Hyldeblomstdrik, hyldeblomstsaft – kært barn har mange navne. Og det kære barn er tilsat sukker i ustyrlige mængder. Jeg har leget med hyldeblomstsaft ‘uden tilsat sukker’ og naturligt sødet.
Hyldeblomstsaft uden ‘sukker’
Den eneste grund til at jeg ikke selv laver 30 liter hyldeblomstsaft hvert år er nemlig, at det er så proppet med sukker og det blir jeg altså en smule bims af – både fysisk og mentalt. Derfor eksperimenterede jeg med at lave sukkerfri hyldeblomstsaft.
Men før du læser videre, så start lige med at smide alt hvad du har i hænderne og løb ud og skaf hyldeblomster. Det er NU den blomstrer (primo juni) og det varer nok max 10 dage, så er det helt slut for i år. Læs så videre når du er tilbage, jeg skal nok vente…
…pausehyld:
…fik du det? Super. Så kan du gå igang.
Raw og/eller sukkerfri hyldeblomstsaft
Her er mine bud på ‘sukkerfrie’ udgaver der påvirker dit blodsukker lidt mindre end klassisk hyldeblomstdrik. Jeg fandt denne video hvor hun laver rå saft sødet med dadler. Udover den lavede jeg så to andre versioner sødet med hhv. agave og kokospalmesukker. Moscuvadosukker kan sikkert også bruges.
Hvordan smager naturligt sødet hyldeblomstsaft med dadler/agave/kokossukker?
Disse rimelig alternativer versioner bliver ikke så kraftige i smagen. Men har stadig en dejlig smag af hyld. De kan drikkes som de er, eller fortyndes en smule. Og så påvirker de helt sikkert ikke dit blodsukker lige så meget på grund af deres lavere GI. Til sammenligning har almindeligt sukker et GI på 65.
🌼Agavesirup
Ligner og smager mest af klasisk hyldeblomstsaft. Så rent smagsmæssigt er det klart favoritten. Agavesirup har et GI på cirka 35.
(Visse kilder siger helt ned til 10-19)
🌼Kokossukker
Hvis du kender kokossukker så ved du at det smager rimelig kraftigt. Det afgiver derfor en del aroma til saften. Men du kan stadig smager hyldeblomsterne. Kokossukker har den fordel at det ikke påvirker blodsukkeret ligeså meget som almindeligt sukker. GI er ned til omkring 35.
🌼Dadler
Når dadler ligger i blød opløses de lidt og afgiver en hulens masse sødme. De smager meget mindre igennem end kokossukkeret. Dadler har et GI på omkring 50.
Raw hyldeblomstsaft
Der er ikke den store smagsforskel på at bruge kogt og koldt vand, men man må formode at holdbarheden er lidt længere i den kogte udgave.
Holdbarhed
Eftersom der er så lidt sukker og citronsyre i de tre sidste udgaver her, er der ikke meget til at konservere saften. Og hvis der heller ikke bruges kogende vand til at slå diverse bakterier ihjel, har saften en kort holdbarhed. Derfor lavede jeg kun en mindre portion af gangen. Tilgengæld lavede jeg det flere gange i hylde-sæsonen.
Du kan selv gøre lidt for at forlænge holdbarheden. Vask hænderne grundigt, skold flaskerne og alle redskaber der kommer i kontakt med saften. Så tilfører du ikke så mange bakterier som giver grobund for fordærv.
Naturligt sødet hyldeblomstsaft (‘sukkerfri’ og/eller raw)
INGREDIENSER
- 10 skærme hyldeblomster (ca 10 cm i diameter)
- 1/2 lille citron i skiver (eller 2-3 skiver fra en stor citron)
- 5 dl vand (cirka)
Som sødning, vælg mellem
- 10 dadler (f.eks. deglet nour)
- 1/2-3/4 dl kokossukker
- 1/2 dl agavesirup
SÅDAN GØR DU
- Klip de groveste dele af stilkene. Læg hyldeblomsterne på en rist og bank den mod et hård underlag nogle gange så smådyr drysser af.
- Kom hyldeblomstskærme i enten flasker med stor hals eller syltetøjskrukker og overhæld med enten dadler, kokospalmesukker eller agavesirup og så citronskiver.
- Til sidst overhældes med kogende vand elelr koldt vand for en raw version. Lad trække i 2 døgn i køleskabet og ryst beholderen et par gange hver dag. Si saften fra via en si eller en stof-tepose. Opbevar på køl og drik inden 4-5 dage fra fremstillingstidspunktet, eller frys den ned til senere.
Pga. råvareprisen til de alternative udgaver, er det sæføli ikk noget du kommer til at hælde på familie og venner i litervis hvilket jo ellers er obligatorisk når man laver almindelig hyldeblomstsaft. Men det er i mine øjne et super godt alternativ til sukkerudgaven.
Skål i smagen af sommer!
Laila
Har du prøvet med kirsebær
Nina
Hej Laila, nej det har jeg ikke. Saft af bær er jo en helt anden proces end når du laver saft af blomster. Kirsebær skal udstenes og så koges sammen med sukker 🙂
Hej. Jeg har idag sat hyldeblomst på køl med kogt vand og citron. Derefter skal den sigtes og blandes med ufiltreret øko æblemost/juice. Det skulle kunne søde saften. Jeg glæder mig til at smage den.
Det lyder spændende, jeg håber at det bliver godt. Jeg foretrækker også udgaverne med mindre raffineret sukker 🙂
Kh Nina