Idéen at bruge rispapir til andet end forårsruller i det veganske køkken startede så vidt jeg ved tilbage i 2013 da Thor, en af vores meget kreative (men desværre lidt oversete) veganske bloggere lagde en opskrift på sin blog med ‘veganske flæskesvær’. Her steger han fugtet, saltet rispapir og serverer til julemiddagen sammen med steg. Året efter tog Kærlighed og Kikærter ideen op og kreerede Smæskesvær som tilbehør til sin populære Smæskesteg – hans populære pendant til vores Morsbrød. Nogle blev forargede over at de ikke smagte af branket, røget grisehud fordi Thomas bevidst valgte ikke at gå all in på den vej rent smagsmæssigt. Jeg tænkte det sku’ da ikke være et problem at få det der rispapir til rigtigt at smage af flæskesvær når vi nu ved at alt fra shiitake-svampe, tofu, seitan og alt muligt andet kan komme til at smage af gris. Og medmindre du har siddet inde i et skab den sidste måned, så har du sikkert også set hvordan Veganer.nu har taget idéen skridtet videre og lavet genistregen rispapir-bacon, der har taget den internationale veganerverden med storm. Men rispapir kan flere ting.
Forleden stødte jeg på et opslag i den største svenske veganske Facebook gruppe ‘Vad lagar du för veganmat i dag?’ (originalopslag her). Det var ganske simpelt friteret rispapir som nogen havde leget med. Og det lignede fuldstændig rejechips! Rejechips er af en eller anden grund en af de ting jeg har haft på min indre to do liste over ting der skulle veganiseres – omend de har ligget i kategorien ‘ Det kommer nok ikke til at ske’. Men det gjorde det, og løsningen var tusinde gange mere simpel end jeg havde turdet håbe på. Smagen er så overbevisende at man begynder at spekulere på, om rejer i virkeligheden ER lavet af rispapir?! Det viser sig dog at en væsentlig bestanddel af rejechips er netop risstivelse, men hvorfor ingen har fortalt os at det var SÅ nemt at lave chipsene selv forstår jeg slet ikke.
FRITURE ELLER FEDTFRI?
Rejechips kan enten lave ved friturestegning eller let oiliering hvis du har en mikrobølgeovn. Sandsynligvis kan de laves helt uden olie i mikroen, men det har jeg kikke haft mulighed for at teste. Det er ok hvis der er små områder hist og pist som forbliver upoppede. Bruger du rigeligt med olie undgår du ufriterede områder.
Veganske rejechips - helt uden rejer!
Ja det er virkelig simpelt: Brug den rigtige olie og så kan du forvandle helt almindeligt rispapir til de engang så populære rejechips.
INGREDIENSER
- Rispapir
- Smagsneutral kokosolie
- Salt
- Evt.
For mere krydring kan du f.eks. drysse med
- gærflager
- ristet noritang (giver smag af hav og fisk - og/eller:)
- kelp (giver også smag af hav og fisk)
SÅDAN GØR DU
- Klip evt rispapiret i mindre stykker (medmindre du vil lave giga-rejechips).
Fritering
- Kom rigeligt med olie på panden og varm det godt op. Det er tilstrækkeligt varmt når du smider et lille stykke rispapir i og det puffer op med det samme. Hvis det bare bliver gennemsigtigt og sprødt er olien for kold. Tag dem op så snart de er helt puffede. Læg på køkkenrulle så de kan dryppe af. Drys salt og evt krydderier over.
Mikrobølgeovn
- Pensl rispapiret med lidt olie på begge sider og læg nogle stykker ad hangen i microen i ét lag. Giv dem ved højt varme i nogle sekunder eller indtil rispapiret er helt puffet.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗
Jeg synes at den nemmeste måde at få krydderier til at fæstne på tørre ting som fedtfri popcorn og nu rejechips er at smide salt og krydderier i en kaffekværn og blende dem til pulver og så drysse over inden servering.
Tack för inspirationen, Cecilia 🙂
Annette
Kan chipsene gemmes eller skal de serveres umiddelbart efter tilberedning?
Nina
Jeg vil tro at de som andre chips hurtigt bliver lidt trælse i konsistensen 🙂 De skal i hvert fald opbevares meget lufttæt.
Bh Nina