Soyaristede kerner laves uden oile og kan bruges til at give et lækkert sprødt, salt (og umami) boost til din mad.
F.eks. på en salat, over en wok, på supper, ovnbagte rodfrugter, dampet grønt og … og … og… De kan laves i en håndevending hvis huset er tømt for godter og du bare MÅ have noget snacky i den salte, sprøde genre.
De mest oplagte kerner at bruge er sesamkerner, solsikkekerner og græskarkerner. Husfavoritten herhjemme er helt klart sesamfrø. Ristning fremhæver forskellige aromaer i alle nødder og kerner, men sesamkerner er alligevel noget for sig. Du kan også lave det med mandler og sikkert alle mulige andre. Nu vil jeg så nødigt opfordre til at tænde for ovnen for en lille ting, men skal du riste større nødder a la mandler og hasselnødder så er det nemmest at bruge ovnen for et jævnt resultat.
Soyaristede kerner - som snack eller drys (oliefri)
INGREDIENSER
- 1 dl kerner (brug f.eks. solsikkekerner, sesamkerner og/eller græskarkerner)
- 1 spsk sojasauce (15 ml - eller lidt mere hvis det skal være reddi salt)
SÅDAN GØR DU
- Start med at riste kernerne ved middelhøj varme i en gryde hvor de kan ligge i et nogenlunde tyndt lag. Rør jævnligt rundt idet du sørger for at de ikke brænder på. Når de har fået lidt farve og begunder at dufte er de færrdigristede. Sesamkernerne vil begynde at poppe og solsikke- og græskarkerner plejer at 'puffe op'.
- Sluk for varmen og tag gryden fra blusset. Jeg plejer at lade dem køle ned 1-2 minutter inden jeg hælder soyaen over, så sætter den sig ikke så meget i bunden af gryden. Bliv ved med at røre rundt for at fordele soyaen.
- Nu skal kernerne køle ned så de bliver tørre og sprøde. Lad dem enten ligge i gryden og rør en gang i mellem, eller fordel de soyaristede kerner i et lag på en bakke eller lignende. Når de er helt nedkølede kan de bruges eller kommes i en lufttæt beholder.
Det giver lige retten 10-20% mere awesomeness at hælde soyaristede kerner på wok-retter eller f.eks. på en Hokaido-suppe med nem hjemmelavet soja fraiche. Få inspiration til hokaidosupper (med kartofler) her og (med røde linser) her.
Eller på min Nytårssalat:
Hvilken dressing, jeg har brugt på salaten, spørger du? Jeg har selvfølgelig brugt min helt egen fedtfri Mirakeldressing…
Søs
Hvor længe tror du de kan holde sig i køleskabet?
Kunne man fx lave 2 dl og have stående i køleskabet i et rent marmeladeglas, til ugens salater og supper?
Nina
Hej Søs 🙂 i køleskabet kan de holde sig rigtig lang tid! Vi plejer bare at have dem stående i skabet hvor vi tømmer et glas i løbet af højst et par uger, netop som du skriver: på supper og alle mulig andre ting inkl. bare som snacks. Det fungerer rigtig godt. Bare sørg for, at de er helt tørre/kølet ned inden du kommer dem på glas, så der ikke er fugt i når du kommer dem på glas.
Vh Nina