Som nogle af jer ved, spiser jeg selv glutenfrit fordi min mave ellers brokker sig. Det gør den nu over mange ting og gluten (eller bare hvede? Det har jeg ikke helt indsnævret…) er blot én af dem. Men nu har jeg fundet en måde at lave glutenfrit vegansk rugbrød som fungerer godt. Det er desuden nemt at få fat i og tilmed et nogenlunde lødigt produkt. Det vil jeg selvfølgelig dele med jer 🙂Med dansk/finsk blod brusende i årerne, har det naturligvis været svært at undvære det daglige rugbrød. Ikke mindst fordi Mathias nu siden 2009 har bagt sit eget lækre, langtidshævede surdejsrugbrød og det er sgu da lidt trist ikke at kunne få del i. Derfor har min frokost i umindelige tider været mine elskede one-pot-pastaer, men det fungerer ikke altid super godt med varm frokost midt i sommerheden …
Men så fandt jeg den her. En økologisk glutenfri rugbrødsbageblanding fra Skærtoft Mølle. Det måtte prøves! Og det blev det, med stor succes. Du kan tro jeg var lykkelig da jeg efter lang tids afsavn satte tænderne i et stykke ‘rugbrød’ med avokado. Er du sunshine det smager ligeså godt som jeg husker det! Jeg er så glad for det, så i løbet af et døgn efter jeg havde født, spiste jeg et helt rugbrød HELT selv i form af avokadomadder 😀 Haps haps (det gik lige i babs).
Det kan helt sikkert ikke konkurrere med et hjemmebagt surdejsrugbrød som Mathias laver, men resultatet her er alt rigeligt til mit rugbrødbehov. Bemærk at den hedder ‘Mørkt Brød’ hvilket sikkert skyldes at man ikke må kalde et kommercielt produkt noget med ‘rug’ hvis det ikke indeholder ‘rug’. Fair nok. Jeg må godt.
NB den gamle æske så sådan her ud:
Sådan bager du vegansk glutenfrit rugbrød
Selve blandingen er vegansk, men ifølge opskriften på pakken skal der et æg i. Det er selvfølgelig fjollet, når der nu er så mange alternativer og det skal i hvert fald ikke afholde dig fra at lave det. Så her får du mit bud på hvordan det nemt veganiseres og af-olieficeres.
Dejen
Jeg synes at dejen skal være mere fugtig end det angives på pakken. Den skal være tyk og ‘tung’, men en smule flydende og efter min mening ikke kunne ‘formes som en pølse’ som der står på pakken. Det skal dog være så fast, at du skal bruge en fugtet dejskraber til at glatte overfladen når det er hældt/øst ned i formen. Jeg bruger heller ikke olie som der ellers angives og synes på ingen måde at det mangler.
Jeg er blevet meget glad for at bruge gul fiberHUSK til forskellige formål. Det er nemt tilgængeligt og kan som regel findes i større supermarkeders kosttilskudsafdeling. Til brødet her bruger jeg 1 måleske eller et teskemål som er 5 ml.. Det svarer nogenlunde til en ‘almindelig’ teske med top.
Brødet får en smuk mørk overflade. Det er sprødt udenpå og dejlig fugtigt indeni. Det har en virkelig flot krumme og som Mathias sagde, ville det nemt kunne forveksles med et helt almindeligt rugbrød. Jeg opbevarer det viklet ind i et viskestykke på køkkenbordet og det holder sig fint og fugtigt i flere dage. 4-7 dage afhængigt af temperaturen. På varme sommerdage anbefaler jeg opbvaring på køl.
Info om glutenfri rugbrødsblanding
Kan købes her: Med24, Helsam, Føtex, Irma og Bilka og Skærtoft Mølles egen webshop
Pris: 32-42,-
Ingredienser: Økologisk brunt Teff-mel (32%) – økologisk majsstivelse – økologiske solsikkekerner – økologiske sesamfrø – økologisk sojamel – økologisk dextrose – salt – økologisk bagepulver (økologisk vindruesaftkoncentrat – økologisk majsstivelse, hævemiddel (natriumhydrogencarbonat)) – fortykningsmiddel (xanthangummi) – antioxidant (sojalecithin) – økologisk brændt sukker.
Og så lavede jeg makrel(fr)i tomat – og så var billedet komplet <3
TIP: Glutenfrit vegansk rugbrød (bagemix)
INGREDIENSER
- 5 dl fingervarmt vand
- 1/3 pakke gær (ca 17 gram)
- 1 tsk gul fiberHUSK (eller 3 tsk grøn HUSK)
- 1 pakke ØKO.GLUTENFRIT bagemix Mørkt brød (- fra Skærtoftemølle)
- 1/2 tsk salt
- 1 dl solsikkekerner eller sesamkerner[ (kan udelades)
Jeg plejer desuden at tilsætte 1/2 dl vand samt 1 dl blandet glutenfrit mel feks. kikærte-, ris-, majs- og boghvedemel for at få endnu mere brød ud af opskriften.
SÅDAN GØR DU
- Hæld det lune vand i røreskålen og fordel gæren grundigt heri.
- Drys fiberHUSK udover og rør til sidst rundt for at fordele det godt. Lad det stå i 10 minutter.
- Hæld resten af ingredienserne i og rør i ca 15 minutter. Hvis den er for fast eller for flydende i forhold til hvad jeg har beskrevet i indlægget, så justér konsistensen med lidt vand eller glutenfri mel (f.eks. majs-, kikærte-, boghvede-, rismel eller lignende)
- Hæld den tykke, men let flydende dej i en rugbrødsform. Glat evt overfladen med en dejskraber og noget vand. Dæk den til med et viskestykke og stil til hævning i ca. en time ved stuetemperatur eller lidt lunere. Lad den hæve til næsten dobbelt størrelse. (Tænd for ovnen så den er varm når brødet er klar til bagning)
- Kom formen i en forvarmet ovn på 240'C på almindelig varme (ikke varmluft) i ca 40 minutter. Det må gerne blive temmelig mørkt.
- Tag brødet ud af ovnen og lad det køle helt af på en rist før du skærer i det.
TIPS & NOTER
Pia Sofie Lotus Sommer
Fik trykket for hurtigt i forhold til spørgsmål om mørkt brød fra Skærtoft møølle…Jeg ville skrive; På forhånd tak og kærlige hilsner fra Pia Sommer
Jeg har lige været ude og kigge: min form måler 26×10 cm og 7 cm i højden. Der kan være 1,5 liter vand i 🙂
Det er en silikoneform.
Håber det kan bruges 🙂
Vh Nina
Kære Plantepushere!
Jeg har i lang tid modtaget jeres nyhedsbrev og er meget begejstret.
Jeg har et spørgsmål til det Mørke Brød fra Skærtoft Mølle, hvilken rugbrødsform bruger du/i, hvor mange liter, jeg synes personligt at det er en jungle, jeg vil have en form der er bæredygtig,. Jeg var blevet anbefalet en glasform fra Pyrex, men min udfordring her er at den største de har er kun på 1,7 liter og min følelse siger mig at den er for lille… Har du/i et forslag, har
Det her er den bedste og nemmeste opskrift på glutenfri rugbrød. Jeg tager osse tre-fire udblødte tørrede tomater, blender dem og tilsætter til dejen…det giver endnu mere umami smag. Æælsker jeres opskrifter.
Wow det lyder også lækkert! Det må jeg prøve en dag 🙂
1000 tak
KH Nina
Hvor kan man købe skærtofte mølle blandingen?
Hej Paneeraq, det står lige under opskriften 🙂