Så er der vegansk feta til grøntsagsfolket! Altså du skal lige lave den … Men SÅ kan du også nyde en salt, syrlig, cremet, mælkefri balternativ fetaost. Helt uden ko.
Købe-feta versus hjemmelavet feta
Selvom der nu er gået mange år siden jeg fandt det nødvendigt at udvikle den her opskrift, er det STADIG ikke lykkes industrien at udvikle et fuldgyldigt vegansk alternativ til feta. Violife har lavet noget der minder lidt om, nemlig Greek White Block. Den er vildt lækker! Den kan faktisk spises med ske. Altså det har jeg hørt 🤭 Men den rammer ikke konsistensen. OG den smelter fuldstændig ved opvarmning fordi den er oliebaseret, og det sætter nogle begrænsninger.
Vegansk feta der ikke smelter ved opvarmning
Hvis du skal lave populære Morsbrød i en overdådig udgave med olivener, stegt peberfrugt, feta og spinat er det en fordel at fetaen ikke smelter.
Og hvis du vil have frækkedeller med feta duer det heller ikke hvis fetaen flyder helt ud.
Det er lidt nemmere end det ser ud …
Det ville være en tilsnigelse at sige at opskriften er decideret nemt. MEN den er altså heller ikke svær! Det sværeste ved denne opskrift har været at formulere i tekst hvad det egentlig er, jeg gør, så andre kan få en mening ud af det. Og hvis der alligevel er nogle problemer undervejs, så ringer du bare til mig!
Du kommer sikkert til at gøre noget undervejs i opskriften du ikke har prøvet før (som fx at pakke en syrlig, grynet sojagrød ind i et viskestykke). Det i sig selv kan jo virke frygtindgydende på mange – undertegnede inklusive. Men altså, vil du gerne have vegansk feta? Godt, vi fortsætter 😋
Hjemmelavet tofu-fail blev til vegansk feta
Da jeg i sin tid havde lavet ind til flere fejlslagne forsøg på hjemmelavet tofu, stod jeg med en cremet, hvid masse som mindede en del om feta i konsistensen. Meget mere cremet end købe-tofu og heller ikke på silke-tofu-måden. Der manglede selvfølgelig den rigtige smag, men med al min eksperimenteren med mælkefri mejeri (‘parmesan‘, ‘smeltet ost‘, diverse ‘oste’-sovse m.m.) har jeg efterhånden fået en del idéer om, hvad det er der giver de rigtige smagsnuancer.
Sådan bliver den alternative feta til:
Jeg har delt smagsprøver ud til mange mennesker og alle har været begejstrede for min veganske feta. Selvom der ikke er enighed om, hvorvidt det smager som almindelig feta.
Mønsteret er, at jo længere tid siden du har smagt feta, jo mere smager det som feta 😉 Men som sagt alle har kunnet lide det. Den er jo også både syrlig, salt og lidt hård men alligevel cremet, så det forstår man jo godt 🙂
Er du stadig med? Fint – så fat sojamælken og lad os komme igang. Vegansk feta skal gerne laves i god tid, evt dagen inden den bruges. Så når den at få en god, fast konsistens.
Hjemmelavet vegansk feta
INGREDIENSER
- 1 L neutral sojamælk (- husk at ryste den! kan ikke erstattes)
- 1,2 dl friskpresset citronsaft
- 0-1 fed hvidløg (presset (tilsæt det kun hvis du kan li smagen af rå hvidløg...))
- 2 tsk salt
Krydderiblanding
- 1 tsk rørsukker eller sirup (kan evt udelades)
- 2-3 spsk gærflager ((bjäst) IKKE mærket Rapunzel)
- 3 tsk fint salt
- 1 tsk sennepspulver (kan til nød udelades)
For krydderurte-feta tilføj også
- 1 spsk hakkede friske krydderurter bland fx basilikum, oregano, rosmarin, timian (eller 1 tsk tørrede.)
REDSKABER
- 1 stk stof på ca. 30x30 cm (Et tyndt rent viskestykke, ostelærred, en stofble eller et stykke klippet af en gammel skjorte.)
- 1 si eller dørslag (helst fladbundet medmindre du har en tofupresse.)
- Noget du kan presse tofuen/fetaen med. Allerbedst er selvfølgelig en tofupresse. Men to skærebrætter og et par skruetvinger ville også være ideelt. (Eller en fladbundet si og en stak tunge bøger, ægte guldbarrer, klumper af bly, din golden retriever - hvis den kan sidde stille - mm. til at stable ovenpå ville også fungere. Selv bruger jeg en gammel rullepølsepresse som jeg har gaflet på et loppemarked og kogt og skoldet et uvist antal gange inden brug. Jo tungere pres (og jo flere timer) jo fastere bliver fetaen.)
SÅDAN GØR DU
Skil sojamælken
- (10 minutters arbejde + 20 min. venteri): Vi starter med at skille vallen fra sojamælken. Varm langsomt sojamælken op i en gryde. Mens den bliver lun hælder du citronsaft, 2 tsk salt, presset hvidløg og evt. sukker i en varmebestandig skål med plads til 1 liter mælk. Rør rundt til salt og sukker er opløst. Jeg plejer at si hvidløget fra inden jeg går videre, så bliver smagen perfekt. Når mælken i gryden føles lun (mærk efter med knoerne) hælder du mælken ned til citronblandingen ved at hele tiden hælde ned dér hvor du kan se den klare citronsaft. Hvis du til sidst kan se nogle mælkehvide områder som illustreret herunder, så rører du FORSIGTIGT med en ske, så citronsaften fordeles til der hvor der er hvidt - men rør så lidt som mulligt. Vi vil gerne have at vallen bliver klar/gennemsigtig og det blir den når den kommer i kontakt med citronsaften. Km forsigtigt skålen på køl og lad den stå HELT uberørt uden låg indtil den er kølet ned.
Tilsæt krydderier
- Bland de tørre ingredienser (3 tsk salt, gærflager, sennepspulver og eventuelt krydderurter) i en lille skål. Nulr den med hænderne så gærflagerne pulveriseres. Gør så klar til at kunne dræne tofuen: Beklæd et dørslag med et rent, tyndt viskestykke, ostelærred eller lignende. Stil det ovenpoå en skål som kan opsamle vallen (fylder 7-8 deciliter). Nu rører du i SLOWMOTION de tørre krydderier ned til den skilte sojamælk. Det behøver ikke blive HELT fordelt, for vi skal forstyrre tofuen så lidt som muligt. Hæld så massen op i sien med klædet. Gør det FORSIGTIGT så du ikke smadrer de gode koaguleringer som lige er blevet lavet - fx sådan her hvor du nænsomt lægger massen ned i viskestykket:
Pres fetaen 1-12 timer - jo længere tid jo fastere bliver den
- Nu pakker du viskestykket stramt sammen om massen én side ad gangen, så du ender med en nogenlunde firkantet pakke på omkring 10x15 cm. Nu skal tofuen presses så vi får en fast feta. Det nemmeste er en tofupresse, men hvis du ikke tilhører den 0,13 ‰ af befolkningen som ejer sådan en så fortvivl ej. Der skal bare PRES på og det kan der komme ved at du lægger noget fladt ovenpå 'pakken' fx et lille skærebrædt. Ovenpå stabler du SERIØST TUNGE ting. Star med lidt pres og øg efter nogle minutter, vent lidt og øg igen. Der må kun komme klar valle ud fra viskestykket. Kommer der noget hvidt ud er presset for tungt. Efter 5-10 minutter er det meste valle løbet fra og du kan nøjes med at have en dyb tallerken under. Jeg plejer at vende 'pakken' ud i hånden og forsigtigt vende den over i min rullepølsepresse. 'Pakken' skal ende med at være lidt over 1 cm høj (målt mellem underlag og det der presses med). Presset skal holdes minimum en time men gerne over natten på køl - evt udenfor hvis det er koldt. Medmindre du har et seriøst stort køleskab, så er der bedre plads på en altan/terasse til at lave en stor presseopstilling med bøger og andet gøgl, så gør eventuelt det, hvis temperaturen er til det.
Lad fetaen tørre i 1-12 timer
- Dette punkt er KUN nødvendigt hvis du vil have fetaen mere fast og tør, så smag den evt. først og bedøm konsistensen. HVIS fetaen har stået i pres længe, fx natten over så gå direkte til SKÆR FETAEN herunder). Åben forsigtigt viskestykket, læg et rent, tørt viskestykke over, hold din hånd eller en flad genstand ovenpå viskestykket og vend det hele så klumpen ligger på det tørre viskestykke i din hånd. Pak den forsigtigt ind og lad den ligge på et fladt underlag og tørre lidt, gerne flere timer.[cap align="aligncenter" width="300"]Feta-klumpen her er lidt porøs, mest før men også efter den har tørret. Så sørg for at den hele tiden er understøttet af et skærebræt eller lignende så den ikke 'knækker'.[/cap]
Skær fetaen til
- Nu kan du åbne viske stykket og skære fetaen i tern. Brug en STOR, laaaang kniv så du bare kan presse den ned gennem massen oppefra og så brug den anden hånds fingre til at blidt holde fetaen nede når du løfter kniven igen, så den ikke følger med op. Sådan får du de pæneste tern.Nogle gange bliver det pænt. Andre gange bliver det grimt. (Smagen er den samme og hvis dem du har stået og lavet vegansk feta brokker sig over æstetikken - så er det UD!)
TIPS & NOTER
Nyd din veganske feta!
Så er det ellers igang med den græske salat, de græske frikadeller, pirogger med spinat og feta og hvad du ellers har gået og drømt om siden du indså at køer ikke laver mælk for sjov. De holder 3-5 dage på køl (fetaen, ikke køerne), jo bedre køkkenhygiejne jo længere holdbarhed. Opbevares de i en glaskrukke kan du folde et stykke køkkenrulle og lægge øverst så det kan suge fugt ud. Skift det gerne hver dag. Vil du have en mere kridhvid feta som på blogindlæggets øverste billede, så nøjes med 2 spsk gærflager.
Katja
Af alle dine mange lækre opskrifter er det her virkelig en af mine storfavoritter!
Nina
<3 <3 <3
Min yndlingsblog – det er skønt at læse med herinde og følge tilblivelsen af de mange skønne veganerier!! Thumbs up, totally!! 🙂
Der er flere kommentatorer, der skriver, at fetaen bliver meget sur/for sur – man kan evt. prøve med en anden syre end citronsyre. Personligt synes jeg, vinsyre, som kan købes på fast form i “håndkøb” i de fleste supermarkeder, er mere neutral i smagen, så det kan man jo prøve sig lidt frem med. Det er også muligt at bruge vegansk mælkesyre, hvilket måske kunne brínge smagen lidt tættere på mælkefeta, om ønsket. Som tidligere ostefan er jeg vildt spændt på at prøve denne opskrift! 🙂
Tak for de rosende ord og kreative input 🤗 altid værdsat.
Kh Nina
Super godt arbejde! Tak for det!
Velbekomme :o)
Mon de kan holde længere, hvis man overhælder dem med olie og så på køl? 🙂
Ikke fordi jeg tror de ikke er spist inden :p
Jeg ved ikke hvordan det påvirker holdbarheden, men det ser pisse godt ud 😀 Jeg lavede det engang til svigermor plantepusherne.dk/vores-veganske-julemad-2014/
Kære Nina. Tusind tak for alle dine skønne opskrifter som læses med smil på læben. Hvor er det herligt at blive underholdt af alle dine finurlige og sjove kommentarer alt imens der svinges med gryder, pander, potter mv. 😉
Tusind tak, Lene – dejligt at høre at det er værdsat 😉
Og velkommen til, jeg kan se at du lige har skrevet dig op til nyhedsbrev 🙂
Bedste hilsner
Nina
Denne “feta” er alt alt for syrlig.. kan den mon laves med den halve mængde citronsaft? Tænker også at man måske kan kultivere den lidt ved stuetemp et døgnstid eller to for at få en mere autentisk smag? Kan den mon ligges i saltvand, eller vil det blot opløse osten?
NINA!
Jeg er lidt ny på din blog, og jeg er IMPONERET helt ned i sokkeholderne! Jeg er vild med, at du griber det så teknisk an og virkelig finder ud af, hvilke råvarer der kan fungere. I sidste uge lavede jeg kødfrisovs – succes! Det tog ikke engang lang tid at hakke tingene… Jeg har lyst til at bruge alle mine fridage og weekender på at lave flødeboller, feta og farsbrød med dine grundige instruktioner ved hånden.
TAK TAK TAK fordi du lægger så meget energi og tid i at gøre det nemmere, sjovere og lækrere at være veganer. (og så endda på dansk.)
Med kærlig plante-, planet- og fredselskende hilsen
Anne
Yay, af hjertet tak for den store ros! Det er virkelig dejligt at høre :)))
Jeg fortsætter!
Kh Nina
(Sorry for den lange svartid, du var røget i spamfilteret)
Hej! Hvorfor ikke mærket Rapunzel? 🙂
Hej 🙂 Det er fordi jeg synes Rapunzel lugter meget af gær/alkohol i forhold til andre gærflager og det bidrager ikke med noget godt til smagen i min fetaost. Så jeg vil helt klart anbefale nogle af de andre fx Naturdrogeriets 🙂
Vh Nina
Hej Nina! 🙂 Tusind tak for en dejlig nem opskrift.
Osten blev en anelse sur, måske fordi jeg brugte citronsaft på flaske (fandt ud af, at surhedsgraden på 1 flaske svarer til 12 citroner). Men det er nu stadig spiseligt! 🙂 Nu skal jeg bare lave en bedre version næste gang!
PS. elsker det meme med Leonardo 😀
Wow glæder mig til at komme i gang! Tak for opskriften. Glæder mig til at følge din blog 🙂
Fedt at have dig med, jeg håber at du får rigtig meget glæde af den 🙂
Det må prøves.
Vil du fortælle hvilken slags sennepspulver du bruger.
Jeg har Colemans. Jeg brugte den i noget andet som jeg ikke lige husker og synes den var lige sur og sennep’et nok.
Tak for adgang til dette univers😊🌞
Urtekrams! 🙂
Det ser spændende ud og skal bestemt prøves. Til en anden gang, kan du gemme indlægget, efter det er udgivet , ved at gøre det privat. Når du så er færdig, kan du gøre det offentligt igen.
Tak 🙂 Ja, lige nu slår jeg bare notifikationer fra ind til jeg skal udgive noget. Eller sætter en dato længere frem i tiden – hvis nu jeg skulle komme til det 😉 Det er jo også meget rart at der står den rigtige dato på indlægget i fht hvornår det blev udgivet. (selvom man selvfølgelig kan vælge at ændre det…) Hmm jeg må prøve mig frem og se hvad der passer mit temperament. Det er da også lidt tarveligt af WordPress at den knap der hedder Udgiv Indlæg når man arbejder i en kladde faktisk skifter funktion til ‘Opdater’ når man redigerer i et allerede udgivet indlæg…
Vh Nina
Åh – hvor gad jeg godt at man kunne købe det i en butik i hjemmelavet kvali…
Ser meget lækkert ud, ved bare at jeg ikke får det lavet før jeg bliver pensionist.
Så har du da noget at se frem til 😉 Jeg håber du tager dig tid til det før 🙂
Vh Nina
Jeg prøvde også denne på fellesspisningen. Kan skrive under på at den er både er kremet og litt hard, syrlig og salt – virkelig en av de mest vellykkede veganoster jeg har smakt! Smaken er mer diskré enn alminnelig feta, men jeg ser for meg at bruksområdene er nøyaktig de samme. Anbefales 🙂 Takk for oppskrift!
Takk, Lillian, det var hyggeligt at i kom. Jeg synes at du beskriver ‘osten’ ret godt 🙂
Hej Nina.
Tak for opskriften. Den skal jeg helt sikkert prøve.
Jeg er den heldige indehaver af en ‘soymilkmaker’, så jeg køber sjældent soyamælk. Mon ikke den hjemmelavede soyamælk kan bruges også? Jeg kan nemt lave mælken federe, ved at bruge flere soyabønner og tænker, at det vil muligvis give en cremet feta?
Hvad tror du?
Kh Heidi
Det tror jeg helt sikkert og jeg synes at det kunne være rigtig sjovt at prøve selv 🙂 Mange af de tofu-opskrifter jeg er stødt på i tidens løb der laver man det helst fra scratch altså tørre bønner der til sidst bliver tofu. Dog bruger man her som regel andre midler at koagulere med end citron som jeg bruger. Det skulle for mig at se være den eneste grund til at produktet i sidste ende bliver anerledes. Men jeg er sikker på at du ville få noget lignende og muligvis endnu lækrere ud af det 🙂
Jeg vil vildt gerne have en tilbagemelding når du har prøvet.
Vh Nina
Tak for smagsprøven på “medfølelses-fetaen”. En helt igennem vellykket og autentisk smag.
Den lækreste veganske feta jeg har smagt! Syrlig og salt i smagen og en dejlig blød konsistens, som jeg personligt foretrækker frem for den tørrre komælks-feta.
Jeg har endnu ikke selv prøvet at lave fetaen, men så snart jeg får tid, skal der helt sikkert laves masser af hjemmelavet vegansk feta.
Tak for en enormt gennemarbejdet opskrift og et super lækkert resultat!
Tak for de rosende ord! Og tak fordi du var med til fællesspisningen, det er altid en god lejlighed for mig at få testet opskrifter på mennesker som ikke er mig eller Mathias 🙂 Du må endelig skrive når du har prøvet at følge opskriften og især hvis noget driller eller er uklart.
Kh Nina