Ja, jeg skal da gerne indrømme at hverken peberfrugt eller aubergine er ‘typiske dansk vinterafgrøder’. Men ikke desto mindre, var det det, jeg følte mig inspireret til at smide i salaten, da jeg sidst i januar endelig fik styr på hvor jeg skulle fejre nytår.
Jeg valgte stik imod min stil, at gå salat-vejen. Det var samtidig en god anledning til at få nedfældet opskriften på vores go-to fedtfri veganske dressing, som så i sidste uge blev til indlægget Mirakeldressing. Den kan bruges til rigtig meget og kan gøre iceberg så attraktivt at man får lyst til at spise et helt hoved af det selv (← jeg vil ikke høre nogen protester før du har prøvet det)
“Smovset salat”
Jeg medbragte som lovet en stor balje salat til det i øvrigt voldsomt overdådige og lækre veganske nytårsfællesbord. Jeg ved ikke om det var fordi jeg havde fået hypet salaten lidt, at folk følte sig forpligtigede til at rose den. Men jeg fik i hvert fald mange komplimenter for den. Og en enkelt herre erklærede at det var den lækreste salat han nogensinde havde smagt (mellem dig og mig: Det skyldes først og fremmest ovennævnte dressing…). Han brugte ligefrem ordet ‘smovset’. Og når man så HAR en madblog, så skulle man da være et skarn, hvis man ikke lige kunne smide opskriften op 🙂
Salat med vegansk feta
Som prikken over i’et lavede jeg en 1/2 portion hjemmelavet vegansk feta som blev rørt i. Det vil også fungere super godt hvis du køber Violife’s veganske feta som er super lækker.
Kog en stor balje ris eller skær kogte kartofler i tern og bland i. Så har du en lækker frokost/madpakke/aftensmad, hmmm. For ekstra ‘umph’, drys med de geniale soyaristede kerner. Så ser det sådan her ud:
Vil du have mere salat? Jeg har også en smuk salat med sorte bønner på bloggen. Her finder du ligeledes en lækker fedtfri dressing af … æblejuice 😋
Sprød smovset salat med stegt aubergine, peberfrugt og spidskål
INGREDIENSER
Salat
- 200 gr iceberg
- 100 gr spidskål
- 1/2 aubergine
- 1 snackpeber
Mirakeldressing
- 70 ml neutral sojamælk (eller usødet mandelmælk)
- 3/4 spsk citronsaft
- 1,5 tsk mellemstærk dijon sennep
- 1,5 tsk agavesirup (eller lidt sukker)
- 1/3 tsk salt
- godt med friskkværnet sort peber
Eventuelt - skal det være ekstra frækt så tilsæt vegansk feta, vælg mellem én af følgende:
- 1/2 portion hjemmelavet vegansk feta (ELLER)
- 1/2 pakke Violife Greek White block (Vegansk købe-feta)
SÅDAN GØR DU
- Drys lidt salt på aubergineskiverne, stabl dem i en bunke og lad dem stå og trække væske ud mens du forbereder resten (gerne minimum 1/2 time).
- Skyl salaterne og tør dem grundigt. Pluk iceberg i mindre mundrette bidder. Skær spidskålen ultratyndt på et mandolinjern (eller med en kniv - i givet fald gør dig meget umage!).
- Skær snackpeberen i skiver a 5 mm som du pensler med lidt olie og steger på en pande eller griller hvis du har muighed for det (jeg brugte en grillpande - ultimativ kombo). Drys med salt når de er færdige.
- Pres blidt væske fra auberginerne og dup dem tørre med køkkenrulle, pensl dem med olie og steg/grill dem. Når de er blevet 'gennemsigtige' i kødet og har fået lidt farve, er de klar. Skær dem i mindre bidder. Hvis de er lidt for 'ferske' i smagen, så drys med salt.
- Bland ingredienserne til dressingen og hæld den over salaten. Bland det grundigt men forsigtigt rundt. Kom aubergine og peberfrugt i salaten. Lad dem eventuelt ligge ovenpå da de ellers hurtigt forsvinder i alt det grønne.
Sally
Tak for en dejlig blog og ikke mindst dressing. Hvor længe kan dressingen holde sig hvis man laver en større portion? 🙂
Nina
I hvert fald 4-5 dage på køl, jeg plejer at have den i en bøtte med låg og så ryste den inden brug. Det er super fedt at have stående til brug på forskellige ting 🙂
Opskriften lyder fantastsik og jeg vil fluks prøve den.
Sojamælk og jeg er ikke gode venner (får mavepine). Hvad kan jeg bruge i stedet for til dressingen?
PS. Jeg er ikke veganer. Kan bare godt lide maden 😉
Mange hilsner
Lise
Ikke rigtigt noget 🙂 Så skal du nok lave en anden dressing. Fidusen med sojamælken er, at den tykner når den blandes med citron. Så dressingen her duer nok ikke hvis du får ondt i maven af bare bitte små mængder 🙂