• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • catering
    • Find vegansk catering
    • Til kokke: Inspiration vegansk julefrokost
    • Vegansk julefrokostcatering
  • Info
    • Kontakt & SoMe
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
    • Reklamepolitik
  • ENGLISH 🇬🇧
Forside > ● Børnevenlig mad > Fyldte tomatjulemænd

Fyldte tomatjulemænd

af Nina, opdateret 21/08/2021

Tomatnisser
Share169
Pin101
270 Shares
Kommentarer (9) Udskriv Hop til opskrift

Nu må der nisses! Tomatnisser? Nissetomater…? Jeg blir aldrig helt enig om hvad de skal hedde, men DU bestemmer i hvert fald selv hvad de skal være fulde af – jeg har et par forslag til dig herunder.

Jo mindre du ryster på hånden når du laver dem, jo mindre fulde, ser de ud 😉

For  et par år siden faldt jeg over en amerikansk opskrift på nogle fine julemænd lavet af jordbær (bloggen er desværre ikke aktiv længere) fyldt med kokosflødeskum. Det var en af de opskrifter hvor man tænker – det MÅ jeg prøve! Men altså jordbær på et dansk julebord? Det er vist lige outrageous nok til det danske julepublikum. Så den måtte fordanskes og jeg satte mig for at finde noget:

1) hvidt som kunne bruges til ansigter og

2) rødt som var nogenlunde spidst i den ene ende og kunne fyldes med det hvide. 

Begge dele måtte tilhøre ENTEN det salte eller det søde køkken OG være nogenlunde tilgængeligt i Danmark i november/december måned.

Jeg havde for nyligt set Hugh Whittingstall fra River Cottage lave en pastinak pure og da Irma så havde tilbud på deres Marzano-tomater faldt tiøren. Jeg lavede en vegansk pastinakpuré og fyldte den i de udhulede tomater. De fik øjne af Nigellefrø – også kaldet Jomfru i det grønne – og blev arrangeret på spinatblade. Desværre fik jeg lavet pastinakpuréen for tynd til formålet og derfor lignede det færdige resultat mildest talt en gruppe forvirrede, mentalt udfordrede nissemænd. Desuden blev pastinakpuréen lidt gullig så diagnosen gulsot kunne smides i bunken. Så jeg har nu et par andre forslag, hvide og lækre.

Første forsøg, for to år siden…

tomatnisser med pastinak - vegansk jul
De blev en tand pænere her i andet forsøg 🙂

Tre julemænd af tomater på en baggrund af gran De blev en tand pænere her i andet forsøg 🙂

Tomatnisser - vegansk jul

Blommetomater til venstre, San Marzano til højre. Daterino kan også bruges.

Tre julemænd lavet af tomater på en baggrund af gran
Udskriv Bedøm
5 - fra 6 stemmer

Fyldte tomatjulemænd - sjove julemandshapsere til julebordet

Små lækre hapsere der bringer lidt farve og humør til julefrokosten. De er hyggelige at lave - og du vil helt sikkert blive husket for dem 🤶🏾🎅
jul, kanapé, tilbehør
af Nina fra Plantepusherne
Arbejdstid30 min
10 stk

INGREDIENSER

  • 10 San Marzano (Daterino eller blommetomater find de mest spidse små tomater du kan. 5 cm +/- i længden er passende. Køb de solmodnede eller lad dem modne hjemme i nogle dage.)
  • Lidt nigellafrø eller lignende til øjne (du kan også bruge sorte sesamfrø)
FYLD - her er 3 forslag:
  • 1 portion Hjemmelavet vegansk smøreost (Det tager ca 10 min. - lav den gerne dagen inden. Lav evt. en forsimplet udgave: Du behøver ikke presse osten men kan hænge den op pakket i et viskestykke så den drypper af over køkkenvasken eller en skål i en halv time. Pres den sidste valle ud og skrab smøreosten ned i en skål. Krydr med salt, peber lidt citronsaft/eddike og evt. gærflager. Drøn det hele grundigt igennem i 2-3 minutter med en stavblender, minihakker el. lign. til den er helt blank.)
eller
  • 1 portion hjemmelavet vegansk feta (Stavblend den grundigt efter presning fremfor at skære den i tern)
eller
  • 1 pakke Violife Greek White block (Kan blendes og bruges som den er.)

SÅDAN GØR DU

  • Tomater: Skær et par millimeter af tomaternes bund altså den mindst spidse ende, så de kan stå selv. Skær toppen af cirka 1/4 nede af tomaten. Med en spids kniv kan du forsigtigt skrabe det meste af kernerne ud, både af 'kroppen' og af 'hatten'. Det bliver dine gæster rigtig glade for, så de ikke står med tomatsplat udover deres fine juleoutfit hvis de bidder nisserne over.
  • Saml nisserne: Kom ost eller den afkølede blomkålsmos i en plastikpose så du kan sprøjte det på tomaterne. Klip først et lille hul på et par millimeter i posen og lav totten på nissehuen og evt. knapper på maven. Klip hullet i posen lidt større (ca 1-1,5 cm i diameter), fyld først tomat-'kroppen' op og læg en høj klat ovenpå som skal blive til hoved. Kom nissehuen på og pres den hvide masse lidt fladere så det passer nogenlunde med et ansigt. Brug pegefingeren eller en tandstik eller lignende til at få fumlet øjene på plads, fugt evt. fingeren med lidt vand først. Føler du dig krea, kan du klippe endnu et lille hul i posens andet hjørne og lave en slags skæg på julemændene. Så meget selvtillid havde jeg ikke lige denne dag, men jeg regner med at prøve det næste gang.
  • Arranger gubberne på noget grønt fx spinat. Jeg dryssede lidt mel over vha. en lille si. Men endelig ikke for meget hvis du også drysser det på selve nisserne! Og vælg noget som kan spises råt, her er hvedemel f.eks. ikke super rart at få i munden. Find evt. på noget bedre 😉 Flormelis ville være oplagt hvis ikke det var fordi det virker smagsmæssigt totalt upassende. Skal de transporteres vil jeg foreslå at du tager mos/ost på pose, tomater og Nigellafrø separat med i bøtter og samler på stedet. De holder formen bedst på køl, men kan godt stå ved stuetemperatur til en buffet.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

 

tomatnisser vejledning

Tomatnisser - vegansk jul

Før snevejret…

Tomatnisser vegansk jul

tomatnisser slås vegansk jul

Man vender lige ryggen til i 3 sekunder for at lægge kameraet og så er der sneboldskamp. Tsk tsk tsk…

Nina fra PlantePushernetomatjulemænd

Udgivet 15/11/2014 Filed Under: ● Børnevenlig mad, ● Jul & nytår, ● Oliefri eller HCLF, 🥦 Alle opskrifter Tagged With: Grønt

Søg i alle #tags

Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
Previous Post: « Morsbrød – indbagt vegansk farsbrød/nøddesteg
Next Post: Perfekt hjemmelavet Baileys – bedre end originalen (vegansk) »

Reader Interactions

Comments

  1. Tina Aabo Sørensen

    23/12/2019 at 21:45

    Måske jeg spørger dumt. Men er det bare alm feta du blender, og intet andet?
    Tak for ide 😃
    Glædelig jul
    – hvor købte du øjnene?
    Kh Tina

    Svar
    • Nina

      13/04/2021 at 11:01

      Nej 😉 det er ikke bare almindelig feta. Det er en hjemmelavet smøreost/creme fraiche af sojamælk.

      Sidenhen har vi jo fået flere slags smøreost på markedet og Violifes Block ost ala feta ville være perfekt!
      Bh Nina

      Svar
  2. Nicholas

    07/12/2015 at 20:57

    Haha, Nina 🙂 Dine skriverier er bare så sjove at læse – jeg håber, et forlag en dag får øje på dig, så du kan komme til at tjene den kasse, du fortjener.

    Svar
    • Anonym

      12/12/2015 at 20:52

      Tak. Legolas, det er dejligt at høre at man kan lokke folk til at læse med selvom det ‘bare’ er opskrifter 🙂
      kh

      Svar
  3. Henriette

    03/12/2014 at 22:35

    De er geniale

    Svar
    • Anonym

      04/12/2014 at 8:47

      Tak 🙂

      Svar
  4. Line

    15/11/2014 at 12:51

    Hvor er de søde!!
    Super godt fundet på!!!

    //Line

    Svar
    • Sanna Olofsson

      15/11/2014 at 20:48

      Hi hi, det er sjovt det med sneboldkamp 😀 Vildt flot fundet på, de er så flotte søs!

      Svar
      • Anonym

        15/11/2014 at 20:55

        Ha ha, det er næsten ikke engang løgn. Det var bare da jeg var ved at rydde det hele væk og puldselig lå de der og lignede nogen der havde lavet ballade 😀
        Du kan i øvrigt GODT glæde dig til en af mine næste opskrifter, diu diuuuu! Jeg tænker SÅ meget på dig her mens jeg sidder her og laver den 😉

        Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




Primary Sidebar

Velkommen til Plantepusherne!

Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter og guides til det veganske køkken. Vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

leder du efter noget?

Kategorier

  • ● Aftensmad, elementer til (31)
  • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
  • ● Børnevenlig mad (54)
  • ● Dressing · sovs · dip mm (14)
  • ● Drikkelse (10)
  • ● Festmiddag (28)
  • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
  • ● Is & pindis (11)
  • ● Jul & nytår (35)
  • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
  • ● Oliefri eller HCLF (72)
  • ● Pålæg (11)
  • ● Påske (16)
  • ● Raw & frugt (21)
  • ● Salte snacks · chips · drys (7)
  • ● Vegansk 'kød' (12)
  • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (24)
  • 14 succeshistorier (1)
  • Hjælp til vegansk madlavning (22)
  • Vores liv (21)
  • 🥦 Alle opskrifter (132)
  • 🇬🇧 English (16)

#Tags

Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

Vegansk for begyndere

Collage af veganske madbilleder

instagram – følg med bagom bloggen :)

Følg med på Instagram

Se et vegansk basislager

vegansk køkken

Veganske kogebøger

Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

Danske Veganske Madblogs

Vanløse Blues · Alberte Stengaard · Englerod · Lærke Lund · Kærlighed & Kikærter · Mia Sommer · Månebarnet · Planteæderen

Footer

    Copyright © 2023 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme