Her er én af de opskrifter, man som vegansk madblogger rigtig gerne vil have på sin blog: Den bedste veganske koldskål – der smager af koldskål. Jeg kan godt afsløre, at den har været nogle år undervejs. Det lyder måske lidt vildt, men lad mig prøve at gøre det kort. Sidste år var jeg liiige ved at udgive men ventede, da jeg alligevel ikke var helt tilfreds. Den adskilte sig ikke markant nok fra andre veganske koldskålsopskrifter. Men i år har jeg fået alle komponenter til at gå op og jeg er klar til at dele 😉
Har verden brug for endnu en vegansk opskrift på koldskål?
Den her er anderledes. Den kræver lidt ekstra ingredienser, til gengæld lover jeg dig en smagsoplevelse, der skiller sig ud. Almindelig vegansk koldskål er nem at lave, en hurtig Googlesøgning giver 5 sider med opskrifter – måske flere, jeg stoppede bare der. De er i store træk alle lavet af plantemælk sojayoghurt, citronsaft, vanille og sukker/sirup i varierende mængder. Der er også nogle kreative variationer f.eks. med mango, jordbær eller hyldeblomst.
Jeg vil gerne introducere hele tre nye ingredienser til din koldskål, som bringer smagen meget tættere på en original, klassisk kærnemælkskoldskål. “Det går virkelig ikke” tænker du? – Det kan du tro, det gør!
Syre er ikke bare syre
Der skal selvfølgelig citron i koldskål – også i den veganske. Men hvad er det, der får en original kærnemælkskoldskål til at smage af kærnemælkskoldskål? Det er ikke citron. Og uanset hvor meget citron du putter i, får du ikke mere kærnemælkssmag. Der mangler nemlig noget, og det er såmænd mælkesyre. Det er den, der giver den karakteristiske syrlighed i kærnemælk. Forskellen på citronsyre og mælkesyre kan forklares således:
Citron er meget skarp/kraftig, opleves mest på spidsen af tungen og smagen forsvinder rimelig hurtigt fra munden. Mælkesyre er mere mild, opleves på siderne af tungen og klinger meget langsommere af.
Jeg har før eksperimenteret med mælkesyre, men selv om det oftest er vegansk, så er det ikke så nemt tilgængelig i en standardiseret form. For et par år siden fandt jeg så ud af noget interessant, nemlig noget, der minder rigtig meget om mælkesyre. Men som er nemmere at arbejde med, da det både er billigt og relativt nemt tilgængeligt. Det er, ta dah… æbelsyre. Det er syrligt på den helt rigtig måde, dvs. ikke på citron-måden, men på mælkesyre-måden. Den kvikke læser vil bemærke, at der jo også er mælkesyre i sojayoghurten. Korrekt, men det er slet ikke så meget som ‘kærnemælkskoldskål’ kræver.
(Jeg skal nok lave lidt længere, nørdet separat indlæg omhandlende kun æblesyre og hvordan jeg faldt over ligheden)
Hvor køber jeg det?
Æblesyre fås overraskende nok rigtig mange steder online, da det er en meget brugt ingrediens inden for fødevarer, især slik. Det er ikke engang særlig dyrt og selvom posen syner lille, så har du nok til koldskål hele sommeren og flere år frem. Jeg har fundet det både i helsehelse og helsebixen.
Hvad kan jeg ellers bruge det til?
Hvis du savner smagen af syrnede mælkeprodukter kan du godt glæde dig – og skynde dig at skaffe noget æblesyre. Det er hurtigt blevet en fast bestanddel af vores veganske køkken på linje med gærflager og andet. Det fungerer nemlig også rigtig godt i andre opskrifter i kategorien ‘vegansk surmælk’ og andre, der kalder på smagen af mælkesyre. Jeg vil løbende lægge dem på bloggen eller opdatere gamle opskrifter hvor æblesyre kan forbedre smagen:
Kærnemælk (eller ‘en tynd yoghurt’)
Ekstra syrlighed i din købeyoghurt (vi ka’ li’ det surt i Norden!)
Nem sojayoghurt
Koldskål (doh!)
Sojafri koldskål
…og sikkert meget mere
Det sidste syrlige touch
De sidste to ingredienser, som du heller ikke finder i andre opskrifter på vegansk koldskål er: Æblejuice, eller æblemost. Ikke en af de der billige, ALT for søde, men en let syrlig æblemost af semi-god kvalitet. Det fjerner en del af den astringerende fornemmelse på tungen, som soja kan have og afrunder smagen rigtig godt. Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (af mærket ‘365’), Føtex og Netto (af mærket ‘ØGO’)
Der skal selvfølgelig også et nip salt i din koldskål, det understreger flere af smagsindtrykkene. Og en sidste ingrediens som er valgfri men absolut anbefalelsesværdig: Revet citronskal. Endelig ikke for meget, det kan hurtigt blive for dominerende, men en lille smule bidrager fortrinligt til kompleksiteten af syrlighed i koldskål. Modne, flot gule citroner som den her smager bedst og husk kun at bruge det alleryderste gule lag.
Fluff op og køl ned
Jeg husker kærnemælk som udover meget syrlig, også værende meget luftig, hvilket især gælder versionen med æg. Og hvordan opnår vi det? Det kan være fristende at blende eller piske koldskål for at blande ingredienserne. Men problemet er, at hvis du blender/pisker yoghurt for meget, så bliver det sjasket. Og vi har jo netop tilføjet yoghurt for at give noget fylde. Så dagens vigtigste lærdom:
Du
må
IKKE blende
din
koldskål!
…i hvert fald ikke det hele. Blendning bidrager nemlig også med luftighed, det skal bare bruges med måde. Jeg har leget med forskellige metoder og favoritten er at blende de fleste ingredienser (undtagen yoghurten) lidt. Yoghurten røres så i til sidst. Det giver en meget luftig, cremet og fyldig koldskål – også selvom der bruges relativt lidt yoghurt.
Du kan også røre ingredienserne forsigtigt sammen, det giver en mere kompakt og lidt tyndere ikke-luftig koldskål. Så vælg den metode du foretrækker.
Jeg har også leget med at ryste koldskålen, det er fungerer ret fint, hvis du ikke har andre redskaber til rådighed og kun skal lave en lille portion. Stil gerne kanden i fryseren forinden.
Hvor tyk er denne koldskål så?
Som den seriøse blog vi er, arbejder vi ud fra den internationalt anerkendte ICSTES-skala (International Cold Scowl Thickness Evaluation Scale). Den går som bekendt fra 1-5, hvor 1 betegnes som sjasket og 5 nærmer sig yoghurttykkelse. Hvilken man foretrækker er smag og behag, de er dog kendetegnet ved at jo tykkere koldskål, jo længere holder kammerjunkerne sig sprøde. Grundopskriften her kan være enten 2,5 eller 4 afhængigt af hvilken metode du bruger.
Her er den så, PlantePushernes bud på sommerens bedste veganske koldskål. Den er testet på – og godkendt af – ikke-veganske koldskålselskere og som min veninde så smukt og rigtigt tilføjede:
Den bliver siddende på kammerjunkerne – DET er vigtigt!
Vegansk Koldskål (kærnemælks koldskål)
INGREDIENSER
- 1/2 dl friskpresset citronsaft
- 9 dl neutral sojamælk (*)
- 1,25 tsk æblesyre (ca. 6 ml)
- 1 stor fed, frisk og fugtig vaniliestang, ( eller ca. 3 tsk vanillesukker)
- 1 dl rørsukker
- 2 små nip salt
- 60 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed*)
- 1/4 økologisk citron (fintrevet skal heraf, kun det aller yderste gule)
- 4 dl neutral planteyoghurt (f.eks. Sojade eller Alpro)
Vil du have en lidt TYKKERE koldskål? Brug i stedet følgende mængder:
- 8 dl mælk
- 5 dl neutral planteyoghurt
Foretrækker du en lidt TYNDERE koldskål? Brug i stedet følgende mængder:
- 10 dl mælk
- 3 dl neutral planteyoghurt
SÅDAN GØR DU
Konsistens #1: Den luftige. Tykkelse: Ca 4 af 5
- Kom først citronsaft, så mælk og til sidst æblesyre i en blender UDEN AT BLENDE ENDNU. Rør lidt rundt. Nu har du vegansk kærnemælk med citron.
- Hæld vanille, rørsukker, salt, æblemost oveni 'kærnemælken' i blenderen. Blend til sukkeret er opløst, og det er lidt luftigt. Stavblender kan nok også bruges - bare sørg for at bevæge den godt op og ned så der kommer luft i. Det bør ikke tage mere end 1/2-1 minuts tid (i en VitaMix kun ca. 15 sek).
- Ryst så yoghurten lidt for at fjerne eventuelle klumper og hæld den i en stor skål sammen med citronskal. Rør lige så stille alt fra blenderen ned i, f.eks. med et manuelt håndpiskeris.
Konsistens #2: Den mere kompakte. Tykkelse: ca. 2,5 af 5
- Hæld først citronsaft og dernæst mælk og æblesyre i en skål. Rør det lidt sammen og stil det til side. Det bliver til en tyk kærnemælk med citron.
- I en anden (stor) skål mases kornene fra vaniljestangen ud i sukkeret (for at undgå vanilleklumper). Brug f.eks. bagsiden af en ske til formålet.
- Kom så salt, æblemost, citronskal og yoghurt ned til vanille/sukker-blandingen. Rør forsigtigt rundt indtil sukkeret er opløst. Et manuelt håndpiskeris er ideelt her.
- Hæld forsigtigt kærnemælksblandingen i og rør til det lige er blandet.
Stil koldskålen på køl, gerne 1 time eller 2. Omrøres inden servering og spises iskold. Justér evt. smagen - kom f.eks. mere citronsaft, citronskal, sukker eller vanilie i.
TIPS & NOTER
Så kan sommeren bare komme an <3
Stine Venge
ALLE elsker denne koldskål i min familie 🥳
Nina
Det er SÅ dejligt at høre <3 <3 <3
Bh Nina
Hej Nina,
Ved du, om den kan fryses og tøes op igen?
Uh det spørgsmål har jeg aldrig fået før 🙀 Umiddelbart tænker jeg at det ikke blir så fedt. På den anden side det går nok mest udover den lækre konsistens. Meld endelig tilbage hvis du prøver 😊
Bh Nina “
Jeg har ikke fået koldskål i mange år. Jeg bor i Australien og kærnemælk er ikke så nemt at få i den danske kvalitet. Derudover er jeg laktose intolerant…dvs kærnemælk er et no go i større mængder. Den her opskrift er bare det bedste. Det smager helt som jeg husker det, og med hjemmebagte kammerjunkere er delbare herligt.
Jeg har lige drukket et glas, og sidder og fryder mig over kærnemælksstriberne i glasset.
Tak for opskriften 😁🙏
Yay hvor dejligt! Tak for godkendelsen <3
God jul
Kh Nina
Tak for en super opskrift! Hvor længe kan koldskålen holde sig på køl?:-)
Den er nok bedst indenfor to dage. Du kan sagtens spise den efter 5 dage men jeg tænker at den nok et blevet lidt træt i det efter så længe.
Husk at ryste den inden du spiser 🤗
Kh Nina
Lækker!!
Tak ♥️♥️♥️
Vi fik langt om længe afprøvet jeres koldskåls opskrift, og det var en kæmpe succes. Bedre end vi har lavet med amerikansk kærnemælk.
Da vi kun kan finde sødet neutral soya yoghurt, blev det færdige resultat lidt for sødt. Næste gang skærer vi i maengden af sukker, så skulle det problem være løst. Tak for en god opskrift herfra os i Texas;)
Dejligt at opskriften kommer ud i den vide verden😅 der er jo virkelig behov for koldskål (og lakrids. Og rugbrød).
Howdi!
Nina🤗
Vildt lækker. Brugte dog et mix af soja m. vanilje (4 ) og rismælk (5).
Tak for instrukser om hvad der skal blendes og hvad der ikke skal.
🤗❤️
Det er bare den bedste koldskål jeg har nogensinde smagt!!!!
Den er perfekt!!!! 5 stjerner fra mig ☺
Dem er jeg glad for <3
Kh Nina
Smagen og viskositeten er bare spot on. Det smager af citronfromage og er tyk og fløjlsblød. Ud og køb æblesyre nu folkens!
Du får også lige 5 stjerner af mig: *****
🙂 Nina
Tusinde tak for denne her lækre koldskål opskrift !! Det er den bedste koldskål opskrift NOGENSINDE !! Jeg bruger æblecidereddike i stedet for æblesyre og det virker perfekt! Sidder og spiser koldskål nu og var bare nød til at fortælle jer hvor perfekt og lækker en opskrift i har beriget mit liv med! TAK!!!
Tusind tak, Malene <3 Husk endelig at smide stjerner efter opskriften.
De bedste sommerhilsner
<3 Nina
Perfekt koldskål. Vigtigt indslag i sommeren reddet. Tak for fantastisk opskrift😀
Dejligt at høre! <3
Kh Nina
Lige afprøvet, og jeg kommer ikke til at savne kærnemælken! Eneste minus er at jeg ikke så godt tåler æble, så tungen prikker og stikker efter en portion, men det er det værd!!
Tak <3 Nogle gange må man lide for nydelsen 😀 jeg er glad for at du synes at den er det værd 😉
Vh Nina
Wow den koldskål har jeg lige lavet 👍🏻 Hold nu fast den er god 😍😱
ja ikke?! 😀 Dejligt at du også kan lide den <3
Kunne aquafaba ikke bruges i opskriften for ekstra luftighed?
Jo, jeg har skam leget med at komme aquafaba i koldskålen 🙂 Men opskriften her bliver så rigeligt luftig at der ikke er behov for at komplicere den yderligere 🙂
Vh Nina
Hej Nina! Bruger du hjemmelavet eller købt yoghurt?
Kh Sidsel 🙂
P.S. Hvor ser det bare godt ud!!
Hej Sidsel! Jeg har i opskriften brugt Alpro, for at være sikker på at mine læsere får samme resultat som mig. Når du har prøvet den kan du jo altid eksperimentere med din hjemmelavede yoghurt som muigvis vil kræve at opskriften modificeres lidt, måske i form af lidt ekstra syre?
Kh Nina
Når sønnen på 13 år siger: “Den smager sgu da fucking godt”, jeps så sender mor her en “hell to the yes” tak til fantastiske Nina for opskriften. Det er nemli hårdt arbejde (mest for moren self 🙂 at være nystartet vegansk familie.
Velbekomme – ja det er lige den respons man gerne vil have <3
Jeg ha ikke kunnet opdrive æblesyre her hvor jeg bor i Skagen. Kan det erstattes af vinsyre eller citronsyre? Mvh lise
Hej-Lise 🙂 i princippet kan det erstattes af citronsaft (i lidt større mængde) eller citronsyre. Men det giver ikke den helt rigtige kærnemælkssyrlighed. Men du får stadig en lækker Vegansk koldskål :-)Har du set at jeg linker til flere steder online hvor man kan købe det?
Vh Nina
Den vil jeg helt sikkert prøve! Jeg vil bare lige høre, om jeg kan bruge mælkesyre (kapsler jeg tømmer) eller, om det er bedst at bruge æblesyren?
Hej Tine, jeg beklager mit sene svar. Det er du tænker på er mælkesyrebakterier, i form af probiotika, som man får i de små kapsler. Det smager ikke syrligt, da det er mælkesyrebakterier ne, der LAVER mælkesyre. Så kort fortalt, nej, du kan ikke bruge det du har i kapsler.
Vh Nina
Den koldskål er simpelthen fantastisk!!! Godkendt af hele familien – og de er ellers kræsne, når det kommer til koldskål.
Det er super godt at høre at høre Rikke! Du kan tro, at jeg også testet den på den koldskåls(jeg vil helst ikke sige snobbede, men det er kærligt ment)snobbede del af familien. Det er altid et godt testpanel 😀
KH Nina