• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Aftensmad, elementer til > Vegansk kærnemælks-koldskål

Vegansk kærnemælks-koldskål

af Nina, opdateret 11/02/2023

vegansk koldskål opskrift
Share546
Pin142
688 Shares
Kommentarer (39) Udskriv Hop til opskrift

Her er én af de opskrifter, man som vegansk madblogger rigtig gerne vil have på sin blog: Den bedste veganske koldskål – der smager af koldskål. Jeg kan godt afsløre, at den har været nogle år undervejs. Det lyder måske lidt vildt, men lad mig prøve at gøre det kort. Sidste år var jeg liiige ved at udgive men ventede, da jeg alligevel ikke var helt tilfreds. Den adskilte sig ikke markant nok fra andre veganske koldskålsopskrifter. Men i år har jeg fået alle komponenter til at gå op og jeg er klar til at dele 😉

Har verden brug for endnu en vegansk opskrift på koldskål?

Den her er anderledes. Den kræver lidt ekstra ingredienser, til gengæld lover jeg dig en smagsoplevelse, der skiller sig ud. Almindelig vegansk koldskål er nem at lave, en hurtig Googlesøgning giver 5 sider med opskrifter – måske flere, jeg stoppede bare der. De er i store træk alle lavet af plantemælk sojayoghurt, citronsaft, vanille og sukker/sirup i varierende mængder. Der er også nogle kreative variationer f.eks. med mango, jordbær eller hyldeblomst.

Jeg vil gerne introducere hele tre nye ingredienser til din koldskål, som bringer smagen meget tættere på en original, klassisk kærnemælkskoldskål. “Det går virkelig ikke” tænker du? – Det kan du tro, det gør!

opskrift vegansk koldskål

Syre er ikke bare syre

Der skal selvfølgelig citron i koldskål – også i den veganske. Men hvad er det, der får en original kærnemælkskoldskål til at smage af kærnemælkskoldskål? Det er ikke citron. Og uanset hvor meget citron du putter i, får du ikke mere kærnemælkssmag. Der mangler nemlig noget, og det er såmænd mælkesyre. Det er den, der giver den karakteristiske syrlighed i kærnemælk. Forskellen på citronsyre og mælkesyre kan forklares således:

Citron er meget skarp/kraftig, opleves mest på spidsen af tungen og smagen forsvinder rimelig hurtigt fra munden. Mælkesyre er mere mild, opleves på siderne af tungen og klinger meget langsommere af.

Jeg har før eksperimenteret med mælkesyre, men selv om det oftest er vegansk, så er det ikke så nemt tilgængelig i en standardiseret form. For et par år siden fandt jeg så ud af noget interessant, nemlig noget, der minder rigtig meget om mælkesyre. Men som er nemmere at arbejde med, da det både er billigt og relativt nemt tilgængeligt. Det er, ta dah… æbelsyre. Det er syrligt på den helt rigtig måde, dvs. ikke på citron-måden, men på mælkesyre-måden. Den kvikke læser vil bemærke, at der jo også er mælkesyre i sojayoghurten. Korrekt, men det er slet ikke så meget som ‘kærnemælkskoldskål’ kræver.

(Jeg skal nok lave lidt længere, nørdet separat indlæg omhandlende kun æblesyre og hvordan jeg faldt over ligheden)
mølkefri koldskål

Hvor køber jeg det?

Æblesyre fås overraskende nok rigtig mange steder online, da det er en meget brugt ingrediens inden for fødevarer, især slik. Det er ikke engang særlig dyrt og selvom posen syner lille, så har du nok til koldskål hele sommeren og flere år frem. Jeg har fundet det både i helsehelse og helsebixen.

Hvad kan jeg ellers bruge det til?

Hvis du savner smagen af syrnede mælkeprodukter kan du godt glæde dig – og skynde dig at skaffe noget æblesyre. Det er hurtigt blevet en fast bestanddel af vores veganske køkken på linje med gærflager og andet. Det fungerer nemlig også rigtig godt i andre opskrifter i kategorien ‘vegansk surmælk’ og andre, der kalder på smagen af mælkesyre. Jeg vil løbende lægge dem på bloggen eller opdatere gamle opskrifter hvor æblesyre kan forbedre smagen:

Kærnemælk (eller ‘en tynd yoghurt’)

Ekstra syrlighed i din købeyoghurt (vi ka’ li’ det surt i Norden!)

Lækker mandelyoghurt

Nem sojayoghurt

Feta 

Smør 

Soja fraiche

Mandel fraiche

Koldskål (doh!)

Sojafri koldskål

…og sikkert meget mere

Det sidste syrlige touch

De sidste to ingredienser, som du heller ikke finder i andre opskrifter på vegansk koldskål er: Æblejuice, eller æblemost. Ikke en af de der billige, ALT for søde, men en let syrlig æblemost af semi-god kvalitet. Det fjerner en del af den astringerende fornemmelse på tungen, som soja kan have og afrunder smagen rigtig godt. Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (af mærket ‘365’), Føtex og Netto (af mærket ‘ØGO’)

Der skal selvfølgelig også et nip salt i din koldskål, det understreger flere af smagsindtrykkene. Og en sidste ingrediens som er valgfri men absolut anbefalelsesværdig: Revet citronskal. Endelig ikke for meget, det kan hurtigt blive for dominerende, men en lille smule bidrager fortrinligt til kompleksiteten af syrlighed i koldskål. Modne, flot gule citroner som den her smager bedst og husk kun at bruge det alleryderste gule lag.

revet citronskal

Fluff op og køl ned

Jeg husker kærnemælk som udover meget syrlig, også værende meget luftig, hvilket især gælder versionen med æg. Og hvordan opnår vi det? Det kan være fristende at blende eller piske koldskål for at blande ingredienserne. Men problemet er, at hvis du blender/pisker yoghurt for meget, så bliver det sjasket. Og vi har jo netop tilføjet yoghurt for at give noget fylde. Så dagens vigtigste lærdom:

Du

må

IKKE blende

din

koldskål!

…i hvert fald ikke det hele. Blendning bidrager nemlig også med luftighed, det skal bare bruges med måde. Jeg har leget med forskellige metoder og favoritten er at blende de fleste ingredienser (undtagen yoghurten) lidt. Yoghurten røres så i til sidst. Det giver en meget luftig, cremet og fyldig koldskål – også selvom der bruges relativt lidt yoghurt.

Du kan også røre ingredienserne forsigtigt sammen, det giver en mere kompakt og lidt tyndere ikke-luftig koldskål. Så vælg den metode du foretrækker.

Jeg har også leget med at ryste koldskålen, det er fungerer ret fint, hvis du ikke har andre redskaber til rådighed og kun skal lave en lille portion. Stil gerne kanden i fryseren forinden.

Sådan skal flasken se ud efter den er tømt for koldskål – de karakteristiske kærnemælksstriber

Hvor tyk er denne koldskål så?

Som den seriøse blog vi er, arbejder vi ud fra den internationalt anerkendte ICSTES-skala (International Cold Scowl Thickness Evaluation Scale). Den går som bekendt fra 1-5, hvor 1 betegnes som sjasket og 5 nærmer sig yoghurttykkelse. Hvilken man foretrækker er smag og behag, de er dog kendetegnet ved at jo tykkere koldskål, jo længere holder kammerjunkerne sig sprøde. Grundopskriften her kan være enten 2,5 eller 4 afhængigt af hvilken metode du bruger.

Her er den så, PlantePushernes bud på sommerens bedste veganske koldskål. Den er testet på – og godkendt af – ikke-veganske koldskålselskere og som min veninde så smukt og rigtigt tilføjede:

Den bliver siddende på kammerjunkerne – DET er vigtigt!

vegansk koldskål opskrift
Udskriv Bedøm
5 - fra 30 stemmer

Vegansk Koldskål (kærnemælks koldskål)

Vegansk koldskål der smager af gammeldags kærnemælkskoldskål takket være den 'hemmelige' ekstra ingrediens. Sød, syrlig, cremet og luftig. Forbered dig evt. ved at smide serveringsskål (eller 'rystekande') i fryseren på forhånd. Så kan du servere den veganske koldskål iskold med det samme.
æggefri, laktosefri, mælkefri, Vegansk mad der ligner ...
indeholder reklamelink
af Nina fra Plantepusherne
I alt15 min
15 dl - beregn ca. 3 dl pr. portion

INGREDIENSER

  • 1/2 dl friskpresset citronsaft
  • 9 dl neutral sojamælk (*)
  • 1,25 tsk æblesyre (ca. 6 ml)
  • 1 stor fed, frisk og fugtig vaniliestang, ( eller ca. 3 tsk vanillesukker)
  • 1 dl rørsukker
  • 2 små nip salt
  • 60 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed*)
  • 1/4 økologisk citron (fintrevet skal heraf, kun det aller yderste gule)
  • 4 dl neutral planteyoghurt (f.eks. Sojade eller Alpro)
Vil du have en lidt TYKKERE koldskål? Brug i stedet følgende mængder:
  • 8 dl mælk
  • 5 dl neutral planteyoghurt
Foretrækker du en lidt TYNDERE koldskål? Brug i stedet følgende mængder:
  • 10 dl mælk
  • 3 dl neutral planteyoghurt

SÅDAN GØR DU

Konsistens #1: Den luftige. Tykkelse: Ca 4 af 5
  • Kom først citronsaft, så mælk og til sidst æblesyre i en blender UDEN AT BLENDE ENDNU. Rør lidt rundt. Nu har du vegansk kærnemælk med citron.
  • Hæld vanille, rørsukker, salt, æblemost oveni 'kærnemælken' i blenderen. Blend til sukkeret er opløst, og det er lidt luftigt. Stavblender kan nok også bruges - bare sørg for at bevæge den godt op og ned så der kommer luft i. Det bør ikke tage mere end 1/2-1 minuts tid (i en VitaMix kun ca. 15 sek).
  • Ryst så yoghurten lidt for at fjerne eventuelle klumper og hæld den i en stor skål sammen med citronskal. Rør lige så stille alt fra blenderen ned i, f.eks. med et manuelt håndpiskeris.
Konsistens #2: Den mere kompakte. Tykkelse: ca. 2,5 af 5
  • Hæld først citronsaft og dernæst mælk og æblesyre i en skål. Rør det lidt sammen og stil det til side. Det bliver til en tyk kærnemælk med citron.
  • I en anden (stor) skål mases kornene fra vaniljestangen ud i sukkeret (for at undgå vanilleklumper). Brug f.eks. bagsiden af en ske til formålet.
  • Kom så salt, æblemost, citronskal og yoghurt ned til vanille/sukker-blandingen. Rør forsigtigt rundt indtil sukkeret er opløst. Et manuelt håndpiskeris er ideelt her.
  • Hæld forsigtigt kærnemælksblandingen i og rør til det lige er blandet.
Stil koldskålen på køl, gerne 1 time eller 2. Omrøres inden servering og spises iskold. Justér evt. smagen - kom f.eks. mere citronsaft, citronskal, sukker eller vanilie i.

    TIPS & NOTER

    Plantemælk: Jeg anbefaler neutral sojamælk, det giver en god tykkelse og fedme. Ingen andre mælk giver samme smag OG tykkelse. Men mandelmælk giver lidt samme tykkelse. Hvis du bruger sød sojamælk med vanilje, skal du nok reducere mængden af sukker og vanilje tilsvarende. Havremælk og kokosmælk kan i princippet bruges, men så bliver koldskålen noget tyndere og får en helt anden smag. Brug i så fald evt. mindre mælk og tilsvarende mere yoghurt - og så vil jeg ikke høre kommentarer om at det ikke smager af koldskål ;P Kokosdrikkemælk efterlader lige lovlig meget kokossmag.
    Æblejuice: Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (af mærket ‘365’), Føtex og Netto (af mærket ‘ØGO’)
    Holdbarhed/forberedelse Koldskålen kan laves nogle timer i forvejen. Lader du den stå natten over skiller den muligvis, men kan nemt røres sammen igen. Og den luftige version holder overraskende godt på luftigheden.
    Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

    koldskål laktosefri æggefri

    Så kan sommeren bare komme an <3

    Nina fra Plantepusherne

     

     

    Udgivet 15/06/2017 Filed Under: ● Aftensmad, elementer til, ● Drikkelse, ● Kage · konfekt · dessert mm, ● Oliefri eller HCLF, ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm, 🥦 Alle opskrifter Tagged With: Sommer, Top 10 opskrifter

    Søg i alle #tags

    Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
    Previous Post: « The best vegan dandelion honey – that actually tastes like honey
    Next Post: Vegansk drikke-kærnemælk (instant) »

    Reader Interactions

    Comments

    1. Jytte Close

      23/12/2022 at 6:36

      Jeg har ikke fået koldskål i mange år. Jeg bor i Australien og kærnemælk er ikke så nemt at få i den danske kvalitet. Derudover er jeg laktose intolerant…dvs kærnemælk er et no go i større mængder. Den her opskrift er bare det bedste. Det smager helt som jeg husker det, og med hjemmebagte kammerjunkere er delbare herligt.

      Jeg har lige drukket et glas, og sidder og fryder mig over kærnemælksstriberne i glasset.

      Tak for opskriften 😁🙏

      Svar
      • Nina

        23/12/2022 at 19:07

        Yay hvor dejligt! Tak for godkendelsen <3
        God jul
        Kh Nina

        Svar
    2. Lykke

      16/08/2021 at 8:56

      Tak for en super opskrift! Hvor længe kan koldskålen holde sig på køl?:-)

      Svar
      • Nina

        18/08/2021 at 15:29

        Den er nok bedst indenfor to dage. Du kan sagtens spise den efter 5 dage men jeg tænker at den nok et blevet lidt træt i det efter så længe.

        Husk at ryste den inden du spiser 🤗
        Kh Nina

        Svar
    3. Linnea

      08/05/2021 at 16:07

      Lækker!!

      Svar
      • Nina

        09/05/2021 at 9:56

        Tak ♥️♥️♥️

        Svar
    4. Gitte Jessen

      26/07/2020 at 5:59

      Vi fik langt om længe afprøvet jeres koldskåls opskrift, og det var en kæmpe succes. Bedre end vi har lavet med amerikansk kærnemælk.
      Da vi kun kan finde sødet neutral soya yoghurt, blev det færdige resultat lidt for sødt. Næste gang skærer vi i maengden af sukker, så skulle det problem være løst. Tak for en god opskrift herfra os i Texas;)

      Svar
      • Nina

        11/04/2021 at 17:13

        Dejligt at opskriften kommer ud i den vide verden😅 der er jo virkelig behov for koldskål (og lakrids. Og rugbrød).
        Howdi!
        Nina🤗

        Svar
    5. Emilie

      02/06/2020 at 21:05

      Vildt lækker. Brugte dog et mix af soja m. vanilje (4 ) og rismælk (5).
      Tak for instrukser om hvad der skal blendes og hvad der ikke skal.

      Svar
      • Nina

        20/06/2020 at 14:31

        🤗❤️

        Svar
    6. Victoria

      13/08/2019 at 14:55

      Det er bare den bedste koldskål jeg har nogensinde smagt!!!!
      Den er perfekt!!!! 5 stjerner fra mig ☺

      Svar
      • Nina

        14/08/2019 at 19:31

        Dem er jeg glad for <3
        Kh Nina

        Svar
    7. Anita

      25/07/2019 at 18:38

      Smagen og viskositeten er bare spot on. Det smager af citronfromage og er tyk og fløjlsblød. Ud og køb æblesyre nu folkens!

      Svar
      • Nina

        28/07/2019 at 13:28

        Du får også lige 5 stjerner af mig: *****
        🙂 Nina

        Svar
    8. Malene

      22/06/2019 at 20:28

      Tusinde tak for denne her lækre koldskål opskrift !! Det er den bedste koldskål opskrift NOGENSINDE !! Jeg bruger æblecidereddike i stedet for æblesyre og det virker perfekt! Sidder og spiser koldskål nu og var bare nød til at fortælle jer hvor perfekt og lækker en opskrift i har beriget mit liv med! TAK!!!

      Svar
      • Nina

        26/06/2019 at 16:35

        Tusind tak, Malene <3 Husk endelig at smide stjerner efter opskriften.
        De bedste sommerhilsner
        <3 Nina

        Svar
    9. Eva

      05/06/2019 at 21:19

      Perfekt koldskål. Vigtigt indslag i sommeren reddet. Tak for fantastisk opskrift😀

      Svar
      • Nina

        13/06/2019 at 14:50

        Dejligt at høre! <3
        Kh Nina

        Svar
    10. Maiken

      11/05/2019 at 19:11

      Lige afprøvet, og jeg kommer ikke til at savne kærnemælken! Eneste minus er at jeg ikke så godt tåler æble, så tungen prikker og stikker efter en portion, men det er det værd!!

      Svar
      • Nina

        14/05/2019 at 12:37

        Tak <3 Nogle gange må man lide for nydelsen 😀 jeg er glad for at du synes at den er det værd 😉
        Vh Nina

        Svar
    11. Susanne

      24/05/2018 at 14:58

      Wow den koldskål har jeg lige lavet 👍🏻 Hold nu fast den er god 😍😱

      Svar
      • Nina

        26/05/2018 at 13:04

        ja ikke?! 😀 Dejligt at du også kan lide den <3

        Svar
    12. charlotte

      21/05/2018 at 21:40

      Kunne aquafaba ikke bruges i opskriften for ekstra luftighed?

      Svar
      • Nina

        23/05/2018 at 10:27

        Jo, jeg har skam leget med at komme aquafaba i koldskålen 🙂 Men opskriften her bliver så rigeligt luftig at der ikke er behov for at komplicere den yderligere 🙂
        Vh Nina

        Svar
    13. Sidsel

      30/04/2018 at 17:05

      Hej Nina! Bruger du hjemmelavet eller købt yoghurt?
      Kh Sidsel 🙂
      P.S. Hvor ser det bare godt ud!!

      Svar
      • Nina

        01/05/2018 at 21:10

        Hej Sidsel! Jeg har i opskriften brugt Alpro, for at være sikker på at mine læsere får samme resultat som mig. Når du har prøvet den kan du jo altid eksperimentere med din hjemmelavede yoghurt som muigvis vil kræve at opskriften modificeres lidt, måske i form af lidt ekstra syre?
        Kh Nina

        Svar
    14. Birgitte

      30/07/2017 at 16:59

      Når sønnen på 13 år siger: “Den smager sgu da fucking godt”, jeps så sender mor her en “hell to the yes” tak til fantastiske Nina for opskriften. Det er nemli hårdt arbejde (mest for moren self 🙂 at være nystartet vegansk familie.

      Svar
      • Nina

        09/09/2017 at 14:27

        Velbekomme – ja det er lige den respons man gerne vil have <3

        Svar
    15. Lise

      11/07/2017 at 12:35

      Jeg ha ikke kunnet opdrive æblesyre her hvor jeg bor i Skagen. Kan det erstattes af vinsyre eller citronsyre? Mvh lise

      Svar
      • Nina

        11/07/2017 at 13:08

        Hej-Lise 🙂 i princippet kan det erstattes af citronsaft (i lidt større mængde) eller citronsyre. Men det giver ikke den helt rigtige kærnemælkssyrlighed. Men du får stadig en lækker Vegansk koldskål :-)Har du set at jeg linker til flere steder online hvor man kan købe det?
        Vh Nina

        Svar
    16. Tine

      28/06/2017 at 12:01

      Den vil jeg helt sikkert prøve! Jeg vil bare lige høre, om jeg kan bruge mælkesyre (kapsler jeg tømmer) eller, om det er bedst at bruge æblesyren?

      Svar
      • Nina

        11/07/2017 at 13:12

        Hej Tine, jeg beklager mit sene svar. Det er du tænker på er mælkesyrebakterier, i form af probiotika, som man får i de små kapsler. Det smager ikke syrligt, da det er mælkesyrebakterier ne, der LAVER mælkesyre. Så kort fortalt, nej, du kan ikke bruge det du har i kapsler.
        Vh Nina

        Svar
    17. Rikke

      21/06/2017 at 17:15

      Den koldskål er simpelthen fantastisk!!! Godkendt af hele familien – og de er ellers kræsne, når det kommer til koldskål.

      Svar
      • Nina

        25/06/2017 at 14:29

        Det er super godt at høre at høre Rikke! Du kan tro, at jeg også testet den på den koldskåls(jeg vil helst ikke sige snobbede, men det er kærligt ment)snobbede del af familien. Det er altid et godt testpanel 😀
        KH Nina

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




    Primary Sidebar

    Velkommen til Plantepusherne!

    Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

    leder du efter noget?

    Kategorier

    • ● Aftensmad, elementer til (31)
    • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
    • ● Børnevenlig mad (54)
    • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
    • ● Drikkelse (10)
    • ● Festmiddag (28)
    • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
    • ● Is & pindis (11)
    • ● Jul & nytår (35)
    • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
    • ● Oliefri eller HCLF (72)
    • ● Pålæg (11)
    • ● Påske (16)
    • ● Raw & frugt (21)
    • ● Salte snacks · chips · drys (7)
    • ● Vegansk 'kød' (12)
    • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
    • 14 succeshistorier (1)
    • Hjælp til vegansk madlavning (22)
    • Vores liv (21)
    • 🥦 Alle opskrifter (132)
    • 🇬🇧 English (16)

    #Tags

    Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

    Vegansk for begyndere

    Collage af veganske madbilleder

    instagram – følg med bagom bloggen :)

    Følg med på Instagram

    Se et vegansk basislager

    vegansk køkken

    Veganske kogebøger

    Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

    Danske Veganske Madblogs

    Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

    Footer

      Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme