Hvis jeg ikke smider min grønkål i en smoothie, hvilket det ikke bliver så meget til for tiden, ja så laver jeg det her. En super nem måde at lynhurtigt få tilberedt en af verdens sundeste og ikke mindst lækreste grøntsager: Grønkål <3 Opskriften har fået det flotte navn ‘grønkålssnask’. Det er grønkål som kun lige er dampet svitset til lige dér, hvor det har et perfekt sprødt/sejt grænsende til sexet bid og er belagt med en lille smule kokosfløde der er jævnet til super yummi cremet konsistens. Mmmmmm… Når du steger/damper din grønkål på den her måde, ja så bevarer du ovenikøbet flere næringsstoffer end hvis du f.eks. koger den. Lækkert, ikk’?
Det tager ingen tid at lave og er således også en super måde at opnå gastronomisk tilfredststillelse i køkkenet selvom du ikke har hverken tid eller overskud til at kokkerere. Simpel grønkåslssnask har din ryg.
Grønkålssnask var skam også på vores juletallerken 2016: og efter at have overstået en juletallerken 2017 helt uden grønkål er det hermed besluttet at grønkålssnask er obligatorisk tilbehør på vores juletallerken fremover. Jeg har udviklet fuld forståelse for folk, der ikke kan gennemgå en jul uden stuvet grønkål. I feel ya’.
Siden sidste jul har jeg i øvrigt konceptudviklet helt vildt og tilføjet friskrevet citronskal hvilket absolut kan anbefales.
Tip
Større mængder frisk grønkål (og spinat og lign.) skylles bedst ved at komme det i en STOR skål vand,
gnubbe det og løfte det op igen på et viskestykke eller i et dørslag.
Så bliver sand og jord tilbage i bunden af skålen med vand.
Simpel grønkålssnask
INGREDIENSER
- 300 gr grønkål (vægt med stilk. 200 gr ribbet)
- 1,5 dl kokosfløde (usødet soja-, mandel eller havremælk duer også)
- 1/2 tsk god grøntsagsbouillon (eller f.eks. Morga som er oliefri)
- 2 spsk majsmel
- friskkværnet sort peber
- fintrevet øko-citronskal
Bemærk at grønkålen falder rigtig meget sammen og fylder ca 1/3 efter det er dampet.
SÅDAN GØR DU
- Rib grønkålen: Pil alle blade fra de tykke midterstilke og kom dem i en stor skål med vand. Vask/skyl dem rene fr evt. sand og jord ved at gnubbe dem lidt og løfte grønkålen ud af vandet.
- Kom grønkålen i en gryde dækket med 1/2 cm vand med bouillon i bunden. Kom låg på og damp grønkålen semi-mør i nogle minutter. Smag på den.Den skal bestemt ikke være skamkogt men stadig have lidt tyggemodstand.
- Hæld kokosfløde i og rør rundt. Drys først halvdelen af majsmelet jævnt udover mens du rører rundt for at fordele det, så du undgår klumper. Drys resterende majsmel over og rør rundt. Bring det kort op at koge så 'sovsen' tykner og lægger sig om grønkålen på en lækker måde. Tag det fra når grøkålen har nået det perfekte bid hvor tænderne let - men ikke helt uden modstand - glider igennem....
- Riv evt. citronskal ud over og servër. Som tilbehør. Eller hovedret hvis du er reddi glad for grønkål.
Her blev grønkålssnasket til et simpelt aftensmåltid sammen med ris og sojaristede kerner – enkelt, lækkert og yderst tilfredsstillende.
Finn Wiesneck
Tak for det. Den er arkiveret, og glæder mig til at bruge den som tilbehør.