Når du nu aligevel skal lave Pommes Nina, så sku’ du tage at lave et par stykker af dem her. De er så enkle og dog så fine. Og hvis du ikke har planer om at lave Pommes Nina, så vil jeg venligt, men bestemt opfordre dig til at det kommer på to-cook listen.
Veganske (oliefri) kartoffelroser
Roserne her er ikke min opfindelse, men er et af de der internetfænomener som cirkulerer og som jeg fik lyst til at prøve af. Den måde jeg laver dem, kan gøres uden forkogning og uden brug af olie (de er dog slet ikke fedtfri). De kræver at du enten har et mandolinjern eller rimelig awesome kartoffelskære-skills. Jo tyndere du kan skære (omkring 2 mm) jo nemmere er de at komme i forme og jo hurtigere bliver de gennembagt i ovnen. Har du ikke ramekiner som jeg har brugt til billederne her, vil mit bud være, at de kan laves i muffinforme af metal og løftes forsigtigt ud efter lidt nedkøling.
Hvis du som mig elsker fingermad kan du nyde at sidde og pille de delikate ‘roseblade’ fra hinanden bid for bid. Sprøde i den ene ende og perfekt bløde i den anden…
Økologisk lys tahin?
Kan efterhånden findes flere steder selvom det er begrænset. Men vi køber gerne her, hvor du også kan finde andre gode veganske råvarer. Alternativt kan du finde det ikke-øko i enhver grønthandler.
Kartoffelroser
INGREDIENSER
- 600 gr. kartofler (medium eller store. De små bliver noget rod at fumle rundt med.)
- 25 ml lys/hvid tahin
- 40 ml plantemælk (fx. neutral soja)
- 1 tsk æblecidereddike (kan erstattes af friskpresset citronsaft)
- 1¼ tsk salt
- Friskkværnet sort peber
Udstyr:
- mandolinjern (til de ultra tynde skiver)
- 4 ramekiner eller muffinforme
SÅDAN GØR DU
- Bland alle ingredienser til marinaden sammen.
- Skær kartoflerne på et mandolinjern 2 mm. ned i en stor skål. De skal IKKE lægges i vand efterfølgende! Og dressingen skal på med det samme så kartoflerne ikke ligger og ilter og bliver misfarvede.
- Hæld marinaden over kartoffelskiverne og bland GODT rundt så ingen efterlades umarineret.
- Det er ikke strengt nødvendigt at smøre formene. Start med at læge nogle halve skiver kartofler rundt i kanten nederst, således at de næste skiver kan komme til at skråne let udad. Læg så 1-2 blade ad gangen i en indadgående spiralform.
- Når der er få cm tilbage i midten, ruller du nogle skiver kartoffel sammen til en rulle og stopper ned. Pres eventuelt en finger ned i midten af den så den åbnes let. Hvis du kan lide olie, så pensl dem eventuelt let.
- Bag ved 175C i ca 30-35 minutter indtil du nemt kan stikke en kniv skråt ned igennem kartoffelrosens lag.
Claudia
De er simpelthen så fine!
Marie
Hej det ser superlækkert ud…..Jeg vil bare sige, at jeg har købt øko lys tahin i Reco/Rawfoodshop.dk
Hilsen Marie
Nina
Super godt, det vil jeg tilføje, det er ikke så nemt at få fat i herhjemme 🙂
Vh Nina
Elsker jeres pommes opskrift (og alle de andre lækre) og denne opskrift skal på nytårs tapasbordet✨ Godt nytår. Kh Ida
Det lyder godt – og flot 🙂 Hvis du har en muffinform forestiller jeg mig at den godt kan bruges hvilket jo er praktisk når man skal lave mange.
Rigtig godt nytår!
Vh Nina
Er vild med jeres site, men jeg forstår ikke hvorfor I ikke kan lide at bruge olie. Jeg er selv storforbruger af olivenolie (det kan jeg tillade mig fordi jeg bor i Spanien) og olivenolie er jo sundt, og man skal jo have fedt.
I har sikkert en god grund. Hvad er den?
KH Else
Kære Else, jeg følger alle de amerikanske læger (Dr. Esselstyn, Dr. Fuhrman, Jeff Novcick etc) som med ernæringsforskningen i ryggen anbefaler en såkaldt fedtfattig kost. Den er altså ikke fedtFRI, men sammenlignet med både dansk og amerikansk standardkost er den fedtfattig.
Jeg kan anbefale denne danske side som har en masse overesættelser af de nævnte læger http://plantemad.dk/olie.html
Jeg er helt enig i at vi skal have fedt, men omkring 10% er kosten er rigeligt! Olie er jo en isoleret fødevare og det anbefales at spise Whole Foods, altså minimalt behandlede råvarer. Spiser man olie får man hurtigt en hel masse kalorier indenbords uden fibre etc. og kommer hurtigt op over de 10%. Jeg får mine esentielle fedtsyrer fra en de planter (korn, frugt, kartofler, nødder mm) jeg spiser. Se et eksempel på forskellen i denne korte video: http://nutritionfacts.org/video/extra-virgin-olive-oil-vs-nuts/
Hvis du går ind på det indlæg jeg har lavet med succeshistorier på vegansk kost så vil du se, at de fleste har helbredt sig ved hjælp af en form for HCLF (altså high carb low fat eller på dansk kulhydratrig og fedtfattig kost)
Det er rigtig dejligt at høre at du er glad for vores side! 🙂
Vh Nina