• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Børnevenlig mad > Succes med kokosflødeskum

Succes med kokosflødeskum

af Nina, opdateret 27/08/2021

Kokosflødeskum
Share2.85K
Pin744
3.60K Shares
Kommentarer (57) Udskriv Hop til opskrift

Indhold

  • Hvad er kokosflødeskum?
  • Sådan ser det ud når du laver kokosflødeskum
  • Sådan får du succes med kokosflødeskum
  • – Find den rigtige kokosmælk
  • – Køl den ned
  • – Kom gerne redskaber + skål på køl
  • OPSKRIFT
  • Hvis det ikke lykkes …

Jeg har hørt fra flere som ikke kan få det der kokosflødeskum til at fungere. Selv brugte jeg lang tid på at samle mod til at prøve det første gang. Man kan være heldig at det bare fungerer, men der er nogle ting som helst skal være på plads. Det her indlæg er ikke til dig, der i forvejen kører med (kokos)klatten, men til dig der stadig lever et liv i afsavn uden kokosflødeskum, måske fordi det aldrig er lykkedes for dig – måske fordi du aldrig har hørt om det. Det er ikke dig, der er noget galt med, det er omstændighederne.

Hvad er kokosflødeskum?

Kokosflødeskum opstår, når du pisker den fede del af kokosmælken luftig med et piskeris. Det kan bruges i lagkager, varm kakao, frugtsalat, på isdesserter, hjemmelavet is mm. Vi bruger den f.eks. til vores sundere udgave af jordbærtærte.

Sådan ser der ud når du laver kokosflødeskum

En hånd hælder væsken fra den tykke del af kokosmælk med i en skål

1. Prik to huller, så vandet kan komme ud og luften ind

Den tykke del af nedkølet kokosmælk ligger som en stor klump i en hvid skål

2. Klatten er klar

Et piskeris ses lave fine riller i kokosflødeskummet der er pisket luftigt

3. Pisk – kom på køl – og pisk så igen.

En ske ses række rundt i den luftigt pakkede flødeskum af kokos i en hvid skål

4. Så er der kokosflødeskum. Det vokser ikke ligeså meget som almindeligt flødeskum.

NB: Kemi i dåser med kokosmælk.
Der kan jo være problematiske stoffer i (alle former for) dåser. Se Tænk og Test’s guide om kemi i dåsekokosmælk for at tjekke de mærker du plejer at bruge.

Sådan får du succes med kokosflødeskum

Der er 3 vigtige faktorer, der sikrer din vej til succes:

  1. Find den rigtige kokosmælk
  2. Køl kokosmælken ned
  3. Brug kolde redskaber.

1 Find den rigtige kokosmælk

Følgende mærker kokosmælk giver oftest god kokosflødeskum (opdateret 2021)

  • Coop 365 – øko
  • Irmas eget mærke – øko
  • Änglamark – øko
  • Nature’s charm coconut whipping cream (er lavet til formålet og sødet. Set i Menu)

Det er forskel – på kokosmælk. Her kan du se indholdet af 5 forskellige dåser efter de har været på køl. Jeg hældte væsken fra når det var muligt.

Fem blå skåle hvori der er hældt Kokosmælk. Ved siden af hver skål står den dåse det er hældt fra

NB billedet er fra 2014. Så indholdet kan have ændret sig. Se listen ovenfor

Kan du huske dengang du åbnede en dåse kokosmælk, og så var der en fed del og en vandig del?

Guargummi

Well, i disse convenvience-tider har producenterne fundet ud af, at tilsætte stabilisatoren guargummi (E412). Den binder fedtet sammen med vandet og giver en ‘dejligt’ ensartet kokosmælk. Det betyder at vi forbrugere ikke skal spilde hele 20 sekunder af vores tid på at røre rundt i eller ryste kokosmælken inden brug. Den dyrebare tid kan vi jo så i stedet bruge på at gå til yoga, bage klidboller eller tjekke instagram. Det er der sikkert mange mennesker, der er rigtig glade for – det er veganere ikke! Vi vil netop have kokosmælk, der skiller, så vi kan piske den fede del til lækker, luftig og cremet kokosflødeskum. Basta.

Desværre er det gerne de økologiske kokosmælk, der tilsættes guargummi. Men der er håb forude, for der er stadig forskel på, hvor godt (eller dårligt) de skiller, på trods af guargummi.

Hvis der IKKE er guargummi eller anden stabilisator i, kan du næsten være sikker på at den vil skille.

Lyt

Du kan også prøve at lytte dig frem: Hvis dåsen klukker er den sandsynligvis IKKE skilt og så kan den desværre ikke piskes til skum. På en hed sommerdag vil den dog også klukke ved stuetemperatur selvom den er en god kandidat til at skille på køl. Groft skitseret kan det illustreres sådan her:

Skema der viser hvordan man på lyd og temperatur kan flytte om en kokosmælk er egnet til at piske til skum

Siger ikke noget når den er kold: skilt. Siger ikke noget v. stuetemperatur: skilt. Klukker når den er kold: kommer ikke til at skille. Klukker ved stuetemperatur: vil måske skille ved nedkøling

2 Køl kokosmælken ned

Når du sætter kokosmælken på køl, så hærder det mættede fedt i kokosmælken og bliver nemmere fast i konsistensen. På den måde er det nemt at hælde vandfasen fra.

Jeg har målt kernetemperaturen i de forskelige prøver og efter 6 timer var de alle 5 grader, hvilket vil sige, at de ikke kan blive koldere. Men hvis du har tid, så sæt den på køl dagen inden du skal bruge den.

Hvis du vil kunne holde øje med, om den skiller for at være helt sikker, så hæld den eventuelt i en glasbeholder. Så ved du om du evt. skal ud og skaffe en anden.

Til venstre står en tom dåse. Kokosmælken er hældt over i en glasbøtte der står ved siden af og man kan se at den er skilt

Denne dåse, Økologisk, fra Blue Dragon, indeholder guargummi, men skilte alligevel allerede ved stuetemperatur. Det er desværre ikke altid den gør det.

3 Brug kolde redskaber

Det er en god ide også at smide piskeris og røreskål på køl eller i fryseren, 15-30 minutter inden de skal bruges. Så er de med til at holde kokosskummet koldt. For når det er koldt er det mere fast. Ligesom ko-piskefløde. Det vil derfor være nemmere at piske luftigt, på trods at den varme som piskningen genererer.

På en kølig dag kan du muligvis skippe dette punkt. Men undlad f.eks. at piske i en varm skål direkte fra opvaskemaskinen.

Udskriv Bedøm
5 - fra 9 stemmer

Sådan laves kokosflødeskum

Kokosflødeskum er en lækker vegansk form for flødeskum. Du kan søde det lige så meget eller lidt som du ønsker. Bemærk at det ikke bliver lige så luftigt som andre former for flødeskum.
Se i noter hvilke mærker kokosmælk du kan bruge. Det er nemlig ikke alle der duer.
flødeskum, kokosflødeskum, laktosefri, mælkefri, vegansk
af Nina fra Plantepusherne
Arbejdstid5 min
Nedkøling i køleskab, mindst6 t
3 dl færdigt flødeskum - afhængigt af mærket og hvor meget flormelis du tilsætter

INGREDIENSER

  • 1 dåse kokosmælk (se i noter hvilke mærker der duer)
Smag evt. til med
  • 1-2 tsk flormelis (eller tilsvarende mængde stevia, sukker el. lign.)
  • 1/4 tsk vanillesukker
Andet der kan pifte smagen op
  • revet citron- eller appelsinskal, kanel, kakao, kardemomme ...

SÅDAN GØR DU

Kom kokosmælken på køl
  • Den skal i køleskabet mindst 6 timer før brug. Gerne længere f.eks. natten over. Ikke i fryseren!
  • Sæt piskeris og røreskål på køl eller frys 10 minutter før brug. Du kan evt. undlade dette punkt men lad være med at tage tage en varm skål direkte fra opvaskemaskinen. Det duer ikke. På en varm sommerdag vil det være bedst at køle tingene ned først.
Skrab den hårde del ud
  • Tag dåsen ud og åbn den uden at ryste den for meget
  • Grav det øverste stivnede kokosmælk ud i en skål - uden at få den flydende væske med. Eller gør som på billederne: Stik to huller længst muligt væk fra hinanden, helt ned til bunden og hæld vandet fra - brug det i f.eks. en wok-ret
Pisk
  • Pisk indtil det er blevet let og luftigt
  • Nu kan du komme den på køl igen i 1/2 times tid hvorefter den piskes påny. Det giver noget ekstra volumen.
Smag til
  • Sød den efter behov. Flormelis opløses nemmere end sukker. Desuden virker det lidt mere stabiliserende end f.eks. sirup.
Servering/opbevaring
  • Server med det samme eller sæt straks på køl. Hvis skummet er faldet lidt sammen, kan det piskes op igen.

TIPS & NOTER

Følgende mærker kokosmælk giver ofte en god kokosflødeskum (opdateret 2021)

  • Coop 365 - øko
  • Irmas eget mærke - øko
  • Änglamark - øko
  • Nature's charm coconut whipping cream (er lavet til formålet. Sødet. Set i Menu)
Klumper/gryn: Hvis du ikke kan komme af med de små klumper kan det hjælpe at komme en lille smule i af den væske du hældte fra.
Overskydende væske: Den væske du hælder fra smager ikke lige så meget af kokos. Men dem kan stadig bruges f.eks. i en wok. Frys det evt. med i portioner hvis du har mere end du kan få brugt i løbet af 3-5 dage.
Tip: Nogle dage inden du skal bruge kokosflødeskum kan du gøre følgende: Tøm hele dåsen i en glasbøtte med låg og stil På køl. Så kan du følge med i om den skiller eller om du bliver nødt til at have en plan B klar.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

Hvis det går galt

Hvis du står med en helt jævn kokosmælk som ikke gider skille, kan du stadig give den en ordentlig omgang med piskeriset og få en luftig men flydende creme som kan bruges til pandekager, frugtsalat, i en luksus kop kaffe, kakao eller andet.

En ske fyldt med kokosmælk der er pisket tyktflydende men ikke luftigt

Her er ikke-skilt kokosmælk pisket til en fed, lækker, flydende creme.

Frys kokosmælken ned i mindre portioner hvis du pludselig står med mere end du kan få brugt indenfor 3-5 dage.

Velbekomme og velkommen til første dag i resten af dit liv – nu (toppet) med kokosflødeskum 😋
Et stort lækkert ordbær ligger på lime grøn baggrund og er dyppet i kokosflødeskum

Nina Plantepusherne

PS: Du er super velkommen til at skrive, så jeg kan lave rettelser andre også kan få glæde af 🙂

Fem blå skåle arrangeret i en rundkreds. De er fyldt med kokosmælk, og ved hvert skål står navnet på mærket

Her et øjebliksbillede fra da indlægget blev lavet i sin tid.

Udgivet 08/06/2014 Filed Under: ● Børnevenlig mad, ● Dressing · sovs · dip mm, ● Oliefri eller HCLF, ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm, Hjælp til vegansk madlavning, 🥦 Alle opskrifter Tagged With: Vegansk børnefødselsdag

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Naturligt sødet hyldeblomstsaft (‘sukkerfri’)
Next Post: Den ultimative (veganske) jordbærtærte »

Reader Interactions

Comments

  1. Løkke

    27/08/2021 at 17:17

    Hej Nina
    Kan man bruge ‘kokos flødeskummet’ til vianetta isen isteden for den soya piskebar ?
    Vh Løkke

    Svar
    • Nina

      27/08/2021 at 18:11

      Hej 🤗 umiddelbart vil jeg sige nej … hvis du får fat i den der Natures Charm så kan det være at den er luftig nok. Men ellers tror jeg at kokosflødeskum er for kompakt.
      Bh Nina

      Svar
    • Line

      03/03/2022 at 8:06

      Hej. Det er et problem at dåser afgiver skadelige stoffer til varene. Desuden er metaldåser energi- og ressurekrævende at fremstille. Det er derfor at Coop har konverteret forskellige fødevare til brikker. Her under kokosmælk, som så også er blevet emulgeret.
      Har I prøvet med ānglamarks kokosmælk i brikker?

      Svar
      • Nina

        03/03/2022 at 14:08

        Jeg er helt enig mht dåser 😊 nej jeg har ikke prøvet den på karton. Men hvis den skiller så kan den bruges.
        Bh Nina

        Svar
  2. Jan Larsen

    02/12/2020 at 8:51

    Hvis du vil have den lækreste økologiske tropisk creme de kokosmælk, på 1 ltr. Tetrapak, så gå ind på vores hjemmeside http://www.kokobio.dk
    Hvis du vil have kokos flødeskum, så hæld den på en siffon flaske!
    Hilsen Jan Larsen

    Svar
    • Nina

      11/04/2021 at 17:06

      Hej 🤗 jeg har været så heldig at teste den. Super lækkert produkt! Jeg døjer med langtidssygdom og har derfor ikke mulighed for at promovere den lige nu. Men kontakter jer gerne for samarbejde engang i fremtiden hvis det bliver muligt.
      Bh Nina

      Svar
  3. Kirsten

    28/09/2020 at 14:43

    Jeg prøvede i weekenden da jeg skulle have gæster. Jeg kunne ikke få fat i nogen uden guar gum så jeg købte irma’s som du har vis længere oppe. Jeg købte 7 for en sikkerheds skyld og prøvede med en dagen før, den stod i køleskabet i 8 time og der var et tyndt lag på toppen jeg kunne bruge. Det ville dog ikke blive til skum, i stedet skilte det. Jeg tænkte at jeg nok havde gjort noget forkert, så jeg studerede blokken her en ekstra gang og var KLAR! Jeg står der med min mango mousse og åbner de andre 6 dåser en efter en og ikke en af dem er skilt. Så det blev ikke til kokosskum i denne omgang, i stedet måtte jeg sende min mand i brugsen og han fandt noget Soya piskbar, som jeg så modvilligt piskede, da jeg ikke kan lide at det er fyldt med ting jeg ikke ved hvad er. jeg er ikke Veganer skal lige siges, men multiallergiker, men må indrømme det var lidt skuffende.

    Svar
    • Nina

      11/04/2021 at 12:08

      Ja det er mega surt, de kan have ændret ingredienserne siden. Og hvis det kun er et tyndt lag på toppen der er skilt fra er det helt klart en nitte … Man er ikke i tvivl når den er SKILT skilt.

      Ifht uønsket kemi så er jeg personligt heller ikke så vild med dåser da det kan være svært at finde ud af hvilke det indeholder hvad. Det er en jungle!

      Bh Nina

      Svar
  4. Birgitte

    24/08/2019 at 20:19

    Hej
    Netto har i øjeblikket Blue Dragon LIGHT på spottilbud. Men man kan vel ikke bruge en light kokosmælk, eller hva’ ? 🙂
    Hilsen
    Birgitte

    Svar
    • Nina

      10/04/2021 at 14:43

      Nej det skal være den fuldfede 🤗

      Svar
  5. Ib Lynæs Hansen

    13/11/2017 at 20:56

    Jeg havde en økologisk kokos mælk fra änglemark liggende i køleskabet måske 3. mdr. Inspireret åbnede jeg dåsen, det var det fineste cremede kokosflødeskum.

    Svar
    • Nina

      17/11/2017 at 11:47

      Lækkert!

      Svar
  6. Joan

    19/05/2016 at 13:54

    Kan det anvendes på samme måde som almindelig flødeskum og er smagen ok på kager

    Svar
    • Anonym

      20/05/2016 at 9:43

      Altså man kan godt smage, at det er med kokos, så det skal man kune lide 🙂 Hvis du holder skummet og evt kagen kold, så vil det holde fint på kager, men som nævnt er det ikke lige så luftigt, så det vil være lidt anderledes at arbejde med 🙂
      Vh Nina

      Svar
      • Sidse

        18/05/2017 at 19:01

        Man kan købe noget vegansk kokosflødeskum. Det smager laaaangt bedre. Helt fantastisk 🙂

        Svar
        • Nina

          15/06/2017 at 18:19

          Det lyder også lækkert 🙂 der er sikkert tilsat sukker for at gøre den sødere.
          Vh Nina

          Svar
  7. Jesper

    19/05/2016 at 12:14

    Mega fedt… Tusind tak fordi du deler 🙂

    Svar
    • Anonym

      20/05/2016 at 9:43

      Jamen velbekomme da 🙂

      Svar
  8. Miam

    19/05/2016 at 10:10

    Er der nogen der ved om der er et sted de har denne form for kokosmælk på glas istedet for dåse? Prøver at undgå dåsemad..

    Svar
    • Anonym

      20/05/2016 at 9:47

      Hej Miam 🙂 Jeg kender ikke til kokosmælk på glas, men har fundet en på karton. Bemærk at den IKKE kan bruges til flødeskum, da den ikke skiller, men den r genial i andre kokosmælkrelaterede sammenhænge. Se mere her, under KONSERVES: https://plantepusherne.dk/vores-veganske-koekken/
      Vh Nina

      Svar
  9. Yasmina

    09/03/2016 at 14:03

    Hej! kan man evt blande nogle moste jordbær i sådan så det bliver til jordbær flødeskum? eller vil saften gøre det for tyndt til brug?
    taak

    Svar
    • Anonym

      12/03/2016 at 14:10

      Jeg tror meget hurtigt at den vil blive for tynd, men har ingen erfaring med det 🙂 Den er jo ikke lige så luftig som andre former for plantepiskefløde.
      Vh Ninqa

      Svar
    • Sarah

      18/05/2016 at 15:26

      Jeg gjorde det med stor succes sidst jeg havde fødselsdag! Det var dog med hindbær, men smagte helt fantastisk (også inden det blev fyret i en lagkage). 🙂 🙂 Jeg kan ikke huske hvilken jeg brugte, men det kunne meget vel have været den fra Lait de Coco!

      Svar
      • Anonym

        20/05/2016 at 10:18

        Uhmmm, hindbær og flødeskum… lyder godt! 🙂

        Svar
  10. Sara

    12/02/2016 at 13:27

    Jeg har lige prøvet med Santa Marias økologiske og det fungerede altså perfekt 🙂

    Svar
    • Anonym

      12/02/2016 at 18:33

      Ja som skrevet i indlægget, så varierer det desværre fra årstid og leverancer så man kan ikke vide det med sikkerhed på forhånd 🙂

      Svar
  11. Rebecca

    31/01/2016 at 8:04

    Tak for opskriften, Nina, det virker bare!

    Svar
    • Anonym

      31/01/2016 at 11:21

      Velbekomme 🙂

      Svar
  12. Rigmor Lond

    09/06/2015 at 18:23

    Tak for den gode opskrift! Inspireret af jeres udviklede min mand denne:

    Smelt en plade god mørk chokolade i en dåse kokosmælk og smag til med noget god uraffineret sukker – sæt på køl natten over – pisk godt igennem – bum! superlækker vegansk chokolademousse!

    Svar
    • Anonym

      09/06/2015 at 21:10

      Uhm, det lyder lækkert. Det minder om det min mor lavede til mig da jeg var lille med helt almindelig komælkspiskefløde. Det var dengang 😉
      Nina

      Svar
  13. Ylva Sofie

    17/05/2015 at 19:30

    Puha, har lige lokalbedøvet mig selv med en stor kop varm soya cacao med kokosflødeskum. Tak for en rigtig god og udførlig guide, resultatet blev perfekt 🙂

    Svar
    • Anonym

      09/06/2015 at 20:46

      Ha ha, det lyder som et godt drug du har dér 😉
      (Sorry for den lange svartid, du var røget i spamfilteret)
      Kh Nina

      Svar
  14. Tenna

    09/05/2015 at 10:08

    Jeg stiller gerne dåsen på hovedet inde i køleskabet så deler det sig og når man åbner er den tykke del lige til at scoope ud af dåsen.. 🙂

    Svar
    • Anonym

      09/05/2015 at 12:34

      Ja det er også et godt trick. Som regel har den dog allerede skilt sig når man gfår den med hjem i butikken og så tager det ekstra lang tid for den at skille igen hvisd man vender den om. Men har man god tid er det smart 🙂

      Svar
  15. Ursula

    31/01/2015 at 14:26

    Jeg har været heldig med Coops økologiske kokosmælk hver gang. Den skiller lige som den skal. Det er bare ærgerligt, at man køber flere på én gang, fordi man er bange for at have fået fat i en forkert…

    Svar
    • Anonym

      01/02/2015 at 13:38

      Altså Änglamarks? Den har jeg nemlig selv blandede resultater med, men godt at vide 🙂
      Tak
      Nina

      Svar
      • peter william

        10/03/2015 at 17:24

        Jeg vil bare sige tak fordi du deler, meget fint og detaljeret

        Svar
        • Anonym

          10/03/2015 at 19:39

          Hej Peter, tusind tak, jeg bliver så glad når folk tager sig tid til at ligge ind for at skrive en sød besked 🙂 Jeg er glad for at du kan bruge indlægget.
          Vh Nina

          Svar
  16. Maja

    12/11/2014 at 9:15

    Hvor ser det bare lækkert ud, men det er SÅ øv at de ikke laver kokosmælk på glas, for dåserne udgiver jo desværre stoffer til indholdet, som vi ikke har godt af. Man jeg håber det kommer 🙂

    Svar
    • Anonym

      12/11/2014 at 15:12

      Ja, det er vi mange, der glæder os til 🙂 Det er også den eneste dåsemad vi har tilbage her i huset.

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

leder du efter noget?

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (10)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (72)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (21)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Vores liv (21)
  • 🥦 Alle opskrifter (132)
  • 🇬🇧 English (16)

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

instagram – følg med bagom bloggen :)

Følg med på Instagram

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Danske Veganske Madblogs

Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

Footer

    Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme