Intet skal dig fattes juleaften, heller ikke selvom du spiser vegansk. Du kan få det hele: fedmen, fylden, umamien og duften af, ja, jul. Det eneste du må undvære er den klassiske kød-koma.
Hvad spiser veganere til jul?
Det er de færreste, der bliver veganere fordi de ikke kan lide smagen af mad med animalske ingredienser. Derfor er det udbredt at spise vegansk julemad som minder om helt almindelig, traditionel dansk julemad. Her er et overskueligt bud på en komplet og helt vegansk juletallerken med alt hvad hjertet, maven og ganen kan begære.
Klassisk dansk – men vegansk – julemenu
- Steg og ‘and’
- Brun sovs
- Frikadeller
- Brunede kartofler
- Grønkål
- Rødkål
- ‘Sild‘
- Risalamande (eller risengrød)
🎄Julesteg & ‘and’🎄
Jeg har to bud på hvad du kan servere som hovedelement på det veganske julebord.
Vi bruger selv trofast vores egen opskrift på det populære Morsbrød™. Den leverer alt hvad du kan ønske dig af en hovedattraktion på dit julebord.
– Steg
Den her opskrift har på nogle år vundet stor udbredelse på veganske juleborde rundt omkring i landet. Se evt. vores samling af snart 200 (!) billeder fra læsernes egne juleborde med vores morsbrød i centrum.
– og med æbler og svesker:
En nem løsning er selvfølgelig at servere stegte æbler og svesker ved siden af. Du kan også komme svesker og æbler i farsen efter at farsen er blendet. Eller du kan rulle farsen fladt ud og komme æbler og svesker indeni inden du ruller den sammen. Steg i begge tilfælde æbler og svesker først ellers når de ikke at blive møre. Sørg for at der ikke er så meget væske ved. Se en af vores følgeres Morsbrød med æbler og svesker her (Facebook).
– Mock duck – aka imiteret and
Et andet bud på en ret, der evt. kan serveres sammen med morsbrødet er mock duck. Det er lavet af seitan og som navnet antyder bruges det som en slags imiteret and. Det er en populær spise som deler vandene. Ikke alle veganere betyder sig om at spise noget der minder så meget om kød. Andre igen elsker at kunne komme SÅ tæt på den originale ret.
– og med æbler og svesker:
Steg din mock duck sammen med æbler og svesker i ovnen. Sørg for at der er en masse væde ved og vend det undervejs. Her er en version fra Den Grønne Kælling (Facebook).
🎄 Sovs 🎄
Sovs skal der til. Masser af sovs. Den skal bruges til at drukne morsbrødet, frækkedellerne og kartoflerne. Den gode julesovs får dig til at kigge skeptisk på alle de øvrige elementer på tallerkenen og overveje om de i bund og grund ikke bare optager pladsen for mere sovs i maven. Svaret er basalt set jo, det gør de.
– Nem og hurtig
Skal det være rigtig simpelt så prøv en hurtig søus fra Sophies Choicest:
– Den ekstra lækre sovs
Hvis du rigtigt vil kæle for smagen og lave en ekstra lækker sovs, så er her et godt bud den her fra dygtige Kirsten Skaarup:
🎄 Frikadeller 🎄
Som juledeller bruger vi opskriften på frækkedeller (ja dem der engang vandt 3. plads ved DM i (kød)frikadeller på Langeland). Jeg har rødder i det finske og derfor skal der helst være köttbullar på mit julebord.
Farsen er den samme som til morsbrødet så her sparer du lidt arbejde, ved blot at lave en ekstra stor portion. Steg dem i rigeligt smør!
Servér gerne med en klat enten ribsgelé eller -syltetøj, der komplimenterer smagen med en helt perfekte bitre sød/syrlighed.
🎄 Brune kartofler 🎄
Det er ret simpelt: Bare sørg for at smøret er plantebaseret (- og hold øje med at ingen lister en skefuld andefedt med på panden 👀) Vi ELSKER smørbar fra Naturli. Du kan også bruge smørbar BLOK eller den nye fra jörd/ärla.
🎄 Grønkål 🎄
Som fast grønt indslag har vi grønkål. Dejlig dansk vinter grøntsag, der bare smager helt forrygende sammen med de øvrige ting på juletallerkenen. Mange spiser grønlangkål. Vi holder det lidt mere simpelt. Men det kan ikke undværes!
– Grønkålssnask
Opskriften her som jeg altid bruger har jeg kaldt noget så poetisk som grønkålssnask. Grønkålen får lige akkurat det dér perfekt sexede bid som kun grønkål (og et par andre typer bladgrønt) kan levere. Det er ovenikøbet super nemt at lave, især hvis du prepper grønkålen dagen inden.
– Grønlangkål
Du kan sagtens bruge din oldemor Ruths traditionelle opskrift på grønlangkål som udgangspunkt: Bare brug vegansk smør (smørbar eller smørbar BLOK) til stegning og som fløde kan du bruge alpro cuisine, eller kokosfløde (bemærk at kokosen vil kunne smages). Sørg for at du ikke får fat i en piskbar og bemærk at der kan være sukker i.
🎄 Rødkål 🎄
Her får du opskrifter på både en lun og en rå rødkålssalat. Nogle foretrækker at begge ting kommer på bordet.
– Lun rødkålssalat
– Frisk rødkålssalat
Et bud på en frisk rødkålssalat kunne være denne.
Min svigermor laver hver år en virkelig simpel og lækker bønnesalat. Jeg ved ikke hvordan den har overtalt familien til at være fast gæst ved julebordet. Men det er den. Og det fungerer godt. Jeg har fundet den her opskrift som vist kommer ret tæt på. Bare udelad chilien. Så eksotisk skal det heller ikke være.
🎄 Sild 🎄
Noget af det jeg glæder mig til hele året er de veganske sild. Oh my! Det er virkelig også en af de opskrifter der fungerer rigtig, rigtig godt i vegansk udgave. Måske hører de ikke til på selve juleaften, meeeen de gør lige det hele ekstra julet og luksus. De kan sagtens skippes …
Her får du tre forskellige udgaver. Vi laver altid vores egen opskrift her:
– senneps’sild’
Her er de i den klassiske karry-version fra Månebarrnet:
– karry’sild’
Og her med rødbede fra Kirsten Skaarup:
– rødbede-‘silde’salat
🎄Risalamande 🎄
Og når du har fyldt vommen med vegansk julemad vil du sandsynligvis opdage at mad-komaen udebliver. Selvom det smager vidunderligt, mætter og du har taget 4 gange – så er der stadig plads til mere! Planter ligger bare ikke ligeså tungt i maven. Halleluja! Din gane behøver ikke at prøve at overtale din mave; du kan rent faktisk GLÆDE dig til desserten.
Hos os har desserten alle år været risalamande.
Jeg vil også anbefale at skrue lidt ned for sukkeret ...
Spiser i risengrød? Så prøv den her populære opskrift:
Velbekomme!
Jeg håber du føler at der nu er styr på den veganske julemad. Og hvis du skal holde jul hos nogen, der ikke aner hvad man stiller op med en veganer juleaften, så send dem et link hertil. Svaret er nemlig, de skal bare udstoppes med rigelige mængder dejlig, snasket julemad!
PS mere inspiration til vegansk jul:
Hvis du mangler noget, kan du snuse lidt mere rundt i vores julekategori. Under tag’et ‘vegansk julemenu‘ kan du se hvad vi tidligere har spist juleaften. Hvis du vil se en overskuelig vegansk julefrokost med højtbelagt, så kig her.
Hos Månebarnet finder du et kæmpe katalog af opskrifter (xNB Indlæg er under opdatering) på vegansk mad til både julefrokost, juleaften og alt det der ellers skal guffes i juledagene.
Disclaimer: Ingen linser blev tilberedt og/eller kom til skade under udarbejdelsen af dette indlæg. Billederne er fra juleaften ’18
Merry vegansk jul – fra mig 🤶♥️
Skriv et svar