…der rent faktisk smager af kærnemælk.
Måske kunne du gætte på mit forrige indlæg om vegansk koldskål, at der var en opskrift på kærnemælk på vej til dig 🙂 Måske kender du tricket med at blande soyamælk med lidt citronsaft eller æblecidereddike, når en engelsk opskrift kræver at du bruger ‘buttermilk’ (= kærnemælk). Så ved du også, at det ikke smager som kærnemælk. Den metode kan bruges til bagning og mange andre ting, men ikke hvis man savner at drikke kærnemælk.
Så hvordan får vi smagen af kærnemælk?
Er du en af dem, der savner tyk, lækker, iskold, syrlig, cremet kærnemælk der prikker de er helt rigtig steder på tungen, så har jeg godt nyt til dig:
- Med en meget lille investering i en pose æblesyrepulver, som er en ret udbredt ingrediens i fødevarerindustrien, kan du få lige det du har savnet (det kan købes f.eks i helsehelse og helsebixen – reklamelinks).
- Du kan lave det både med soja- og mandelmælk.
Du kan bruge den veganske kærnemælk på dine havregryn, cornflakes, med müsli, i bagning og anden madlavning. Eller drikke den som den er. Det eneste, den ikke har, er aktive mælkesyrebakterier, som du finder i syrnet kærnemælk. Det kan du i øvrigt også lave, men det er noget mere omstændigt. Se opskriften på syrnet mandelkærnemælk her.
Og se selv, den laver de helt rigtige kærnemælksstriber. Og ikke nok med det, det smager faktisk også af kærnemælk. Men hvor komælkskærnemælk har en ‘baggrundssmag’ af komælk, har den veganske tilsvarende lidt af enten soja eller mandel. Jeg opsporede en kærnemælkshungrende veganer, for at tjekke om min egen begejstring holdt stik – og det gjorde den. Opskriften blev godkendt med stor begejstring!
Det er super simpelt, se selv:
Vegansk drikke-kærnemælk
INGREDIENSER
SÅDAN GØR DU
- Hæld æblesyre og salt i en skål (eller flaske med låg) og kom cirka en kvart deciliter mælk oveni og rør til æblesyren er opløst.
- Held resten af mælken og sukker og rør forsigtigt rundt. Jo mere du rører, jo tyndere bliver den. Drik!
Louise
Hejsa, hvor meget æbleeddike skal jeg bruge i stedet for æblesyre? Jeg skal bruge kernemælken til rugbrød. Mvh Louise
Nina
Hej Louise!
Det er et godt spørgsmål. Det er lang tid siden at jeg stod med fingrene i opskriften. Jeg ville nok starte med at bruge fire gange så meget, så altså to tsk æblecidereddike til samme mængde mælk. Så vil jeg smage mælken og for at have nogenlunde ide om synlighed svarer til et glas kærnemælk.(husk at når du bruger eddike i stedet for æblesyre, så kan du ikke forvente den samme lækre smag af kærnemælk! Men som du pønser på, kan det sagtens give syrlighed nok til at fungere i en opskrift) Og så eventuelt justere derfra, ved f.eks. at putte mere æblecidereddike i.
Jeg håber at du får det til at fungere!
Venlig hilsen Nina
Super! Tak.
Hej Nina!
Hvis man nu har mælkesyre tilgængeligt, ville det så være bedre med det? Eller er æble syre stadig det bedste bud?
Hilsen Lykke
Hej Lykke, jeg svarer dig også lige herinde så andre måske kan få glæde af det 🙂
Mælkesyre (men IKKE mælkesyre-bakterier) kan sagtens erstatte æblesyre. De minder rigtig meget om hinanden og mælkesyre er jo faktisk ‘the O.G.’ i mejerisammenhænge …
Kh nina
Nu er dette lige afprøvet, med risdrik og uden sødstof da risdrikken er sød i sig selv. Smager næsten som kærnemælk. Dog blev den ikke tyk (trods mangel på omrøring), og de der striber udeblev også.. Men det gør ingenting, for drikken smager fantastisk. I næste portion prøver jeg at tilsætte en teske æblecider eddike. 😀
Hej Eva 🙂 Ja man skal bruge soja- eller mandelmælk for at den bliver tyk, men syrligheden er der i hvert fald. Dejligt at du kan lide den.
Kh Nina
Ja, tænkte også bagefter, at det sikkert havde noget med proteinet at gøre. Næste gang bliver det med hjemmelavet mandelmælk! 😀
Hej Nina!
Du kunne vel ikke lave en opskrift på veganske “fiskefrikadeller”? Du er altid enormt “progressiv” i dine opskrifter, og jeg har på fornemmelsen, at du ville kunne gøre jobbet fantastisk.
Det er jeg sikker på at jeg ville! 😀
Og det er helt klart en af de ting, der ligger og rumsterer i baghovedet og samler sig sammen, til jeg er pludselig får en rigtig god idé. Men det skal jo helst være bedre end det er der allerede findes, så jeg kan ikke lige love noget om hvornår. Men tak for opfordringen 🙂
Venlig hilsen Nina
Tak for endnu en sjov opskrift!
Check lige sidste linje omkring sukker. Der er vist gået autokorrektur i den 🙂
Nå det tror du?! Ja, jeg bruger en diktations-app, og nogle gange glemmer jeg at rette sætninger, for den er temmelig kreativ! 😂
Tak
Venlig hilsen Nina
Så nemt og lækkert… tak for jeres eksperimenter..
Velbekomme, tak fordi du kigger med 🙂
KH Nina