Det her er en super alsidig og virkelig overbevisende udgave af en vegansk smeltet ost. Den kan bruges til et hav af ting i det mælkefrie køkken. Væn dig til det – ostesovs af kartofler er en ting 😉 Og jeg kalder den for åhst!
Inspirationen
Inspirationen til den her veganske ost kommer fra den udgave, der kaldes Nachos Cheese og primært bruges til at hælde over et bjerg af – you guessed it – nachos! Opskriften har et par år på bagen men dukker op og bliver hypet med jævne mellemrum. Med god grund. Jeg har ikke prøvet originalopskriften endnu, mest fordi jeg ikke er nachos-typen.
Men så var der en kvinde, der postede en variation af ‘osten’ inde i den fantastiske facebookgruppe What F.A.T. vegans eat (F.A.T. står for Fantastic Amazing Terrific). Hun brugte uanstændige mængder olie og havde udeladt gulerødderne (original post her). Det giver en rigtig fin og naturtro ‘ostet’ farve og jeg er sikker på at det også gør noget ved smagsindtrykket. Jeg testede så en version uden olie, smagte til efter mine egne præferencer og det var kærlighed ved første slik! Da jeg altså lige var kommet mig over chokket …
For det lyder umiddelbart som en dårlig idé for en madblogger at skrive “jeg var ved at spytte det ud første gang jeg smagte min opskrift!”. Men hvis du er veganer så vil du kunne følge mig. Det smager nemlig VIRKELIG ‘ostet’ så alle mine celler gik et kort sekund i alarmberedskab da jeg tog den første smagsprøve. Fyffer pyffer, der var dømt smeltet vegansk OST for alle pengene og jeg var solgt. Jeg SMS’ede tilmed Mathias med det samme, så han kunne komme hjem og smage den. Og så blev den i øvrigt brugt til vores pizzaaften med stor succes.
Sådan bruger du åhst
Som du måske kan regne ud, kan du bruge åhst alle de steder du normalt ville bruge en fast ost og smelte den. Åhst har bare for nemhedens skyld sprunget det faste stadie over.
Her er det f.eks. nogle broccolihoveder, der helt uforvarende er blevet overdænget med smeltet ÅHst inden en tur i ovnen…
Smeltet vegansk åhst i lasagne
Forleden lavede vi den så til en lasagne med kødFRIsovs – hold nu k… det var godt! Smeltet ÅHst opfører sig eksemplarisk når den bages i ovnen: Den får en tynd skorpe som bliver fint brun og holder på fugten nednunder, så ÅHsten indeni stadig er helt snasket at sætte tænderne i.
Vegansk pizza med åhst
… er det vi oftest bruger opskriften til. Spar ikke på den! Se et bredt udvalg af vores veganske pizzaer med åhst her.
Vegansk toast med ost aka ‘tåååhst med åååhst’
Det skulle lige prøves. Meget simpelt: Skiver af brød overhældt med åhst og grillet i ovnen til de blev let gyldne. Kan også bruges i en klassisk sammenklappet cowboy toast.
“Fortæl mere om smeltet Åhst, Nina!”
Hvorfor er det nu så fantastisk at lave ostesovs – af kartofler?!?
- Den smager af smeltet ost!
- Den kan bruges på lasagne, Mac’n cheez, pizza, burgere, i sandwiches, quesadillas, fajitas, tortillas og alle mulige andre steder hvor der skal bruges smeltet ost
- Den består først og fremmest af KARTOFFEL! (Så du kan grine hele vejen til badevægten – mwuahahaha!)
- Den har en super god konsistens. Altså ikke ligesom komælksost, men bare lidt tyk og klistret i det på den gode måde og SLET ikke ‘melet’ eller gummiagtig som nogle veganske ostesovse godt kan blive
- Den er glutenfri
- Den er sojafri
- Den er billig at lave
- Den er hurtig at lave
- Der kræves ingen specialingredienser (udover lidt veganske standardvarer)
Kan man undvære gærflager i den smeltede ost?
Alsår… i princippet kan du godt, men så ryger det meste af osteoplevelsen altså. Du kan sagtens få en lækker cremet kartoffelsovs ud af det, og har du lyst kan du jo se hvordan den fungerer for dig. Men gærflager er meget brugt i det veganske og dermed mælkefri køkken. Så det er en god ting at have i køkkenet og et must hvis du vil opleve ‘oste-shocket’.
Hvor køber jeg gærflager?
Jeg bruger disse gærflager som også fås økologiske – jeg foretrækker desværre smagen af de uøkologiske. Jeg vil deriomod ikke anbefale disse da jeg synes at de har en mærkelig overgæret, nærmest alkoholiseret smag.
Kan jeg bruge kolde, kogte kartofler?
Nej, det vil jeg ikke anbefale. Altså man kan jo godt, men der er to problemer. Du risikerer at åhsten bliver mærkeligt grynet i det. Kartofler ændrer nemlig radikalt konsistens og bliver helt utroligt klistrede når de køler ned, fordi der er så meget stivelse i. Det betyder også at der skal meget mere væske til for at få blenderen til at køre rundt. Sikringen på min VitaMix slog fra 3 gange pga. overophedning da jeg prøvede det og jeg endte med at tilsætte 3-4 gange så meget vand. Det betyder jo så dels at man bliver nødt til at skrue tilsvarende op for krydderierne for at få samme lækre smag og dels at konsistensen i den færdige ostesovs bliver anderledes. Derfor: Hvis du kan, så brug som minimum kartoflerne mens de er lune.
Smeltet ÅHst - vegansk ost
INGREDIENSER
- 350 gr ukogte kartofler (eller kartofler der lige er kogt og endnu ikke kølet ned)
- 1/2 dl gærflager
- 1/3 tsk sennepspulver (*)
- 1 tsk god grøntsagsbouillon ( eller Morga som er oliefri. Kan erstattes af 3/4 tsk salt)
- 1 tsk løgpulver
- 1/3 fed hvidløg presset (eller 1/4 tsk hvidløgsgranulat - bruger du pulver, så bemærk at der skal bruges mindre mængde for at det ikke bliver for overvældende)
- 3 tsk æblecidereddike (* brug mere hvis åhsten skal opvarmes f.eks. i en pizza, lasagne eller andet.)
- 1/2-2 dl af kogevandet fra kartoflerne (kan delvist erstattes af plantemælk f.eks. mandelmælk.)
- 2 tsk lys/hvid tahin (* se Tips vedr. fedtindholdet)
- 1 nip røget paprika (hvis du har)
SÅDAN GØR DU
- Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Overhæld med vand så det lige knapt dækker. Undlad salt og kog dem til de er møre. SMID IKKE KOGEVANDET UD.
- Kom de stadigt varme kartofler samt 1/2 dl (eller mere) af kogevandet og resten af ingredienserne i en blender eller lille foodprocessor. Blend kun til det lige er blevet helt cremet (kartoffel kan godt få en sjov smag/konsistens hvis det blendes længe).
- Bum! Smag eventuelt til med lidt salt, flere gærflager og rør den op med lidt plantemælk eller mere kogevand for at få den konsistens du (eller din blender) ønsker. Brug den som den er eller bag den på din mad.
TIPS & NOTER
ÅHsten kan holde sig mindst 3-5 dage på køl. Vi har flere gange haft rester stående flere uger som nægtede at fordærve. Den bliver mere fast jo koldere den bliver, så lun den eventuelt i en gryde inden brug, så den bliver mere flydende og medgørlig.
Find opskriften på vores fantastiske kødFRIsovs, kombinér den med smeltet ÅHst og smæk verdens lækreste veganske lasagne sammen.
Efter en pizza-aften havde vi en rest Åhstesovs, der efter en uge i køleskabet stadig havde det fremragende (!). Den kom på sin sidste rejse som en ‘toast’ med lyst brød. Se det var også et hit, tåhst med åhst…God fordøjelse med din veganske smelteost!
Randi
Eeeeelsker den! Og manden, som på INGEN måde er “planteæder” opdagede slet ikke, at den smeltede ost på hans pizza ikke var ost men ÅHST!!!
Som nyere veganer er dine opskrifter og forslag til alternativer virkelig en STOR hjælp til at komme godt fra land i en hverdag hvor ikke hele familien spiser plantebaseret.
Nina
Fantastisk! Mission accomplished 😎
Tak for din tilbagemelding ♥️
Kh Nina
Hej Nina, er der en fejl i mængden, eller? Jeg er lidt forvirret, for du siger en pizza skal bruge 2.3 dl. Hvis jeg ændrer din mængde-ændring til 3 dl er det 1 kg kartofler pr. pizza. Det lyder lidt voldsomt – kan det passe? ja, jeg skal lave 10 pizzaer, så det gør en ret stor forskel i den skala 🙂
Hej 🙂 Du skal bruge 2 (x opskriften) til 3 dl pr pizza. Lad os sige at det er 2,5 dl pr pizza. Så til 10 pizzaer skal du bruge 10×2,5dl. Det er 25 dl. Hvis du indstiller opskriften til 25 dl står der lidt over 2 kilo kartofler i i alt. Og altså lige over 200 gram pr pizza 🙂 Gav det mening?
Pøj pøj! Det kan være udfordrende at gange op i så store mængder 😅
Bh Nina
Jeg kan ikke se i ingredienslisten at der skal olie i….derfor forstår jeg ikke kommentaren vedr. olie i opskriften??? Skal olien i til sidst eller blendes med fra start ?
Det kan jeg godt forstå! Nu har jeg omformuleret det 🙂 Giver det bedre mening nu?
Vh Nina
Prøv at putte hakket jalepinos i – på køl også panere som du siger. Chili cheese top som på mac d
Ja det kommer helt sikkert tættere på originalkonceptet 🙂
Kan man lave åhsten om morgenen, stille den i køleskabet og så bruge den på pizza til aften?
Altså både og… Den stivner ret meget i køleskabet. Så det er mest konsistensen der er et poblem. Så lav den lidt mere flydende end du ellers ville og brug evt tilsvarende lidt flere krydderier for at kompensere 🙂
Vh Nina
Nøj, jeg glæder til at prøve den 🙂 Min gærflage favorit er og bliver engevitas https://www.buywholefoodsonline.co.uk/engevita-nutritional-yeast-flakes-with-b12-marigold-125g.html tak for opskriften.
Ja, den har jeg hørt meget godt om. Jeg har købt i lige præcis den samme fra lige præcis samme sted, den står bare i skabet og venter på at vi løber tør for den gamle 🙂
Øj, det er længe siden jeg har brugt opskriften her og nu kan jeg ikke huske om det er 350 gr. ukogte eller kogte kartofler du mener? XD damn al den færdig-ost man kan købe nu, man glemmer jo sine skills XD
De er kogte 🙂
Jeg har endnu ikke kastet mig ud i købe-pizza-oste – vi holder stædigt fast i Åhsten her B)
Vh Nina
Skulle det være 350gr. kogte kartofler? Jeg læste det som 350gr. kartofler som så skal skrælles og koges. Ups.
Du forstod det helt rigtigt. Jeg har præciseret det yderligere i opskriften :-*
Ok, så 350 ukogt og med skræl?
PS: tak for opskriften! I er geniale!!
DU er genial! ;P
350 gr ukogt og de er vejet med skræl (derfor står der at de skal skrælles i opskriften 😉 ) Meeen forskellen er ikke så stor så det ville også gå med 350 gr uden skræl.
Knus
Hej Nina
Kan det passe, at linket til din Uimodståelig Vegansk Lasagne ikke virker??
Jeg kan i hvert fald ikke få opskriften lokket frem – øv, for den ser så dejlig ud ; )
Vh Bente
Prøv igen – jeg havde lige fået rodet mig ud i noget teknik som jeg har fået styr på igen 😉
som en der nyligt er blevet veganer er det ikke lang tid siden jeg har spist “rigtig” ost. Jeg kan næsten ikke finde skyggen af samme smag i dette. Det smager da okay, men det på ingen måde af ost. øv 😞 Må lede videre
Hej Theodor 🙂 nej, hvis man lige har lagt ostemaden til side, så kan det være svært at lade sig snyde af den her. Stol på mig og andre veganere, når vi siger, at jo længere tid der går fra du har spist komælksost, jo mere rigtigt vil alle disse former for forskellige veganske oste smage. Jeg håber også at det gælder for dig 🙂 Med andre ord, det handler måske mere om tid end at du lige finder den helt rigtige opskrift.
Tillykke med det veganske valg, det lyder dejligt.
Venlig hilsen Nina
Jeg har lånt et billede fra dette indlæg og selvfølgelig linket til det. Håber at det er ok, ellers må du endelig skrive hvis det skal fjernes 🙂
Kan man erstatte kartoflerne med andet? Jeg tåler ikke natskyggen. Tænker søde kartofler bliver for søde, men hvad med kålrabi? Nogen erfaringer?
Kålrabi har så vidt jeg ved en ret ostet smag i sig selv, så det lyder som et spændende eksperiment . meld meget gerne tilbage 🙂
Vh Nina
Verdens bedste ost, har lavet den et utal af gang! Tusind tak for opskriften! 😀 Var der nogen der fandt ud af om den var fryse-egnet? 🙂
<3 Jeg har ikke selv prøvet det af endnu, desværre! Vil tro at den efter optøning og en tur i blenderen fungerer fint, men det må komme an på en prøve 🙂
Så lækker og så nem at lave! Har lavet en stor portion, prøvet den oven på nachos, pizza, i lasagne, på brød grillet i ovnen og bare varmet op pg helt på en ret.
Super super opskrift!
Fedt! Vi skal selv have den på lasagne i aften 🙂
Wow, den er virkelig lækker! Det er den første veganske ost jeg har lavet, da jeg ENDELIG har taget mig sammen til at købe gærflager 🙂 Men virkelig lækkert, god opskrift!
Det er dejligt at høre! Du skal nok blive rigtig glad for dine gærflager 😉
Vh Nina
Det ser så godt ud 🙂
Hvor køber du røget paprika og hvilken bruger du?
Jeg har kun set Santa Marias røget paprika i supermarkederne. Det var i Føtex. Bare vær opmærksom på, at det du køber er Røget Paprika og ikke paprika med røgsmag 🙂 Der skal MEGET lidt i denne opskrift, så det var mest et forslag til hvis du alligevel ligger inde med det 🙂
Linket på gærflagerne virker ikke, kan du linke til dem under denne kommentar? 😀
Prøv igen, jeg har lige tjekket at de virker 🙂
Vh Nina
Bedste hjemmelavede veganske ost til dato!! Meget bedre end den originale amerikanske version med gulerod. Jeg brugte dijonsennep istedet for pulver, og puttede et halvt kogt løg og en smule peper og chili i. Tusind tak for denne opskrift, det er SÅ godt!!! Anbefaler. 😀 Og husk gærflager!!!
Sådan! Dejligt at du kan lide den 🙂
Vh Nina
Jeg er desværre ikke overbevist af denne sovs… MEN, jeg har så også brugt de forkerte gærflager da jeg ikke lige kunne nå at skaffe andet end Rapunzel fra den lokale helsekost med kort varsel… Ved ikke HVOR stor en forskel typen af gærflager gør…? Har tidligere smagt en vegansk sovs lavet på cashew nødder og vand, som jeg tror ville gøre sig bedre i en lasagne.. Evt med lidt gærflager i.. Skal prøve om jeg kan finde frem til den opskrift og prøve mig lidt frem med noget forskelligt.
Jeg synes at det gør en KÆMPE forskel! Altså det kan ikke sammenlignes efter min mening 🙂
Hi, this looks great. If you have time, would you please translate this one into English? Thank you so much.
Thanks Anita, it IS a very awesome recipe. It’s an adaption of the carrot potato cheese sauce, and if I have the time I’ll translate it for you 🙂 Can’t promise when though.
Nina
Thanks, Nina 🙂
Hej, jeg ville bare sige tusind tak for jeres arbejde! 🙂 Når jeg får råd til at købe ingredienserne, og overskud til at kaste mig ud i det, så skal jeres lækre åhst prøves, og det samme skal chokolademoussen. Jeg kan slet ikke vente! 🙂
Venlig hilsen, Martin
Uh, så har du masser af godt at glæde dig til! 🙂
Tror du at denne ost kan fryses? De ville nemlig være super let at lave en stor portion og fryse den ned i klumper, hvis den kan det 😀
Jeg ved det ikke, men næste gang jeg laver den, vil jeg prøve at fryse en del ned. Jeg kan nu godt forestille mig at den bare skal have et ordentligt drøn med en blender eller foodprocessor efter optøning og så vil den være god igen. Men det må komme an på en prøve 🙂
Nina
Jeres åhst er intet mindre end fantastisk! Jeg er normalt meget sippet med min mad, men det her fungerer rigtigt fint!
– Har også testet jeres soya smøreost. Den er guld værd for en der ikke tåler mælkeprodukter 😊
Det er super godt at høre at du bruger opskrifterne og er glad for dem 🙂
Tak for rosen!
Nina
Tak for en virkelig god og nem opskrift! Jeg brugte osten i en lasagne og det fungerede rigtig godt. Der er stadig meget tilbage, så mon ikke resten skal afprøves på en pizza i morgen 🙂
Uhmmm, der fik du lige mine tænder til at løbe i vand!
Hej 🙂
Lavede for et par dage siden frækdellefarsen (bøffer til hjemmelavede burgere) og den var fantastisk!!
Og ja, idag skulle åhsten så prøves – som delvis topping til pizza… og føj, det er noget af det mest fæle jeg nogensinde har smagt??!! Synes ikke det smager af ost (prøvede yderligt at smage til med mere krydderi, men nej….fæl). Konsistensen er fæl og smagen er fæl.
Kan slet ikke smage “ostearoma” og konsistensen er ligeså fæl…?? og den ligner nok billedet af din, men hvis den skal smage sådan, så har jeg nok ikke været veganer i langt nok tid! :/
Jeg brugte Engevita.
Vi endte med pizza med grillede grøntsager og “pulled” seitan, men den manglede liiige noget ost 😉
Hilsen Helle
Tak for tilbagemeldingen 😅
Beklager at den ikke faldt i din smag 🤗 men dejligt at du kan bruge andre af mine opskrifter.
Smag og behag 🤪
Kh Nina
Jeg prøvede den her til aften. Havde dog ikke halvdelen af ingredienserne, så det blev en alternativ en, men OMG! Over alle forventninger. Hold da op den var god. Puttede den på en kartoffel lasagne. Og jeg tror den her åhst var den bedste del.
Jeg havde ikke gærflager og det fungerede fint uden 🙂
Tak for lækker inspiration! Brugte forresten også jeres kødfri sovs til lasagnen 😉 Og kartoffel skiver som lasagne “plader”!
Ha ha den fidus har jeg også tænkt mig at prøve altså kartoffel i stedet for lasagneplader 🙂 Der er en anden rigtig god glutenfri opskrift i samme genre på vej som du også vil elske, Cecilie. Stay tuned!
Kh
lækkert, lækkert, lækkert 😀
Hvilken lys tahin bruger du? Jeg har endnu ikke kunne finde den helt perfekte, som ikke også koster en bondegård 😉
Hej Sera, du var lige røget i mit spamfilter sammen med en bunke andre kommentarer :/ Jeg køber en ikke-øko hos Rema, den fungerer rigtig godt. Den minder om den type mange invandrergrønthandlere har. Jeg glæder mig til at se hvad rejseriet inspirerer dig til i køkkenet 🙂
Kh Nina