Det er et stykke tid siden, at one pot opskrifter poppede op på nettet. Tilsyneladende populariseret af selveste Martha Stuart og sidenhen på utallige madblogs. Jeg faldt over en vegansk one pot pasta, da den svenske veganer-kok Jenny Mustard lavede en video med sin version.
Flere one pot opskrifter
Det er altså ret smart at man bare kan kyle al mad i én gryde mere eller mindre improviseret og så har man et komplet måltid der kan varieres i det uendelige. På kun 15 minutter. Her er nogle af de utallige one pots jeg har fortæret gennem tiden:
One pot opskrifter er:
- Lækkert cremede
- Smagfulde
- Nemme
- Hurtige
- Mindre opvask
- Kan varieres i det uendelige
- Kan laves selvom ‘køleskabet er tomt’.
… sådan vil vi gerne have det nogle dage, ikk’ å?
Efterår og vinter foretrækker jeg dem som semi-supper da de hjælper med at holde på varmen. Alle versioner herover er med glutenfri pasta/spagetti. Basen er en god bouillon (fx. Morga (fedtfri) eller Herbamare), evt. ekstra peber, løgpulver og hvidløgspulver og ret ofte en lille, halv, tynd skive citron for syrlighed eller lidt sødemiddel hvis basen er af mosede tomater/dåsetomater. Og så ellers bare diverse grøntsager.
Ekstra meget grønt
Fælles for de fleste one pot opskrifter der findes derude er, at pastaen fylder utroligt meget og grøntsager fylder utroligt lidt. Men det her er jo en one pot pasta a la vegetar! Derfor får du en opskrift hvor pasta og grønt fylder nogenlunde det samme i den færdige ret. Det er især spinat og broccoli der står for det grønne indslag. Jeg var så heldig at en god, gammel ven kom på uanmeldt besøg lige da den var kogt færdig. Jeg fik skudt billederne og så hjalp han med at fortære hele herligheden.
Det magiske ved en one pot pasta
Efter kogning sker magien: Det sidste vand, som ikke er kogt ind i pastaen, indeholder en masse dejlig stivelse. Så når det lige står og køler lidt ned, kan du skovle det op fra bunden, røre rundt og dække hele retten med tyk og cremet og yumminess! Bemærk at ikke alle glutenfrie pastatyper har denne klistrede egenskab. Bruger du glutenfri pasta kan du jævne sovsen med lidt majsmel. Eller koge din one pot helt eller delvist uden låg.
Så bliv ikke fortvivlet når pastaen føles færdigkogt og der stadig er vand i bunden af panden – det er meningen! Rør rundt, lad det køle ned, rør rundt igen og se hvad, der sker 🙂
Kast dig ud i det
I ny og næ får du måske sammensat en kedelig one pot. Men med rutinen kommer sansen for at få bikset én sammen, der hele tiden er bedre end den forrige. Hvis Mathias bare havde en krone for hver gang jeg har sagt “DET her er den bedste jeg nogensinde har lavet”…
Kender du i øvrigt one pots kusine Hjemmelavede Kopnudler? Kan helt klart anbefales! Og hvis du er den glutenfri type så tjek vores guide til glutenfri pasta.
🍃Super lækker one pot pasta vegetar/vegansk
INGREDIENSER
- 250 gr pasta (gerne skruer, de holder godt på sovsen. Jeg brugte glutenfri, se de mange glutenfri typer her)
- 7-8 dl vand (så det dækker al pasta)
- 1 tsk god grøntsagsbouillon (f.eks. den fedtfri Morga )
- 250 gr friske, modne tomater (eller konserveret tomat af god kvalitet f.eks. Urtekram)
- 200 gr frisk spinat
- 1/2 løg ( skåret i skiver)
- 1 fed hvidløg ( skåret fint)
- 200 gr broccoli
- 1 bundt frisk basilikum eller koriander, persille el.lign.
- 2 skiver økologisk citron
Eventuelt
- 1 håndfuld soltørrede tomater (eller)
- 1 håndfuld udstenede oliven
SÅDAN GØR DU
- Bring vandet i kog
Forbered de øvrige ingredienser
- Skær tomater i halve, skyl spinaten, pil en stor håndfuld blade fra basilikumen og hak de soltørrede tomater i tern.
Kom (næsten) alle ingredienser i gryden
- Kom vandet i gryden og bring det i kog. Hæld samtlige ingredienser undtagen broccoli i panden/gryden og kom låg på. Bring det i kog og skru så ned så det bare simrer.
Tilføj undervejs ingredienser med kortere kogetid
- Skær broccolien i mindre buketter og kom dem op i gryden når der er ca 5 minutter tilbage af pastaens kogetid.
- Rør i gryden med nogle minutters mellemrum så al pasta bliver vendt rundt jævnligt.
- Hold øje mod slutningen: Der skal være et par cm vand i bunden når pastaen er færdig. Er der mere end det, kan du lade retten koge lidt uden låg.
Når pastaen er kogt er din one pot færdig
- Det overskydende vand ser tyndt og sjasket ud lige når du tager panden fra blusset. Men tro mig, når retten køler lidt ned bliver den tyk og cremet af al stivelsen og fungerer som en lækker sovs, der binder hele retten sammen. (Undtagen med visse glutenfri pastatyper, her bruges evt en jævning eller kog det ind helt uden låg og/eller hæld overskydende væske fra)
Smag til og servér
- Smag til med friskkværnet peber, salt og evt. 1-2 spsk gærflager hvis du har. Servér og glæd dig over den sparsomme opvask!
Christina
Tusind tak for en fantastisk opskrift og skønne billeder! 😉
Nina
Velbekomme! Tak for rosen, fedt at du kigger med 🙂
Bedste hilsner
Nina
Hej Nina
På billedet af retten ser det ud til, at der er lidt flere ting i end opskriften angiver. Udover løg, er der noget andet hvidt (øverst i billedet) og noget mørkt, måske tørret, på løgene. Er det hvidløg og tørrede tomater?
Du har da helt ret! Løg og hvidløg er faldet ud af opskriften 🙂 De soltørrede tomater står nede under eventuelt 🙂
Vh Nina
cool, thanks for trying the recipe 🙂 hope you liked it !!
love // jenny
I did 🙂 Jag var skeptisk till å börja med eftersom jag inte helt förstod att det ville bli så god och krämig sås utav det. Tack för inspiration 🙂
-Nina