kan bruges til flødeskum, da den ikke skiller, men den e
r genial i andre kokosmælkrelaterede sammenhænge. Se mere her, under KONSERVES: https://plantepusherne.dk/vores-veganske-koekken/
Vh Nina
Hej! kan man evt blande nogle moste jordbær i sådan så det bliver til jordbær flødeskum? eller vil saften gøre det for tyndt til brug?
taak
Jeg tror meget hurtigt at den vil blive for tynd, men har ingen erfaring med det 🙂 Den er jo ikke lige så luftig som andre former for plantepiskefløde.
Vh Ninqa
Jeg gjorde det med stor succes sidst jeg havde fødselsdag! Det var dog med hindbær, men smagte helt fantastisk (også inden det blev fyret i en lagkage). 🙂 🙂 Jeg kan ikke huske hvilken jeg brugte, men det kunne meget vel have været den fra Lait de Coco!
Uhmmm, hindbær og flødeskum… lyder godt! 🙂
Jeg har lige prøvet med Santa Marias økologiske og det fungerede altså perfekt 🙂
Ja som skrevet i indlægget, så varierer det desværre fra årstid og leverancer så man kan ikke vide det med sikkerhed på forhånd 🙂
Tak for opskriften, Nina, det virker bare!
Velbekomme 🙂
Tak for den gode opskrift! Inspireret af jeres udviklede min mand denne:
Smelt en plade god mørk chokolade i en dåse kokosmælk og smag til med noget god uraffineret sukker – sæt på køl natten over – pisk godt igennem – bum! superlækker vegansk chokolademousse!
Uhm, det lyder lækkert. Det minder om det min mor lavede til mig da jeg var lille med helt almindelig komælkspiskefløde. Det var dengang 😉
Nina
Puha, har lige lokalbedøvet mig selv med en stor kop varm soya cacao med kokosflødeskum. Tak for en rigtig god og udførlig guide, resultatet blev perfekt 🙂
Ha ha, det lyder som et godt drug du har dér 😉
(Sorry for den lange svartid, du var røget i spamfilteret)
Kh Nina
Jeg stiller gerne dåsen på hovedet inde i køleskabet så deler det sig og når man åbner er den tykke del lige til at scoope ud af dåsen.. 🙂
Ja det er også et godt trick. Som regel har den dog allerede skilt sig når man får den med hjem i butikken og så tager det ekstra lang tid for den at skille igen hvis man vender den om. Men har man god tid er det smart 🙂
Jeg har været heldig med Coops økologiske kokosmælk hver gang. Den skiller lige som den skal. Det er bare ærgerligt, at man køber flere på én gang, fordi man er bange for at have fået fat i en forkert…
Altså Änglamarks? Den har jeg nemlig selv blandede resultater med, men godt at vide 🙂
Tak
Nina
Jeg vil bare sige tak fordi du deler, meget fint og detaljeret
Hej Peter, tusind tak, jeg bliver så glad når folk tager sig tid til at ligge ind for at skrive en sød besked 🙂 Jeg er glad for at du kan bruge indlægget.
Vh Nina
Hvor ser det bare lækkert ud, men det er SÅ øv at de ikke laver kokosmælk på glas, for dåserne udgiver jo desværre stoffer til indholdet, som vi ikke har godt af. Man jeg håber det kommer 🙂
Ja, det er vi mange, der glæder os til 🙂 Det er også den eneste dåsemad vi har tilbage her i huset.